От тефтера на баба научих тази рецепта за сечена погача със сирене
Вкусът й ще ви върне в детството
Тази Сечена погача със сирене винаги първа се разграбва у нас, когато я поднеса на празниците – всички я обожават заради невероятния й вкус, пухкавото тесто и божествения аромат! Предлагам ви да си я приготвите по тази стара рецепта, която се предава от майка на дъщеря в нашето семейство:
Сечена погача със сирене по стара рецепта
Необходими продукти:
550-600 гр. брашно
200 мл хладка вода
20 гр.прясна мая
1 ч. л. захар
5 с. л. олио (50 мл)
2 яйца
1 пълна чаена лъжичка сол (зависи от сиренето, на вкус)
100 г масло или маргарин
250 г твърдо сирене
кисело мляко за намазване
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се слагат 200 мл хладка вода, 20 г прясна мая, 1 чаена лъжичка захар и малко брашно. Разбъркайте, за да се смесят съставките, след което оставете на топло място за около 10 минути, за да се активира маята.
В активираната мая добавете две яйца, 50 мл олио, 1 чаена лъжичка сол или според сиренето (ако не е достатъчно, добавете още половин чаена лъжичка сол).
Разбъркайте до изравняване на съставките, след което постепенно започнете да добавяте 550-600 г брашно. Разбъркайте тестото първо с лъжица, а след това на ръка, докато спре да лепне. Омесеното тесто се оставя покрито да почине 10-15 минути.
Разтопете 100 г масло и натрошете на ситно 250 г твърдо сирене.
След 10-15 минути разделете тестото на 10-12 топки. Всяка топка разточете на кора с големината на чиния, намажете я с разтопено масло и поръсете със сирене.
Поставете нова кора тесто и повторете процедурата. Всеки път, когато слагате нова кора, притискайте малко краищата и след това леко цялата „купчина“ кори. Така разтягате малко погачата. Последната кора не намазвате.
Намажете тава с диаметър 32-34 см с масло, след което прехвърлете пластовете тесто в нея и разтеглете още малко, като потупвате с длани повърхността. Нарежете на кубчета или триъгълници. Покрийте и оставете да почине за 15 минути.
След това се намазва с кисело мляко и отгоре се поръсва със сусам. Пече се около половин час в загрята фурна на 200 градуса до приятен загар.
Евроизмамниците са по-опасни от левовите: Как да се предпазим от фалшивите банкноти
Караджов отключи мегаплан за Дунав: още два моста, нови коридори и политическа надпревара за свързаността на Балканите
Повдигат обвинение на сина на Бобоков, пуснаха го срещу подписка
Шофьор спря върху велоалеята, колоездач го атакува, двамата едва не се сбиха
Бивш собственик на ЦСКА вдигнал най-голямата гей сватба
Брутален разказ за убийството на Костадин Кабаджов в Мадан: напрежение, бой и смърт в реката
Майка на задържано на протеста момче: Момичета бяха връзвани за пейки, синът ми е бит и напръскан с газ
Традиционната снимка за Никулден отново ще събере имениците на Бургас пред Общината
Мащабна авария в София остави болници и квартали без отопление
Киев: Искаме истински мир, а не само помирение с Русия
Шофьор свали сам скоба от колата си и си тръгна, полицията разследва случая в Кърджали
Лекарят, замесен в смъртта на Матю Пери, осъден на 30 месеца затвор за разпространение на кетамин
