×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ПП-ДБ провокират ГЕРБ с покана за обща антикорупционна инициатива на 5 март


ПП-ДБ провокират ГЕРБ с покана за обща антикорупционна инициатива на 5 март
"Законът за КПК беше приет преди пет месеца и пет месеца в различни изчаквателни продедури ние не можем да напреднем с тази институция..."
01 Март 2024, Петък, 14:43 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Искат да стартират заедно процедурата за избор на ръководство на новата Комисия за противодействие на корупцията

Размяната на провокации между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) продължи и днес. След сутрешния призив на Бойко Борисов ПП-ДБ да спрат с медийните изяви, те свикаха брифинг в Народното събрание.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ поканиха ГЕРБ на 5 март заедно да внесат в парламента проектоправила за избор на ръководство на новата Комисия за противодействие на корупцията (КПК).

„Преди празниците искаме да отправим ясна покана към колегите от ГЕРБ за внасянето на правилата за комисията, която да се бори с корупцията. Законът за КПК беше приет преди пет месеца и пет месеца в различни изчаквателни продедури ние не можем да напреднем с тази институция – да започне наистина да се бори срещу корупцията. Ето защо каним колегите във вторник да внесем заедно тези правила, защото това ще бъде първата институция, която... наистина процесът да бъде прозрачен, отворен; номинациите да могат да бъдат направени по най-обществения, най-прозрачния начин и да бъде пример за всички други регулатори“, каза съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Днес чухме от г-н Борисов, че ни поканва и за КЗК. Аз съм доволен да видя, че започваме да се движим в правилната посока. Но за КЗК, както и за много от другите регулатори... тук не е идеята да сменим една майка с друга майка (председателят на КЗК в момента е майка на депутат от ГЕРБ - б.а.). Тука идеята е да направим един прозрачен процес и в случая на КЗК даже да направим промяна в закона, така че да няма едновластие на председателя, а да се направи по начин, по който цялата българска общественост да знае, че всичките цени в магазините, всичките обществени поръчки, които се оценяват от КЗК, са направени така, че да защитават обществения интерес", добави Петков. 

Друг лидер от ПП-ДБ - Христо Иванов, посочи от своя страна: "Казусът с Нотариуса ясно показа, че в момента няма институция, която по един или друг начин да не е засенчена от съмнения, които се повдигат от тези схеми. Също така - "Осемте джуджета" и т.н. Това толкова повече налага да пристъпим към създаването на комисията за предотвратяване на корупцията като нов орган, който може да се ползва с обществено доверие."

Иванов отново заяви, че за всички останали регулатори стои въпросът и за ПП-ДБ е много важно да постигнат разбирателство (С ГЕРБ) за това какъв ще бъде механизмът да се гарантира прозрачно и отговорно излъчване на съставите; да се гарантира, че ще бъдат излъчени хора, които "не са ярки политически лица" и които "имат високи нравствени и професионални качества". 

"И накрая - за нас е важно да е ясно кой носи политическата отговорност за хората, които ще бъдат в крайна сметка избрани. Това и предложихме като тема на разговори и продължаваме вече доста дни да очакваме конкретен отговор от колегите, за да можем да пристъпим към разговорите за всички останали политики", добави Иванов. 

От ПП-ДБ не отстъпват от исканията си по отношение на евентуалната ротация. 

"Искаме да потвърдим отново - нашето разбиране е, че България не може да разреши трайно политическата криза и да отговори на обществените очаквания за формиране на правителство за втората част на ротацията, без да имаме ясен отговор за това какви реформи ще се правят по отношение борбата с корупцията, върховенството на правото и сигурността, т.е. правосъдието, службите, регулаторите са пред скоби за нас и ние очакваме ясен отговор какви ангажименти, каква конкретика можем да договорим в един партньорски процес на преговори", каза още депутатът от ПП-ДБ. 

Той посочи, че по отношение на КПК са закъснели "драматично" със сроковете и днес - 1 март, "настъпва един друг срок и той е срокът, в който няма орган да разследва корупцията". Това бил поводът за тази покана към ГЕРБ. 

"По отношение на отстъпките: искаме преговори и разбираме, че преговорите означават уеднаквяване на позициите, търсене на баланс и поставяме принципни въпроси. И мисля, че когато става дума за тези въпроси - как ще се борим срещу корупцията, как ще проведем и довършим съдебната реформа, ще оздравим службите и регулаторите, - по отношение на тези въпроси е въпрос на обществена "червена линия", не наша политическа "червена линия", която ние слагаме. В този смисъл сме готови партньорски, конструктивно да търсим баланс, но само баланс, който отговаря на обществените интереси България да се движи напред", добави Христо Иванов. 

По повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от днес - че не вижда причини изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов да подаде оставка, и на председателя на БСП Корнелия Нинова - че Сарафов трябва да се оттегли, докато тече проверка по казуса "Осемте джуджета", репортер на "Флагман" попита ПП-ДБ имат ли позиция. Христо Иванов отговори, че тук се преплитат няколко въпроса. 

"Единият въпрос е - има ли извършено престъпление. Вторият въпрос е, и това е отделен въпрос - имаме ли действия, които уронват престижа на съдебната власт. Това е конституционното основание за освобождаване на магистрати. Третият въпрос е: може ли човек, който е въвлечен в цялото това нещо по един или друг начин, да оглавява институцията, която трябва да извършва действия по този казус. Това са три различни въпроса. Т.е. това, че някой не може да се докаже, че е извършил престъпление, съвсем не означава, че поведението му не е уронило престижа. И дори да не може да се докаже уронване на престижа, съвсем не означава, че може да продължи да изпълнява действията и да ръководи институцията, докато тя трябва да бъде лице на почистването на прокуратурата от цялата тази огромна "миазма", която се разкрива пред очите ни. Аз бих искал, преди да се ангажирам с окончателна позиция, да чуем г-н Сарафов пред комисията. Има парламентарна комисия, нека поне да го чуем какво той ще обясни, но мисля, че много ясно показвам стандарта, от който ще сформирам своята оценка за това дали изобщо той би могъл да продължи да работи. И мисля, че човек, който има професионално лично достойнство, сам трябва да си направи извода... Аз припомням неща...", каза още Иванов. 

По повод заявление, че за ПП-ДБ разговорът за регулаторите и специално за КПК е пред скоби, бе зададен въпрос - да разбираме ли, че това е условие, за да може да продължи и да потръгне преговорният процес. На това Христо Иванов отговори лаконично: "Да". 

Гледайте тук:

 


В категории: Политика


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
14
Коментара по темата
14.
Красимира
10.03.2024 14:43:51
0
0
Това ако се замислите не е никаква коалиция, а един голям катун от партии. Самата ДБ е коалиция от 5-6 партии, сега правят нова коалиция с ПП. Аз лично не виждам как едно подобно обединение, ще удовлетворява желанията и целите на толкова много партии. Накрая пак ще се изпокарат.
13.
Калин
06.03.2024 05:54:29
0
1
Христо Иванов не знам защо е решил, че той движи България напред, като всъщност заради такива като него тъпчем на едно място
12.
Ева
05.03.2024 22:46:35
0
0
Американските лакеи пак правят схеми
11.
Бахахахаха
01.03.2024 17:23:35
6
4
Ми ако реално трябва да се борите срещу корупцията, то тогава вие, гроб и ДПС трябва да влезете в затвора е мушмороци, подметки настъпили кравешко ако!
10.
Мдааа
01.03.2024 16:55:51
0
15
Подаде ли оставка Сарафов ще бъдат възобновени дела за кюлчета, къщи и бутици, ще се задават много неудобни въпроси и очевидно някой трябва да влезе в затвора. Колкото и да е корумпирана нашата съдебна система.
9.
Опа
01.03.2024 16:41:04
3
4
До 7
За друго иде реч,другарю. Не разводнявай темата. Както Курнела и Късия се пробват с глупостите за изпращане на армията ни в Украйна. Явно и тях ги е страх от нови регулатори....
8.
*********
01.03.2024 16:35:06
8
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
Един въпрос...
01.03.2024 16:32:12
4
4
Г-н Христо Иванов в качеството на какъв се изявява на партиен лидер? Не урониха ли точно той и Гнома престижа на дясната партия? Ноември 2021 ужким си подадоха оставките, обаче не се отказват... лакомията е огромна. И точно този да говори за морал... айде няма нужда.
6.
Бухахахаха
01.03.2024 16:13:49
2
18
Не ме интересува педали ли сте или не. Искам здраво тормоз над ОПГ-то на чекмеджето. Някой трябва да свали толупа на земята, защото явно в затвора няма да влезе. Поздрави на леля Асен.
5.
Христо
01.03.2024 15:58:19
3
14
Много им пречат на Герб и дпс тия от Харвард !!!Рахат си бяха без тях -някой не им пречеше,всичко тяхно,раздаваха безконтролно пари от джипката като подаяние, ,,усвояваха,,безочетно европари,раздаваха ги на техни фирми по европрограми, безконечни ,,ремонти,,милиони за спортната зала в Бургас и какви ли не схеми...Не е виновен тоз дето яде баницата,а тоз който му я дава-в случая-избирателите...или както се изразява един много прост хитрец -суверена. Тежко му и горко на този суверен
4.
*********
01.03.2024 15:55:59
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
3.
гражданин.,..,.,.
01.03.2024 15:38:42
13
6
Тия "ПР"-и на жълто-паветниците само това ли измислиха за създалата се криза? Да повтарят до откат "антикорупция"..."антикорупция"???? А в същото време да са в коалиция с НАЙ-КОРУМПИРАНАТА ПАРТИЯ???
Е, нЕма такива "ПР"-и...
2.
Браво педалетки!
01.03.2024 15:33:47
3
20
Педалетките направо ги заковаха неможачите от гр0б. Искат реално свършена работа, а не лъжи и корупционни схеми. Точно както мисли и народа!
1.
seahorse
01.03.2024 15:21:29
0
17
И вше си мислите,че тези които крадаха Държавата15 години са се променили. Не,тези трябваше да са отдавна при бай Ставри. Всичко това ,което се случва в Прокуратурата ,съдът и службите е наследството от тяхното управление !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София  Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали 
Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори