×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути


Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути
В рамките на половин час депутатите приеха регулация на надценката на хляба, която очевидно няма нищо общо нито с хазарта, нито с гъбите
03 Май 2024, Петък, 20:10 ч.
Автор: Флагман.БГ

Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история

В последния си работен ден 49-ото Народно събрание достигна своеобразен връх в своята дейност. Очакванията бяха, че това ще е денят, в който всички усилия на депутатите ще се хвърлят за забрана на рекламата на хазарта, а като бонус ще се разглежда и алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби. До края на деня рекламата на хазарта беше забранена, а темата с диворастящите гъби отпадна. Изненадата обаче дойде от друго място – в рамките на минути депутатите приеха регулация на надценката на хляба, която очевидно няма нищо общо нито с хазарта, нито с гъбите. Как се случи това и дали не беше поставен рекорд?

Сутринта на 30 април се проведе заседание на бюджетна комисия, която гледа на второ четене двата споменати законопроекта за хазарта и гъбите – скоростно, защото същия следобед трябва да бъдат приключени в пленарна зала. Докато се гласуват текстовете за гъбите, Йордан Цонев (ДПС) прави предложение в преходните и заключителни разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица да се въведе максимална надценка в размер на 15 на сто върху цената на хляба, която да е в сила до 31 декември 2024 г. Предложението няма нищо общо с разглеждания законопроект и не е внесено между първо и второ четене в комисия; прави се по време на самото заседание, без каквато и да е оценка на въздействието, пише economic.bg.

В този сценарий се отива към максимално бърз завой в стопанската политика – от текст на коляно на второ четене в комисия сутринта до финално гласуване в пленарна зала следобед. Най-забавното обаче тепърва предстои. В пленарна зала депутатите отхвърлят текстовете за гъбите и целият законопроект пада – няма как да има само преходни и заключителни разпоредби, без изменение в основния текст на закона. Блицкригът на ДПС за надценката на хляба е пред провал. Около 16:00 ч. обаче Йордан Цонев предлага текстовете за надценката на хляба в преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта. Преди 16:30 ч. текстовете са окончателно приети. В рамките на 30-на минути, направо в зала на второ четене, без да се минава през комисии, без да има възможност за оценки, становища и прочее, и без да има каквото и да е отношение към гласувания в момента законопроект, парламентът прие с огромно мнозинство регулация на ценообразуването на хляба.

Това вероятно е една от най-скоростно приетите регулации в парламентарната история. Огромната подкрепа от депутатите също буди недоумение – от 200 гласували само 2-ма гласуват против (от групата на ПП-ДБ, която по принцип гласува въздържал се). Критични изказвания в зала няма. Гласуването и мълчанието показват на практика, че страхът от изборите води до потъпкване на всякакви принципни позиции, снишаване по теми, които могат да уронят рейтинга и в крайна сметка минаване на лобистки текстове, които се наместват директно в търговски практики и взаимоотношения в един съвсем обичаен пазар.

Приетият текст гласи, че новата регулация влиза в сила от 1 юли и ще е в сила до 31 декември 2024 г. Този срок сам по себе си нищо не гарантира – примерите с отстъпките на ДДС, в т.ч. конкретно нулевата ставка за хляба, показват, че в парламента най-лесно се удължават срокове на една или друга разпоредба. Обещанията, че тепърва ще се правят оценки и може да се промени текста преди 1 юли, също звучат неадекватно. Към момента парламентът се разпуска и ако президентът не наложи вето или пък не бъде сезиран Конституционният съд за безумната процедура на приемане, новата регулация ще влезе в сила и ще обърка пазара на хляб.

А колкото до цената на хляба, две неща си заслужава да се споменат. Първото е, че годишната инфлация при хляба и зърнените храни се сви от над 30% в своя пик през май/юни 2022 г. до 3.3% към март 2024 г., като месечната инфлация е отрицателна – т.е. цената е паднала през последния месец. При месото и месните продукти например годишната инфлация към март 2024 г. е 6.4%, или двойно по-висока от тази при хляба.

Казано просто, в момента не се случва нищо извънредно на пазара на хляб. Второто е, че по принцип в България няма драма с цената на хляба в сравнение с другите страни в Европа. Сравнение на средноевропейските цени на хранителните продукти показва, че в България по-скоро има отклонение при млякото и млечните продукти, където цените са високи в сравнение със средноевропейското ниво, но не и при хляба, където сме на 70 – 75% от средноевропейското ниво. Тоест и тук трудно се вижда някаква извънреден проблем, който да извинява скока на депутатите да го решават в последния си работен ден.


В категории: Политика


9
Коментара по темата
9.
Мафията няма почивка и задръжки!
04.05.2024 14:43:25
1
2
Мафията си има лоби в парламента и то е ДПС с Герб , плюс рекет проксито им Коце от Вгъзраждани. Апропо, промяната в закона за Хазарта бе вкаран 3 дни преди края 49 НС, като наказателна операция срещу собственика на обявената за продажба Ново броудкастинг груп ( в която са Нова Тв и 12 интернет сайта основно издържащи се от хазартна реклама), отказал да разкеши едни 50 милиона за Шиши и Тиквата. Ерго забраната реклама на Хазарт удря изцяло върху продажната цена на Нова броудкастинг груп, чийто собственик е бивш генерал от ЦРУ. Та след като не им разкеши американеца, Шишо чрез Ментата и Боко чрез Теменужка спретнаха гласуването в последния ден на 49 НС. Апропо, защо не напишете от Флагман че напълно корупционно депутатът от ДБ Божанов внесе поправка за 5% (вместо одобреното на фин.комисия 10%) изискване за рекламни експозиции от фирмите към които ще се насочи Аутдоор рекламата на Хазарт. Защото това са 4 фирми с национално покритие и все са на герб и дпс. Апропо, като как ще се спре рекламата на Хазарт в Истаграм, Фейсбук, Гугъл и базирани извън ЕС домейни на които ще си продължава да се излъчва хазартна реклама. Или как ще санкционира СЕМ канал телевизионни БНТ и Диема предаващи футболни мачове на живо, при които зрителите ще виждат хазартните реклами покрай футболните игрища !? Само недомислици от един абсолютно неадекватен парламент с 230 анонимника и 10 мафиотски лобист-босове. И загрижени за хазарта, дали си дадоха сметка че лишиха държавния бюджет от близо 600 милиона лева, колкото са приходите от същата тази забранена реклама. След това пак гласувайте за мафиотските кланове кандидати за 50 НС.
8.
?
04.05.2024 13:15:04
0
5
Не мога да разбера защо всичко е толкова скъпо....хляб,олио и др ....след като всички земеделски стопани и другите по веригата получават евро субсидии да го произвеждат,а после дерът кожи.За всичко ги обезщетяват,а те все искат и искат.Кое налага 1 пакетче слънчоглед от 0.50 лв да скочи до 1.30лв
А в една друга държава същото да е с цена 0.60лв.....
И с хлябът и с козунаците,ако щете е същата работата
7.
ТБС
04.05.2024 12:18:33
0
5
Те уродите, каквото и да направят пак ще си останат уроди. За времето в парламентата, взеха достатъчно загробващини решения и ги вписаха в закони. Само имбецилите ще са щастливи и ще ги избират, не пак, а отново.
6.
XX
04.05.2024 11:14:32
1
7
Бульхарске жекиджии прости, Данчо Ментето Крупието Ченгето ще ви оправи.
5.
оффф...
04.05.2024 09:44:40
1
7
Регулацията на надценките на продуктите във всеки учебник се нарича "социализъм"

ДПС манипулират всички както си искат.
Ясно е че бойковистите и копейките лесно можеш да ги излъжеш, ама умно-красивите в последните две години са всичко друго, но не и умни
4.
Странни нещи
03.05.2024 23:02:41
2
24
България произвежда 5 пъти повече жито от колкото потребяваме. Нормално е цената на хляба да е под средната за Европа и не е нормално парламента да се занимава да регулира продукт, който е в условия почти на т.н "съвършенна конкуренция". Между другото, "отрицателна инфлация" няма. Това се казва "дефлация".
3.
В последния си
03.05.2024 21:01:45
7
35
Българските псевдо "политици" вдигнаха цената на цигарите! Печели партията ДПС и акциза от цигарите отива в голямата дупка-"здравна каса". Защо се мълчи за това, ще гласувам-НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОЙ от Българските "политици"- БОКЛУЦИ!!!!
2.
дпс
03.05.2024 20:43:48
0
55
Йордан Цонев, 90-сте години на миналия век, смяна на марки с левове. Мошеник от класа станал политик. Гласувайте!!!!
1.
Оправете
03.05.2024 20:28:34
0
28
"стопанската политика на България бе за 30 минути"

бе бееееее офце.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори