×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лидерът в просветата ОУ "Васил Априлов" получи най-големия подарък за своята 65-годишнина - нов корпус за близо 3 млн. лв.


Лидерът в просветата ОУ "Васил Априлов" получи най-големия подарък за своята 65-годишнина - нов корпус за близо 3 млн. лв.
Сбъдна се мечтата на директора на безапелационния лидер в желанията и на родители, и на ученици за основно училище в Бургас Марияна Стефанова
20 Март 2024, Сряда, 15:47 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

За едно място тук традиционно кандидатстват по 3 деца, а училището отвън изглежда голямо, но реално разполага само с 20 класни стаи

Сбъдна се една дългогодишна мечта на директора на безапелационния лидер в желанията и на родители, и на ученици за основно училище в Бургас Марияна Стефанова, която заради своя хъс и неуморна работа за развитието на бургаската просвета и ръководения от нея екип в ОУ „Васил Априлов“, стана носител на статуетката „Флагман“ в престижната класация на медията ни „Личност на годината 2022“.

 До 2026 година в двора на училището ще бъде изградена пристройка с допълнително 4 класни стаи. Новият корпус ще реши голям проблем на школото, като позволи да учениците да преминат на едносменен режим на обучение, ще бъде осигурена и достъпна среда за деца с увреждания.

Проектът за новата сграда е съобразен с нуждите на училището и представлява съвкупност от различни пространства, които да разширят дейностите и възможностите за провеждането на учебния процес.

„Този проект го приемам като подарък за нашата 65-годишнина от основаването на училището. Затова чрез Флагман каня всички на концерта на 18 април, в 18:30 ч. в Операта. През това време през целия април и май ще имаме богата програма, свързани с патронния празник на училището“, обясни Марияна Стефанова.

„Основната идея и наша цел, за да прибегнем към това разширяване на училището, е нашето дълбоко убеждение, че учениците и родителите им изпитват изключително неудобство, когато ОУ „Васил Априлов“ работи на двусменен режим.

В момента сме принудени да е така, а учебните часове започват много рано – в 7:30 часа всяка сутрин детето трябва да е на чина в първия учебен час. Специалисти и психолози казват, че тогава детето още не е в готовност. Продължаването на учебните часове до 19:10 часа също е от огромно неудобство от чисто здравословна и психологическа гледна точка. Все пак при нас на училище тръгват най-малките, които тепърва изграждат режима си на ученици, които трябва да подготвят уроци и домашни работи.

Отлична новина! Отпуснаха средства за нови сгради на две училища и една детска градина в Бургас

А наша първа грижа е здравето на децата. От там дойде и идеята за пристройката. Чрез нея ще постигнем организацията на учебния ден да е в едносменен режим“, каза още пред Флагман.бг директорът на ОУ „Васил Априлов“. Тя е убедена, че така ще се повиши качеството на образователния процес.

Благодарение на новата сграда ще може да се увеличи и приемът на учениците. „Имаме много желаещи за първокласници – около 3 деца се борят за 1 място. Училището е в оживен район и има много млади семейства, предпочитано училище сме, а не можем да удовлетворим това желание. С новата сграда обаче ще можем да приемем поне още една паралелка в първи клас“, обясни Марияна Стефанова.

Тя изтъкна още, че осъществяването на проекта не би могло да се случи без съдействието на Община Бургас в лицето лично на кмета Димитър Николов. „Още при първите разговори, които проведох с него преди близо 5 години, през 2019 г., той ми каза: „Стефанова, трябва да разширяваме“. Тогава, заедно с моя екип, направихме първите стъпки за осъществяването на тази дългогодишна мечта“, обясни директорът на ОУ „Васил Априлов“.

Марияна Стефанова – директорът, чийто екип превърна ОУ „Васил Априлов“ в безапелационен лидер в просветата

Училището отвън изглежда голямо, но реално разполага само с 20 класни стаи. „Няма как в тях да направим всичко онова, което ни се иска – нито извънкласни занимания, нито компютърно образование. А имаме достатъчно потенциал и техника и знаем, че можем повече“, каза още Марияна Стефанова.

С реализирането на новия корпус ОУ „Васил Априлов“ ще се сдобие с още 4 класни стаи и със зала. А неизползваемите помещения ще се превърнат в зали за занимания по интереси.

Това са пространства, които ще могат да се оборудват в 6 направления. В рамките на този проект за 2 968 215 лв. е и пристрояването на училището, заедно с обновяването на тези помещения, оборудване и обзавеждането им.

Директорът на ОУ "Васил Априлов" Марияна Стефанова е "Личност на годината 2022"

„С пристройката ще решим и проблема на децата със специални образователни потребности. Сградата ще бъде адаптирана за тях ще има асансьор и достъпна среда. До този момент това при нас е само частично направено, а имаме такива деца, които ежедневно изпитват затруднения“, обясни Марияна Стефанова.

В многофункционалното пространство ще има кът за езиково обучение, природоматематически науки, изобразително изкуство, култура, информационни технологии. Предвидена е възможността в кътовете да работят групи ученици с такива интереси, както и провеждане на интегрирани и бинарни уроци, по време на които пространството ще се обединява в едно.

Четирите класни стаи ще се ползват общо от всички. Не са с конкретно определение за начален или прогимназиален етап.

От ръководството на ОУ „Васил Априлов“ си поставят амбициозната задача завършването на проекта да се случи до 2026 г.

Всяка учебна година ОУ „Васил Априлов“ приема 3 паралелки, а след като заработи новият корпус, ще може да са 4 годишно, а през година ще е възможно да са повече.

Новата пристройка ще реши огромен проблем на най-желаното училище - двусменният режим на обучение ще бъде премахнат

„От няколко години за съжаление съвсем умишлено намаляваме приема, за да можем да изпълним законовите разпоредби. Затова и за тази поредна година приемът ни ще е 3 паралелки за 1 клас. Това зависи от площта на училището. Една класна стая трябва да е от 48 до 50 кв.м., за да приеме паралелка“, обясни Марияна Стефанова.

В училището в момента се обучават 660 ученици.

„Имаше и години, в които бяхме стигнали до 900 възпитаници, но това струпване на толкова ученици в малка сграда не доведе до онова, което трябва да се дава и искаме да даваме на децата, а именно спокойствие, по-високо качество на образованието.

Освен това когато има място да разгърна възможностите на невероятните професионалисти, с които работя, те могат да дадат много повече на децата. А те са способни и искат това да се случи. Екипът ми е невероятен и резултатите ни традиционно са показателни. На национално външно оценяване при 4-и и 7-и клас сме на челни места в цялата страна“, каза Марияна Стефанова.

Но директорът на ОУ „Васил Априлов“ е готова и с нови проекти, а паралелно с това съвсем скоро се очаква да бъде спечелен и STEM проектът на школото.

Учениците кандидатстват и по програма ЕРАЗЪМ.

„Следващият ми проект е дворът. Стана невероятен и страхотен, но пък подлежи на реновиране. Винаги има какво да се прави, винаги има нови предизвикателства. Включени сме и спечелихме проекта „Училища за пример“, започнахме дейности, а вчера беше първата ни среща с екипа по програмата“, каза Марияна Стефанова.

Нейната следваща цел и мечта, за осъществяването на която вече има подготвен дизайнерски проект, е цялостното обновяване на интериора в класните стаи и коридорите на училището. 166 000 лв. е изготвената количествено-стойностна сметка, а проектът е съобразен е с училището, правен е специално за сградата.

„Винаги съм се водила от мисълта, че естетическата среда е тази, която много възпитава децата, затова търсим финансиране за подобряване на класните стаи и общите пространства за нашите възпитаници“, завърши разговорът ни с най-успешния училищен директор в Бургас Марияна Стефанова.  

 


В категории: Просвета , Бургас


България Всички новини
БСП избира общински лидер на Бургас в утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас в утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис?
Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори