Бум на рак от нитрати в салатите
Ключови думи:
Нитрати, зеленчуци, рак, стомах, тумор, големи количества, салати, пролет, проф Никола Александров, натрупва, дебело черво, онкологични заболявания, нитрати
25 Април 2012, Сряда, 08:42 ч.
Химикалът докарва страшни стомашни инфекции и най-смъртоносното заболяване
Нитратите в зеленчуците и плодовете докарват рак. В съприкосновение с флората на стомаха те се превръщат в нитрити, които са основни причинители на всички видове тумори, предупредиха вчера от Световната здравна организация.
Нитратите действително са канцерогенни не само в големи количества, но и когато се консумират редовно със салатите, особено напролет, обяснява водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров пред в. "Монитор". Те се натрупват в организма и водят до мутиране на клетката и се образуват се тумори, разясни специалистът. Най-честата локация е рак на дебелото черво, тъй като в най-големи количества те се концентрират в него. Като пример за завишени случаи на онкологични заболявания проф. Никола Александров посочи Япония.
Там допреди десетина години имаше бум на онкологични заболявания заради традицията някои видове риби да се обработват с нитрати. Когато тази практика беше прекратена, броят на раковите заболявания намаля осезателно, разясни лекарят. Всеки трети-четвърти човек е с възпаления на стомаха и дебелото черво именно от канцерогенните вещества, попаднали с нитратите в зеленчуците напролет, каза още проф. Никола Александров.
Бум на стомашни проблеми се наблюдават напоследък от салатите, тъй като те са натъпкани с нитрати, съобщиха междувременно от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според джипитата причината са салатите, които консумираме все повече с идването на пролетта. След като цяла зима няма свежи салати, хората са жадни за тях, и излязат ли на пазара през пролетта, всички им се нахвърлят като луди. Проверки показаха, че в момента салатите, особено зелената салата, са пълни с нитрати, и докарват куп диарии, повръщане и гастрити, твърдят общопрактикуващите доктори. Краставиците да се белят, тъй като в кората им се натрупват най-големи количества нитрати, зелените салати и репичките да се изкисват във вода поне 30 минути преди консумация, съветва проф. Никола Александров. Така отровният химикал намалява до незначителни количества, тъй като е разтворим, обясни той.
В категории:
Здраве
Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен
71-годишен поет е стрелял по словашкия премиер Роберт Фицо
С тази райска мека тортичка без печене ще забравите за тирамису, направо се топи в устата!
Автомобил се самозапали край Стара Загора
Животът на тези зодии вече няма да е същият
Плуващи кифлички – само вода сол и брашно, а стават разкошни и много мекички!
18/05/2024, Събота 21:20
0
Обмислят ново 20: Държавните служители да могат да теглят обезщетенията си още преди пенсиониране
18/05/2024, Събота 21:00
1
Сашко от Перник пак изчезна
18/05/2024, Събота 20:41
1
Части от Германия, Белгия, Нидерландия са под вода, дъждът на места не е спирал от 4 дни
18/05/2024, Събота 20:17
2
Гаджев обвини службите в политическа обвързаност
18/05/2024, Събота 19:50
0
71-годишен поет е стрелял по словашкия премиер Роберт Фицо
18/05/2024, Събота 19:23
5
Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият
18/05/2024, Събота 18:40
4
3 картофа, 3 яйца и 300 грама кайма – зверска вкусотия в тиганче
18/05/2024, Събота 18:20
0
Животът на тези зодии вече няма да е същият
18/05/2024, Събота 18:00
0
Автомобил се самозапали край Стара Загора
18/05/2024, Събота 17:42
4
Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен
18/05/2024, Събота 17:21
3
С тази райска мека тортичка без печене ще забравите за тирамису, направо се топи в устата!
18/05/2024, Събота 17:00
0