×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лидерът в просветата ОУ "Васил Априлов" получи най-големия подарък за своята 65-годишнина - нов корпус за близо 3 млн. лв.


Лидерът в просветата ОУ "Васил Априлов" получи най-големия подарък за своята 65-годишнина - нов корпус за близо 3 млн. лв.
Сбъдна се мечтата на директора на безапелационния лидер в желанията и на родители, и на ученици за основно училище в Бургас Марияна Стефанова
20 Март 2024, Сряда, 15:47 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

За едно място тук традиционно кандидатстват по 3 деца, а училището отвън изглежда голямо, но реално разполага само с 20 класни стаи

Сбъдна се една дългогодишна мечта на директора на безапелационния лидер в желанията и на родители, и на ученици за основно училище в Бургас Марияна Стефанова, която заради своя хъс и неуморна работа за развитието на бургаската просвета и ръководения от нея екип в ОУ „Васил Априлов“, стана носител на статуетката „Флагман“ в престижната класация на медията ни „Личност на годината 2022“.

 До 2026 година в двора на училището ще бъде изградена пристройка с допълнително 4 класни стаи. Новият корпус ще реши голям проблем на школото, като позволи да учениците да преминат на едносменен режим на обучение, ще бъде осигурена и достъпна среда за деца с увреждания.

Проектът за новата сграда е съобразен с нуждите на училището и представлява съвкупност от различни пространства, които да разширят дейностите и възможностите за провеждането на учебния процес.

„Този проект го приемам като подарък за нашата 65-годишнина от основаването на училището. Затова чрез Флагман каня всички на концерта на 18 април, в 18:30 ч. в Операта. През това време през целия април и май ще имаме богата програма, свързани с патронния празник на училището“, обясни Марияна Стефанова.

„Основната идея и наша цел, за да прибегнем към това разширяване на училището, е нашето дълбоко убеждение, че учениците и родителите им изпитват изключително неудобство, когато ОУ „Васил Априлов“ работи на двусменен режим.

В момента сме принудени да е така, а учебните часове започват много рано – в 7:30 часа всяка сутрин детето трябва да е на чина в първия учебен час. Специалисти и психолози казват, че тогава детето още не е в готовност. Продължаването на учебните часове до 19:10 часа също е от огромно неудобство от чисто здравословна и психологическа гледна точка. Все пак при нас на училище тръгват най-малките, които тепърва изграждат режима си на ученици, които трябва да подготвят уроци и домашни работи.

Отлична новина! Отпуснаха средства за нови сгради на две училища и една детска градина в Бургас

А наша първа грижа е здравето на децата. От там дойде и идеята за пристройката. Чрез нея ще постигнем организацията на учебния ден да е в едносменен режим“, каза още пред Флагман.бг директорът на ОУ „Васил Априлов“. Тя е убедена, че така ще се повиши качеството на образователния процес.

Благодарение на новата сграда ще може да се увеличи и приемът на учениците. „Имаме много желаещи за първокласници – около 3 деца се борят за 1 място. Училището е в оживен район и има много млади семейства, предпочитано училище сме, а не можем да удовлетворим това желание. С новата сграда обаче ще можем да приемем поне още една паралелка в първи клас“, обясни Марияна Стефанова.

Тя изтъкна още, че осъществяването на проекта не би могло да се случи без съдействието на Община Бургас в лицето лично на кмета Димитър Николов. „Още при първите разговори, които проведох с него преди близо 5 години, през 2019 г., той ми каза: „Стефанова, трябва да разширяваме“. Тогава, заедно с моя екип, направихме първите стъпки за осъществяването на тази дългогодишна мечта“, обясни директорът на ОУ „Васил Априлов“.

Марияна Стефанова – директорът, чийто екип превърна ОУ „Васил Априлов“ в безапелационен лидер в просветата

Училището отвън изглежда голямо, но реално разполага само с 20 класни стаи. „Няма как в тях да направим всичко онова, което ни се иска – нито извънкласни занимания, нито компютърно образование. А имаме достатъчно потенциал и техника и знаем, че можем повече“, каза още Марияна Стефанова.

С реализирането на новия корпус ОУ „Васил Априлов“ ще се сдобие с още 4 класни стаи и със зала. А неизползваемите помещения ще се превърнат в зали за занимания по интереси.

Това са пространства, които ще могат да се оборудват в 6 направления. В рамките на този проект за 2 968 215 лв. е и пристрояването на училището, заедно с обновяването на тези помещения, оборудване и обзавеждането им.

Директорът на ОУ "Васил Априлов" Марияна Стефанова е "Личност на годината 2022"

„С пристройката ще решим и проблема на децата със специални образователни потребности. Сградата ще бъде адаптирана за тях ще има асансьор и достъпна среда. До този момент това при нас е само частично направено, а имаме такива деца, които ежедневно изпитват затруднения“, обясни Марияна Стефанова.

В многофункционалното пространство ще има кът за езиково обучение, природоматематически науки, изобразително изкуство, култура, информационни технологии. Предвидена е възможността в кътовете да работят групи ученици с такива интереси, както и провеждане на интегрирани и бинарни уроци, по време на които пространството ще се обединява в едно.

Четирите класни стаи ще се ползват общо от всички. Не са с конкретно определение за начален или прогимназиален етап.

От ръководството на ОУ „Васил Априлов“ си поставят амбициозната задача завършването на проекта да се случи до 2026 г.

Всяка учебна година ОУ „Васил Априлов“ приема 3 паралелки, а след като заработи новият корпус, ще може да са 4 годишно, а през година ще е възможно да са повече.

Новата пристройка ще реши огромен проблем на най-желаното училище - двусменният режим на обучение ще бъде премахнат

„От няколко години за съжаление съвсем умишлено намаляваме приема, за да можем да изпълним законовите разпоредби. Затова и за тази поредна година приемът ни ще е 3 паралелки за 1 клас. Това зависи от площта на училището. Една класна стая трябва да е от 48 до 50 кв.м., за да приеме паралелка“, обясни Марияна Стефанова.

В училището в момента се обучават 660 ученици.

„Имаше и години, в които бяхме стигнали до 900 възпитаници, но това струпване на толкова ученици в малка сграда не доведе до онова, което трябва да се дава и искаме да даваме на децата, а именно спокойствие, по-високо качество на образованието.

Освен това когато има място да разгърна възможностите на невероятните професионалисти, с които работя, те могат да дадат много повече на децата. А те са способни и искат това да се случи. Екипът ми е невероятен и резултатите ни традиционно са показателни. На национално външно оценяване при 4-и и 7-и клас сме на челни места в цялата страна“, каза Марияна Стефанова.

Но директорът на ОУ „Васил Априлов“ е готова и с нови проекти, а паралелно с това съвсем скоро се очаква да бъде спечелен и STEM проектът на школото.

Учениците кандидатстват и по програма ЕРАЗЪМ.

„Следващият ми проект е дворът. Стана невероятен и страхотен, но пък подлежи на реновиране. Винаги има какво да се прави, винаги има нови предизвикателства. Включени сме и спечелихме проекта „Училища за пример“, започнахме дейности, а вчера беше първата ни среща с екипа по програмата“, каза Марияна Стефанова.

Нейната следваща цел и мечта, за осъществяването на която вече има подготвен дизайнерски проект, е цялостното обновяване на интериора в класните стаи и коридорите на училището. 166 000 лв. е изготвената количествено-стойностна сметка, а проектът е съобразен е с училището, правен е специално за сградата.

„Винаги съм се водила от мисълта, че естетическата среда е тази, която много възпитава децата, затова търсим финансиране за подобряване на класните стаи и общите пространства за нашите възпитаници“, завърши разговорът ни с най-успешния училищен директор в Бургас Марияна Стефанова.  

 


В категории: Просвета , Бургас


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 3
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори