×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тръмп ще отбележи първите 100 дни от управлението си с митинг в Детройт
  • Ето какво ще е времето днес
  • Тръмп ще намали въздействието на автомобилните мита
  • След великденската ваканция, депутатите се събират за две заседания, започвайки с извънреден парламентарен контрол днес
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ПГТ„Иван Вазов“-Слънчев бряг представи на италианци традиционно меню от Бургаския регион (ВИДЕО)


ПГТ„Иван Вазов“-Слънчев бряг представи на италианци традиционно меню от Бургаския регион (ВИДЕО)
Събитието е част от проект, в който училището партнира с Асоциация „Мост“, Италия, както и ПГ по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък
28 Юни 2024, Петък, 16:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки и видео: авторът

Те заедно се обучаваха на устойчиви практики в ресторантьорството

С рибена супа, миди с ориз, вкусна българска питка и десерт ашуре бяха посрещнати гости от Италия в Професионалната гимназия по туризъм „Иван Вазов“ в Слънчев бряг. Кулинарното събитие всъщност е финална конференция след проведените мобилности по проект „Устойчиви практики в ресторантьорството”, който ще приключи на 31 август 2024 г. В него училището в Слънчев бряг си партнира с Асоциация „Мост“, Кастелето Сопра Тичино, Италия и Професоналната гимназия по лека промишленост и туризъм гр. Казанлък. Стойността му е 60 хил. евро и е съфинансиран от програма „Еразъм“ на ЕС. Сред целите на проекта са повишаване на качеството на обучение на младите хора в туризма с усвояване на зелени умения в избраната професия, повишаване на квалификацията на учителите относно устойчиви практики в ресторантьорството, изучаване на добри практики на ресторантьорството в България и Италия и др. Това обясни пред Флагман.бг координаторът на проекта Ваня Андреева, която е зам.-директор на учебното заведение. 

За финалната конференция ПГТ „Иван Вазов“ посрещна партньорите си в учебната си база в Слънчев бряг. Перфектните условия, които предлага тя, впечатлиха гостите, които също се включиха в готвенето на българските ястия. По време на проекта са осъществени практики и в Италия, и в Казанлък, обясни координаторът на проекта.

„Изключително сме възхитени от приема на групите – през юли и и октомври в Италия, където се проведоха невероятни практики за устойчиво ресторантьорство, зелено готвене, безотпадъчно използване на храната и т.нат. Спечелихме нов проект, който стартира сега и ще завърши догодина през август“, каза още Ваня Андреева. 

Директорът на ПГТ „Иван Вазов“ Христина Андреева е изключително доволна от положителните резултати и отзиви от проекта. 

(от ляво надясно) Ваня Андреева - зам.-директор на ПГТ "Иван Вазов"-Сл. бряг, директорът Христина Андреева, Лучия Велева - председател на Асоциация "Мост" и Антони Илиев - директор на ПГ по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлъй

„Работим от 2015 г. с асоциация „МОСТ”. Доволни са и колегите, и учениците. Научават много нови неща в практиката, децата работят в реална работна среда - както в Италия, така и тук. Добре работим с партньорите и се надявам да продължим да го правим и в бъдеще. Спечелихме друг проект през 2020 г. Приключихме 2 проекта тази година, преди това още 3. Работим упорито в сферата на това да развиваме професионалното образование. Това, което правим, е ползотворно“, каза директорът на училището. 

Лучия Велева, председател на Асоциация „Мост“, сподели, че проектът е много интересен и полезен, а темата за зеленото готвене е приоритетна в Италия. 

 

„По проекта се проведоха три обучения за обмяна на опит в сферата на устойчиво готвене. Звучи абстрактно, но това нашите баби и прабаби добре го знаят. Идеята е да се използват само продукти от сезона, местни, които не са пропътували хиляди километри и да няма разхищение. Такива ястия са пицата в Италия, където тестото се гарнира с останали продукти. Новата тенденция е италианският аператив. Там в кафенетата предлагат сандвичи за обяд. От сутринта остават и затова вечер се продават на хапки и съпровождат питиетата и коктейлите. Днес ще направим преди обяд италиански аператив с типични за района продукти. Домакините ни подготвят рибена супа, която е устойчиво ястие. Мисля, че тези практики са много полезни, тъй като не е въпросът да се учат чужди рецепти и да се повтарят неща, които не са повтаряеми в друга страна или ситуация, а да се разбере най-вече идеята на устойчивото готвене - да могат учениците успешно да го прилагат в своята професионална реализация. Хората ще обръщат все повече внимание на това“, сподели пред Флагман.бг Лучия Велева. 

Сред гостите на ПГТ „Иван Вазов“ бяха и партньорите от Казанлък. Директорът на Антони Илиев подчерта, че партньорството между трите институции трябва да продължи. 

„Ние, като партньори, осъществихме много мобилности в Италия, Казанлък и Слънчев бряг. Това ни обогатява с много знания, споделен опит. Научаваме много неща както за кухнята, така и за туризма като цяло. Виждаме тази хубава база за подготовка за ученици. Всичко това ни е от полза“, добави Илиев. 

Освен вкусната храна, която ПГТ „Иван Вазов“ представи на гостите си, те бяха посрещнати и с уникален коктейл по рецепта на преподавателя Владимир Милков. Името на питието „Кастилето нео верде” и означава „малък замък сред зеленината“. Коктейлът е здравословен с чай матча - без допълнителни захари и подсладители. 

ПГТ „Иван Вазов“, въпреки че е малко училище, разполага с модерна учебна база, в която учениците имат възможност да се обучават в реална среда и да приложат знанията си. В национален мащаб резултатите на учебното заведение се дават за пример в сходни гимназии. Учениците често участват в състезания по готварство, барманство и т.нат., в които печелят призови места. 

Учениците готвиха вкусните ястия в учебната база на училището в Слънчев бряг
Директорът на учебното заведение Христина Андреева приветства гостите и им пожела партньорството им да продължи и в бъдещи проекти

 

С вкусната рибена супа започна обядът
Гостите бяха впечатлени от вкусните ястия от нашия регион
В Италия пък българските гости се обучаваха как да направят перфектната пица
Владимир Милков представи на гостите здравословен коктейл по негова рецепта

 




В категории: Просвета , Несебър


Флагман.БГ Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона 29/04/2025, Вторник 22:00 0
Флагман.БГ На десния си крак носи бижута за... На десния си крак носи бижута за... 29/04/2025, Вторник 21:03 1
Големи проблеми с водата в...
Големи проблеми с водата в... 29/04/2025, Вторник 20:40 0
Млада жена нападна полицаи
Млада жена нападна полицаи 29/04/2025, Вторник 20:00 0
Флагман.БГ Спечели чисто нова кола Спечели чисто нова кола 29/04/2025, Вторник 19:40 0
Флагман.БГ Каза за българския футбол Каза за българския футбол 29/04/2025, Вторник 19:24 0
България Всички новини
Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Отстраненият от шоуто готвач се появи на вечерната резервация с цветя и любовно послание Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Вече са договорени първите групи и стартираха резервациите за организираните пътувания Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона Добрин не завоюва колата от Турнирите, но получи награда за атрактивност Световен шампион пристига в Бургас Световен шампион пристига в Бургас Нафтата със силен трансфер Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици 60% дял на ВЕИ в мощностния баланс е критичен, поясни енергийният експерт Иван Хиновски Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Той сподели, че се съмнява кибератака да е причината за аварията на Иберийския полуостров, заради която няколко държави останаха без ток Големи проблеми с водата в... Големи проблеми с водата в... Хората във врачанско село бедстват Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Европол казва, че влиза от двете пристанища, поясни бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов Промяна в движението по "Тракия" утре Промяна в движението по "Тракия" утре Движението при 251-ви км, в посока Бургас, ще е в активната лента за няколко часа Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Гражданите настояват за реализацията й от години
Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Терористът е избягал със скутер Медведев отсече: Русия и САЩ са... Медведев отсече: Русия и САЩ са... Политикът счита, че няма да има крайно изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон Драмата с тока не спря Григор Димитров Драмата с тока не спря Григор Димитров Българинът победи чисто великобританец Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Знаете ли, това, което правя, е изключително сериозно, заяви президентът на САЩ Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България "Европа трябва да защитава физичната среда, но и мрежовата", каза пък специалистът по киберсигурност Ясен Такев Почина Ирина Мутафчиева Почина Ирина Мутафчиева Тя е автор на множество публикации в централния периодичен печат и в специализирани издания А ако токът спре в такъв момент? А ако токът спре в такъв момент? Хаосът в Испания можеше да е още по-голям Най-малко 26 души загинаха при експлозия Най-малко 26 души загинаха при експлозия Починали са и деца В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... По неволя: Транзисторите се връщат на мода Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака В Мадрид обаче не бързат с констатациите
Володимир Зеленски, президент на Украйна Володимир Зеленски, президент на Украйна Ние ценим живота на хората, а не парадите Виц на деня Виц на деня Тя разбра, че трябва да си обръсне краката, когато Той я погали и каза:
- Шаро, махай се!
Виц на деня Виц на деня - Като малък исках да стана гробар...
- Защо?
- Спокойна работа, клиентите не се оплакват.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Село - място, където кокошките ходят сурови по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори