×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България за мафията - home for you*


България за мафията - home for you*
Историите на Амигоса (вляво) и Брендо са наистина емблематични – но за това как работят полиция (ГДБОП) и прокуратура, сн. Дневник.бг
17 Май 2012, Четвъртък, 14:21 ч.
Автор: Петя ВЛАДИМИРОВА
Източник: Дневник

След като и вътрешният министър признава, че мафията си има държава, трудно е да очакваме тя (мафията-държава) да предприеме истинска акция срещу себе си

Активността на МВР продължи с нови арести в изпълнение на заканата на вътрешния министър Цветан Цветанов от последните дни: "Започваме да мачкаме организираната престъпност. Ще бъдат проведени много знакови акции" (изведнъж става неясно какво са правили досега). В сряда беше задържан Евелин Банев (Брендо), а по-късно вечерта се появи неофициална информация и за Петър Петров (Амигоса).
 
Държава за Брендо

Дали Брендо е сред "кокаиновите крале", за които Цветан Цветанов говори в събота, когато обяви офинзивата срещу фигури, "стоящи много по-високо" от заловения в Абу Даби Таки, тепърва ще се доказва. Още в понеделник таблоидът "Всеки ден" посочи Брендо като "кокаинов крал №1" и намекна за ареста му (другите споменати в публикацията бяха Красимир Маринов-Големия Маргин и Христо Ковачки). Днес вътрешният министър обясни, че задържаният е "с повдигнато обвинение в Швейцария за трафик на кокаин от Южна Америка за Европа в размер на около 10 тона".

По традиция още преди да стане ясно дали и какви обвинения ще има Цветан Цветано побърза да опакова пред медиите колко голям успех е арестът на пътя между Бургас и Созопол. "Това е човек, който е изключително влиятелен и силен в средите на организираната престъпност", а от обиските и изземванията при задържането му можело да се потвърди, че "в България всъщност мафията си е имала държава".

Кои са документираните досега факти за Евелин Банев? Това е човекът, заради когото федералният съд на Швейцария одобри молбата на българската Върховна касационна прокуратура през 2007 г. да бъде свалена банковата тайна върху сметките на трима българи: Евелин Банев, бившата му съпруга Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева, вдовица на застреляния през 2005 г. Константин Дишлиев, собственик на фирмата за финансова дейност "Прайвът файнанс юнион" (Дишлиев е сочен за първия финансист, получил право да раздава ипотечни кредити, без да е банка).

ВКП тогава мотивира искането си за правна помощ от Швейцария с твърдението, че е създадена криминална организация, която се е занимавала в периода 2003 – 2005 с наркотрафик от Южна Америка към Европа през Испания, а парите са инвестирани в луксозни имоти в София и туристически обекти по българското Черноморие" (как "са инвестирани" легално в туристически обект пари от наркотрафик е само един от въпросите, но той стои пред целия български преход, тъй че засега го отминаваме, както и детайлите за белия бизнес на Брендо).

Досущ като в криминален сериал през 2007 г. беше застреляна майката на Дишлиев Йорданка Запрянова, два дни преди да даде показанията си и пред съдия, а те изтекоха междувременно в медиите въпреки тайната на разследването. Главният прокурор Борис Велчев тогава изрази публично и гневно недоумението си – как е възможно например "справка, която той току-що е поискал, да се появи на страниците на централен всекидневник".

През април 2007 г. Брендо беше арестуван, а през юли Софийският апелативен съд облекчи мярката с парична гаранция с доста противоречиви мотиви на съдийското определение. Делото с основно обвинение – за пране на 2 млн. евро, лека-полека губеше от ореола си на уникално въпреки отворените швейцарски сметки. През 2009 г. най-сетне беше внесен обвинителният акт в съда и ситуацията доби комичен оттенък, тъй като едва намериха Брендо, за да му го връчат. През 2010 г. пък Софийският градски съд изненадващо отмени забраната на подсъдимия да напуска страната.

Цяло чудо е, че вчера са го намерили край Созопол, за да го задържат "за 24 часа по подозрение за извършване на престъпление" (по думите на директора на ГДБОП Станимир Флоров). Към днешната информация за трафика на кокаин Цветанов добави и че има "обвинение за пране на пари и блокирани сметки за милиони евро на територията на Швейцария".

Според информацията на БНР Брендо бил издирван от Интерпол с червена бюлетина (това означава арест и екстрадиране на търсеното лице). Ако е вярно, се явяват поне два въпроса от колко време се търси и защо чак сега е задържан. И още: само след искане от чужди съдебни органи ли задържаме "човек, който е изключително влиятелен и силен в средите на организираната престъпност" (по Цветанов).

Сагата "Брендо" на наш терен показва, че съществуват мафиотски мрежи, които могат безпрепятствено да отстрелват обвиняеми и свидетели (и то при всички управленски шапки на МВР, и стари и нови – да си спомним скорошния разстрел на подсъдимия по делото за отвличанията "Наглите" Кирил Кирилов – Шкафа).

Тъй че лаконичното съобщение за ареста на Брендо е ефектно заради емблематичното име, но не помага да се разбере, първо: дали ГДБОП е правила и прави нещо за разплитане на тези мафиотски мрежи, които очевидно имат ресурса да сложат прът в колелата на всеки съдебен процес, който не им е по вкус; второ - през кои дупки е текла информацията от тайното разследване и въобще как става така, че при наличието на огромното количество папки за Брендо, включително и от чужди служби, че и при отворени банкови сметки с данни за преводите, той все още да не може да бъде осъден?

Амигоса – предшестващ епизод на "Галеви"?

За Петър Петров, известен като Амигоса, се чу неофициално, че бил задържан също вчера. В четвъртък сутринта, след като прокурори разясниха как стоят нещата, се разбра защо МВР беше пестеливо – раздвижването около Амигоса не е за хвалба. Защото всъщност той е трябвало да бъде намерен, за да го отведат в затвора за изпълнение на присъдата от 3 години ефективно лишаване от свобода, която е потвърдена от Върховния касационен съд още на 25 януари т.г.

Влиза в затвора миналия петък, но новината е премълчана. Естествено. Не е за хвалба, че това става близо 4 месеца след влизане в сила на присъдата. Ако беше обявено, щеше да се натрапи първо неприятният въпрос дали щяха да го потърсят компетентните органи, ако не беше ги сполетял скандалът с изчезването на Галеви. Все още не е ясно колко подобни отклонения от изтърпяване на присъда има в страната... Полезно ще е властите да се разшетат и без да шумят, да ги открият, преди да са направили това журналистите.

Но този случай заслужава внимание най-вече заради историята си. След близо 8 години разследване и съдебен процес Петров-Амигоса беше осъден в крайна сметка само за нарушения на валутния режим. А беше обвинен в пране на близо 100 млн. лв. от контрабанда на цигари и за документни престъпления през 90-те години заедно със сочения за крал на цигарената контрабанда Иван Тодоров – Доктора, съдружник на Петров в две дружества - "Амигос" ООД и "Източни финанси" (Доктора междувременно беше застрелян при втори публично известен опит за покушение над него на 22 февруари 2006 г.).
В крайна сметка Амигоса отърва присъдата за пране на пари и получи 3-те години затвор само за нарушение на валутния режим. ВКС написа в мотивите, с които отхвърли възраженията на прокуратурата, че "Петров е обвинен в нарушение на наредба на БНБ за финансовите трансфери, която още не била приета към момента на извършване на предполагаемото престъпление". И че "прокуратурата е трябвало да си послужи с предходната наредба на централната банка". И още – че "за прането на пари е трябвало да се докаже контрабандата на цигарите", от която са били придобити 100-те милиона. Какво излиза? Че при цялата огромна информация на МВР през всичките години на цигарената контрабанда полиция, следствие и прокуратура не могат да докажат, че парите са от... контрабанда!

Обичайните заподозрени - наистина емблематични

Историите на Амигоса и Брендо са наистина емблематични – но за това как работят полиция (ГДБОП) и прокуратура. И двата случая са по-скоро потвърждение, че българската полиция, прокуратура, а и съд, или нямат професионален ресурс (тоест не знаят и не могат да работят качествено, в което ние се съмняваме), или по други причини, в основата на които е голямата корупция и зависимост от икономическите интереси на властта, не могат да доведат да успешен финал делата за "големите пари". Дори когато процесите приключват с присъди, мафиотските мрежи остават неразплетени – разстрелите на свидетели и подсъдими са най-тревожният знак за това.

Тъй че задържането на Брендо и отвеждането на Амигоса, както и хвалбата на МВР (ГДБОП) за "предотвратеното тежко престъпление" на един черногорец (който не бил черногорец), който щял да убие един бизнесмен, но се уплашил и отишъл в полицията, се вписват по-скоро в поредицата от паническа активност на институциите с оглед на предстоящия евродоклад за правосъдието и вътрешния ред. Отколкото в хипотезата за промяна на методите на действие на държавата с оглед на ефективен пробив в мрежите на мафията в дългосрочен план. А след като и вътрешният министър признава, че мафията си има държава, трудно е да очакваме тя (мафията-държава) да предприеме истинска акция срещу себе си.

*Home for you - дом за теб

В категории: Крими


2
Коментара по темата
2.
10 tona
17.05.2012 20:41:31
0
0
папконосец,КОЕ ТЕЖИ ПОВЕЧЕ ----1 КИЛОГРАМ ВЪЛНА ИЛИ ЕДИН КИЛОГРАМ ЖЕЛЯЗО .
1.
чакащ
17.05.2012 14:52:05
0
5
искам си шенгенското пространство, искам си свободата на придвижване без да се местя в друга държава... то не беше еврозона, то не беше шенген, поне волейбола да оправиме
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори