×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Знаете ли кои са анализите за чревен микробиом при деца, а какво е зонулин?


Знаете ли кои са анализите за чревен микробиом при деца, а какво е зонулин?
Лаборатория „ЛИНА“ предоставя възможност за характеризиране на чревния микробиом на децата до 14 г.
11 Март 2024, Понеделник, 11:45 ч.
Автор: Флагман.бг

Зонулинът е белтък, който поддържа и регулира стабилността на чревната бариера и служи като лабораторен маркер за оценка на чревната пропускливост

На здравето на стомашно-чревната система и на диагностиката на диабет е посветена кампанията със специализирани анализи на „ЛИНА” през месеците март и април 2024 г. Целта на тази инициатива е да направи молекулярни и имунологични изследвания, помагащи при диагностициране на различни състояния, по-достъпни за пациентите.

Анализите се извършват в самостоятелните филиали на лабораторията в страната. Какво включват те?

Чревен микробиом Enteroflor Kiddy (измерване на 42 специфични показателя) на намалена цена от 230.00 лв. на 188.00 лв.

Чрез този тест „ЛИНА“ предоставя възможност за характеризиране на чревния микробиом на децата до 14 г. Анализът се препоръчва при: продължителни чревни разстройства с неизвестна причина; чревна дисфункция при деца на интензивна антибиотична, имуносупресивна, хормонална или химиотерапия; дълъг период на възстановяване след остри чревни инфекции; алергични заболявания (атопичен дерматит, бронхиална астма и др.), които са трудни за лечение; деца, родени на фона на вътрематочна инфекция; ранно хранене с адаптирано мляко; непоносимост към съставки на кърмата; имунодефицитни състояния; бавно следродилно наддаване или загуба на тегло; стоматит; контрол на развитието на чревната микробиота при деца през първата година от живота.

Основни маркери на Enteroflor Kiddy са: количествена оценка на представителите на нормалната микробиота, условно патогенната микробиота и гъбичките от род Candida; оценка на разнообразието на нормалната микробиота; определяне на броя на бифидобактериите и лактобацилите; идентифициране на видовете бифидобактерии; изчисляване на отношението Firmicutes/Bacteroidetes; оценка на наличието на представители на Bacteroidetes; определяне на фактори на патогенност и резистентност.

Препоръчва се анализът да се извърши не по-рано от 2 дни след края на приема на ентеросорбенти, пробиотици и пребиотици. Събира се една мерителна лъжичка пресни изпражнения или мекониум в контейнер, който се затваря плътно. Съхранението е на стайна температура (18-25 °C) за не повече от 6 часа. Ако се налага забавяне, пробата може да се постави в хладилник (2-8 °C) и да се достави в лабораторията в рамките на 3 дни.

Панел чревни инфекции (13 патогена) real-time PCR на намалена цена от 160.00 лв. на 128.00 лв.

Този панел е изключително полезен в избора на правилно лечение, защото в една проба може да се открият вирусите, бактериите и паразитите, които са най-чести причинители на гастроентерит. Изследването се извършва от фецес чрез генетичен метод и се отличава с голяма прецизност. Друга характеристика на анализа е едновременното търсене на 13 патогена, разпределени в три групи:

-Вируси: Rоtavirus, Adenоvirus, Astrоvirus, Nоrovirus, Sapоvirus
-Бактерии: Campylоbacter, Salmоnella, Shigellа, Ентероинвазивни Escherichia coli (EIEC), Yersinia enterоcolitica
-Паразити: Giаrdia lamblia, Cryptоsporidium, Entamоeba histolytica

Този панел е незаменим инструмент в диагностиката и проследяването на пациенти с чревни инфекции. Ето някои от основните симптоми и ситуации, при които е уместно да посетите лабораторията: диария, патологични примеси, припокриващи се симптоми и др.

За да се получат точни и надеждни резултати, е необходимо пациентите да изпълнят следните указания! Пробата за изследване се събира от фецес в стерилен контейнер. Взема се материал от няколко участъка, включително и от такива със слуз. Избягват се участъци с кръв. Пробата не трябва да се замърсява с урина или вода. До 2 часа от вземането на материала транспортът е на стайна температура. Ако се налага по-дълго съхраняване на пробата, трябва да се постави в хладилник.

Зонулин (чревна пропускливост) и калпротектин – количествен на намалена цена от 159.00 лв. на 108.00 лв.

Зонулинът е белтък, който поддържа и регулира стабилността на чревната бариера и служи като лабораторен маркер за оценка на чревната пропускливост. Макромолекулите, навлизащи в кръвния поток през чревната стена поради повишена пропускливост, могат да предизвикат имунен отговор на организма, причинявайки възпаление. Много автоимунни заболявания, включително цьолиакия, захарен диабет тип I, множествена склероза, ревматоиден артрит, селективен Ig A дефицит, автоимунен тиреоидит, автоимунни чернодробни заболявания, както и дисбаланс на чревната флора могат да доведат до повишение на нивата на зонулин. Повишената чревна пропускливост може да се прояви освен с чревни симптоми, също и с кожни прояви /екзема или псориазис /, психични заболявания, аутизъм, депресия и др.

Калпротектинът е белтък, произвеждан в левкоцитите, като нивата му в изпражненията са пропорционални на броя на левкоцитите, които навлизат в червата. Измерването на неговите концентрации е удобен, неинвазивен начин за диагностициране на възпалително заболяване на червата и разграничаването му от синдрома на раздразнените черва, при който няма възпаление на стомашно-чревната лигавица.

За изследване на фекален калпротектин и фекален зонулин е необходима фекална проба (25-30 гр.). Пробата не трябва де е докосвала тоалетната чиния. Тя трябва да бъде донесена в лабораторията най-късно до четвъртия час след отделянето. Ако това не е възможно, трябва да се съхранява в хладилник.

Специализирана диагностика при диабет: C – Пептид; Proinsulin; anti GAD 65 (анти GAD 65 антитела ) количествен на намалена цена от 142.00 лв. на 99.00 лв.

Тези изследвания дават възможност за по-детайлна оценка на ендокринната функция на панкреаса. Подходящи са за пациенти с диабет като подпомагат уточняването на типа диабет и оценката на ефикасността от лечението. Полезен диагностичен подход при изясняване на причината за тежки хипогликемични състояния и диагностицирането на някои тумори на панкреаса.

Повече за анализите в пакета

Проинсулинът се произвежда от бета-клетките на панкреаса и е основната форма на съхранение на инсулина. Голяма част от него се разгражда, което води до образуването на С-пептид и инсулин в еквимоларни количества. Една много малка част се освобождава в кръвта неразградена. При развитие на злокачествени тумори на панкреаса, настъпва промяна в секрецията на проинсулин, който се отделя в много големи количества.

Кога може да се назначи изследване на проинсулин?

-При съмнения за бета-клетъчен тумор (инсулином). Това е тумор на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин, който води до неговото свръх производство и се проявява с много ниски стойности на кръвната захар. Нивата на проинсулин са важни за диагностиката и проследяване на лечението на инсулиноми.

-Оценка на инсулиновата резистентност – в случаите, когато има съмнение за диабет тип 2 или други инсулин-резистентни заболявания като метаболитен синдром, синдром на поликистозни яйчници и др.

-Диференциална диагноза – за разграничаване на видовете диабет или за разграничаване на екзогенно (от инжекции) или ендогенно (произведено от организма) производство на инсулин.

Концентрациите на инсулин и С-пептид са тясно свързани, но не са идентични. Нивото на С-пептида е по-стабилен индикатор за секрецията на инсулина от бързо променящото се ниво на самия инсулин. Друго предимство на С-пептида е че чрез него може да се разграничи ендогенният инсулин от този, въведен в организма чрез инжекции, тъй като исулиновите препарати, използвани при лечение на диабет, не съдържат С-пептид. Това позволява чрез този показател да се оценява функцията на панкреаса при пациенти, приемащи инсулин.

Тестът GAD-65 е специализиран серологичен анализ за откриване наличието на антитела срещу ензима глутамат декарбоксилаза-65, който е ключов компонент в производството на невротрансмитера гама-аминомаслена киселина. Тестът служи като отличителен белег за автоимунно медиирано разрушаване на бета-клетките на панкреаса, водещо да развитие на диабет 1-ви тип. Не всеки положителен тест за GAD-65 обаче означава диагноза диабет 1-ви тип. Такъв резултат показва един по-висок риск от общата популация за развитие на диабет, което може да се отложи във времето с редовен контрол и здравословен начин на живот. Тези антитела могат да бъдат открити години преди развитието на клинични признаци на диабет тип 1.

Важно условие при изследване на показателите от тази профилактична кампания е да бъдат извършени задължително на гладно. Някои лекарства като сулфанилурейни препарати могат да повлияят резултатите и приемът им трябва да бъде отчетен при интерпретация.

Таксата манипулация/транспортна среда за изследванията е 2 лв.


В категории: Здраве


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори