×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Хубавият хляб започва да мухлясва на третия ден, твърди експерт
  • Разбиха печатница за фалшиви банкноти в Шумен, създавани с хартия за дюнери
  • Ремонтират „Дунав мост” от румънска страна
  • Байдън обяви план за разширяване на достъпа до безплатни продукти за контрацепция
  • Директорът на НАСА е на посещение у нас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата пое нов дълг -защо това е проблем?


Държавата пое нов дълг -защо това е проблем?
Още преди няколко месеца Световната банка предупреди България за проблеми с дълга, ако не вземе мерки
12 Юни 2024, Сряда, 12:00 ч.
Автор: Тодор Беленски

Нашият дълг е най-бързо растящият в ЕС

Нови 200 млн. лв. се прибавят към дълга на държавата, след като в понеделник Министерство на финансите пласира за четвърти път тази година държавни ценни книжа на вътрешния пазар. Среднопретеглената годишна доходност на аукциона за емисията 6-годишни ДЦК е 3,54%, съобщиха от финансовото министерство.

До момента служебният кабинет е заел общо 900 млн. лв. от вътрешния пазар. В средата на април Министерството на финансите пусна първата за годината емисия държавни ценни книжа, като тогава предложи на инвеститорите 3-годишни съкровищни облигации. Набран бе дълг от 200 милиона лева при среднопретеглена доходност от 3,01%.

Припомняме, че държавният бюджет за тази година бе гласуван с дефицит от 6.2 млн. лв. (3% от БВП), което означава, че тепърва правителството ще тегли заеми, за да го покрива. Месец май бюджетът излезе с малък излишък от 100 млн. лв., но следващите месеци се очаква да бъде на минус.

Държавният дълг може да се категоризира като вътрешен (задължения към кредитори в държавата) или външен (задължения към кредитори извън границите на страната). Често се посочва, че България е сред страните с ниски дългове, но в същото време е лидер по темпове на ръст на задлъжнялостта и то за период от последните четири години. Данните на Евростат показват, че 10 страни от Евросъюза отчитат повишение на съотношението на държавния дълг към БВП. С най-голямо повишение по този показател е България (+2,1 процентни пункта), следвана от Латвия (+1,6 процентни пункта), Финландия (+1,5 процентни пункта), Естония (+1,4 процентни пункта), Швеция (+1,2 процентни пункта) и Полша (+1 процентен пункт). 

Още преди няколко месеца Световната банка предупреди България за проблеми с дълга, ако не вземе мерки. Институцията посочи на България, че ѝ е нужна фискална консолидация предвид желанието за влизане на страната в еврозоната, забавянето на икономиката и демографската криза, която ще оставя все по-малко работещо население, което да издържа пенсионната система.

Симулираните сценарии на Световната банка показват, че при увеличаване на разходите, свързани със застаряване на населението, и без реформи, които да ги компенсират, до 2050 г. икономическият растеж ще се забави до около 1.25%, а публичният дълг ще надхвърли 70% от БВП.

Риск се заформя и от факта, че вече над 60% от разходите в бюджета на държавата не са гъвкави и при кризи управляващите трудно могат да ги насочат към други пера или да ги свият, ако се налага.

Важен е и въпросът за какво се поема дълга. В България това се случва предимно за социални харчове, които не носят икономически растеж, а само задлъжняване. Което пък доказано намалява и държавния суверенитет,

В монетарно независими държави като САЩ, Обединеното кралство и повечето останали, държавния дълг в местна валута представлява спестовните сметки в централната банка. Това прави този „дълг“ много по-различен от този натрупан в семейство, ограничено от доходите си. Монетарно независимите правителства печатат собствена валута и нямат нужда от такива приходи за да финансират разходите си.

Държавният дълг може да бъде в местна или чужда валута. Инвеститорите в държавни облигации, деноминирани в чужда валута, трябва да имат предвид нивото на валутния риск, в случай че чуждата валута намали стойността си спрямо местната. Ако дългът е деноминиран в чужда валута, може впоследствие правителството да няма достъп до въпросната валута, за да обслужва дълга. Например по време на Гръцката финансова криза дългът на страната е в евро и едно от предложените решения е Гърция да се върне към печатането на собствената си Гръцка драхма. Това предложение се отнася само за бъдещи задължения, оставяйки съществена част от съществуващия дълг деноминиран в чужда валута и потенциално удвоявайки стойността му.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ България е с най-ниския държавен дълг в ЕС България е с най-ниския държавен дълг в ЕС 22/10/2024, Вторник 21:00 3
13
Коментара по темата
13.
Бъгарин
12.06.2024 20:39:47
0
2
Че то МВР даде повече за БМВта?
12.
дойдохс
12.06.2024 18:47:16
2
2
Дойдоха Герб на власт и почнаха заемите. Кой ще ги връща. Май са да покрият разходите от купуването на гласове.
11.
ТБС
12.06.2024 17:01:51
1
2
Иманярите от правителството не да народа-данъкоплатец и много скоро всеки теглил заем на наш гръб ще го връща със сто процента лихва.
10.
XX
12.06.2024 14:33:27
2
2
ХХ-ристинке, пак пишеш щуротии, снощи си пила много мъжко мляко до Старата поща.
9.
До 7
12.06.2024 13:51:09
0
11
Ние островчета нямаме, прав си.
Ама имаме доста цигани.
8.
Фекрет Стораро
12.06.2024 13:43:45
4
4
споко една държава кат тегли заем и другите държави в ЕС го плащат :D
7.
до 3
12.06.2024 13:28:01
4
9
Много сме модерни... само да не беше този дребничък проблем... някои могат да печатат и да си изнасят инфлацията, а други само се набълбукват със заемчетата които не могат да връщат, докато бъдат тотално ограбени реалните им физически активи. Гърция има много островчета за разпродаване, ама ние нямаме...
6.
XX
12.06.2024 13:24:14
7
8
До 4

"За тях и Асен Василев дълга никога не е проблем, но така и не обясни защо не е проблем." - защото така ставаме нормална европейска държава като другите в ЕС. Затова.
Други въпроси?
5.
ХХ
12.06.2024 13:22:45
6
8
".. икономическият растеж ще се забави до около 1.25%, а публичният дълг ще надхвърли 70% от БВП." - това е чудесно! Ще станем нормална европейска държава каквато 85% гласуващите за "европейска МРЗ" и "достойна пенсия" искаме да бъде.
4.
Бай Цоло
12.06.2024 13:14:32
4
15
От 4 години неимоверно нараствал дълга, точно съвпада когато се появиха ПП. За тях и Асен Василев дълга никога не е проблем, но така и не обясни защо не е проблем.
3.
Стоян
12.06.2024 13:13:19
8
13
Е, така де!
Еврогейците и краварите живеят на кредит!!!
САЩ дължат 30+ ТРИЛИОНА!!!
Ние, няма да сме по назад я!


Да ви го нахакам в човката!
2.
Проблем?
12.06.2024 12:17:30
6
16
Не думай! Та това е традицията в заробването на колониите! Ако не ми вярвате, питайте Сталинка. Тя много ги разбира тия рабУти и ни съдейства, кат' наш чиляк, да станем едни горди, гладни, голи и боси членове на кочинката в задния двор на "клуба на богатите" (не че и той е вече богат де...)!
1.
Амиии
12.06.2024 12:13:53
1
32
Проблем е защото нямаме после как да ги платим и ставаме зависими. Проблем е когато субсидиите се превърнат в заеми и когато тези пари не се харчат изобщо по предназначение и не генерират прибавена стойност към живота на българина, а се крадат маазно.
Не е хубаво и е проблем това.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пишман дилър от "Меден рудник" се изпусна от страх пред ченгетата, изхвърли торба с марихуана Пишман дилър от "Меден рудник" се изпусна от страх пред ченгетата, изхвърли торба с марихуана Покрай него „изгоряха” и още двама, с които били заедно в най-големия бургаски комплекс Айтос празнува Димитровден с грандиозен концерт Айтос празнува Димитровден с грандиозен концерт Общината е подготвила богата програма, която започна още на 16 октомври и ще продължи до края на месеца Пожарна служба в Сунгурларе и ремонт на Ришкия проход - приоритети на кандидат-депутата Чани Стойчев Пожарна служба в Сунгурларе и ремонт на Ришкия проход - приоритети на кандидат-депутата Чани Стойчев Чани Стойчев  е добре познато име в политическите среди, той е бивш кмет на село Прилеп, където управлява успешно два мандата, а в момента е общински съветник Опитният представител на бизнеса Тошко Желев: Инж. Петър Кънев е лидерът, който ще ни изведе от хаоса в политиката Опитният представител на бизнеса Тошко Желев: Инж. Петър Кънев е лидерът, който ще ни изведе от хаоса в политиката Той е категоричен, че Петър Кънев е на правилното място и позиция и с времето се е доказал като професионалист в бизнеса си и като политик има безспорни качества Визия и вдъхновение: Първият випуск от програмата „Здравен асистент“ на УМБАЛ „Дева Мария“ се дипломира успешно Визия и вдъхновение: Първият випуск от програмата „Здравен асистент“ на УМБАЛ „Дева Мария“ се дипломира успешно Програмата ще продължи и следващата година с обучението на 50 нови специалисти Откриха супермодерна и съвременна детска градина в сунгурларското село Грозден Откриха супермодерна и съвременна детска градина в сунгурларското село Грозден Сградата разполага със спални помещения, учебна дейност, детски кът, площадки и санитарни помещения за нуждите на 72 деца Ужасяваща смърт застигна Петър Ужасяваща смърт застигна Петър Паднал върху бетонна площадка Андрей Рунчев ще наблегне над икономическото развитие на Бургас в бъдещото Народно събрание Андрей Рунчев ще наблегне над икономическото развитие на Бургас в бъдещото Народно събрание В новите индустриални зони, залегнали в управленската програма на ГЕРБ-СДС, залагаме на високотехнологични зелени производства с висока добавена стойност, каза кандидатът за народен представител под №105 в листата на Коалицията Проф. Иво Христов с вълнуваща лекция този четвъртък в Бургас Проф. Иво Христов с вълнуваща лекция този четвъртък в Бургас Събитието пред бургаската публика е с вход свободен Апартаментите в София поскъпнаха със 142% Апартаментите в София поскъпнаха със 142% Русе е на второ място в класацията
Затвориха попуярна пицария в Германия, сервирала пица с кокаин Затвориха попуярна пицария в Германия, сервирала пица с кокаин Заведението предлагало "Пица №40" в менюто, която е съдържала наркотика Дирят изчезнал българин в Гърция Дирят изчезнал българин в Гърция Снимката му днес е публикувана от централните издания, телевизиите също се включиха в акцията по издирване Инфарктна нощ в Молдова! С по-малко от процент надделяват евроатлантиците Инфарктна нощ в Молдова! С по-малко от процент надделяват евроатлантиците Президентът Мая Санду твърди, че Русия влага пари и други средства да накара хората да гласуват с "не" Съкровище на „Хизбула” в бункер под болница Съкровище на „Хизбула” в бункер под болница Израел обвини групировката, че укрива стотици милиони долари там, а от ръководството на лечебното заведение отричат тези твърдения Изобретиха летяща пазарска количка Изобретиха летяща пазарска количка Апаратът може да се движи по терени, недостъпни за конвенционалната количка Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Той е част от групата през периода 1978-1981 г. Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи "Чуй ме с жест" – картини, които говорят в сърцето на Бургас Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Певецът крещял и искал да бъде разпознат Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Юлия Навалная ще се кандидатира за държавен глава  Внучката на медиен магнат стана истинска дама Внучката на медиен магнат стана истинска дама Шарлот Фройд заряза мъжа си наркоман и размъкнатите дрехи
Бойко Борисов Бойко Борисов Въпросът е да победим така, че да направим правителство Виц на деня Виц на деня - Аз спя с мъжа ми три пъти седмично.
- А аз 1 път.
- Но ти нямаш мъж!
- Мислех, че за твоя говорим...
Виц на деня Виц на деня Пешо кара колата. Жена му все мърмори:
- По-бавно!
Тъщата опонира:
- По-бързо!
Накрая Пешо губи търпение:
- Край! Стига! Кой кара колата?! Ти или майката ти?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако внуците ви се скарат не за апартамента, а за казана за ракия, не си живял напразно!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори