Обрах овациите с тази рецепта на Халиме от Турция - хем хляб, хем баница, хем пица
Ухае божествено, вкусът е уникален
Рецептата използва пълнеж от сирене чедър и сирене фета, но по желание можете да добавите спанак, манголд, настърган морков, настъргана шунка или нещо подобно. Този път рецептата е представена от Халиме от Турция, майка на три деца, която е във възторг от резултата.
Необходими продукти (за тесто):
100 мл топла вода
100 мл топло прясно мляко
1 чаена лъжичка суха мая (5 г)
1 пълна лъжица захар (20 г)
3 супени лъжици олио
1 яйце със стайна температура
1 чаена лъжичка сол (8 г)
360 г брашно
За плънката:
300 г сирене чедър
200 г сирене фета
За намазване:
1 жълтък + 1 ч.л. олио
малко настърган кашкавал (една шепа)
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се смесват топло мляко и вода (да са хладки, а не горещи), след което се добавят захарта и маята и се разбърква, докато съставките се разтворят. След това добавете олиото и яйцето, което е престояло на стайна температура.
След като сте изгладили сместа, започнете постепенно да добавяте брашното със солта, като през цялото време бъркате с лъжица/шпатула или с миксер, който има специални приставки за месене на тесто. Това тесто е доста меко и лепкаво, така че не го месете на ръка.
Покрийте тестото със стреч прозрачно фолио, след което го оставете на топло, докато втаса и удвои обема си. През това време пригответе плънката: настържете сиренето (дръжте едната шепа настрана), а сиренето фета натрошете с вилица.
Смесете двата вида сирене и леко съберете съдържанието с длани, за да оформите топка. Не натискайте твърде силно.
С помощта на шпатула разстелете втасалото тесто върху набрашнена повърхност, след което с набрашнени пръсти (или шпатула) леко го омесете, за да оформите топка.
С помощта на дланите разтегнете тестото във формата на диск, поставете “топката” сирене в средата, след което я покрийте с тестото от всички страни. Сплескайте го малко, след което прехвърлете тестото върху лист хартия за печене (поръсете малко сирене) и го разтеглете още малко с длани.
Минава се с точилка, за да се получи тънка кора с дебелина около “два пръста”.
Заедно с хартията прехвърлете тестото в тава, покрийте го и оставете да почине за 15-20 минути, след което го намажете с разбит жълтък и отгоре поръсете с малко сирене (едната шепа, която сте отделили).
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути или докато добие приятен златист цвят в зависимост от фурната.
Забрани за тирове и ремонти по ключови пътища преди празниците: Ограничения към Бургас и Варна
Кой е Свети Марин и кои българи празнуват днес - 15 декември
„Клечка кибрит“ на дует Paradox не гори, а пламти на върха на БНТ2
Кристиано Роналдо и разбитото Ferrari - инцидентът, който може да промени всичко
Мис Андреа „надебеляла“ за една нощ
Кой поръча Митко Маймуняка и защо убийството още не е разкрито
Цял регион е пред екокатастрофа, голям язовир е на път да пресъхне
Спортно училище „Юрий Гагарин“ отличи своите шампиони за 2025 г.
Вечеряйте между 17 и 19 ч. през зимата, за да сте здрави
Ромина скъса с русото: Вече е фатална брюнетка
Важна новина за тези, които планират да направят инвестиции в имоти
Общински съветник от СДС стана председател на БСП - Видин
