Имах малко излишна кайма, направих кюфтенца, поръсих с кашкавал и ги метнах във фурната
Запеканка с кюфтета и кашкавал вече ми е любимата рецепта - и за готвене, и за хапване
Това вкусно и лесно ястие с кюфтета е с неустоим вкус, много го харесваме, особено аз и децата, затова редовно го правя в различни разновидности. Когато имам излишна кайма, веднага отивам в кухнята и след час кюфтенцата са готови.
Може да се приготви с различни сосове, от тиквички до сирена, доматен сос, къри… Списъкът с които можете да комбинирате каймата е дълъг, а сега ще ви покажа как я приготвям аз. Ето и съставките, от които се нуждаете за тази супер вкусна Запеканка с кюфтета и кашкавал:
Необходими продукти:
приблизително 500 грама кайма
подправки – сол, зеленчукова подправка (вегета), черен пипер, чесън на гранули, а може и добавете други подправки, които харесвате
1 супена лъжица галета (може и с брашно, ако нямате галета)
половин или цяла глава ситно нарязан лук
по желание – 1 жълтък и малко олио
1 кг картофи
За соса:
1 с.л.брашно
бучка масло
прясно мляко
доматен сос
Настърган кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне:
Към каймата добавете подправките, ситно нарязания лук, галетата.
Разбъркайте добре с ръце, докато съставките се разпределят в цялото месо. Може да добавите съвсем малко олио, а за по-кремовит вкус на месото може да добавите и 1 жълтък.
С помощта на малка мерителна лъжица оформете малки или средни кюфтета с ръце. Можете да намажете ръцете си с масло или да ги намокрите със студена вода. Сварете 1 кг картофи, след което направете следния сос:
Добавете 1 супена лъжица брашно към малко запържено масло и разбъркайте, докато се получи каша от тези съставки. Добавете малко топло мляко, след което залейте с 200-300 мл доматен сос. Подправете на вкус и варете, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти.
Наредете картофеното пюре в огнеупорен съд. Разпределете картофите равномерно в тавата, тъй като всъщност това е основата на останалите съставки.
Отгоре се нарежда настърган кашкавал, след което в тавата се нареждат кюфтетата. Залейте със сварения доматен сос и отгоре отново поръсете с кашкавал. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса около 30 минути или повече в зависимост от силата на фурната.
Как ароматите отключват най-силните ни спомени и какво представлява ефектът „Пруст“
Мерц разкри: План за украински териториални отстъпки е изпратен на Тръмп за обсъждане
Коледна добрина: Деца и възрастни в Бургас получиха подаръци от кампанията „Подари от сърце“
НОИ изключва старите електронни услуги и преминава към единен портал
Рая Назарян с най-голям шанс да оглави служебния кабинет, смятат анализатори
Какво да подарим тази година за Коледа
2026 г. носи невероятен успех на тези 5 зодии
Емоционално интелигентните партньори правят това – без дори да осъзнават
Жените, родени през тези 3 месеца, са благословени с естествен чар
Емрах Стораро призна: Баща ми не ми е купил книжката, скъсаха ме 5 пъти на листовките
Нови правила за профилактика на вътреболничните инфекции
Николета Лозанова остана без рожден ден, заради критичното състояние на Боби Михайлов
