Диетолог: Ключът към хармоничната фигура е използвавнето на храната като лекарство

Съчетавайки диета с правилна терапия се справяме успешно с различни гастроентерологични заболявания, сред които подагра, панкреатит и колити
Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница „Пълмед“ ще проведе платени гастроентерологични и диетологични прегледи в ДКЦ „Бургасмед“ на 18 май, неделя, от 10:00 часа. Предварителното записване на час става на регистратурата на лечебното заведение, на телефони 0892 22 28 00 или 0892 22 25 25, или онлайн в системата Супердок на: https://superdoc.bg/lekar/tihomira-georeva.
В работата си тя акцентира върху борбата с наднорменото тегло и използването на храната като лекарство при редица заболявания в областта на гастроинтестиналния тракт. Тя е разработила диетичен режим, които кара метаболизмът да се „забърза“ и организмът се настройва да използва храната като енергия. Тази схема се състои от три фази, при които в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя лекува успешно различни гастроентерологични заболявания, сред които подагра, панкреатит и колити. Разработила е специални хранителни режими и за хора с онкологични заболявания.
Д-р Георева коментира, че лечението на всяко едно заболяване от гастроинтестиналния тракт идва с храненето и трябва на първо място да излекуваме причините, за да спрем проблемите свързани с него.
Тя посочва, че голяма част от диетите налагат временни промени в храненето, които са трудни за поддържане в дългосрочен план, а често отключват и здравословни проблеми.
Ето и другите съвети и предупреждения на диетолога:
Повечето функционални състояния като синдром на дразнимото черво, подуване, гастрит и други са свързани с грешки в хранителния ни режим и неправилен подбор на храните.
Проблемите след стартиране на твърде ограничаващи режими, започват след като се върнем към обичайния си начин на хранене.
Ако диетата не ви е помогнала да изградите здравословни навици, ще си върнете бързо изгубените килограми, дори ще качите повече и ще навредите сериозно на здравето си.
Ключът към здравословното тегло и хармоничната фигура е в познанието как да използваме храната като свое лекарство.
Повечето ограничаващи диети налагат модели на хранене, които целят да ви вкарат в калориен дефицит по мързелив начин. Дори и да успеете да свалите няколко килограма, то ще е за сметка на здравето ви, в резултат на лишаването от важни хранителни вещества и когато рязко намалите калорийния си прием, без да вземете предвид индивидуалните си нужди, рискувате да забавите метаболизма си и да влезете в ,,спестовен “ режим. Това е защитен механизъм, чието предназначение е да противодейства на глада, причинен от ограничаващите диети.
За жалост много диети изключват цяла хранителна група от храненето, а това лишава тялото от важни хранителни вещества. Например диети, които свеждат до минимум приема на въглехидрати, могат да доведат до дефицит на фибри, някои витамини и минерали, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни.
Не на последно място, психологическият стрес от лишенията в крайна сметка води до нарушена връзка с храната, неспособност за зачитане на собствените хранителни нужди и дори емоционално преяждане. И всички тези елементи на патологично хранително поведение могат да доведат до разочарование, възвръщаме към първоначалните навици и чувство за вина.
Целта е да преобразим хранителните си навици не за няколко месеца или година, а дългосрочно.
Важна е гъвкавостта в храненето. Свободата да включваме любимите си храни в менюто си е безценна, хранейки се така, че да ни е вкусно.
Плавните и разумни промени в хранителните навици могат да се превърнат в част от начина ви на живот, което води до устойчиви резултати, намалява риска от йо-йо ефекта и здравословни проблеми.



















