×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Унгария блокира 6.9 млрд. евро военна помощ за Украйна
  • Силни бури в САЩ отнеха живота на 22 души
  • Папуа Нова Гвинея евакуира 7900 души заради заплаха от свлачище
  • Пожар пламна в сградата на Община Кресна
  • Китай блокира "екстравагантни" акаунти на инфлуенсъри
  • Откриха хероин за над 1 милион лева на „Капитан Андреево“
  • Софтуерен проблем на Централна гара в София е довел до отменяне и закъснение на влакове
  • Украйна и Белгия подписаха споразумение за сигурност
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Той няма Бентли и златен часовник. Затова ли не става за митрополит?


Той няма Бентли и златен часовник. Затова ли не става за митрополит?
Смятаме, че има и политическо вмешателство в избора на владика в Сливен, казаха от сдружение „Православен зов“, чийто председател е д-р Атанас Орачев (в средата)
23 Април 2024, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски

 

Българската православна църква системано нарушава устава и традициите през последните месеци. Това казаха на пресконференция в Бургас от сдружение „Православен зов“, което осъди отстраняванет на епископ Йеротей Агатополски за сливенски митрополит след смъртта на дядо Иоаникий.  Оттам  излязоха с остра декларация, която ще бъде изпратена до Светия синод. 

Припомяме, че Светият синод излезе днес с решение, с което окастри списъка от епископи, измежду които ще се избира нов сливенски митрополит. От 10 имената в него стават 6 и сред тях липсват тези на епископите Йеротей Агатополски и Михаил. Двамата събраха най-много гласове на предишния епархийски избор в Сливен, който след това бе касиран от синода и последваха брожения, протести, писма до синода и дори гладна стачка и протест в София пред сградата на Светия синод.

Днес пред журналисти застанаха председателят д-р Атанас Орачев, Ангел Куцаров - иподякон на храм „Св.св. Кирил и Методий”, Тодор Тодоров - студент по история и философия втори курс. 

„Наместникът на Сливенска епархия – Негово Високо Преосвещенство епископ Йоан Варненски и Великопреславски не отговори на въпросите какви са неговите доводи за касирането. Сутринта, от едно предаване на БНТ, с изумление видях, че друг митрополит - Западноевропейският Антоний, изплю камъчето за какво всъщност става въпрос. Митрополит Антоний заяви, че епископ Йеротей, видите ли, се държал недостойно, защото не бил излязъл пред хората, не написал нищо и т.н. Това е гавра със случилото се, защото от времето на обявяването на изборите, Йеротей е заточен в Рилския манастир. Антоний пак си позволи да внуши, че хората и миряните са били „натискани”. Не каза от кого. По подразбиране би трябвало да се досетите, че това го е правил Йеротей. Как, след като е на заточение в Рилския манастир? За разлика от повечето членове на Светия синод, той е и дълбоко вярващ човек. Той не кара Мерцедеси, като някои други епископи. Последната му кола е втора употреба, но с нея съумя да обиколи епархията. Няма място, на което той да не е бил и хората да не са го харесали“, каза д-р Орачев. 

Според него масовата подкрепата, която получава епископ Йеротей, не се харесва на мнозинството в Светия синод. 

„От изтеклата информация вече знаем, че на гласуването в Светия синод, което не включва Йеротей в списъка на достоизбираемите, един от хората, които гласуват против, е митрополит Йоан, който забърка цялата каша. Това е абсурд. Ако той си мисли, че си е купил някаква индулгенция, жестоко се лъже. Ще пратим декларацията до Светия синод, но не очаквам някакви резултати. До вчера се надявах на разума и мъдростта на БПЦ. Не се случи. Моето скромно мнение е, че и това не е случайно. Ще стане ли епископ Йоан патриарх - ще поживеем и ще видим. Може и да стане. Но какво ще стане с БПЦ след всичко, което видяхме?!“, пита д-р Орачев. 

Сдружението апелира все пак към Светия синод да преразгледа своето решение и да даде възможност на епископ Йеротей да участва в изборите, именно това е и заключението от декларацията: 

„Ние изразяваме надеждата си, че този път вие, митрополитите, ще разумеете фактите и ще ревизирате списъка с достоизбираемите епископи, за да включите в него и Агатополския епископ Йеротей и му дадете възможност отново да участва в избора. Ако ли не, сме длъжни да ви припомним, че ние, българите, имаме стародавна традиция как да се посрещат натрапени и нежелани от миряните архиереи“.
Тодор Тодоров подчерта пред журналисти, че цялата сливенска епархия застава зад епископ Йеротей. „Толкова хора се присъединха към църквата заради него, а накрая искат да ни наложат чужд човек. Не му прави чест на дядо Йоан. Гледахме изборите на живо в интернет, след края на изборите той каза, че се надява на всички да е направило впечатление, че изборите са минали по честен и справедлив начин, защото той така мислел. Само 3-4 дни след това той се отметна от думата си и каза, че изборът не бил проведен правилно“, каза той. 

Той каза, че подозира политическо вмешателство в случилото се с избора за нов сливенски митрополит. „Излезе една снимка на Светия синод с Делян Пеевски и Данчо Ментата. Това ме навежда на мисълта, че със сигурност има политическо вмешателство“, каза Тодоров. 

Ангел Куцаров също смята, че без доводи е бил касиран изборът. „Като миряни щяхме да се съгласим, ако ни беше казано - той направи това и това, построи онези хотели там и там, допусна СПА курорти в манастира в Поморие - такова нещо няма, можете да видите. В някои епархии знаете какво става - Бентли, Мерцедес, златни часовници и т.н. Ние не искаме това да се случи. Ако епископ Йеротей е нарушил нещо, нека бъде извадено, да мине през църковен съд и санкция. Ако това се случи, аз ще бъда първият, който ще хвърли камък по него. Обаче не може „една жена каза”, доноси и тайни. Някакви мистични обвинения. Това на нас ни говори друго, не сме съгласни и ще се борим“, категоричен бе той. 

Ако не се вземат мерки, миряните са в протестна готовност, категорични са от сдружението. 

„Българите трябва да си дадат сметка, че в случая се посяга на най-старата национална институция, без която ние най-вероятно няма да имаме бъдеще. Защо, как и откъде накъде се прави това, ще видим. Каквото можем със скромни сили и финансови възмоности, ще направим. Всичко досега се дължи на личните ни джобове, които никога не са били добре напълнени, защото не сме били услужливи. Ще споделя един слух - един човек ми каза, че ако се вземе правилното решение, 30 000 лв. ще са достатъчни. Ако не гласуваш за Йеротей. Не мога да го докажа, но такива неща достигнаха до нас“, каза още д-р Орачев.

Вижте пълния текст на декларацията, адресирана до Светия синод: 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ
на сдружение „Православен зов“

 

Ваши Високопреосвещенства,

учудени сме от взетото от Вас решение относно списъка с достоизбираеми епископи във връзка с предстоящите избори за нов Сливенски митрополит, които ще се проведат на 19-ти май в Сливен. „Учудени“ е възможно най-меката оценка на стореното от вас и е продиктувано от неразбирането на долуизброените факти, които оформяме и в следннте въпроси:

1. Как така и откъде-накъде два месеца, след като бе касиран първия избор за Сливенски митрополит, новият списък с кандидати е редуциран от десетима на шестима епископи?

2. Какво наложи промяна в списъка, от който са извадени четирима от достоизбираемите допреди два месеца епископи, а именно – Агатополски епископ Йеротей, Константийски епископ Михаил, Белоградчишки епископ Поликарп и Смоленски епископ Висарион?

3. Какви са причините за тази корекция на списъка и по какви критерии е съставен той със сегашните кандидати?

Та нали всички тези епископи, според Вас, членовете на Светия синод, отговарят на определени качества, след като са били хиротонисани (ръкопожени) през годините!

Та нали всички те са били определяни за достоизбирамеми и са били включвани от вас в предишни списъци с кандидати за митрополити!

Защо и откъде-накъде сега ви изключихте от списъка тъкмо Агатополския епископ Йеротей и Константийския епископ Михаил, които бяха избрани съобразно Устава на Българската Православна църква на двата тура на епархийските избори в Сливенска митролия, които се проведоха на 18-ти февруари 2024 г.?

Тези избори бяха организирани от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан (наместник на овдовялата Сливенска епархия) и тогава епархийските избиратели, които са 42-ма миряни и свещеници, подкрепиха с 26 гласа „за“ Агатополския епископ Йеротей на първия тур и с 22 гласа „за“ Константийски епископ Михаил на втория тур.

Длъжни сме да ви припомним, че още преди два месеца, след касирането на изборите от страна на Светия синод на базата на една скалъпена жалба-донос и доклад, които и до днес не са оповестени публично, се изказваше предположението, че случващото се е, заради Знеполския епископ Арсений – викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай. Той показателно и на двата тура на изборите успя да събере един и същи брой гласове, а именно 17.

Нели сега решението на Светия синод ясно откроява желанието на част от членовете на Синода за Сливенски митрополит да бъде наложен именно Знеполския епископ Арсений!

Длъжни сме да ви припомним също така, че не за първи път в съвременната история на Българската Православна църква се касират избори за митрополит! За първи път обаче това става толкова грубо, като тотално се погазва гласа на клириците и миряните, които ясно бяха изразили своето желание начело на Сливенската митрополия да застане Агатополския епископ Йеротей!

Настоящият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан е избран за владика след касиране на изборите през 2013 година. Тогава Светият синод взима предвид жалбите и подписката на миряните от тази епархия, които са настоявали за касиране на вота. На изборите тогавашния игумен на Бачковския манастир Борис е получил 17 гласа, а епископ Игнатий – 16 гласа. Въпреки че срещу тях е имало жалби със събрани подписи, те са били включени във втория списък с достоизбираеми епископи заедно с тогавашните Крупнишкия епископ Инокентий, Месемврийския Иаков, Тивериополския Тихон, Стобийския Наум, Знеполския Йоан, Величкия Сионий, Драговитийския Даниил, Траянополския Киприян, Браницкия Григорий, Главиницкия Йоан и Мелнишкия Серафим. На практика включени веднъж в списъка двамата кандидати, заради които е касиран вота, получават втори шанс да бъдат сред избраните. Това не се случва, но не им е отнето правото да участват повторно в избора.

Тогава за Варненски и Великопреславски митрополит е избран Йоан. Сега – 11 години по-късно. на същия този Варненски и Великопреславски митрополит Йоан се пада задачата да проведе избора за нов Сливенски митрополит. Епархийските избиратели отправяха своята надежда към разума и честта на митрополита, който в края на гласуването на 18-ти февруари обяви, че е провел канонични и уставни избори.

Видно е, че сливенските епархийски изиратели останаха излъгани и се чудим как сега митрополит Йоан ще обясни действията на Синода, част от който е и самият той?

Нима пак и за пореден път вие, нашите архиереи, няма да обявите причината и мотивите за така съставения списък с кандидати за Сливенски митрополит! Това ви намерение става ясно от отговора на зададен журналистически въпрос на Старозагорския митрополит Киприан: „Как е гласувано за състава на списъка с епископи?“, на който говорителят на Светия синод заяви: „Това си остава вътре в Светия синод.

През тези два месеца миряните и епархийските избиратели от Сливенската епархия изпратиха няколко жалби, писма и подписки до Светия синод с искане да се чуе техния глас, да се спази Устава на БПЦ и да се продължи избора за Сливенски митрополит оттам, откъдето бе спрян. А именно – членовете на Синода да изберат за митрополит един от двамата епископи: Агатополски Йеротей и Константийски Михаил! Изборите обаче бяха касирани повторно и вие насрочихте нова дата за тяхното провеждане – 19-ти май. С изключение на някои митрополите, които за жалост не са мнозинство в Светия синод, никой не взе под внимание исканията на миряни и избиратели!

Въпреки това ние изразяваме надеждата, че този път Вие, митрополитите, ще разумеете фактите и ще ревизирате списъка с достоизбираеми епископи, за да включите в него и Агатополския епископ Йеротей и му дадете възможност отново да участва в избора!

Ако ли не, сме длъжни да ви припомним, че ние българите имаме стародавна традиция как да се посрещат натрапени и нежелани от миряни и клирици архииереи!

 

Атанас Орачев
председател на сдружение „Православен зов“


В категории: Животът


Жестока трагедия на пътя
Жестока трагедия на пътя 28/05/2024, Вторник 17:19 0
11
Коментара по темата
11.
Бургас
26.04.2024 13:02:49
0
0
До коментар #2
Поздравления за гражданската позиция!
Подкрепям мнението Ви!

Във всяка фирма, организация... си има и Етична комисия.
Светият синод е съставен от мъдри и образовани хора, и ще вземе мерки и най- правилното решение!
10.
постигната е целта -безнадеждност
24.04.2024 18:11:56
0
7
Страната е докарана до там, че да се срамуваш българино.Затъналите в тиня до уши ме поучават и съветват как се прави честна, пълноценна и просперираща държава, но по техните норми и правила .Дали вече някой знае значението и изпитва ли в себе си - срам-.
9.
:) :) :)
24.04.2024 17:18:39
0
5
Много срамно се държат владиците!
8.
до 7
24.04.2024 11:42:18
3
4
Точна така е !
Единоначалие с любов има в Църквата ни !
Щом Вярваш, че света е устроен по Божията власт и всяка власт е от Бога как може да се съмнявате във вярата и в добрите намерения на архиерейте ни от Светият Синод ?
7.
Не е така
24.04.2024 09:35:51
4
8
Кой ли си е представял Църквата като Казарма, в която генералите са винаги прави, каквато и глупост да сътворят.
В казармата общо взето хората се обучават да убиват други хора.
6.
до 5 от 2
24.04.2024 08:54:49
4
5
Благодапя за вниманието ти към мен.
Не знам дали ще те зарадвам но съм в ррекрасно здраве.
Никога не съм гласувал за ГЕРб, ДПС или ПП-ДБ.
Кръстен съм и съм вцърковен.
Бог да е с нас !
Всичко останало са дребни, човешки стласти.
5.
до 2
24.04.2024 08:27:59
5
8
ти си толкова православен, колкото бацето ти е честен. как пък навсякъде се пръква по някой шушляк като теб с политическите си виждания. гледай си там болното здраве и не пиши глупости.
4.
до 3
24.04.2024 00:30:06
9
7
Тъпо е обикновен човек, да разяснява на професионалните свещеници, какво се очаква от тяхното служене в Храма.
Но явно и ти си умен и красив, горделивец.
Спрете с жалкият си бунт, че се излагате в очите на вярващите и да носите радост в душите на мразещите вярата.
И то в дните на пост.
Ето това са тъпи постъпки.
3.
Номер 2
23.04.2024 21:36:46
5
13
Номер 2, след като и сам осъзнавате, че е тъпо това, което правите, направете обратното... може би то ще е умно
2.
Православен
23.04.2024 21:18:40
17
10
Умните и красиви налазиха Църквата ни !

Демокрацията и протестите, откритите писма и НПОтата нямат място в Духовният живот на Православието ни !
Дори един свещеник започна, гладна стачка за огромно удоволствие на американските бтв и Нова тв.

Имаме си категоричен и безспорен водач в Църквата и той е нейният основател, Исус Христос.
Възмутените, бунтовници да се молят на него чрез молитва а не да пишат писма и да се бунтуват вместо да търсят смирението и спасението.

Синода е взел своето решение и ТОЧКА.
Митрополит Антоний, по БНТ, сутринта обясни напоително за състоянието на Сливенската митрополия и защо са взели това решение.
В Православието не се влиза за кариерно израстване !
Ако търсиш, професионална реализация тук, не си уцелил мястото, защото Православието не е фирма а НАЧИН НА ЖИВОТ.

И е тъпо, аз грешният, влизащ от време на време да паля свещичка, мирянин, който не си спомням откога не съм бил на литургия и от колко десетилетия не съм се изповядвал да го пиша горното на свещеници и хора обвързали живота си с Православието !
1.
VI ДС
23.04.2024 21:04:06
4
23
Миряните нямат никаква тежест
ТЕЖЕСТ има ако си близък до БАНКЯТА,Делян Пеевски и "богослова" Данчо Ментата сиреч до слугите на Мамона

Малка ретроспекция(поглед в миналото)
Покойния Варненски митрополит загинал при строни обстоятелства -самоудавен (отказал на властоимащ от Банкя и неговия ПИБанкер да им прехвърли топ имот в местноста "Пашадере" Варненско на брега на морето откъдето трябваше дя ПРЕмине РУСКИ ГАЗов проект под Черно море и в "Пашадере"да се построи нагтетателна станция за ГАЗ)
След страната смърт на Кирил варненски за митрополит на варненци е пратен доверен на БОЙКО духовник който забележете е пребивал дълго в Клисурския манастир само на няколко киломегра от БАНКЯ
Същия духовник ЙОАН неговия ментор(да НЕ се бърка с ментата)е бил дълтогодишен управител на Клисурския манастир което звачи че и ДОВЕРЕНО лице на всички комуняги,висши ДС ВКР бкп фунционери които живеят във БАНКЯ
Тоес приказките за устави,миряни,настоятелства,канони НЕ важат и НЯМАТ тежест
Важно е КОЙ е бил БЛИЗКО до ДСарите във БАНКЯ и близкия Клисурски Манастир
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Вижте още фрапиращи изцепки на зрелостниците  Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Сигналът е подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Предимства на предплатените пакети са, че няма такса при презареждане и включват мегабайти в роуминг за пътувания в чужбина Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Близо 140 деца изпълниха градинката до НЧ „Светлина 1939“ в квартал „Свети Георги“ Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти На родителите на непълнолетните лица са съставени актове за административно нарушение Жестока трагедия на пътя Жестока трагедия на пътя Товарен и лек автомобил са се сблъскали челно при разклона за село Ралево на пътя Плевен-Ловеч Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Форумът ще се проведе на 29 и 30 май в Конгресния център до Морска гара Два влака са се сблъскали на Централна гара в София, има пострадали Два влака са се сблъскали на Централна гара в София, има пострадали Две жени са ранени "Златните момчета" на българския стендъп идват в Бургас "Златните момчета" на българския стендъп идват в Бургас Стендъп комедиантите Димитър Иванов - Капитана, Георги Кючуков и Димитър Донски тръгват на лятно турне 
Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida" Превърнаха резиденцията на президента в хотел Превърнаха резиденцията на президента в хотел Състои се от 6 просторни стаи, от които се разкрива зашеметяваща гледка към природата Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Въпреки натиска Будапеща ще продължава да блокира военната помощ за Украйна   Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Заедно трябва да изградим нова концепция за обща сигурност, каза той 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури  През уикенда лошото време отне живота на най-малко 23 души Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Дъблин и Осло Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия  Взривове разтърсиха контролирания от Москва Луганск Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра! Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра!  Хороскоп за деня – 28 май 2024, вторник Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня - Ех, колко е хубава пролетта, ама лошото е, че започват да излизат гадините. Днес например видях змия и гущер.
- Аз пък видях бившия си!
Виц на деня Виц на деня - Тате, може ли да гледам Евровизия?
- Не! Пусни си порно, като всички нормални деца!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори