Бум на рак от нитрати в салатите

Ключови думи:
Нитрати, зеленчуци, рак, стомах, тумор, големи количества, салати, пролет, проф Никола Александров, натрупва, дебело черво, онкологични заболявания, нитрати
25 Април 2012, Сряда, 08:42 ч.
Химикалът докарва страшни стомашни инфекции и най-смъртоносното заболяване
Нитратите в зеленчуците и плодовете докарват рак. В съприкосновение с флората на стомаха те се превръщат в нитрити, които са основни причинители на всички видове тумори, предупредиха вчера от Световната здравна организация.
Нитратите действително са канцерогенни не само в големи количества, но и когато се консумират редовно със салатите, особено напролет, обяснява водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров пред в. "Монитор". Те се натрупват в организма и водят до мутиране на клетката и се образуват се тумори, разясни специалистът. Най-честата локация е рак на дебелото черво, тъй като в най-големи количества те се концентрират в него. Като пример за завишени случаи на онкологични заболявания проф. Никола Александров посочи Япония.
Там допреди десетина години имаше бум на онкологични заболявания заради традицията някои видове риби да се обработват с нитрати. Когато тази практика беше прекратена, броят на раковите заболявания намаля осезателно, разясни лекарят. Всеки трети-четвърти човек е с възпаления на стомаха и дебелото черво именно от канцерогенните вещества, попаднали с нитратите в зеленчуците напролет, каза още проф. Никола Александров.
Бум на стомашни проблеми се наблюдават напоследък от салатите, тъй като те са натъпкани с нитрати, съобщиха междувременно от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според джипитата причината са салатите, които консумираме все повече с идването на пролетта. След като цяла зима няма свежи салати, хората са жадни за тях, и излязат ли на пазара през пролетта, всички им се нахвърлят като луди. Проверки показаха, че в момента салатите, особено зелената салата, са пълни с нитрати, и докарват куп диарии, повръщане и гастрити, твърдят общопрактикуващите доктори. Краставиците да се белят, тъй като в кората им се натрупват най-големи количества нитрати, зелените салати и репичките да се изкисват във вода поне 30 минути преди консумация, съветва проф. Никола Александров. Така отровният химикал намалява до незначителни количества, тъй като е разтворим, обясни той.
В категории:
Здраве






Какви заплати ще плащат на тийнейджърите през лято 25
30/04/2025, Сряда 11:41
0





Животът на тези зодии се обръща на 180 градуса до дни
30/04/2025, Сряда 11:00
0

Стана на 60 години. Ще се върне ли в България?
30/04/2025, Сряда 10:41
2

Мощна полицейска акция, има много арестувани
30/04/2025, Сряда 10:21
0

Тръмп задължи с указ шофьорите на камиони да владеят английски език
30/04/2025, Сряда 10:00
2



Айтозлия погази закона
30/04/2025, Сряда 09:33
0





Отиде си голям рокаджия
30/04/2025, Сряда 08:00
1