×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна


Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна
"Колкото и силен да е съюзът ни с Америка, ние не сме приоритет за тях", посочи Макрон
26 Април 2024, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Европа е изправена пред възможна смърт, ако не предприеме смели действия за справяне с протекционизма на САЩ и Китай, на фона на сериозните геополитически заплахи от страна на авторитарните режими, отбеляза изданието "Политико".

В 108-минутна реч, изнесена в Сорбоната, където преди седем години тогавашният новоизбран лидер направи първото си обръщение относно визията си за Европа, Макрон многократно повтори, че „правилата на играта са се променили“ на няколко фронта, включително геополитиката, икономиката и търговията и културата, пише Юронюз.

Къде бърка Старият континент според Париж

Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент.

"Европа не е безсмъртна, тя може да умре. Тя зависи само от нашия избор", каза Макрон в дългоочакваната си реч, която повтори знаменателната му реч, произнесена там месеци след началото на първия му мандат през 2017 г. "И този избор трябва да бъде направен сега."

"През следващото десетилетие рискът да бъдем отслабени, дори да изпаднем в по-долна група, е огромен", каза той пред аудитория от официални лица, журналисти и политици, като посочи променящата се геополитика и окуражените авторитарни режими. 

"Епохата на базиране на производството ни в Китай, на делегиране на отбраната ни на САЩ и на получаване на енергия от Русия приключи. Правилата на играта се промениха", каза Макрон. Френският президент обвини и САЩ, и Китай, че не спазват правилата на световната търговия, като масово субсидират икономиките си.

"Колкото и силен да е съюзът ни с Америка, ние не сме приоритет за тях", каза той. "Те имат два приоритета: себе си – достатъчно основателно - и Китай."

Според него през последните години Европа е направила големи крачки към своето единство и автономност пред лицето на пандемията от КОВИД и войната в Украйна, но "разсънването е твърде бавно". Френският президент призова за много по-агресивна търговска политика и много по-големи публични инвестиции в редица критични области.

В същото време Макрон не беше толкова конкретен по решаващия въпрос как Европа ще може да финансира прехода си към превръщането си в това, което той нарече "европейски източник на влияние". Той отново изрази подкрепата си за придобиването на нов съвместен дълг, подобен на този, който ЕС имаше по време на пандемията, и предложи увеличаване на собствените ресурси на ЕС с приходи от данъка върху въглеродните емисии или данъка върху финансовите трансакции.

Предложенията на Макрон

Френският президент направи редица нови предложения в областта на отбраната, икономиката и търговията, които според него могат да върнат Европа в правилния път.

Макрон заяви, че ЕС трябва да се стреми да стане "световен лидер" до 2030 г. със "специални стратегии за финансиране" в пет стратегически области: изкуствен интелект, квантова информация, космос, биотехнологии и нови енергии.

Той призова към мисиите на Европейската централна банка да бъде добавена "цел за растеж или дори цел за декарбонизация". "Не можем да имаме парична политика, чиято единствена цел е тази за [контрол на] инфлацията", каза той.

Вчера Макрон подчерта, че  Европа "трябва да покаже, че не е васал на Съединените щати и че знае как да говори с всички останали региони на света", обърна внимание Франс24.

Френският лидер каза, че  през следващите месеци ще поиска от европейските партньори предложения и добави, че Европа също се нуждае от собствен капацитет в киберотбраната и киберсигурността.

Макрон каза, че трябва да се даде предимство на европейските доставчици при закупуването на военно оборудване и подкрепи идеята за европейски заем за финансиране на това усилие. Той също така призова за "преразглеждане“ на търговската политика на ЕС, за да се защитят европейските интереси, като обвини както Китай, така и САЩ, че вече не спазват правилата на световната търговия.

„Не може да се получи, ако ние сме единствените в света, които спазват правилата за търговия – така, както бяха написани преди 15 години – ако китайците и американците вече не ги спазват, като субсидират критични сектори .“ Поради това френският президент призова ЕС систематично да прибягва до "инструментите на лоялната конкуренция".

За да отговори на огромните нови нужди на Европа по отношение на отбраната, френският президент прикани европейците да изградят "европейска отбранителна инициатива", която "може да включва европейски противоракетен щит" – постоянна ябълка на раздора между Франция и Германия.

Макрон също така се обяви за налагане на "европейски преференции" при закупуването на военно оборудване, изтъквайки, че твърде много средства на ЕС се изразходват за неевропейски производители.

Това не е същият човек

В речта си в Сорбоната френският президент се опита да се върне към духа на първата си реч за Европа като току-що избран президент през 2017 г., която първоначално бе посрещната хладно в няколко европейски столици, но по-късно до голяма степен беше потвърдена от геополитическите събития, отбелязва "Политико".

Стремежът на Франция към по-голяма европейска стратегическа автономия и суверенитет вече е подкрепен не само от Европейската комисия, но и от други държави от ЕС.

След реч от час и половина заключението на Макрон, че остава "оптимист" за Европа, обаче не можа да отклони вниманието от факта, че към Франция и европейските партньори се обръща френски президент с много отслабнали позиции, посочва "Политико".

Макрон през 2024 г. е много по-различна фигура от тази, която говореше през 2017 г. Оттогава френският президент загуби абсолютното си мнозинство в парламента и се бори за приемането на закони у дома. Репутацията на страната в чужбина беше накърнена от влезлите в заглавията на медиите протести срещу пенсионната реформа и неотдавнашните фискални проблеми, включително по-високи от очакваните данни за дефицита.

Речта на Макрон имаше за цел и да даде тласък на затихващата предизборна кампания на неговата партия "Възраждане", ръководена от Валери Айе, която изостава от крайнодясната партия на Марин Льо Пен "Национален сбор" с над 10 пункта. Френският президент не спомена кампанията, но се прицели в "националистите", които вече не се обявяват за напускане на ЕС, а просто за разрушаването му отвътре.

Пред лицето на нарастващия популизъм "рискът е, че всички стават по-плахи" от страх да не подхранят още повече национализма. "Но отговорът не е плахост, а дързост."

 Към края на речта си френският президент стигна до философски размисли за бъдещето на континента. "Можем дори да се запитаме какво е нация? Какво иска да направи Европа?"

"Това е решителен момент, повратна точка. Нашата Европа може да умре."

Вътрешните залози, които диктуваха тона на речта на Макрон, са високи: "Национален сбор" заяви, че ще призове парламентът да бъде разпуснат, ако партията на Макрон "Възраждане" и нейните съюзници претърпят съкрушително поражение, посочва Франс24.

Междувременно гласуването за Европарламент идва и с позицията на Марин льо Пен от "Национален сбор", която усеща най-добрия си шанс да спечели президентските избори през 2027 г. във Франция, когато Макрон няма да има право отново да участва в надпреварата за Елисейския дворец.


В категории: Политика


Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 3
29
Коментара по темата
29.
Бай....
28.04.2024 13:07:39
0
1
Изявен чикиджия !
28.
Бабоеба
27.04.2024 12:05:55
4
9
Получи просветление. Докато тоя гей клуб го управляват зелени фашисти и гейпарадчици никога няма да има просперитет ,а пътя е само надолу по пързалката.
27.
До 24
27.04.2024 11:56:42
8
6
А, в Европа дават добри заплати, има изобилие от стоки, карат хубави коли. В УРУССПИЯ най-много да се пропиеш или да те вкарат в концлагер.
26.
XX
27.04.2024 11:52:55
5
8
Руzzката кочина - най-добрата кочина в света.
25.
Zxx
27.04.2024 11:49:45
2
8
СЛАВА УРУСПИИ
24.
До 21
27.04.2024 11:37:18
9
4
Това е много тъп довод !
То и в Бургас в Лукойла е лошо, миризми, задух , болести, ама всички се натискат да работят там , защото дават пари!
На теб какво друго не ти е ясно?!
23.
До 20
27.04.2024 11:26:52
5
1
Това го казва Макрончо, за да не го каже ШОЛЦ !
Но каже ли го Шолц , ще сме на път да потретим историята за време един век !
22.
21
27.04.2024 11:18:02
4
8
4 zxx слава и на майка ти отрепко гнусна копейкаджийска
21.
ХХ
27.04.2024 11:14:30
3
22
Много лош бил ЕС, ама всички ходят да работят в Европа. Що така , бульхарске жекиджие и про' с ' тасе.
20.
20
27.04.2024 11:12:13
5
16
путлеробче газ пикае
19.
Главният акцент
27.04.2024 10:53:34
1
9
Всъщност най-важната част от речта е тази:
Той призова за отбранителна стратегия на Европейския съюз с обща оръжейна индустрия и ускорено въоръжаване, финансирано от фондовете на ЕС, за да се справи със заплахата, която представлява Русия.
18.
Този
27.04.2024 09:15:04
10
9
докато жълти и зелени жилетки вилнееха из Париж се беше наврял в миша дупка, сега изпълзя и започна да се грижи за Европа!
Че и за нации говори?!
Да беше се погрижил първо за френската нация, че вече там на двама африканци , срещаш един европеец!
Това, неговото е точно да сочиш опасността там, където я няма , за да не се вижда близката реална опасност!
Следващото ще е кмет на Париж мюсюлманин и превръщането на "Нотр Дам" в джамия!
17.
До 8
27.04.2024 02:05:48
8
3
Защото НПК то ни го забранява, а иначе стой та гледай. И за сведение, ти също плащаш онези да живеят по-добре, теб също никой не те ебе за слива. Ние поне имаме достойнство и се противопоставяме с всички възможни средства. Примката си ти, в първото изречение пише, защо още дишаш.
16.
ТБС
27.04.2024 02:00:00
20
16
Бабоеба паразит за го духа. Да се тегли лични заеми, няма да му спонсорирам некрофилията. Всички еврогейски уроди да мрат, дори и за умрем с тях, по-добре, отколкото да живеят на гърба ни.
15.
XX
26.04.2024 23:47:05
31
16
Всеки неграмотен некадърник който гласува за ЕС чакайки МРЗ заслужава да живее в к'чина!
14.
До 11
26.04.2024 23:41:05
6
17
СВИНЯТА СИ ТИ БЕ,БОКЛУК ПРОДАЖЕН
ЗАРАДИ ГНУСНИ ГНИДИ,КСТО ТЕБ СМЕ НА ТОЯ ХАЛ....ГАД МРЪСНА
13.
Прав е
26.04.2024 23:30:13
28
26
Господин МакАрон!Ако продължава да говори как Европа трябва да прати войски в Украйна,тогава братушките наистина ще се навият да стигнат не до Лисабон,а и до Париж.Сега е време Европа да се укроти и да свали всички вредни правителства и политици,както и да подпише договор с Русия и да гарантира ,че НАТО ще се изтегли назад ,и няма да има претенции към руските територии,като например Украйна,която си е точно руска територия !
12.
ХХ
26.04.2024 23:03:52
23
13
Дано "eвропата" на макрон и мре по-скоро!

Българската Европа няма да умре, стига неграмотните туземци дет гласуват за "европата" на макрон да си идат заедно с неговата "европа".
11.
Кулон
26.04.2024 22:47:08
32
29
Франция е дърта комунистическа бърлога. От млад комунист като макрон освен прасе друго няма. Само заплашват и крадат като за последно. В България е пълно с такива партизански свине на власт- Български политици- боклуци!!
10.
НАЛИ
26.04.2024 22:37:03
30
17
Нали всички нормално мислещи хора знаят,че тая демокрация ще е края на света!Без ред и дисциплина има анархия и това се доказва всеки ден с Гетата във всички държави с наркоманизацията и невежеството на населението в световен мащаб!Не може баба на 70 години да знае повече за уроците в шести клас от шестокласник!МЪКААА!КОГАТО НЯМА ГРАНИЦИ ВИНАГИ ГЛУПАВИТЕ ЩЕ ЗАВЛАДЯВАТ УМНИТЕ ЗАЩОТО МАЙМУНСКОТО ВИНАГИ Е ПО-СИЛНО ОТ ЧОВЕКА!Умните и красиво нежни хрисими либерали ще го ядат и то големият но лошото е че те го искат а ние нормалните хора не !
9.
До 7
26.04.2024 22:36:29
0
11
Другарю Дернев,на какви халюциогени сте
8.
hahahah
26.04.2024 22:23:07
10
17
големите разбирачи на света дето всичко знаят само не знаят как да свържат двата края и да живеят нормално. Дори негрите дето са у франция живеят по добре от вас.
Иначе тука всичко ви е ясно - като толкоз вие ясно кой педал кой сатанист вие що не си оправите жалкия живот ми само лаете тук м?
7.
Дернев
26.04.2024 22:20:10
12
7
"Епохата на базиране на производството ни в Китай, на делегиране на отбраната ни на САЩ и на получаване на енергия от Русия приключи." Първите две задължително трябва да приключат. Те са твърдо не европейски интерес.
Получаването на енергия от Русия обаче е. Изграждането на възможностите за диверсификация беше крайно необходимо и вече е направено, но това в никакъв случай не означава пълно прекъсване на преките доставки от Русия. При условията за алтернатива всичко трябва да бъде предоговорено на база взаимен интерес и осигуряване мирът и сигурността в/на Европа. Това изисква и задължително друго условие военен паритет. Единната европейска армия ще премахне зависимостта от Щатите и ще военна автономност на Европа на база две максимално еднакво силни армии. Тези на СЕЩ и Русия. Това ще е и възможността на СЕЩ да помогнат на Русия да изгради функциониращо ОНД. Това е крайно необходимо за да се осигури и суровинна независимост на Европа в условията на Глобализацията.
Изобщо все неща закоитонощо не чухме и нечуваме от Франция и особено от Германия. Това налага европейските машинисти, да же и локомотиви, да се сменят. Явно е крайно време затова.
6.
Цв
26.04.2024 22:07:32
32
25
Това го казва кой?? Хайде стига хора с объркана сексуална ориентация са правили генерални изводи и са определяли развитието на Европа. Ужасно е! Този вече изглежда комично със "съпругата" си!
5.
Бай Амет
26.04.2024 21:52:31
35
27
От педал акъл не ща
4.
Zxx
26.04.2024 21:50:46
39
34
ИЗВРАТЕН ГЕРОНТОФИЛ,ГНУСЕН
СЛАВА РОССИИ
3.
то ясно
26.04.2024 21:36:30
4
23
Не може всички да мислим само за Германия и САЩ.
2.
Ха ха ха
26.04.2024 21:29:24
31
30
ЕС са слуги на САЩ, скоро и на КИТАЙ!
1.
Арабела
26.04.2024 21:26:21
31
25
Поизпърво ЕС е мъртвороден
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" По-възрастните хора по целия свят се притесняват от Изкуствения интелект ПП-ДБ обявиха водачите на листите си ПП-ДБ обявиха водачите на листите си Както на изборите за Народно събрание, така и за евроизборите
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори