Пълнените чушки на баба с млечен бял сос
Бон апети
Сурови, пържени, пълнени, печени и на фурна – имам толкова много начини да хапнем чушки. Една от любимите ни рецепти обаче завинаги ще си останат пълнените чушки като на баба. Ето един интересен прочит за тази историческа гозба.
Необходими съставки:
чушки - 10 - 12 бр. зелени и червени
ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
лук - 1 бр.
олио - 5 с.л.
домати - 2 бр.
моркови - 1 бр.
магданоз
сол - на вкус
черен пипер - 2 щипки
ЗА СОСА
кисело мляко - 1 ч.ч.
брашно - 2 с.л.
сос - 1 и 1/2 ч.ч. от чушките
лимони - сок от 1/2
сол - щипка
Начин на приготвяне:
1. Почистваме чушките, оставяме настрана. Загрява се олио и запържваме нарязан лук и настърган морков. Добавя се оризът, бъркаме, докато стане стъклен. Прибавяме настъргани домати и овкусяваме със сол, черен пипер, риган.
2. Сипва се 1 ч.ч. гореща вода и оставяме за кратко на котлона, докато оризът я поеме. Разбърква се, за да не загори.
3. Плънката е готова и се пълнят чушките. Нареждаме в тава, ако има още плънка, сипва се в тавата. Отгоре се залива с 1-2 ч.ч. вода и печем за 50 минути в гореща на 180 градуса фурна.
4. В тенджерка сипваме киселото мляко и брашното, разбърква се добре с тел, прибавяме разбито яйце. След това се налива и отделеният сос от чушките. Сосът ври в тенджерка на тих огън. Бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти. Внимава се да не загори, че ще горчи!
5. Накрая се добавя лимоновият сок и поднасяме чушките със соса и поръсени с пресен магданоз.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
