Тайната на този сочен кекс е... горещата вода!
Непременно трябва да го опитате
Невероятно нежен и вкусен кекс – крекъх, сочен, мекичък като дунапрен и много, много вкусен! Приготвя се много бързо и просто, няма как да сбъркате с тази рецепта. Ето необходимите продукти за Мек и сочен кекс с гореща вода :
4 яйца
200 г захар
100 мл олио
100 мл гореща вода
½ бакпулвер
200 г брашно
1 ванилова захар
1 лимонова кора
2 лъжици какао.
Начин на приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте белтъците на твърд сняг. В друга купа разбъркайте 150 г захар с 4 жълтъка до получаване на гъста, светла и пенлива смес.
След това постепенно се добавя гореща вода и ванилова захар – сместа трябва да остане пенлива. С лъжица добавете брашното, предварително смесено с бакпулвера, настърганата лимонова кора, олиото и разбъркайте внимателно. Накрая с внимателно обръщане на лъжицата се смесват разбитите белтъци.
Отделете една трета от сместа и добавете какаото и 50 гр. захар, разбийте с миксер или с тел да се смесят добре. Ще получите тъмна смес. Редувайте светла и тъмна смес в намазнена и набрашнена форма за кекс. Или първо изсипете светлата смес, след това изсипете тъмната смес, след което разбъркайте леко с вилица, за да направите шарки.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете кекса за около 40 минути. След като изпеченият сладкиш изстине малко, извадете го от формата и го поръсете обилно с пудра захар или направете шоколадова глазура, след което залейте охладения кекс и по желание го поръсете със смлени орехи.
Броени дни до Коледа: Ето как празниците могат да продължат 12 дни
През зимата вечеряйте в този час, категорични са учени
Удар на полицията: Нелегален тютюн за наргиле за над 100 хил. лв. открит в София, двама братя са задържани
Нови светски двойки изгряха на родния небосклон
Подправката, която хитрите домакини слагат в казанчето в тоалетната
Ако искате идеалния тиквеник, спазвайте това правило
Най-добрите кухни в света: Италия първа, Гърция втора – къде е България?
"Влачене и кръв по улицата": Съседска свада завърши с убийство в Разградско
Ако се отоплявате с печка, важно е да знаете това
За тези 3 зодии 2026 ще бъде година на сбъднатите „да“
Не слагайте тези храни в пластмасови кутии
Наследих от баба тази стогодишна рецепта за кисело зеле за Коледа
