Каква риба ще приготвят бургазлии за Никулден и тайната на перфектния пълнен шаран (ВИДЕО)
В момента на рибното тържище ври от прясна риба, а цената на чернокопа, сафрида и барбуна е повече от приемлива
Каква риба предпочитат бургазлии за празничната Никулденска трапеза – попитахме клиентите и търговците на пазара Краснодар. В момента на рибното тържище ври от прясна риба, а цената на чернокопа, сафрида и барбуна е повече от приемлива. Шаранът обаче още е твърде малко, а цената му е 9 лв. за килограм, нямаше ги и филетата – нарязани и готови да скочат в тигана с горещо олио.
А как потребителите могат да познаят дали рибата е прясна? Тя е покрита с лека бистра слуз, хрилете са червени, месото е плътно и еластично, очите са изпъкнали.
Чернокопът и шаранът си поделят сякаш поравно първото място сред предпочитаните от бургазлии риби за празника. Едни ги пържат, други ги мятат на скарата, а трети пълнят и пекат във фурната голям шаран за семейното събиране, тъй като това е традиционното ястие, с което се посреща празникът на закрилника на моряците и рибарите Свети Николай Чудотворец.
10 лева за килограм е пресният по-едър чернокоп, но по-дребен намираме и по 7 лева, 6 лева е барбунът, 5 лева е сафридът, паламудът пък вече е на изчезване от сергиите, намираме го основно замразен. Най-скъпата риба си остава калканът – 30-35 лева килото, но пък май май никой не го и купува чак толкова.
Предпочитан във всички краища на България за празника на моряците и рибарите е шаранът. Вижте и семейната рецепта за пълнен шаран, която сподели бургазлийка с нашия екип. „Тайната е, че слагам плънка от ориз, орехи и шаранът се пече върху кисело зеле“, обясни тя.
Иначе шаранът масово се прави на фурна с лимон и плънка с орехи. Филетата стават много вкусни пържени, на фурна с или без плънка, панирани или с бира, чесън и розмарин.
И Агенцията по безопасност на храните по традиция започва засилени проверки във връзка Никулден. Инспекторите ще проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, рибни магазини, пазари и борси.
Най-вече се следим за произхода на рибата, която се предлага, да е от регламентирани доставчици, сроковете и условията на съхранение.
Замразената риба, например, трябва да се съхранява при температура от минус 18 градуса и по-ниска.
Гадно ми е, че остарявам, призна Зуека
Ваксините не причиняват аутизъм, казаха от СЗО
Защо в Хърватия проклеха еврото
От 30 г. се занимавам с недвижими имоти, през 25 от тях се говори за "балон" на цените, казва брокер
Започна операцията по изтегляне на кораба „Кайрос“ край Ахтопол
Къде се е намирал първият български мол
България е била приета в ООН преди точно 70 години
Бъдни вечер под натиск: Между 30 и 40 лева излиза храната на човек за празничната трапеза
Българските протести оглавиха първа страница на "Ню Йорк Таймс"
Живия Нострадамус направи тежко предсказание за Путин за 2026 г.
Последният мач на Джон Сина: Краят на легендата в WWE
Измамници обещават изцеление от диабет в Бачковския манастир, 30 души са подмамени

Риба Фугу с шафран, арпаджик и кълнове от жожоба, то аз за Бъдни вечир тва апвам, че много постно. Иначи... абе шзема и 3 калкана да не стоя гладен, да не режъ феле иленъта.. или направо филе иленъта да ръбам и да не се занимавам, то по тез празници....
Нема да сгрешиш!
Фифти-фифти съм!
Golemi ribari hodat si kupuvat 6toto ne gi puskat na pristanishtetoda fashtat slskite mutri
са баш бургазлии,
селяндури
със простотии.