С тази къдрава баница взех акъла на свекървата
Веднага отидете до магазина за продукти и я направете още днес
Предлагаме ви да си хапнете от тази фантастична Къдрава баница със спанак, сирене и готови кори – когато я поднесох за първи път на гостите, всички веднага попитаха за рецептата, толкова е вкусна! А свекървата остана най-впечатлена.
Освен това е доста лесна за приготвяне, нищо, че изглежда толкова красиво заради специфичния си начин на оформяне. Ето необходимите продукти:
Къдрава баница със спанак, сирене и готови кори
Необходими Продукти:
4 големи листа готови кори (1 голям лист замества 3-4 обикновени листа)
600 г спанак
150 г сирене
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка чили или червен пипер на прах
1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
1 средна глава лук
За намазване:
1/2 чаша олио (чаша от 200 мл)
1/2 чаена чаша вода (чаена чаша е 150 мл)
За заливката:
4 супени лъжици (пълни) гъсто кисело мляко
3 яйца (отделете жълтъците от двете)
1 чаша олио (пълна на 2 пръста под ръба)
по 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат и сол
Начин на Приготвяне:
Първо в подходяща купа смесете олиото и водата за „соса“, с който ще намазвате корите.
Отделете 2 жълтъка от яйцата за заливката, а останалия жълтък, заедно с белтъците, поставете в купа.
Добавете киселото мляко, както и по 1/2 ч.л.сода и сол.
Разбийте добре и добавете олиото. Разбъркайте отново и оставете „соса“ настрана.
Нарежете измития спанак и го намачкайте с ръце, за да омекне. Добавете нарязания лук, натрошеното сирене и подправките. Разбъркайте добре.
Вземете първата кора, разстелете я на плота и хубаво намажете със сместа от вода и олио.
Разпределете от плънката в едната половина на кората и загънете с другата половина.
Сега започнете да надипляте кората като хармоника:
С ножа отстранете частите от кората, които не са покрити с плънката, след което нарежете получената „хармоника“ на парчета около 10 см.
Започнете да ги редите в намазнена тава, започвайки от ръба към центъра.
Процедирайте така и с останалите кори и плънка, докато запълните тавата.
Сега залейте хубаво баницата с приготвения млечен сос, след което разбийте отделените жълтъци в купата от соса и намажете с тях цялата повърхност.
Сложете баницата да се пече в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване.
Оставете я леко да се охлади и я нарежете на парчета.
Да ви е сладко!
България сред лидерите в Европа по хайвер от белуга
2026 ще е годината на Червения огнен кон! Ще "изгори" всичко старо и ще пренареди живота ни
Шоколадът може да повиши мозъчната активност
Тежък удар за Мартин от „Игри на волята“
Важно за цените в евро и в лева: Ето как ще бъдат изписвани
България сред лидерите в Европа по хайвер от белуга
25/12/2025, Четвъртък 21:00
0
Мозъкът страда, ако имате недостиг на определени витамини
Пазарджишкото село Гелеменово е наводнено от скъсана дига
Няколко съвета, за да не се напиете на Коледа
Как да се преборим със стреса и напрежението по празниците
Откриха уникално златно 2300-годишно съкровище
Зимата се върна: Две деца пострадаха при челен удар между две коли във Врачанско
Учени развенчаха брадат мит за съня
