Този празничен Великденски козунак на плитка стана любим на синовете ми и дори свекървата ме похвали
Сложих шипков мармалад в козунака и у дома са във възторг
Приготвянето на вкусни Великденски козунак не е лесна задача, но при правилно изпълнение на тези стъпки ще постигнете чудесен резултат. Тайната съставка е шипков мармалад. Ето и другите необходими продукти: 50 г мая, 1 кг брашно, 1 ч. л. сол, 80 мл олио, 80 г краве масло -разтопено, 200 мл прясно мляко, 5 яйца - на стайна температура, 2 пакетчета ванилия, 1 капсула есенция от лимонови кори (настъргана кора на 1 лимон), 250 г захар, 50 г орехови ядки, 1/2 ч.л. канела, 100 г мармалад от шипки, 1 яйце за намазване.
Рецептата е на Иван Звездев и над 15 хиляди пъти е отваряна от потребителите.
Ето и стъпките за приготвянето му:
Натрошава се маята в купичка и поръсва с една супена лъжица захар, стрива се с лъжица докато се втечни.
Поръсва се с 2 с.л. брашно и се наливат 50 мл затоплено прясно мляко с температура до 36С.
Разбърква се добре и оставя на топло за 15 минути да втаса.
Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Посолява се и се сипва втасалата мая.
Едно след друго се добавят яйцата, леко се разбиват с вилица и се налива млякото, следвано от олио и разтопеното масло.
Продължава замесването и се поръсва захар, ванилия и лимонова есенция. Замесва се тесто докато стане гладко.
Намазва се с олио, покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва 30-40 минути. Най- добре тестото втасва в изключена фурна.
В купичка се смесва мармалад, счукани орехи и галета и разбъркват.
Втасалото тесто се разделя на 3 топки. Всяка се разточва на кръг.
В единия край на всеки кръг се нанася по 1/3 от мармалада с орехи. Завива се на руло.
Така се оформят и останалите два тестени кръга. Рулата се подреждат едно до друго.
Оплитат се по следния начин Централното руло се прехвърля върху дясното.
След това отново централното се прехвърля върху лявото.
Така плетенето продължава като винаги цетралното руло прехвърля един път дясното, след това лявото.
Когато плетката е готова, козунака може да се сложи в продълговата кексова форма или да се навие на кръг.
След като се оформи се слага в намаслена тава да втаса.
След като удвои обема си за около 50-60 минути се намазва с разбит с 2 с.л. студена вода жълтък и поръсва с малко захар.
Козунака се пече в най-ниската част на предварително затоплена фурна до 170 С за 50-60 мин. След като се изпече се изважда от тавата за да изстине. Най-добре е да се постави на решетка.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
