Тези сиромашки хлебчета с вода набъбват като мекици и са готови за 10 минути
Пригответе по-голямо количество тесто и го сложете във фризера
Тези вкусни постни хлебчета са най-хубавото нещо, което ям по време на пости. Те са направени само от няколко съставки, а вкусът им е богат и са чудно мекички.
Аз понякога ги правя в по-големи количества и половината слагам във фризера, а другата половина поднасям. Когато искам да използвам замразените питки, просто ги изваждам от фризера и ги оставям да престоят 5 минути, след което ги загрявам малко и тестото е прясно като първия ден. Ето какво ви трябва, за да си приготвите тези Сиромашки хлебчета с вода :
2 средни картофа
6 чаши брашно
1 супена лъжица суха мая
3 супени лъжици сол (може и по-малко)
1 чаена чаша захар
Ще ви трябва и малко вода, която се добавя постепенно
Мярката за чаша е достатъчна да бъде 1 чаша от 150-200 мл.
Начин на Приготвяне:
Измийте добре картофите под течаща студена вода и ги оставете да се отцедят в тава с вода за още половин час, за да се отмие нишестето. След това ги натрийте със сода за хляб и ги подсушете добре върху памучна кърпа. Картофите се обелват, нарязват се и се изцеждат от сока.
Сложете ги в тенджера и ги залейте с 1 чаша вода. Въпреки това, не трябва да добавяте много вода, достатъчно е, когато водата залее картофите. Сварете ги на слаб огън и покрийте тенджерата с капак. От време на време проверявайте дали водата не се изпарява, като в този случай добавете малко, за да могат да продължат варенето.
След това не ги отцеждайте от водата, а с вилица или пасатор направете пюре, което трябва да има по-гъста консистенция от това, което правим като гарнитура. Готовото пюре прехвърлете в дълбока купа, където ще замесите тестото.
Постепенно започнете да добавяте брашно. Количеството брашно зависи от качеството му. Добавете останалите сухи съставки като мая, сол, захар и разбъркайте с шпатула. Продължете да добавяте брашно, докато замесите фино, меко и гладко тесто.
Когато тестото вече не може да се меси с шпатула, започнете да месите на ръка. Постепенно добавете 200 мл хладка вода към тестото, докато месите. Тестото трябва да е леко лепкаво, когато го месите, но все пак компактно. Покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса за 45 минути.
Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и го омесете още малко, докато спре да лепне. Разделете го на 6 равни части и от всяка по-малка оформете топка. Подредете топчетата в набрашнена купа и ги оставете за още 15 минути под фолио.
След това разтегнете топката толкова тънко, колкото можете. Така приготвените хлебчета се запечатват в тиган с незалепващо покритие без олио до получаване на коричка от двете страни. Обръщайте ги от време на време, за да не залепнат, и ще забележите как ще се надуят по време на печенето.
Когато ги изпечете, можете да ги намажете с малко масло, ако не постите.
МВР предотврати имотна измама за стотици хиляди лева в "Малинова долина"
"Форбс": Илон Мъск е първият човек с нетно богатство от над 600 млрд. долара
Коледната украса крие сериозни рискове за домашните любимци, предупреждават ветеринари
След еврото: Цените на жилищата у нас ще скочат с до 10% още през 2026 година
Пламен Константинов остава в Локомотив Новосибирск до 2028 година
България и още 7 страни обявиха Русия за най-голямата заплаха за сигурността в Европа
Изискана рецепта с яйца и хайвер
Пиян поляк намушка българка след скандал в апартамент в Германия
ЦСКА финализира втори трансфер преди Коледа - централен защитник от Португалия
Цените на жилищата ще растат и през 2026 г., но с по-бавни темпове
Коледа издава изневерите: най-рисковото време за палавите съпрузи
Светлините на Коледен Бургас събират фотографи и модели на празничния пл. "Тройката"
