×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как би изглеждал парламентът при предсрочен вот


Как би изглеждал парламентът при предсрочен вот
След нови избори ГЕРБ и ПП-ДБ отново ще са единствената двойка, която ще може да сформира правителство, показват числата, другите варианти са по-сложни
06 Март 2024, Сряда, 13:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Електоралните нагласи сочат, че нови избори за НС са нелогични

Днес от „Алфа Рисърч“ оповестиха социологическо проучване за електоралните нагласи, направено в периода 27 февруари – 3 март. То затвърждава числата от последните няколко месеца. Изследването е важно в контекста на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за това дали да има ново правителство, или да се ходи на поредни предсрочни парламентарни избори.

ГЕРБ-СДС получават 23.7% от вота на твърдо решилите да гласуват. Следват ПП-ДБ – 19.2%, „Възраждане“ - 12.8%, ДПС – 9.7%, БСП – 9.6%, ИТН – 5.1%.

Под въпрос са данните за ДПС, които изглеждат по-ниски от обичайното. Не е ясно дали това не е свързано със смяната в ръководството на партията, одобрена на Национална конференция на 24 февруари.

Как би изглеждал парламентът при тези данни?

ГЕРБ би разполагала с около 71 народни представители. Сега те имат 69.

ПП-ДБ биха имали около 58. Сега те са с 63 (бяха 64, но Радостин Василев напусна групата).

„Възраждане“ може да има около 38 народни представители в следващия парламент. Сега те са 34 (бяха 37, но трима бяха изключени).

Ако изборите са сега, ДПС биха имали около 29 депутати. Понастоящем те са 34.

БСП също биха получили около 29 места в Народното събрание. Сега те са 23.

„Има такъв народ“ е близо до бариерата, но според „Алфа Рисърч“ е по-вероятно да я прескочат. Те биха имали 15 места в Народното събрание (НС). Сега са с 11.

Числата сочат, че съществени промени при предсрочен вот едва ли могат да се очакват.

ГЕРБ имат лек ръст, а ПП-ДБ – известен спад, но това не би променило сериозно ситуацията.

Единствените две политически сили, които биха могли да сформират мнозинство заедно, биха били отново те. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ биха имали заедно около 129 народни представители, сега те са 132. Изглежда, и съотношението между двете сили не би се променило сериозно. 

Другите възможни конфигурации са с три и повече формации.

ГЕРБ теоретично ще могат да направят правителство с „Възраждане“ и БСП, с „Възраждане“ и ДПС, или с БСП и ДПС. Това обаче е малко вероятно.

ПП-ДБ биха имали опции за кабинет с „Възраждане“ и ДПС, или с „Възраждане“ и БСП, което също изглежда невъзможно.

Разбира се, всичко това е условно.

Ако се стигне до предсрочни избори, може да има и по-съществени промени в нагласите на гражданите при определени обстоятелства. На първо място, ще е важно кой ще излезе по-виновен за евентуалния нов вот, който е нежелан от повечето граждани.

Компромати с тайни записи и скандали, свързани, например, с разкрития около случая с Мартин Божанов-Нотариуса, също може да разместят пластовете.

Нов силен политически проект, свързан, да кажем, с президента, също може да промени ситуацията. Такъв обаче на този етап не се вижда. Още повече че мандатът на Румен Радев като държавен глава приключва чак през 2027 г.

Предсрочни избори сега изглеждат по-скоро безсмислени и е по-логично ГЕРБ и ПП-ДБ да стигнат до разбирателство.

Има и още един аргумент управлението да продължи с ротация. Местните избори през есента на 2023 г. донякъде затвърдиха сегашното статукво. Следващото претегляне силите се очаква да е на евровота през юни т.г. Ако то покаже сериозно разместване, тогава би могло да се мисли и за предсрочен вот за Народно събрание.

Сега обаче той би бил по-скоро нелогичен, поне ако се гледат електоралните нагласи.

 


В категории: Политика


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 3
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
14
Коментара по темата
14.
До2
07.03.2024 11:56:46
2
1
Гласуването за партия на президента ще затвърди това, че българина е доволен и щастлив само когато има хомот на врата, юмрук над главата и силна диктаторска власт. Много жалко за народ със славна история и дали живота си за независима България герои.
13.
Габи
07.03.2024 11:50:50
1
1
Високият процент на Възраждане и ИТН показват, че българинът не поумява, а все повече оглупява. Гласуването за тези партии показва робска бездушност, дебилност и неграмотност.
12.
Аспарух
07.03.2024 01:01:02
1
2
Едва ли има трезво мислещ човек който да вярва на изфабрикувани нагласистики тук които само искат да внушават, че от нови избори няма смисъл. С ръка на сърцето си някой би ли могъл да каже колко пъти и кога до сега са звъняли да го питат при подобни всевдопроучвания, николко, защото са измислени.
ПП- та ще бъдат бити като маче у дерек на следващите избори зат хората са отвратени от тях, а за Банкеския Тиквун ще гласуват само най-близкито му обкръжение което има келипир от него, електората му е в потрес от полягването което прави на Киро и компания.
Така, че истината е някъде там, но не тази която ни се представя.
11.
До 9
06.03.2024 16:42:21
2
2
Тихо кенеф, тихо.
10.
до Tangra
06.03.2024 16:18:00
10
14
Президента ако си направи партия, тя не само ще влезе в парламента, но ще спечели убедително изборите. От това се страхуват от Герб/СДС и ДПС. Нали затова не поискаха импийчмънт на Президента, макар че имат мнозинство да го свалят. Обаче не им стиска, защото Радев аско се кандидатира пак за президент би спечелил отново убедително, а ако реши да прави партия, то тогава ще им бутне трапезата
9.
XX
06.03.2024 16:02:55
7
8
ДО 8

"Вярно Българите сме люто прост народ!" - па про'с'т си!
Само пълен про'с'так може да гласува за ЕС, за да му дадат "европейска МРЗ". Пълен про'с'так и неграмотен некадърник.
8.
вгъзраждане
06.03.2024 15:27:47
10
9
трети?!?
Вярно Българите сме люто прост народ!
Пък искате да сте богати!
Не може!
7.
До 4
06.03.2024 14:09:09
8
7
Не ставай смешен, ти си неграмотен.
6.
F
06.03.2024 13:45:46
17
15
Пепета ще влязат, но надали ще имат повече от 35 дупетата! Копейкин обаче, хич не е за подценяване.....Каквото и да говорим, бошинството хора не харесват краварските тъпотии и много, много вероятно е да вървим към протестен -националистически вот.
Батман първи
Копейкин втори
Делячно - мамин златен - трети
Корнела с евроатлатическите педали - четвърти
Ку-ку бенд - пети

Ей на тъй, като че ли малко по-мяза на електоралните нагласи :)
5.
:)
06.03.2024 13:41:17
11
30
убиха го от тормоз , преди изборите дрънкаха наляво-надясно че влизат в парламента и карват Босиров в затвора големи и силни приказки документи имали всичко било готово , а после какво стана , ние ще си стиснем ръцете с Борисов понеже за доброто на страната трябва да сме с власт , и ония си ги извъртя на чевермето с помощ на Пеевски .
4.
До 3 (Do 1)
06.03.2024 13:37:27
16
25
Не ставай смешен.Само те направиха сглопка с еднокнижника и пееф.
3.
Do 1
06.03.2024 13:32:27
22
24
Естествено, че ще влязат. Не ставай смешен. Само те имат смелостта да тормозят еднокнижника и пееф.
2.
Tangra
06.03.2024 13:30:35
16
28
Президента ако си направи партия влиза и неговата партия
1.
Gg
06.03.2024 13:21:25
22
38
При избори сега ПП-ДБ едва ли ще влязат в парламента ! Платени проучвания , няма как да променят нагласата на българина , да разкара тези подлоги. Герб също ще загубят голям процент от хората гласували за тях. Докарахте хората да се чудят за кого да гласуват. Такова подмазване заради магнитски и евентуално премахване на Пеевски и Горанов , че накрая ше ни въвлечете във война , която не е наша .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори