×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Забраняват паленето на огън в Гърция
  • Баба хвърли през терасата торба с близо 50 бона на ало измамник
  • Гешев иска очна ставка с Борисов за атентата срещу него
  • Започна регистрацията в ЦИК на партии и коалиции за вота през юни
  • Алла Пугачова празнува рождения си ден в бункер в Израел
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Германия ромският ученик проговаря немски за 6 месеца, а тук - нищо


В Германия ромският ученик проговаря немски за 6 месеца, а тук - нищо
Ключови думи: роми, деца, Германия, Флагман
02 Април 2024, Вторник, 12:21 ч.
Автор: Флагман.бг

На ромските първокласници е забранено да говорят майчин език, а те не знаят български

"Знаете ли колко е трудно да бъдеш циганин в България? Българското дете не иска да стои до теб в училище. И досега ме е страх дали някой ще иска да седне до мен". Думите на доц. Йосиф Нунев от Великотърновския университет задълго засядат в съзнанието. Той си спомня дискусиите за приобщаването на ромите отпреди 20 г. - единствената разлика сега е, че "политиците и политичките" са други. "За 40 години научиха 20-30 нови термина. Отношението на българите обаче не се е променило никак, дори някъде е станало по-критично", казва и колегата му Христо Кючуков, професор по интеркултурно образование. И двамата са категорични, че докато не се премахнат сегрегираните училища, нищо различно няма да се случи и в следващите 20 г, пише вестник Сега.

(Не) равен достъп

Пътят на ромското дете до класната стая не е никак лек и не винаги виновни за това са родителите, обясни в презентацията си Огнян Исаев от Тръста за социална алтернатива на конференция за предизвикателствата и възможностите пред ромските ученици, организирана от Регионалния център за приобщаващото образование в София. Първата преграда е още на входа. В нормативната база няма дефиниция що е то "достъп до образование" и често той се разглежда като достъп до обучение, макар да е нещо много повече. Някои деца нямат нужните дрехи и обувки, живеят във фургони, заобиколени от кал, без достъп до пътища или автобуси. "Как да стигнат до училище?", пита Исаев, показвайки снимка на ромско дете, разговарящо пред порутената си къщурка с учителка от екипите за обхват. "Учителката казва: "Ето, обеща да дойде на училище, а не идва". Но как да дойде? С какво? После заключаваме, че за ромите образованието не е ценност. Кой е построил навремето училищата в ромските квартали - ромите", вълнува се той. "Това, че за ромите образованието не е ценност и не желаят да учат е мит. Защо в Германия ромското дете за 6 месеца проговаря немски и се интегрира, а в България не може? Къде е причината?", пита и проф. Кючуков.

Исаев разказва за проект Jump Math, по който ромските ученици показали завидни резултати по математика. "Това е "синдромът на седящия на последния чин" - вижте ромско дете, то стои на последния чин, където се чувства по-комфортно, в безопасност и че не пречи", показва той друга снимка от презентацията си. На нея се набива на очи друг детайл - макар да е зима, детето е със сандали, под които се подават чорапи. "Не го видяхме", обяснил директорът. "Възможно е да не са видели, не ги виня. Но трябва да развием чувствителност, понякога не забелязваме очевидни неща", смята той. 

Език мой 

"Знаете ли какво е да си сред 40 деца, говорещи на български, а ти да не знаеш езика им ?!", пита доц. Нунев. Много от ромските деца са точно в тази ситуация, попадайки в първи клас. Разбира се, в клас те трябва да учат на официалния за държавата език, който е български. "Но как да стане това, при положение че им е забранено да говорят майчиния си език в училище", пита участник в дискусията. "Бях в училище близо до Пловдив, с което планирах проект. Срещнах се с ромски деца, заговорих ги на ромски, а те мълчаха. Погледнаха директорката и чак тогава и те отговориха на ромски. Това е очакването - че в българските училища ромските деца няма да могат да бъдат себе си, че трябва да се срамуват от себе си", посочи проф. Кючуков. 

Резонен е въпросът и как учителите, 95% от които са етнически българи, да преподават добре на ромите, като не познават езика и културата им, за която дори не се говори, няма и подобни специалности в университетите. "Навремето във Великотърновския университет имаше специалност, свързана с преподаване на ромски език. Тя обаче бе закрита по чисто расистки подбуди - с обяснението, че "ромски език няма". В България няма желание за това. Има мислене, че ромите нямат нужда да учат ромски език, дори сме против подготовката на учители по ромски език", посочи професорът, който преподава ромски в Сърбия, но не и у нас. Според него е необходимо да има както учители по ромски език с висше образование, така и учители медиатори с ромски език, които да имат предварителна подготовка в университет. 

"Да се представя ромският фолклор в училище вече не е еретично, но това все още не е прието като нещо нормално", коментира и Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог "Амалипе". Той разказа за случай в Пазарджик, където учителка му споделила възгледа си, че за да се справят с НВО в 7 клас, на ромските ученици трябва да се забрани да говорят ромски у дома (по изнесени на конференцията данни 50% от ромските деца говорят вкъщи на майчиния си език). "В Германия майчиният език се насърчава, защото многообразието се смята за богатство, у нас се забранява", коментира Исаев. "Последно дочух, че някои детски градини не искат да приемат ромски деца, ако не знаят български език. Това ако не е престъпление, какво е?!", пита и проф. Кючуков. 

Ромското дете - с българска народна носия 

Гостоприемно ли е българското училище за ромите? Стигне ли до училище, ромското дете вижда навсякъде по стените ликовете на Ботев, Вазов, Левски и др. "В 100% ромско училище няма нито един символ на ромската общност, че да се чувстват децата по-разбрани и приети", казва Исаев, посочвайки, че за да е успешна вторичната социализация на ромските ученици в училище, е нужно там да има елементи и от първичната (в семейството), които са свързани с езика, културата или историята. По думите му е налице феноменът "етноцентризъм" - ромски деца, закърмени с ромската идентичност от най-ранните си години, изведнъж да трябва да облекат български народни носии. "На Запад това се смята дори за насилие", казва той, добавяйки, че не се ли припознаваш по някакъв начин в средата, намалява и мотивацията ти за учене.

Представеността на ромите е почти нулева и в учебниците. "Цели сектори са зависими от ромите, не само чистотата, но и минното дело - в учебниците по география обаче няма да видите нищо от това. Няма дума за тях и в учебниците по история, нищо че са участвали във войните, в синдикалното движение, нито в тези по гражданско образование. Колко ромски автори сте виждали в учебника по литература?", пита реторично Исаев. По думите му начинът, по който ромските деца виждат важните хора в живота си, е показателен. "Вижте как са нарисували Левски - не ви ли прилича малко на ром? Те искат героите да приличат на тях, правят си белите герои да приличат на тях", показва той детска рисунка.

Исаев допълва и че очакванията на учителите трасират личните представи на децата за тях. "Всеки има предразсъдъци, видим ли ромско дете, веднага казваме: "От теб друго няма да излезе, но може да станеш добра танцьорка". Ако нямаме мечти за тези деца, те ще отговорят на тези наши очаквания. По-вероятно е да изберат да станат това, което виждат в ежедневието си. Затова трябва да се излагат на много възможности и да виждат доста повече ролеви модели", сподели още той.

Стигмата

Ромските семейства са всякакви - има както самотни майки с по 4-5 деца, натоварени на каруци и събиращи рози, така и семейства с две деца, чиито родители са инженери, съдебни помощници, приемни родители и т.н. Рядко обаче се показва нещо друго - общественият образ за ромите все още е за преобладаващо мръсни и дрипави хора. Исаев разказва за случай от Перник - на семейство с 8 деца, които ходят на училище, но са изведени от общинското жилище, в което са живеели. Жената отива до общината да подаде заявление за ново жилище. Отговорът от служителката бил: "Елате утре, днес нямаме формуляри". 

"От векове живеем тук, строили сме България, а отношението към нас е все същото, още ни интегрират и приобщават. Казват: "Те искат така, те така са си избрали". "Не, не съм избрал да се родя в махалата, аз трябва да се преборя да изляза, да бъда приет и да бъде смятан за нормален човек. Само в ромите ли е проблемът ?!", ядосва се и проф. Кючуков. По думите му ако на него все още се гледа като на неприобщила се общност, това означава, че системата не работи. "Трябва нещо най-накрая да се промени в тази система. Трябва да се промени коренно отношението в училище, а още има сегрегирани училища, които приличат на концентрационни лагери - с решетки", посочи той.

"Всяко седмо-осмо дете навремето бе ромско, а сега сигурно всяко пето дете е ромче. С ромските родители се говори, а кой работи с българските родители, които масово отхвърлят децата им да учат с ромски деца. Кой ги учи на търпимост ?", пита и доц. Нунев. Той разказва за срещите си с ромски студенти, които на приказките му за интеграция, вдигали рамене: "Какво говориш за интеграция? Нас българите просто не ни щат". "Тук има сегрегация, тук на мен гледат като на мангал, не като на човек. Затова много млади роми заминават в чужбина", казва още той, добавяйки, че негативизмът към ромите възпитава младите представители на общността в дух на конформизъм и дори на непоносимост към себе си като роми, своето семейно обкръжение и ромската общност като цяло.

Доц. Нунев споделя и за силен консерватизъм на опитните учители към приемането на новите образователни политики, както и за недостатъчно теоретическа подготовка на младите учители и неумение на огромна част от педагогическите специалисти да различават приобщаващото от интеркултурното образование (последното се занимава с опазване на етнокултурната идентичност на различните). "Голяма част от учителите нямат грам желание да познават историята и културата на ромите и да работят за преодоляване на собствените си предразсъдъци към тях - тук аз умирам, нямам думи", казва той, посочвайки, че опазването на етнокултурната идентичност на различните деца и ученици в образователната ни система се приема като привилегия към малцинствата, а не като нещо нормално.

Десегрегация и приобщаване

На конференцията се открои и още една посока за промяна, зададена от философията на приобщаващото образованието. "Приобщаващото образование трябва да бъде разбирано в широкия му смисъл. То включва и важните теми като интеркултурното образование, майчиния език, запазването на етнокултурната идентичност, формирането на толерантност, десегрегация", посочи Деян Колев от "Амалипе".

"Ромските деца изрично трябва да се включат в наредбата за приобщаващото образование", коментира и Калоян Дамянов, директор на Регионалния център за приобщаващо образование-София, препоръчвайки инвестиции в повишаване на учителските компетентности и насърчаване повече роми да стават учители. Ключово за уязвимите деца според него е семейството, затова и интервенциите следва да са насочени към него - чрез образователни програми за родителите в общността, политики по жилищно настаняване, социална подкрепа, подобряването на комуникацията на училищата с родителите с помощта на медиатори и др.

"Приобщаващото образование на младите роми ще стане успешно едва тогава, когато политическата класа узрее безусловно да забрани сегашната система на фактическа сегрегация, а в смесената образователната среда се създадат реални условия както за успешно прилагане на интеркултурното, така и за реализация на приобщаващото образование", казва доц. Нунев. По думите му в закона има забрана за обособяване на групи и паралелки на етнически принцип, но няма забрана за съществуване на сегрегирани образователни институции.

Сегрегацията действително е един от най-тежките проблеми, препятстващи достъпа на ромите до качествено образование. Според Второто проучване на малцинствата и дискриминацията в ЕС от 2016 г. (EU MIDIS II) България е с най-голям дял роми, обучавани в паралелки само с ромски ученици - 27%, докато други 33% посещават предимно ромски паралелки. По данни на "Амалипе" от м.г. близо 1/2 от училищата у нас са с концентрация на деца от уязвимите групи, като десегрегация в основните и средните училища е необходима в поне 150 града у нас. Точно в тази област обаче мерки не се задават. Към програмата за образователната десегрегация на МОН интересът е нисък, а единствената мярка, за която загатна председателят на просветната комисия в парламента Красимир Вълчев като необходима, е намаляването на приема в сегрегираните училища и постепенното насочване на ромските ученици към смесени училища.

Нарушение или престъпление

Калоян Дамянов спомена и за неправилно диагностициране на ромските деца като деца със специални потребности с цел получаване на по-голямо финансиране. "В София през 2016 г. получихме заявка от училище за 60 деца със специални потребности. Директорът бе подал в МОН тези деца като деца със СОП, бе записал дори номер на заповед, с която те са одобрени като нуждаещи се от специална подкрепа. След проверка се оказа, че децата със специални потребности са само 6", посочи той. По думите му директорите вече не могат да запишат каквото си искат, тъй като регионалните екипи правят повторна оценка, но през първата година са можели. "В последните 2 г. много ромски деца в етнически смесени училища са диагностицирани със СОП, без да са със СОП, директори си затварят очите, за да получават по-висок единен разходен стандарт. Този проблем се задълбочава. Трябва да се предприемат спешни стъпки, за да не осакатяваме тези деца", коментира обаче Деян Колев от "Амалипе", който призова за санкции за злоупотребяващите. 

"Възможно е някъде да има недобросъвестност. Но не е коректно така да обобщаваме и да говорим фриволно. Съвсем различни неща опитваме да правим, за да сведем злоупотребите до минимум", заяви Грета Ганчева от дирекция "Приобщаващо образование" в МОН. По думите й регионалните екипи включват различни специалисти, вкл. от РЗИ и дирекциите "Социално подпомагане", за да може професионално да се оценят нуждите на учениците. "Обсъждаме тази оценка да се изнесе и да се прави от външна организация, за да не се допуска директорите да решават", обясни още тя. "Отидете в центровете за приобщаващо образование, има деца с толкова тежки увреждания, дори няма ромски деца там", заяви тя. "В някои училища има 25% деца със СОП, нека се види какво става там, за да може да има и контрол, и допълнителна подкрепа", призова Колев.

 


В категории: Просвета


Само три съставки - Салата „Нищо“
Само три съставки - Салата „Нищо“ 15/04/2024, Понеделник 21:00 0
Как да се справим с мазната кожа
Как да се справим с мазната кожа 15/04/2024, Понеделник 20:40 0
Нападение с нож в църква
Нападение с нож в църква 15/04/2024, Понеделник 18:39 0
Флагман.БГ Жената на Пеевски подкара колело по бански Жената на Пеевски подкара колело по бански 15/04/2024, Понеделник 18:00 8
15
Коментара по темата
15.
Историк
03.04.2024 11:56:15
0
13
Чували ли сте за узи, кумани и печенеги? Това са племена напълно разградили се измежду нас. Ако циганите бяха като тях, сега щяха да са просто една дума в учебниците по история. Поредната либерал-болшевишка лъжа, за която трябва да се лежи в затвора.
14.
Риторично
03.04.2024 11:53:01
0
14
Циганите са дошли в България преди 700 години, заедно с османците. Ако за седемстотин години не си научил един език или не си се списал в обществото, кой ли е виновен.
13.
Xax
03.04.2024 02:04:20
0
13
За 6 месеца манго знае, я, нейн и толкова, освен това манго не кара кола извън гетото, там полиция влиза, само ако някой умре, така, че не му трябва на манго да спазва знаците, а мита че манго слага гипсокартон е виц, манго там краде и проституира то мозък за друго няма, справка къщите им в махалата, за манго зарин най добре без изключение, дори милият ви азис и софка, дори ге най вече.
12.
SS
02.04.2024 20:05:25
2
19
Манипулативна статия, целяща да внуши чувство на вина на етническия българин. За това, че е генетично различен от ромския си съотечественик.
11.
Мария
02.04.2024 18:09:34
2
17
Боже,боже!Нито дума, че римските деца са българи и трябва да знаят български език,Ами се вайкаме че не Ем се помага да говорят и учат на ромски,пречело им,че Левски и Вазов били портрети в училище,а не на Софи Маринова или Азис например. И защо за 6 месеца някое рмче научило в училище немски,а не може да научи в България български.Ьащото ако не знае немски е вън от училище,без социални помощи в Германия. А за мизерията,верно има я,но за това кой е виновен- родителя естествено.По лесно е цял ден кабелна и музика,а не работа и уроци.
10.
Българи в Акция, изчезваме!
02.04.2024 18:07:42
1
11
акад. Петър Иванов, Демографски институт към БАНИ

България е в демографска катастрофа.
На първо място в света по скорост на изчезване .Българите намаляват, но римляните имат огромен прираст , който скрива Истинската Катастрофа
Според прогнозите на ЦРУ , след 2050г ,в Булгаристан няма да има етнически Българи!
9.
Станчев
02.04.2024 17:54:56
1
18
Няма такова нещо,вчера четох това,позвъних на мой приятел в Берлин и той се смя от сърце !!! Същите са си ...
8.
Оооф_ Цо...
02.04.2024 17:00:32
1
10
си _ сГанска , за тебе ,Всеки ден , ще е ГергьоФден..Но миришеш гадно и за Псетата Хелзинкски, Всеки ден ще е Великден.
В Дойчланд са дресирани векове и са хора точни като швейцарски часовници.
Когато започне дресировката в МангалиСтан, след векове може и да станете човекоподобни, но не е много сигурно....
7.
Варна
02.04.2024 15:02:00
4
2
ТОЛКОВА МНОГО ДРЕХИ И УЧЕБНИЦИ СЕ ХВЪРЛЯТ ДО 5 /ПЕТИ /КЛАС.ТРЯБВА ОТ МОЛБА НА У-ЩЕТО КЪМ РОДИТЕЛИТЕ, ДА ПРЕДАДАТ ТЕЗИ НЕЩА И ДЕЦАТА ДА СИ ИЗБИРАТ И ДА ВЗЕМАТ ТОВА ОТ КОЕТО ИМАТ НУЖДА. ВЪЗМОЖНО Е НАЛИ И ДА СЕ ПРАЩАТ ИЗЛИШНИТЕ КЪМ ПРОВИНЦИЯТА.? НЕКА БЪДЕМ ДОБРИ!
6.
оффф... до 4
02.04.2024 13:44:46
17
5
Това, което те кара да задаваш този въпрос е че ти търсиш принуда. Очакваш, че за да стане нещо, някой трябва да бъде принуден.

Отдавна имаме примери, че принудата не работи. Това, което работи е създаване на адекватни условия. И статията е точно за това.

В България обаче когато чуем, че трябва да положим труд, за да създадем условия за някого или нещо и се сещаме колко ни мързи. И предпочитаме просто да тръгнем по по-лесния първобитен път на принудата
5.
оффф...
02.04.2024 13:40:40
23
4
Животните от първите два коментара, прочетохте ли изобщо статията???
4.
И аз се вълнувам
02.04.2024 13:38:16
1
25
Защо в Германия , където ромското дете научава немски за 6 месеца, таткото на съшото това ромско дете чинно спазва всички знаци по пътищата и всички закони в Германия?
Очевидно е мит това, че ромите били недисциплинирани водачи и не спазвали законите , били шумни, скандалджии, крадливи и пакостливи хора!
Те са си едни мирни, кротки и дисциплинирани хора, но в България не им се дава възможност да си проявят добрите качества !
А в Германия ГХК (Германският Хелзинкски Комитет) явно не е добър защитник на палавите роми и там те са принудени да слушат!
3.
Манго
02.04.2024 13:20:41
2
22
Какво, сега и на немски ли да ги учим?
2.
хУбава работа, ама римлянска
02.04.2024 13:18:57
2
43
На вас все другите са ви виновни.
Отдавна е крайно време за спасяване на България, ДА СЕ СПРАТ ВСИЧКИ ДЕТСКИ ПОМОЩИ И СОЦИАНИТЕ ПЛАЩАНИЯ. БЕЗ ИЗЛЮЧЕНИЯ!!!!!!.Нула, ЗЕРО, особено за вас Който не иска да учи и да работи, Да умира.Стига сме отглеждали ПАРАЗИТИ, които унищожават гостоприемните.
Превърнахте Българките в пчели работнички, а си ганките в пчели майки и им плащате да се размножават и да ни убиват.Какъв е този абсурд в социалните" Самотна Многодетна...", хем самотна, хем многодетна! Срички ромки са Деви Марио! Многое неумен този Дас(роб) Българин! Баста, стига Роже си търпял!!!!!!!
1.
Стоян
02.04.2024 12:53:01
3
43
Пошла, манипулативна статия.
Циганите са тумор!
Това е!!! Точка!!!
Дори себеподобните им от Индия с ги изгонили от там, и са ги изгонили с много бой!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето Само три съставки - Салата „Нищо“ Само три съставки - Салата „Нищо“ Вижте рецептата Как да се справим с мазната кожа Как да се справим с мазната кожа Експерти дадоха ценни съвети как да предпазим кожата от прекомерно омазняване Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Те са езотерични вещици и плашат всеки ухажор, прекрачил прага на жилището ви Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие Гвоздейков оглави правителствения щаб за изборите, както препоръча Борисов Гвоздейков оглави правителствения щаб за изборите, както препоръча Борисов Одобрено е решение на Министерския съвет, обяви премиерът Главчев Двама загинаха, а жена е в критично състояние след челен сблъсък край Пловдив Двама загинаха, а жена е в критично състояние след челен сблъсък край Пловдив Пожарникари режат ламарини, за да извадят труповете Удължиха с месец забраната за износ на инсулин Удължиха с месец забраната за износ на инсулин Това става със заповед на здравния министър Меката на фолка си отива, НАП не пожали родния дом на чалгата и го запечатва Меката на фолка си отива, НАП не пожали родния дом на чалгата и го запечатва Управители на фирмата с основен дял са семейство Митко и Мария Димитрови Извънредно: Брутално убийство, откриха труп, вързан със свински опашки Извънредно: Брутално убийство, откриха труп, вързан със свински опашки Самоличността на убития не е установена
Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Най-вероятно церемонията ще се състои на "Стад дьо Франс” Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Разследват се причините за смъртта на един човек и раняването на 17 Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си "С една пръчица колкото пръста ми може ли да се убие? Аз само ги шибнах малко и толкова беше. Исках да ударя майката, да се наплаши, защото ми изяде кокошката. Но, когато отидох, майката я нямаше”, казва Василева МВР с подробности за тази брутална катастрофа МВР с подробности за тази брутална катастрофа Лек автомобил навлязъл в насрещното и блъснал тир  Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Евгени се съобразява с капризите на  Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Продукциите са свързани с готвенето и с американския шампионат по поло Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" За повечето хора Галена и Петър прекаляват с драмата и ако не плаче единият, то плаче другият Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Делът на корейската корейската фирма на световния пазар на смартфони е достигнал 20,8 на сто през първите три месеца на годината Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Има промяна на правилата на играта спрямо присъствието на Иран в Сирия, коментира  Мохамед Халаф Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Реакция при атаката срещу посолство в Дамаск нямаше, припомня постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори