На почивка на Карпатите хапнахме най-вкусния гъбен сос, а любезната леля Люся ми даде рецептата
В последния ден на почивка събрах смелост и помолих леля Люся да ми разкаже как приготвя своя специален сос от печурки
Едно пътуване до Карпатите тази зима даде на семейството ни много положителни емоции и приятни спомени. Разбира се, сред всички акценти на празника, невероятната местна кухня може да бъде отделена като специален елемент. Опитахме се да се храним в различни заведения, за да опитаме колкото се може повече нови ястия. Но най-вече си спомняме гъбения сос, който беше внимателно приготвен от собственика на кафенето близо до нашия хотел.
Леля Люся готвеше гъбен сос всеки ден, тъй като беше едно от най-любимите ястия на всички летовници. Мнозина специално се настанили в хотел по-близо, само за да не пропуснат възможността да се насладят на ароматно ястие с гъби. В последния ден на почивка събрах смелост и помолих леля Люся да ми разкаже как приготвя своя специален сос от печурки. Изненадващо, тя сподели рецептата с мен и дори ми даде няколко съвета за готвене.
Гъбен сос
Има мнение, че най-добрият сос се прави от манатарки, печурки или сърнели. Да, наистина, горските гъби имат по-силен аромат , което се отразява на вкуса на готовото ястие. Но се оказва, че сосът от гъби с печурки се получава също толкова добре. Готвачката каза, че когато в кафенето имало много посетители и трябвало да отидеш на пазара да си купиш диви гъби, тя ги заменя с печурки. Никой не забеляза промяната.
За да бъде сосът от гъби наистина ароматен и вкусен, той трябва да съдържа млечен продукт. Може да бъде сметана, заквасена сметана или мляко. В оригиналната рецепта се използва последното.
Рецепта за гъбен сос
Необходими Продукти
300 г печурки
100 г масло
2 глави лук
200 мл мляко
3 чл. л. брашно
300 мл вода
сол на вкус
сладък пипер на вкус
дафинов лист
Начин на Приготвяне
Започваме готвенето, като приготвяме лука. Обелете лука и го нарежете на малки кубчета.
Вземете тенджера с дебели стени или висок тиган. Изпратете там маслото и след това нарязания лук. Задушете лука на среден огън за 5 минути, като бъркате непрекъснато.
Докато лукът се пържи, нека се погрижим за гъбите. Измийте гъбите и ги нарежете на филийки. Сложете ги в тиган с лук, добавете бахар. Задушете гъбите за 10 минути. Постепенно гъбите ще отделят течност, поради което в тигана ще има повече от нея.
Добавете вода и дафинов лист в тигана. Оставете соса да ври в това състояние за 10-15 минути.
По това време пригответе дресинга за соса. Изсипете брашното в купа с мляко и разбъркайте с бъркалка или вилица. Уверете се, че брашното е напълно смесено с млякото и бучките се разпръснат.
Изсипете млечната смес в тигана. Сол и черен пипер добавете по ваш вкус. Ако обичате по-пикантни вкусове, опитайте да добавите люти чушки. Можете също да добавите любимите си подправки. Покрийте тигана с капак, изчакайте да заври и оставете да къкри около 10 минути на слаб огън.
Можете да добавите любимите си подправки към готовия сос. Това ще го направи още по-вкусен. Гъбеният сос върви добре с картофи, макаронени изделия и зърнени храни. Добър апетит!
Благодарение на соса от печурки гарнитурите няма да станат скучни, което означава, че всяко ваше ядене ще ви носи удоволствие. Една от любимите комбинации на моето семейство е сос от гъби с грахова каша . Опитайте по всякакъв начин!
Засекли са шофьор с рекордните 248 км/ч с тол камери
Мутиращ птичи грип е възможно да предизвика тежка пандемия
Взеха лъскавия „Мерцедес“ на Светлана Гущерова
Нетипичен контрабанден трафик заловиха на Капитан Андреево
Изследвай се безплатно и анонимно за ХИВ в Бургас
Наглите“ разтворени в киселина? Нова версия за съдбата на изчезналите Културиста, Йожи и Регето
Това е 25-годишната туристка загинала при ужасяваща атака на акула в Австралия
Мария Цънцарова напуска сутрешния блок на bTV, вече не иска да става в 5 сутринта
Тръгвайте на път с автомобили, готови за зимни условия
Италианската ски легенда ще открие сезона в Банско
