×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тръмп ще отбележи първите 100 дни от управлението си с митинг в Детройт
  • Ето какво ще е времето днес
  • Тръмп ще намали въздействието на автомобилните мита
  • След великденската ваканция, депутатите се събират за две заседания, започвайки с извънреден парламентарен контрол днес
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

8 стратегии за преход от зимно към пролетно хранене


16 Април 2024, Вторник, 20:36 ч.
Автор: Флагман.БГ

Намалете приема на „тежки“ въглехидрати

Ако сте почитатели на кулинарни шоупрограми, със сигурност сте чували израза „сезонно хранене“. Това е може би един от най-добрите начини да се храните, особено ако го съобразите с географската ширина, на която живеете. Така че следващият път, когато се чудите каква нова диета да започнете, опитайте нещо различно. В следващите редове ще ви споделим как да направите преход от тежките трапези към пролетта. И така:

На какво наблягаме в зимното хранене?

Може би двете думи, които най-добре представят зимата са: топлина и комфорт. През по-хладните месеци телата ни жадуват за топли, успокояващи храни. Може би много от вас имат пресни спомени за обилни яхнии, супи или печени ястия, които са били основна храна на семейните събития. Традиционно, те са богати на кореноплодни зеленчуци и бавно усвоими въглехидрати. Тези храни осигуряват необходимата енергия за борба със студа и ни карат да се чувстваме сити по-дълго.

Въпреки това, те също могат да доведат до повишен прием на калории и потенциално нежелано наддаване на тегло. Зимните диети обикновено са с по-високо съдържание на мазнини и въглехидрати, като много от най-големите празници се случват през по-хладните месеци. Намалената слънчева светлина и по-ниските температури могат да доведат до намаляване на физическата активност и увеличаване на желанието за сладки и мазни храни. Тази комбинация може да повлияе на нашия метаболизъм и общите енергийни нива.

Как да направим преход към пролетта с храненето?

С настъпването на пролетта дните стават по-дълги и топли, което естествено измества кулинарните ни предпочитания. Пролетта е времето да олекотим ястията си с пресни, сезонни продукти. Фокусът се измества към детоксикация на тялото и подготовката му за предстоящите по-активни месеци. Ако наблизо имате фермерски пазар, той може да се окаже чудесно място за търсене на продукти. Храненето през пролетта означава приемане на пресни плодове и зеленчуци, които са в изобилие през този сезон.

Зеленолистните, горските плодове и цитрусовите плодове стават по-привлекателни, предлагайки богат набор от витамини, минерали и антиоксиданти. Тези храни не само са с по-малко калории, но и с високо съдържание на фибри, подпомагащи храносмилането и регулиране на теглото.

Основни стратегии за пролетно хранене 

Наблегнете на пресните продукти

Наблегнете на плодовете и зеленчуците, които са в сезона. Те са не само по-свежи и по-хранителни, но и по-щадящи околната среда, ако са с местен произход.

Включете леки протеини 

Преминете от тежки меса към по-леки източници на протеини като риба, пиле или растителни протеини като леща и нахут.

Улеснете храносмилането 

Билки като магарешки трън, артишок, глухарче и болдо са известни със своята подпомагаща червата активност. Те помагат за разграждането на мазнините, неутрализират въглехидратите и намаляват подуването след хранене. Можете да помислите и за комбинирана билкова добавка, която подпомага храносмилането.

Намалете „тежките“ въглехидрати

Намалете някои от по-тежките въглехидрати като хляб и паста. Вместо тях, изберете по-леки алтернативи като киноа, кафяв ориз или варен ечемик.

Хидратацията е ключова! 

С покачването на температурите приемането на достатъчно течности става все по-важно. Включването на билкови чайове и изворна вода може да добави разнообразие към вашите навици за хидратация.

Заложете на детокса

Пролетта е чудесно време за поддържане на вашите храносмилателни органи. Включете в грижата за себе си течни пребиотици с високо съдържание на калий и млечна киселина.

Увеличете движението и физическата активност

При по-топло време е по-лесно да се движите, тъй като имате по-лесен достъп до спортни дейности като плуване, тенис или футбол. Редовното движение и упражнения са естествена комбинация с пролетна диета и засилват метаболизма ви.

Слушайте тялото си

Отделете малко време, за да извършите нещо, наречено „сканиране на тялото“. Опитайте се да слушате тялото си много внимателно и да разчитате неговите сигнали. Понякога лека салата ще е идеална за вас; друг път може да искате нещо по-тежко и засищащо. Никога не забравяйте също, че можете да си позволите всичко, стига да е в умерени количества. Така че не се отказвайте от някое друго сладко изкушение. Преминаването от зимно към пролетно хранене означава по-малко промяна на това, което е в чинията ви, а повече адаптиране към сезонните ритми на тялото и околната среда. Пролетта предлага шанс да пренастроим хранителните си навици, да приемем пресни, богати на хранителни вещества храни и да подготвим телата си за предстоящите по-активни, изпълнени със слънце дни.

източник: az-jenata.bg


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона 29/04/2025, Вторник 22:00 0
Флагман.БГ На десния си крак носи бижута за... На десния си крак носи бижута за... 29/04/2025, Вторник 21:03 1
Големи проблеми с водата в...
Големи проблеми с водата в... 29/04/2025, Вторник 20:40 0
Млада жена нападна полицаи
Млада жена нападна полицаи 29/04/2025, Вторник 20:00 0
Флагман.БГ Спечели чисто нова кола Спечели чисто нова кола 29/04/2025, Вторник 19:40 0
Флагман.БГ Каза за българския футбол Каза за българския футбол 29/04/2025, Вторник 19:24 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Отстраненият от шоуто готвач се появи на вечерната резервация с цветя и любовно послание Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Вече са договорени първите групи и стартираха резервациите за организираните пътувания Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона Добрин не завоюва колата от Турнирите, но получи награда за атрактивност Световен шампион пристига в Бургас Световен шампион пристига в Бургас Нафтата със силен трансфер Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици 60% дял на ВЕИ в мощностния баланс е критичен, поясни енергийният експерт Иван Хиновски Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Той сподели, че се съмнява кибератака да е причината за аварията на Иберийския полуостров, заради която няколко държави останаха без ток Големи проблеми с водата в... Големи проблеми с водата в... Хората във врачанско село бедстват Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Европол казва, че влиза от двете пристанища, поясни бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов Промяна в движението по "Тракия" утре Промяна в движението по "Тракия" утре Движението при 251-ви км, в посока Бургас, ще е в активната лента за няколко часа Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Гражданите настояват за реализацията й от години
Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Терористът е избягал със скутер Медведев отсече: Русия и САЩ са... Медведев отсече: Русия и САЩ са... Политикът счита, че няма да има крайно изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон Драмата с тока не спря Григор Димитров Драмата с тока не спря Григор Димитров Българинът победи чисто великобританец Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Знаете ли, това, което правя, е изключително сериозно, заяви президентът на САЩ Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България "Европа трябва да защитава физичната среда, но и мрежовата", каза пък специалистът по киберсигурност Ясен Такев Почина Ирина Мутафчиева Почина Ирина Мутафчиева Тя е автор на множество публикации в централния периодичен печат и в специализирани издания А ако токът спре в такъв момент? А ако токът спре в такъв момент? Хаосът в Испания можеше да е още по-голям Най-малко 26 души загинаха при експлозия Най-малко 26 души загинаха при експлозия Починали са и деца В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... По неволя: Транзисторите се връщат на мода Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака В Мадрид обаче не бързат с констатациите
Володимир Зеленски, президент на Украйна Володимир Зеленски, президент на Украйна Ние ценим живота на хората, а не парадите Виц на деня Виц на деня Тя разбра, че трябва да си обръсне краката, когато Той я погали и каза:
- Шаро, махай се!
Виц на деня Виц на деня - Като малък исках да стана гробар...
- Защо?
- Спокойна работа, клиентите не се оплакват.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Село - място, където кокошките ходят сурови по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори