×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Георги Илиев отново ще е кмет на "Слатина", в "Искър" ще има балотаж
  • Димитър Маринов ще снима филм със Скарлет Йохансон
  • Шефът на Renault подаде оставка
  • Печки, перални и хладилници поскъпват с до 1000%
  • МВР се събира на национално съвещание
  • Над 50 хил. десетокласници се явяват на НВО по математика
  • В Източните Родопи се родиха три нови зубърчета
  • Официално: Стартират разговорите между Филипов и Зингаревич за ПФК Ботев
  • Смърт на пътя затапи движението на важен участък на магистрала Струма
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Такъв Йоркширски пай не сте яли, с пилешко месо е


16 Декември 2024, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Много сочен и вкусен, подходящ и за празнична трапеза

Необходими продукти:

За тестото:
2,5 ч.ч. брашно;
160 г мас или масло ;
150 мл прясно мляко;
2 ч.л сол.
За плънката:
Около 700 г пилешки гърди;
Около 700 г обезкостени пилешки бутчета;
250 г бекон;
200 г гъби;
1 морков;
1-2 зелени чушки;
1 връзка магданоз;
1 глава лук;
100 мл бяло вино;
1 яйце за намазване;
олио;
Подправки: сол, черен пипер, млян карамфил, мащерка, чубрица.

За соса:
1 пълна супена лъжица брашно;
1-2 с.л. мазнина (масло и олио);
500 мл пилешки бульон;
желатин (по желание).

Начин на приготвяне:

Започваме с приготвянето на тестото. Това е твърдо тесто, без набухване, трябва да бъде като маслено на вкус, но малко по-твърдо, за да държи всички сокове и меса в него запечатани, пише lussisworldofartcraft.blogspot.com.

За целта слагаме млякото и маслото на котлона, докато второто се разтвори в млякото. Изсипваме при брашното течността, добавяме солта и размесваме на ръка.

Първоначално тестото е по-скоро на трохи, но с месенето започва да се оформя. Прехвърляме на плота и добавяме още малко брашно ако е необходимо, докато получим кръгла топка. Опаковаме в стреч фолио и оставяме да си почине на хладно за около 20 минути.

Следва приготвянето на плънката. Разполовяваме пилешките гърди по средата и ги овкусяваме със сол и черен пипер. Запържваме ги от всяка страна в загорещено олио за около 4 минути от всяка страна. Трябва да останат сочни, дори и да са леко сурови, не се притеснявайте, при печенето после ще се досготвят.

По същия начин процедираме и с пържолите от пилешки бутчета, с тази разлика, че тях начукваме леко за да станат по-плоски. Овкусяваме отново с подправките и запържваме от двете страни.

Изваждаме месото в чиния, и в същата мазнина запържваме нарязания на ситно лук, докато омекне и обере всички вкусотии от месото в тигана.

Прибавяме нарязаните още морков и чушка, а две-три минути след това и гъбите. Когато зеленчуците са поомекнали, прибавяме сол, пипер и карамфила. Добавяме и бялото вино и оставяме ястието да къкри още 5 минути, след което дърпаме от огъня.

Пускаме фурната на 200 градуса да загрее и се заемаме със сглобяването на пая. Разточваме по-голямата част от тестото на кора, с която покриваме дъното и стените на форма за торта с диаметър около 22-23 см.

Редим на дъното първо една трета от нарязания ни магданоз и половината от бекона. Поръсваме още с чубрица и мащерка.

Отгоре редим пласт от зеленчуците, а след тях редим пилешките гърди. Притискаме леко, за да е всичко на място. Следва отново пласт зеленчуци с подправки и магданоз, а след тях - пилешките бутчета.

Накрая завършваме отново с пласт зеленчуци, магданоз, билки и бекон.

От останалото ни тесто правим и втората кора, с която запечатваме пая, с изключени на дупка в средата. Препоръчвам ви да я направите по-голяма, тъй като в нея след това се излизва соса.

Глазираме пая с малко размито с вода яйце и пъхаме да се пече за около 30 минути докато хване цвят, а след това покриваме с фолио и печем още около час на 180 градуса.

През това време може да си приготвим соса. загряваме маслото и олиото на тигана и прибавяме брашното. Бъркаме докато брашното почне да покафенява и заухае на печено.

Изсипваме пилешкия бульон, като аз имах пилешки бульон от предишна моя рецепта ( за домашния Салам), който замразих във фризера.

Когато паят стане готов се охлажда поне един час преди да се разреже. Бульонът се изсипва в дупката на пая, като преди това се желира с желатин и на другия ден стяга около месото.


 


В категории: Вкусно


Коментари
Флагман.БГ Ще реставрират знакова сграда в Поморие Ще реставрират знакова сграда в Поморие 16/06/2025, Понеделник 17:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Министър Жечо Станков в Люксембург: Сигурната и достъпна енергия за хората и индустрията остава наш приоритет Министър Жечо Станков в Люксембург: Сигурната и достъпна енергия за хората и индустрията остава наш приоритет Пред колегите си eнергийният министър подчерта важността на баланса между стратегическите цели на ЕС в областта на декарбонизацията и нуждата от сигурни и предвидими доставки на конкурентни цени Кадри от изгрев до залез вдъхновяват дарителска мисия Кадри от изгрев до залез вдъхновяват дарителска мисия Фотоизкуството е с благородна кауза – роял за младите таланти МОН публикува верните отговори от НВО по математика за 10 клас МОН публикува верните отговори от НВО по математика за 10 клас На изпита се явиха над 55 хиляди ученици Първо във Флагман.бг: Ето кой поема ръководството на РУ-Созопол Първо във Флагман.бг: Ето кой поема ръководството на РУ-Созопол Най-обичаният пътен полицай в България застава начело на районното в Царево Жега, мръсотия и без климатик! Проверка установи шокиращи условия на летище Бургас Жега, мръсотия и без климатик! Проверка установи шокиращи условия на летище Бургас Не може така! Бургаското летище с фрапиращи нарушения, подчерта транспортният министър Въоръжен екшън на пътя: Мъж извади пистолет срещу жена край Руен Въоръжен екшън на пътя: Мъж извади пистолет срещу жена край Руен Не е ясна причината за заплахата, но вероятно е заради спор на пътя  Две седмици пост от днес Две седмици пост от днес Петровият пост е по-малко строг и по-щадящ от Великденския Смърт на пътя затапи движението на важен участък на магистрала Струма Смърт на пътя затапи движението на важен участък на магистрала Струма Трафикът от Кулата към Благоевград и София се осъществява само в дясната лента на аутобана Почина един от най-богатите мъже в света Почина един от най-богатите мъже в света Той беше икона и пионер, спечелил уважението на хората по целия свят Зрелищна катастрофа край Камено! Млад шофьор направи ключова спасителна маневра Зрелищна катастрофа край Камено! Млад шофьор направи ключова спасителна маневра Бе избегнат челен удар в последния възможен момент
Ще реставрират знакова сграда в Поморие Ще реставрират знакова сграда в Поморие След преустройството, сградата на Стария съд ще се превърне в „Дом на културата и традициите“ и ще служи като културен център Самолет, прелитащ над България, се върна обратно заради бомбена заплаха Самолет, прелитащ над България, се върна обратно заради бомбена заплаха Полет LH752 е бил на път за Хайдарабад и се е върнал обратно, докато е прелитал над българското въздушно пространство Български моряци са на кораб, който се обработва на пристанище Хайфа, което е в обсега на иранските ракети Български моряци са на кораб, който се обработва на пристанище Хайфа, което е в обсега на иранските ракети От съображение за сигурност от дружеството са отказали да съобщят името на плавателния съд, както и броя на българските моряци на борда му поради опасения за сигурността им Куп звезди се пускат на турнир с благородна кауза в Бургас Куп звезди се пускат на турнир с благородна кауза в Бургас В надпреварата ще се включат 12 отбора, сред които познати футболни клубове и отбори на водещи фирми от Бургас и региона В Поморие ще бъде открито първото национално биенале „НАТЮРМОРТ“ В Поморие ще бъде открито първото национално биенале „НАТЮРМОРТ“ Тази национална изложба на изключително високо ниво слага началото на етап, който не само популяризира изобразителното изкуство, а и акцентира върху определен жанр Лято с ритъм, изкуство и емоции – Община Царево представя културната си програма за юли Лято с ритъм, изкуство и емоции – Община Царево представя културната си програма за юли Богата и пъстра програма ще събере на едно място музика, визуални изкуства, улични представления, танци и фестивали – всичко това на фона на морския бряг и вълшебните вечери под звездите Пиян шофьор от София катастрофира с БМВ край Созопол Пиян шофьор от София катастрофира с БМВ край Созопол Шофьорът е задържан за срок до 24 часа, а автомобилът е иззет по съответния ред от органите на реда бТВ я изпрати преждевременно в майчинство бТВ я изпрати преждевременно в майчинство Хубавата синоптичка, която е в очакване на първото си дете, се сбогува с телевизията миналата седмица и веднага отпраши да празнува свободата в Гърция Тя каза колко лева има в кешово обръщение, сумата е внушителна Тя каза колко лева има в кешово обръщение, сумата е внушителна Става въпрос за над 30 млрд.лева Продуцентите на Ергена го превърнаха в марионетка и направиха за смях, днес той дълбоко съжалява Продуцентите на Ергена го превърнаха в марионетка и направиха за смях, днес той дълбоко съжалява Грешката, която Алек отчете е, че не опитал да наложи мнението си и се съгласил да зареже Магдалена и Надежда с видео, за което понесе доста критика от зрителите
Никушор Дан, президент на Румъния Никушор Дан, президент на Румъния Единственият език, който Русия разбира, е този на силата Виц на деня Виц на деня - Тате, как се запознахте с мама?
- Язе тогава карах такси, а она немаше пари да си плати...
Виц на деня Виц на деня Редник подмазвач:
- Господин старшина, вие сте гений!
- Ти да не си по-хубав бе?! Два непоряда по служба...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За съжаление в Европа сме познати като разбойници, проститутки и рафинирани мошеници
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори