"Пожарна безопасност и защита на населието-Бургас" с важни препоръки
Ето какви
Предизвикателствата на съвремието поставят пред нас още по голяма отговорност за запазване на живота, здравето и имуществото на гражданите. В тази връзка се изисква проява на отговорност и грижи за недопускане и овладяване в най-ранен стадий на пожари и аварии.
Със стартирането на туристическия сезон през 2025 г. се активират дейности в областта на хотелиерството и ресторантьорството в региона, което води и до повишаване на пожарната опасност в подобни обекти.
Голям процент от пожарите в ресторанти и заведения за бързо хранене са породени от непочистени въздуховоди и филтри на скари, фритюрници и други подобни уреди. Друга масова предпоставка за възникване на пожари е претоварването на електрическите инсталации и некачественото им изграждане и поддръжка, особено при монтаж и полагане по дървени и други горими конструкции.
В тази връзка, органите по "Пожарна безопасност и защита на населието"-Бургас напомнят за спазване на основни задължения през летния туристически сезон:
- създаване на добра организация за действие при настъпване на съответното нежелано събитие;
- поставяне на схеми за евакуация в сградите за обществен достъп;
- поддържане на проходимостта на пътищата и изходите за евакуация, като не се поставят горими материали и предмети възпрепятстващи евакуацията;
- поддържане в изправно състояние на системите за известяване, аварийното евакуационно осветление и знаците указващи посоката на евакуация;
- запознаване и обучение на обслужващия персонал с плановете за действие при пожари и аварии и съответните им задължения, възможните пътища и изходи за евакуация, местата на пожарогасителите и начина за действие с тях;
- проиграване на плановете за действие при пожар и евакуация;
- поддържане на технически изправни и стандартни електрически и газови съоръжения;
- редовно почистване на скари и готварските уреди, мазниноуловители (филтри) и въздуховоди за отвеждане на газове и пари, получени в резултат на термична обработка на хранителни продукти;
- редовно почистване на горимите отпадъци и суха тревна растителност в обектите;
- осигуряване на постоянен достъп до ел. табла, вътрешни пожарни кранове и пожаротехническите средства;
- обозначаване на забранените и разрешени места за тютюнопушене
Световната практика показва, че голяма част от загиналите и пострадали при пожари са в следствие на създалата се паника и неорганизираност при осъществяването на евакуация, както и бързото разпространение на димните газове.
С настъпването на летния сезон и повишаване на температурата се създават предпоставки за бързо развиващи се горски и полски пожари. В тази връзка е необходимо при къмпингуване да се взимат всички предпазни мерки за безопасност при паленето на барбекюта, като се осигурява известно количество вода, да не се оставят без надзор и се изгасят напълно след употреба.
Забранено е изгарянето на отпадъци и суха тревна растителност.






















