×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лидерът на ГЕРБ обвини ПП, че искат да го уязвят с укритата Пътна карта за "Турски поток"


Лидерът на ГЕРБ обвини ПП, че искат да го уязвят с укритата Пътна карта за "Турски поток"
Бойко Борисов излезе с нова оферта към ПП-ДБ - да вземат всички регулатори, а ГЕРБ да получат всички министерства без Външно
Ключови думи: ГЕРБ, ПП-ДБ, парламент
08 Март 2024, Петък, 11:06 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка-архив: Авторът)

Борисов учуден, че за Кирил Петков министрите са от второстепенно значение

Бойко Борисов с нова оферта към „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Той говори пред репортери в парламента тази сутрин. Борисов си противоречеше, като обясняваше, че решението на Мария Габриел с кои министри ще работи ще е 100% нейно, но, от друга страна, даваше оферти как да се разпределят министерските постове и мнения кои не бива да са в следващото правителство.

Бойко Борисов изрази учудване от изказването на Кирил Петков от ПП-ДБ, че министрите са от второстепенно значение.

„Ми ето една оферта тогава – ГЕРБ вземат всички министри, даваме им Външно министерство, и съответно да предложат регулаторите да ги гласуваме само с техни хора“, заяви лидерът на ГЕРБ къде на шега, къде сериозно.

"Няма да ме уязвите", каза още Бойко Борисов след въпрос на репортер защо ГЕРБ са скрили Пътната карта за "Турски поток". Думите на Борисов обаче странно бяха насочени към пиар на "Продължаваме промяната" (ПП), който също присъстваше в кулоарите на парламента. 

Припомняме, че скандалът по темата тези дни "възкръсна". Повод стана публикуването на документа от група за борба с дезинформацията, която се нарича Bg Elves.

Тя показа серия от разкодирани документи, сред които и тази карта. Потвърждение за автентичността няма от българските институции. Но данните съвпадат с вече известни факти и събития около ударното строителство на газопровода. Към днешна дата той е "вратата" на руския газ към Европа, съобщи преди дни svobodnaevropa.bg. 

Пътната карта за "Турски поток" се оказа неоткриваем документ, след като депутати години наред го търсеха, включително по реда на парламентарния контрол. Оказа се, че от Министерството на енергетиката не могат да го намерят. 

Днес след въпрос за Пътната карта и автентичността й, както и какъв принос има Бойко Борисов за подписването й, той каза: "Аз се гордея, аз се гордея с това, че успях да запазя България на газовата карта. Аз се гордея, че единственото печелившо предприятие в България е "Балкански поток". Всичко останало е само, както разбрах на 6-и, за половин милион... половин милиард са дали... подписали договор. Единственото печелившо! Единственото, което ни дава възможност геостратегически да имаме функция на Балканите. Единственото, което - видяхте Асен Василев му сложи допълнителна такса. Значи е нещо много хубаво! Което е 100% ваше - на държавата, което дава възможност, което сега ако работят и работеха, както трябва, да сме направили двете разширения вече, да се строят и да диверсифицираме Украйна от догодина!"

След репортерска констатация, че тъкмо ГЕРБ критикуваше, че тези такси (наложени от Асен Василев - б.а.) са несъбираеми, и освен това трасето позволява да бъде заобиколена Украйна, Борисов каза: "Не! Трасето през Турция и Гърция са огромните потоци, които заобикалят Украйна. И ние трябваше да се съгласиме, ако не го бях направил... да останем без нищо, да нарежеме на скрап тръбите."

Ако всичко е било толкова чисто, защо е била скрита Пътната карта толкова време, попита репортерка, при което Бойко Борисов се ядоса и се обърна към пиар служителя на ПП Найо Тицин: "Това са глупости! Аз разбирам, вижте, неслучайно го вадите, Найо, това! Аз се гордея с това! Не само че няма да ме уязвите... В момента, за да тече газ за Гърция, за да тече газ за Турция, за Украйна впоследствие, за Сърбия, за Унгария, за Австрия, за Северна Македония, се дължи само на построеното от нас. Огромна инфраструктура, която в Белия дом на междуправителствено заседание президентът на Съединените щати ми каза буквално "окуражам те да направиш "Балкански поток". Точка!"

"Въпросът е защо скрихте Пътната карта", попита и репортер на "Флагман", на което обаче Борисов не даде отговор. 

След разкритията от последните дни "Капитал" излезе с анализ, че на практика още от 2017 г. българските власти са следвали разписания в картата модел, без да има реални анализи за икономическите ползи за страната от реализирането на проекта, а да не говорим за влиянието и зависимостта от Москва. 

Разбира се, трябва да се има предвид, че става дума за неофициални документи от пощата на руски представител, които във финалния си вариант може да са претърпели известни промени, уточнява изданието. 

И припомня, че на 3 юни 2017 г. (събота) тогавашният български министър на енергетиката Теменужка Петкова подписва с директора на "Газпром" Алексей Милер ключовия за България документ - Пътна карта, съгласно която "страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС".

На 5 юни 2017 г. (понеделник) премиерът Бойко Борисов казва пред журналисти, че ще иска подписаната пътна карта да се утвърди от Народното събрание, за да може България да има по-силна позиция в предстоящите преговори с "Газпром". "В противен случай ставаме само един консуматор или клиент и тези над 5-6 млрд. лв. инвестиции в газопреносната система - компресори и тръби, стават неизползваеми", коментира тогава Борисов.

До гласуване в Народното събрание обаче така и не се стига, но "Газпром" все пак прокарва "Турски поток" през България няколко години по-късно. Ако се доверим на Бойко Борисов, това е станало, без България да има силна позиция в преговорите.

По време на строителството на газопровода (2020-2021 г.) въпросната Пътна карта многократно беше сочена от различни експерти като документът, който показва, как България е капитулирала пред руския интерес. Но правителството на ГЕРБ в този период отказваше да я покаже публично.

При назначаването на първия служебен кабинет през пролетта на 2021 г. въпросът с Пътната карта отново беше поставен и тогавашният служебен министър на енергетиката Андрей Живков обяви, че ще я търси и покаже. На 17 юни 2021 г. обаче Живков обяви, че Пътната карта не е открита в министерството и обеща да направи консултация с юристи дали подобно укривателство не е криминално деяние и след това ще се предприемат необходимите мерки.

Мненията към онзи момент бяха, че бившият енергиен министър Теменужка Петкова може да бъде дадена на прокурор, ако картата не се открие. Но от липсващия документ така и не последва нищо.

В началото на 2022 г., по време на кабинета на Кирил Петков, в търсенето на Пътната карта се включиха ДАНС и МВР. Тогавашният енергиен министър Александър Николов потвърди, че още през лятото на 2021 г. служебният министър Андрей Живков е възложил проверки, които само са установили документи, в които се споменава тази Пътна карта.

Пътната карта не е открита нито в Министерството на енергетиката, включително и в секретната каса, нито в другите предприятия от енергетиката. Николов и енергийната комисия към 46-ото Народно събрание бяха поискали от "Булгартрансгаз" да изиска копие на документа от "Газпром", но след започналата война в Украйна всяка комуникация по въпроса беше прекратена, припомнят още от "Капитал".

Гледайте тук:

 


В категории: Политика


24
Коментара по темата
24.
Цицки коз
08.03.2024 21:26:20
0
2
Буци, раздай картите!
23.
Отец Григорян
08.03.2024 18:41:38
2
9
Братя, Боко Тиквата-Борисов е само един слуга на няколко господари! Без образование, почти неграмотен и безкрайно ограничен в мисленето и изказа(говоренето), а колко години е на върха на Държавата! Това е така, защото юздите са в ръцете на главатарите от ДС, СИК, скритите зад дебелия гръб на Курнелия Нинова стари пълководци на БСП-БКП. Бай Ахмед Сокола и Симеон Незнамкойси също командорят със замах. Боковата тиква е здраво заклещена от мъртвата хватка на хората на др.Путлер! От тях и сръбската мафия няма отърване! Разтурената тотално държавност, разсипията, корупцията, безхаберието и шуробаджанащината, насадени от тези "герои" с поколения не могат да бъдат изчистени! Да притурим поразиите, направени от Костов, Станишев, Първанов, Пинокио-Плевнелиев и кой ли още не! Картината с тоталния батак е страшна и мрачна! Боко Тиквата е жалка пионка, по някое време може да стане изкупителна жертва, откъсната опашка на гущера, като т.нар. "Нотариуса", "Еврото", " Трактора", "Доктора",.... А за капак фелдфебелът Румен ЗеленияБастун-Радев, пародията И.Йотова, четата от съветници-агентпровокатори, др.Мутрофанова и членовете и членките от "Израждане", яхнали лъва на паметника Шипка, веят руски байраци и сипят люти клетви срещу всички и всичко, и благославят горещо своя Господар, Всевишник и Господ - др.Путлер.
А ЮНАКЪТ БАЛКАНСКИ СПИ ДЪЛБОК ЗИМЕН СЪН! ТРАГЕДИЯТА Е ПЪЛНА!
НО ВИДЬОВДЕН МАЙ НАБЛИЖАВА!
22.
Нуша Енергетичката
08.03.2024 15:35:55
1
19
Ииииих! Само да не публикуват пътната карта, че всички сме пътници!
21.
До избирателя на Буци
08.03.2024 15:34:06
3
21
Яж му ти макароните на твоя Буци и м6 надувай кавала! Какъв политик е Бойко? Хабер си найн не само от политика. Разбира само от Сахер и тъпи вицове. Бил най-подготвеният политик, чак от външни работи разбирал?! Кел!
20.
Дуньо простия от Банкя
08.03.2024 14:52:09
2
27
Tолупееее, толупе в малкия си джоб ви сложиха пИдалите. Чеп за зеле не става от вас, освен кражби друго нищо. Неможачи!
19.
Избирател
08.03.2024 14:26:43
33
3
Всички дето плюете Бойко, яжте му ... макароните. Няма кой да му се хване ня мялкия пръст като политик. А за тъпанарите пепейци даже не ми се говори, такива некадърници са.
18.
абе
08.03.2024 14:13:41
3
23
Няма ли вече да забраните помиарския Бойков саид ПИК за бълването на само фалшиви новини.
17.
не
08.03.2024 13:57:54
3
27
Неискаме министри на ГЕРБ че пак ще ни върнат към гладните години. Те да крадът а на нас постна пица.
16.
не
08.03.2024 13:57:32
3
22
Неискаме министри на ГЕРБ че пак ще ни върнат към гладните години. Те да крадът а на нас постна пица.
15.
До F
08.03.2024 13:55:28
2
15
Ти гледай твойте хора да не се шокират
14.
F
08.03.2024 13:35:46
19
8
Бокича вече, е корназ! След като онзи изрод, Викторя Нюлънд я наритаха с 200-та от Държавният департамент, може да му отупсне малко края :) Тъй че предсрочни избори хич не са пренебрегване. Само ЕНП го натискат още, амо той тях не ги бръсне много, много..... За туй са излезе Пътната Карта, кат' последен коз на нашите педали .Ама, мисля, че и това ще прескочи, той. А при избори...... всичката педалска сган -ПП- ДБ ще се изправят пред шокиращата за тях реалност :)
13.
NICE group
08.03.2024 13:07:59
2
22
Алена астроложката е на път да познае и астро прогнозата и за БОКО че през 2024 ще го налази САТУРН и тежката кармична отплата
От САЩ идват много мощни "Магнтни бури" скандални разкрития зарад които ЩЕ му бъде снет имунитета от НС-Народнато Събрание и всички в НС дружно ЩЕ го ритнат извън парламента и Бойко ЩЕ гледа кат бай Тошо на 10 ноември 1989 год
А САЩ хакери намиращи се в една библейска страна м-у Ливан и ОАЕ по заръка на Държавния департамент ще му изпразнят чекмеджета и нощни шкафчета
12.
Не че нещо....
08.03.2024 13:07:10
20
7
Ама може ли да задам един въпрос на трола по-долу? Както и да се обърна риторично към спонсорираната от известни НПО медия "Свободна Европа". Нали Европа спря да купува газ от Русия? Как така Борисов е виновен, че газта заобикаляла Украйна. Как може без да има движение да заобикаляш нещо???
Въобще да вземат да си прегледат опорките, че нещо почнаха да си противоречат много...
Колкото до "откритата" пътна карта... била намерена от ПП, ама се предлагала в интернет...плува ли корабче?
Троловете на ПП-ДБ са се активизирали яко, което означава, че ще има избори и най-накрая тази крадлива пасмина около Кирчо и Кокорчо ще ги пратим в историята!
няма да се учудя и ако ДБ се явят самостоятелно...
11.
Чакам да публикуват пътната карта
08.03.2024 12:51:04
3
22
Кога ще се публикува пътната карта? Ако ПП я използват, за да държат Боко на къса верижка ще е гадно. Редно е да се публикува, за да видим какви са ги дробили с Теменужка на преговорите с Путин. То е ясно, че не са водили никакви преговори, но дайте поне да видим за каква национална измяна става въпрос!
10.
Литмус
08.03.2024 12:50:05
10
2
за интелектуална немощ на Сапуна.
" Ама, можем ли ние да транзитираме газ за Украйна? "
9.
Хаха
08.03.2024 12:29:03
2
25
Той крал шъфал крил. После кпйто го каже на глас искаш да го уязви.
Тъпа крадлива тикво всички да затварят очи кат пълниш чакмеджето ли?
Иначе уязвен се чувстваш
8.
Защо скри пътната карта не разбрах
08.03.2024 12:27:20
1
22
"Няма да ме уязвите", каза още Бойко Борисов след въпрос на репортер защо ГЕРБ са скрили пътната карта за "Турски поток"
----
Че няма да го уязвят разбрах, обаче не разбрах защо не отговори на въпроса на репортера
7.
292
08.03.2024 11:56:03
2
24
Бокич, ти нали в сряда "отсече", че с това дето са гласували оставката на Денков, докато ти си чешеш топките с ръката която си я държиш в джоба докато говориш от трибуната на някакъв конгрес, ПП-то и ДБ-то са предизвикали предсрочни избори. К'во стана? Да не би да не улучи с бравата. Или от посолството да са ти я сменили с дървена.
6.
292
08.03.2024 11:55:48
2
18
Бокич, ти нали в сряда "отсече", че с това дето са гласували оставката на Денков, докато ти си чешеш топките с ръката която си я държиш в джоба докато говориш от трибуната на някакъв конгрес, ПП-то и ДБ-то са предизвикали предсрочни избори. К'во стана? Да не би да не улучи с бравата. Или от посолството да са ти я сменили с дървена.
5.
Странно
08.03.2024 11:51:25
2
31
Най странното беше че тоя се изтъпани в Букурещ ( де факто един само депутат в българския парламент) и взе да обяснява и да се хвали със всичко което България е правила за украйна още от първия ден на войната, но всички направено от правителствата на Кирил Петков и Николай Денков.
Точно теи правителства обаче той злобно обвиняваше че били мудни и не помагали достатъчно, въпреки че външната министърка беше до него.
4.
Боко истината ми викат
08.03.2024 11:31:44
6
51
Матнитски е една крачка по-близо тъпа тикво.
3.
СРАМ И ПОЗОР
08.03.2024 11:29:28
5
53
Толупа, излязъл на трибуната на ЕП, и ръси простотий, без някой да го пита обяснява какво сме дали на Укр., всички му се смеят, а той се мисли за фактор. Между другото, някой знае ли, като какъв е там и като какъв дава от името на държавата???
2.
Пътната карта на пътниците?
08.03.2024 11:23:03
6
57
Лидерът на ГЕРБ обвини ПП, че искат да го уязвят със скритата пътна карта за "Турски поток"
----
Не ве Боко, не си разбрал! Пътната карта бе скрита по времето на Теменужка и най-вероятно с твое знание, а сега след толкова криене ПП я откриха. Защо я крихте и защо да не видим какви сте ги творили?
1.
Методиев Магнитски
08.03.2024 11:12:43
4
94
Тотално изтрещя сикаджията. Прави всичко възможно да не влезе в "магнитски".
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори