×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Таксиметровите шофьори у нас с искания към правителството, настояват да карат в буслентите


Таксиметровите шофьори у нас с искания към правителството, настояват да карат в буслентите
Така няма да бъде затруднено движението на градския транспорт, но ще бъде облекчено движението на автомобилите в останалите ленти от пътя, смятат от бранша
09 Март 2024, Събота, 15:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Има идея да се смени цветът на колите им, но жълтото трябва да остане поне докато бъдат приети законодателни промени срещу нелегалните превози

Изискването таксиметровите автомобили да бъдат жълти може да отпадне след като бъдат приети законодателни промени срещи незаконните превози. За спешни промени в Закона за автомобилните превози и Наказателния кодекс, с които да бъде сложен край на нерегламентираните превози настояват от „Съюз Такси“ в позиция, изпратена до Народното събрание и Министерство на транспорта и съобщенията. От браншовата организация предупреждават, че са готови на протести, ако не бъдат приети законодателните им предложения.

Относно задължителния жълт цвят на такситата, той трябва да остане до приемане на промените в Закона за автомобилните превози, насочени срещу нерегламентираните превози, които в момента се извършват главно от автомобили с нежълт цвят, посочват от бранша, цитирани от trud.bg.

И в момента е забранено да бъдат извършвани таксиметрови, автобусни и товарни превози без разрешение или лиценз за съответната дейност. Но текстовете в законите не са достатъчно ефективни и все още много хора извършват нелегални превози. Идеята е да бъдат направени промени в Наказателния кодекс, така че санкциите да станат по-ефективни и хората да се откажат от нелегалната дейност. В момента в Наказателния кодекс е записано, че „който без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз, извършва по занятие обществен превоз на пътници, се наказва с лишаване от свобода от една до три години“. Но понятието „занятие“ се съдържа само в Закона за преброяване на населението, жилищния фонд и земеделските стопанства в Република България от 2001 г., и там “занятието” е определено като трудовата дейност на дадено лице, която му осигурява заплата или друг доход. Затова от „Съюз Такси“ предлагат термина „по занятие“ да отпадне, за да се носи наказателна отговорност от шофьорите. И предлагат нови текстове в чл. 234г от Наказателния кодекс, за да стане той ефективен „намордник“ на нерегламентираните превози.

В първоначалния текст е имало идея да бъдат конфискувани автомобилите, с които се извършват незаконни превози на пътници или товари. Но „като изхождаме от дискусията, която се разгоря относно конфискацията на моторни превозни средства на водачи, употребили алкохол или наркотици, ние се отказахме от подобна конфискация на автомобили, с които са извършени нерегламентирани превози“, посочват от „Съюз Такси“.

От браншовата организация поставят и въпроса за годините, до които един автомобил може да бъде използван като такси. Според тях, сегашното ограничение, такситата да са до 15 години, е добро и трябва да остане заради стареенето на материалите. В момента в наредбата за таксиметровите превози няма изискване колко големи да бъдат такситата, но има изискване използваните за таксиметрови превози автомобили да бъдат най-малко с четири врати и да имат закрит багажник.

Не искат да имат онлайн връзка с НАП

Начален час на фискалния бон от таксиметровия апарат

Слагат край на „помпането“ на сметката

Електронните таксиметрови апарати да отпечатват не само датата и часа на завършване на превоза, но и началната дата и час, настояват от „Съюз Такси“. Така ще бъде сложен край на възможността некоректни таксиметрови водачи да „помпат“ сметката на клиента и да искат неоснователно висока цена за превоза. Ако на фискалния бон от електронния таксиметров апарат пише и часа на тръгване и клиентът смята, че го лъжат, ще може да се оплаче пред фирмата превозвач и пред контролните органи.

Необходимо е да бъдат направени промени в Закона за автомобилните превози, с които да бъдат разписани изискванията за електронните таксиметрови апарати (ЕТА) с фискална памет (ФП). Според браншовата организация използването на ЕТАФП със сертификат за съответствие на Закона за техническите изисквания към продуктите ще дава достатъчни гаранции за коректното отчитане на оборота на таксиметровите автомобили. Няма да е необходимо използването на отделно фискално устройство с онлайн връзка с НАП, а наличната ФП в защитена връзка с ЕТА ще гарантира отчитането на оборота. След извършване на превоза водачът на таксито ще дава фискален бон от таксиметровия апарат с информация за датата и часа на започване и приключване на превоза, стойността на превоза, изминатото разстояние, времето на превоза, данните на превозвача и номера на автомобила.

Глоба от 200 лв. за паркиране на стоянка

Такситата искат да използват бус лентите

Лентата за автобуси няма да се натовари

Такситата да могат да се движат по бус лентите, настояват от „Съюз Такси“. За да стане това са необходими промени в Закона за движение по пътищата. В момента таксиметровите автомобили нямат право да се движат по бус лентите, предназначени за градския транспорт. Но и таксиметровият превоз е признат за обществен превоз.

Според браншовата организация, ако такситата бъдат допуснати до бус лентите, няма да бъде затруднено движението на градския транспорт, но ще бъде облекчено движението на автомобилите в останалите ленти от пътя и така придвижването в големите градове ще стане по-бързо. В повечето страни от ЕС такситата може да използват бус лентите и от бранша настояват тази практика да бъде въведена и в България.

Другата промяна, за която настояват от бранша, е да бъде повишена глобата за паркиране на автомобил на стоянка на такси. Предлагат глобата да стане 200 лв., каквато е и за паркиране на инвалидно място, така че да възпира шофьорите да оставят колите си на места за таксита.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
26
Коментара по темата
26.
Таксиметровите
10.03.2024 07:10:06
0
4
Шофьори,първо да си припомнят материалите от изпита за водач на лек таксиметров автомобили като например,че има ясно обосновани случаи в които може да се откаже превоз на пътник ,но късо и неизгодно разстояние на курса не е сред тях,както и правото на клиента да избере кой автомобил да наеме от стоянката,не да го препращат към този който е на ред по техните вътрешни уговорки , както и други такива дребни номерца от където им излиза прякора бакшиши,като си оправят тези си цигански номера,тогава дя претендират за права!
25.
до бакшиша
10.03.2024 04:12:05
0
5
Откакто преди 2 години на Коледа ми се наложи да ползвам такси и се оказа ,че никой от тях не работи, съм им теглил чертата. Още повече, че градският транспорт работеше, а таксита - не. Да правят като вятъра
24.
Бакшиш
10.03.2024 01:15:28
8
4
Всички сте много отворени и плюете по такситата,но като ви се наложи се молите да ви закарат. Мизерници сте вие, да не мислите, че някой ви е длъжен да ви вози!! Я си ходете пеша..
23.
Станчо
10.03.2024 00:03:12
2
6
По-перспективно би било да се забранят таксиметровите автомобили през деня!
Градовете нямат нужда повече от нискообразовани и простовати същества зад волана...
Към так ако прибавим и простолюдието със скъпите ,,кошници",всичко ще се подреди!!!
22.
Таксиметър капалъ
09.03.2024 20:58:29
0
11
Ако разрешат на таксиметровите шофьори да карат в бус лентите, ще се обезсмисли цялата транспортна схема, която и без това е много недомислена. Ще има вечна тапа от таксиметрови пред автобусите, което даже ще спират, за да "разтоварят" клиенти пред самите автобуси. Ама ако са луди да им разрешават, няма кой да ги спре. По мои наблюдения, много хора се отказаха от такситата. В бъдеще таксиметровите превози ще поскъпнат, но ще останат по-малко действащи таксиметрови автомобили с лиценз, заради намаленият поток от клиенти. Повечето ще се преориентират към автобуси, метро, и лични автомобили. От Славейков до Меден Рудник са 10-12 км и таксиметрова услуга излиза около 20 лв. За 20лв купувам близо 8л бензин А95 и изминавам 150км с това гориво. Мииии, да са живи и здрави таксиметровите и да се ослушват за друга работа в скоро време, че с Боковото управление ще се пести не само от таксита, но и от много други вещи и услуги
21.
Айде бе!
09.03.2024 20:45:57
0
6
АЗ ПЪК ИСКАМ ДА МАХНАТ ПОМПИТЕ И ДА КАРАТ ПО ТАРИФА.
20.
Бакшиш
09.03.2024 19:27:50
13
5
На всякъде по света таксита карат в бис лентите и не е съсипан трафика . Това трябва да стане . Няма да промени почти нищо обаче . Проблема на такси бранша е , че още е в миналото . Хората искат с две кликания на телефона да си поръчат такси , да знаят името на шофьора , номера , ако изгубят нещо в момента е мисия невъзможна кой къде кога го е карал . Да могат да си платят с карта , да не ги гледат на криво за къс курс и т.н. Фирмите са зле с поръчките и т.н. Има много вътрешни проблеми да се решат преди да протестираме за бус ленти !
19.
Фекрет Стораро
09.03.2024 19:12:58
0
15
аз настоявам да почнат да вадят касови бележки!
18.
Кую
09.03.2024 19:12:40
1
12
Направо спрете градския транспорт и да останат само бакшиши със вечни претенции,че са по-умни от Киро.
17.
Бай....
09.03.2024 18:01:11
13
15
Бус-лентите са една голяма педерастия !!!! Нищо по-глупаво да направиш от три ленти две или от две ленти една !!! Кавали !!!!
16.
Стоп
09.03.2024 17:59:08
2
21
Като знам какви боклуци са бакшишите, никаква бус лента, ще стане страшно. Защото ще почнат непозволени влизания излизания от бус лентата. Нагли са. И без това чукат сметките с помпички или за уговорена сума от миним 100 лв. за къде бързат. 90% са копърки. Отидете на гарата и поискайте да ви закарат някъде в града, отказват, чакат Голямата кирия...
15.
777
09.03.2024 17:55:22
1
17
Направо им направете стоянки на бус лентите , и жп. линия им пуснете!!!!
14.
Едно морско момче.
09.03.2024 17:04:14
2
27
Не искаме ЖЪЛТИ таксита , искаме ЮБЕРИ
13.
Гражданка
09.03.2024 17:03:48
4
36
Най-гадното съсловие, пропаднали типове... Да започнат да спазват хигиена и да се държат цивилизовано, това ще им донесе повече дивиденти.
12.
Шиш
09.03.2024 16:40:50
1
20
ШИШ да се наричам, първа радост е за мене!
11.
Ник Щайн
09.03.2024 16:02:19
5
41
Пуснете Убер и Болт в България и ще загинат тези умирисници с надутата чалга и фаса в устата.Досега не съм виждал изкъпан бакшиш , вонят на мършаааааа!
10.
НОВИНА:
09.03.2024 15:56:38
2
38
Българите искаме ВЕДНАГА да се позволи Убер и Болт в България. Време е и ние да започнем да пътуваме в удобни, нови и чисти коли. Също така имаме право да не слушаме чалгария, да дишаме цигарен дим и да не се "наслаждаваме" на "интелектуалните изблици" на имбецили разни.
9.
?
09.03.2024 15:40:25
4
41
Вечно ревящите таксиджии...
8.
яко са се вкопали
09.03.2024 15:26:36
4
43
Айде на мафията пак и стана тясна държавата, Тези и зърнарите са най наглите, безкруполни ,алчни и мързеливи мафии с най тлъстите пайове в държавата, Не плащат данъци ама все ревът и все искат още и още и още.
7.
Да
09.03.2024 15:26:00
2
36
Наскоро се заговорих с един на таксиметров шофьор.чреди години ползвах много често таксита. Сега два пъти за месеца да ползвам много са. Бедата за тях е, че увеличиха таксата за услугата, но намаляха клиентите. Което си беше ясно! Т.е пак са
недоволни! Не ми е ясно нещо: как в един град като Бургас, който по население е 183.000 жители, да се разрешат буслентите за таксита, които си стоят кротко на стоянките и чакат някой заблуден клиент, докато автобусите са с редовно разписание и трябва да го спазват??? Може би за град като София има резон! Обаче идеята е хората да ползват градски транспорт, който е редовен, а не инцидентен превоз с такситА? Като цяло, не мисля че проблемът на бакшишите е в това, че не могат да ползват буслентите, а в това, че някои не знаят дори адресите в малък град! И още: такситата са леки автомобили за случаен превоз! Може да поискат да си сложат и сини полицейски лампи! Обаче, по закон правилата на пътя важат и за тях! И не се ползват със специален режим на движение! Така че да научат къде спира ето е разрешено, а не да се паркират като арабски шейхове в пустинята! Искат да протестират? Добре! Ще се лишат от малкото пари които изкарват за деня! Но имат право, ако протестът им се разреши! Действайте!
6.
Хорааа
09.03.2024 15:20:32
22
1
Бук ленти,цвета или апаратите към НАП не е проблем на бранша,проблема е че трябва да сменяме колитеее,премахнете тея години да се родим
5.
Уу
09.03.2024 15:18:32
23
1
Годините махнете или поне 20 години да станат,цвета не е проблем едни 1-2 к да дадеш за цвят не е болка за умиране,лошо е през 15 години да даваме по 15-20к за кола
4.
hmm...
09.03.2024 15:04:49
5
49
Да пак 100 човека с бус да чакат 1 дет си е наел такси. Нали ги знаете 60 процента от таксиджиите със какъв манталитет са ... аиде нема нужда
3.
Ха
09.03.2024 15:03:57
10
45
Башкишбачкаторите много нагли ве. Я им позволете да се движат в буслентите, но позволете и на конкуренцията да се появи - убер и други компании за "споделено пътуване"

Иначе въпросът на 1 е точен - защо рея циганяри не са си вързали касовите апарати с НАП?

Шибана гнусна циганска държава управлявана от американско-чифутски подлоги

Вашето време изтече
2.
Бухахахаха
09.03.2024 15:02:45
6
44
А да ми ядат к0ра тея нагли боклуци не искат ли?
1.
НАП
09.03.2024 14:10:40
4
60
А защо на всички бизнеси касовите апарати да са свързани с НАП , а такситата да не са ? Нещо ми замирисва на двоен стандарт.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори