Бум на рак от нитрати в салатите
Ключови думи:
Нитрати, зеленчуци, рак, стомах, тумор, големи количества, салати, пролет, проф Никола Александров, натрупва, дебело черво, онкологични заболявания, нитрати
25 Април 2012, Сряда, 08:42 ч.
Химикалът докарва страшни стомашни инфекции и най-смъртоносното заболяване
Нитратите в зеленчуците и плодовете докарват рак. В съприкосновение с флората на стомаха те се превръщат в нитрити, които са основни причинители на всички видове тумори, предупредиха вчера от Световната здравна организация.
Нитратите действително са канцерогенни не само в големи количества, но и когато се консумират редовно със салатите, особено напролет, обяснява водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров пред в. "Монитор". Те се натрупват в организма и водят до мутиране на клетката и се образуват се тумори, разясни специалистът. Най-честата локация е рак на дебелото черво, тъй като в най-големи количества те се концентрират в него. Като пример за завишени случаи на онкологични заболявания проф. Никола Александров посочи Япония.
Там допреди десетина години имаше бум на онкологични заболявания заради традицията някои видове риби да се обработват с нитрати. Когато тази практика беше прекратена, броят на раковите заболявания намаля осезателно, разясни лекарят. Всеки трети-четвърти човек е с възпаления на стомаха и дебелото черво именно от канцерогенните вещества, попаднали с нитратите в зеленчуците напролет, каза още проф. Никола Александров.
Бум на стомашни проблеми се наблюдават напоследък от салатите, тъй като те са натъпкани с нитрати, съобщиха междувременно от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според джипитата причината са салатите, които консумираме все повече с идването на пролетта. След като цяла зима няма свежи салати, хората са жадни за тях, и излязат ли на пазара през пролетта, всички им се нахвърлят като луди. Проверки показаха, че в момента салатите, особено зелената салата, са пълни с нитрати, и докарват куп диарии, повръщане и гастрити, твърдят общопрактикуващите доктори. Краставиците да се белят, тъй като в кората им се натрупват най-големи количества нитрати, зелените салати и репичките да се изкисват във вода поне 30 минути преди консумация, съветва проф. Никола Александров. Така отровният химикал намалява до незначителни количества, тъй като е разтворим, обясни той.
В категории:
Здраве
Зуека продава своите картини по 800 евро
03/11/2025, Понеделник 17:20
0
Заловиха двамата избягали затворници от общежитието "Полигона" край Ловеч
03/11/2025, Понеделник 17:00
0
Тежък екшън с патрулка, виновният е бил много пиян и дрогиран
03/11/2025, Понеделник 16:41
0
Двама айтозлии грабнаха златото на родната мотописта
03/11/2025, Понеделник 16:40
0
Мартин Елвиса: Не съм само аз идиот на годината, Красимир ме конкурира
Каква ще е временната организация на движението по време на Маратон Бургас 2025
03/11/2025, Понеделник 16:20
2
Местната власт и полицията в Несебър обединяват усилия за повече сигурност
Нов вид измама плъзна в Whatsapp и Viber
03/11/2025, Понеделник 15:58
1
На Малдивите забраниха пушенето за цяло поколение, включително и за туристи
03/11/2025, Понеделник 15:40
2
Прокуратурата поиска анулиране на смъртния акт на мъжа, открит в Пирин
03/11/2025, Понеделник 15:20
1
Важно за учениците! Ето от кога влиза в сила забраната на мобилни телефони в школата
03/11/2025, Понеделник 14:58
0
KOЦ-Бургас с безплатни профилактични прегледи за мъже
03/11/2025, Понеделник 14:40
0
