Моята маминка е наследила тази рецепта за метър-торта от прабаба ми от Чехия
Уникален вкус и презентация, няма да ви разочарова
Моята маминка (майката на баща ми) бе изкусна кулинарка. Нейната майка пък е чехкиня по произход и именно от тази страна идва рецептата на любимия сладкиш вкъщи – Метър-торта.
Необходими продукти:
Тесто:
4 яйца
260 г пудра захар
10 супени лъжици масло
8 с.л. топла вода
260 g брашно
1/2 пак.бакпулвер
какао на вкус
Ванилов крем:
1/2 л прясно мляко
150 g кристална захар
1 опаковка ванилова захар
1 опаковка ванилов пудинг на прах
250 г масло
За шоколадовата глазура:
200 г масло
200 гр. тъмен шоколад
Начин на Приготвяне:
Разделете белтъците и жълтъците.
Жълтъците се разбиват с пудрата захар, като постепенно се добавят олиото и топлата вода. Трябва да се образува гъста пяна.
Белтъците се разбиват на твърд сняг.
Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера.
Внимателно разбъркайте снега в жълтъчната пяна и добавете брашното, разбъркайте леко.
Изсипете половината от светлото тесто в намаслена и набрашнена форма за кекс (дълга и тънка, може и форма за хляб).
Добавете какаото към останалото тесто и разбъркайте.
Изсипете тестото във втора форма със същите размери и печете на 180 градуса. около половин час.
След изпичане извадете блатовете от формите и ги оставете да изстинат.
Охладените блатове нарежете на тънки ленти с еднакъв размер.
Сваряваме гъст пудинг от млякото, захарта, ванилията и пудинга на прах, след което оставяме да изстине.
Разбийте маслото на пяна, постепенно добавете пудинга и разбийте до гладка консистенция.
Ако желаете може вместо ванилов крем може да приготвите карамелен или с плодов вкус.
Приготвяме го по същия начин като ваниловия крем
С готовия крем се слепват парчетата блат, като се редуват светло и тъмно тесто.
Можем да оставим и малко крем, за да намажем готовия сладкиш отгоре и отстрани.
Сложете в хладилника за час и след час залейте отгоре с шоколадовата глазура.
Пригответе глазурата като разтопите шоколада на водна баня, а след като се охлади леко, добавите към него мекото масло. Разбъркайте до лъскава консистенция.
Метър-тортата се реже с остър нож, потопен в гореща вода.
Лионел Меси получи часовник за 1,1 милиона долара
Грешката, която качва разхода на гориво през зимата с до 2 литра на 100 км
Четвърти цвят на светофара: бъдещето на трафика с автономни коли
ЕК отстъпва от забраната на ДВГ, но с нови условия, които може да убият автомобилната индустрия
Празниците насаме: как да превърнем самотата в грижа за себе си
2026: Годината, в която Близнаци, Везни и Водолей спират да отлагат съдбата си
Предсрочните избори (не)избежни – 22 март или 5 април са най-вероятните дати
2025: Рекордна година за златото - поскъпване, търсене и интерес от българските инвеститори
Мария Цънцарова не е освободена от работа
РИОСВ потвърди: Производството на „Кроношпан“ е в екологичните норми
Игнажден чука на вратата: Вярвания, ритуали и как да посрещнем късмета
Тези шишарки са принцесите на Коледа! Впечатляват и с визия, и с вкус!
