×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Две години след нахлуването на Русия в Украйна


Две години след нахлуването на Русия в Украйна
Подкрепата за предоставяне на военно оборудване на Украйна у нас е под 50%
24 Февруари 2024, Събота, 08:25 ч.
Автор: Флагман.БГ

Kаква военна помощ оказа България на Киев

 

Две години, след като Русия нападна Украйна и започна най-смъртоносният конфликт в Европа след Втората световна война, България продължава да е сред страните, оказващи военна помощ на нападнатата страна. И в Украйна, и в Русия военните загуби са засекретени, но различни медии и организации посочват, че и двете страни са дали десетки хиляди човешки загуби на фронта.

Правителството и управляващите продължават да заявяват, че България ще подкрепя Украйна толкова, колкото е необходимо. В българското обществено и политическо пространство продължава да има противоположни мнения за това дали страната ни трябва да оказва военна помощ на Украйна. България е единствената държава, където подкрепата за предоставяне на военно оборудване на Украйна е под една втора (49%), според проучване от октомври миналата година на общественото мнение в Централна и Източна Европа, проведено от базираната в Братислава неправителствена организация "Глобсек" (GLOBSEC).

Военна помощ за Украйна

Около девет месеца след началото на войната българският парламент реши да гласува военна помощ за Украйна. Така в началото на ноември 2022 г. Народното събрание задължи Министерският съвет в срок до един месец да внесе в парламента проект на решение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна.

В края 2022 г. парламентът гласува България да предостави на Украйна военна помощ. Обемът и видът на въоръжението останаха засекретени. В средата на декември 2022 г. депутатите ратифицираха Споразумението между Министерствата на отбраната на България и Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

БТА съобщи в края на 2022 г., че общата стойност на предоставената хуманитарна помощ от българското Министерство на отбраната на Украйна е 7 097 730,15 лв. За тези средства на Украйна са предоставени 2000 каски, 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи (полушуба с подплата, клин с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка) и 5000 броя обувки цели полеви.

С встъпването в длъжност на редовното правителство с премиер Николай Денков на 6 юни 2023 г. България увеличи своята военна помощ за Украйна.

Новият министър на отбраната на Тодор Тагарев заяви, че България иска да засили подкрепата си за усилията на ЕС да снабди Украйна с боеприпасите, от които тя се нуждае, за да продължи битката си срещу войските на Москва. България подготвя нов транш военна помощ за Украйна, обяви Тагарев по-малко от месец, след като встъпи в длъжност.

През 2023 г. страната ни взе решение да изпрати на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи. По данни на депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев страната ще изпрати около 100 бронетранспортьора. Народното събрание реши да подкрепи Украйна и с неизправни с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Ремонт на украинска военна техника

В началото на май 2022 г. Народното събрание прие решение за предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна. След над петчасови разисквания парламентът одобри оказването на помощ на Украйна, „съобразно възможностите на България“. Одобреното от парламента решение даде мандат на Министерския съвет да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея, като едно от направленията е ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България.

Посещение на украинския президент в България

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше на еднодневно посещение в София през юли 2023 г. Зеленски благодари на България за подкрепата и защитата на украинските граждани. Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитница, противник на политиката на геноцид, която Русия води против нашата независимост, добави той. Зеленски благодари за подкрепата, която предоставя България и в областта на отбраната. „Това е един пакет за защита, не за настъпление. Това е пакет, за да могат родителите да защитят децата си", заяви украинският президент.

В София Володимир Зеленски и премиерът акад. Николай Денков подписаха съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна. Беше подписан и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката от министрите на енергетиката на двете страни.

Зеленски проведе срещи с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, след това проведе среща и с държавния глава Румен Радев. Срещна се също и с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО, и с председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Началото на войната в Украйна

На 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас". Тогава Путин заяви, че в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии и действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на интересите на Украйна, а със защита на самата себе си от „тези, които са взели Украйна за заложник“. По-късно в комюнике украинската гранична охрана съобщи, че Украйна е атакувана от Русия по протежение на границите си с Русия и Беларус.

Нахлуването доведе до най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война и мнозинството от страните по света осъдиха инвазията и се застъпиха за украинския суверенитет, като предоставиха на Киев финансови средства, военно оборудване и хуманитарна помощ.

Още на 24 февруари Народното събрание прие декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна. В декларацията се посочва, че страната ни категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. България настоява и Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем.

Месец, след като кабинетът „Денков“ пое управлението на страната, Народното събрание подкрепи декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО.

По повод две години от войната в Украйна френският президент Еманюел Макрон организира в понеделник международна среща в подкрепа на Украйна, която ще се състои в Париж, съобщи Елисейският дворец. Срещата ще се състои по повод втората годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна. Планира се в нея да участват "държавните глави и правителствените ръководители на няколко държави или представители на ниво министри", за да бъдат "обсъдени наличните възможности за засилване на партньорското сътрудничество в подкрепа на Украйна".

(Николай Трифонов, БТА)

 


В категории: Войната в Украйна


23
Коментара по темата
23.
Нова Хазария няма да се получи!
24.02.2024 14:27:24
1
1
Може би трябва да напомним за скорошните съобщения в СМИ за Тайният тунелен храм на Синагогата на еврейския Хабад в Ню Йорк: "Синагогата в тайния тунел в Ню Йорк е свързана със сексуално насилие над деца в продължение на 30 години"
https://cutt.ly/SwKU7wNm
Става въпрос за създаване на Еврейска държава в Украйна и т.нар. Велик Израел.
Зеленски вече обяви през април 2022 създаването на т.нар. Нов Голям Израел:
"Зеленски и НАТО планират да превърнат следвоенна Украйна в „голям Израел“
https://cutt.ly/VwWsq7iR
Затова в момента Зеленски избива руското население там, според плановете на Хабад, до 2050 трябва да останат 8 млн население, там ще се заселят заселници от Израел:
"Хазарският проект „Небесен Йерусалим“ на Хабад"
https://cutt.ly/HwlKKyLC
Да поясним, че Зеленски свали Коломойски и зае неговото място като шеф на сатанинската секта Хабад Любавич в Украйна създадена от небезизвестния равин Шнеерсон (видео от Бенджамин Фулфорд):
https://video.wordpress.com/embed/6Tisx48r
Повече информация от чужди СМИ:
Войната в Украйна -- стратегията на Хабад за славянския геноцид
https://cutt.ly/ywNrmVH1
"Лидерът на Хабад, Месия Менахем Мендел Шнеерсон за плановете му за унищожаване на Украйна и Русия"
https://cutt.ly/vwlJU4DI
"Как евреите Ашкенази завладяха Запада"
https://cutt.ly/AwNaKVu5
"Защо проектът за създаване на еврейска държава в Крим не се осъществи"
https://cutt.ly/VwW45ao8
22.
22
24.02.2024 14:06:33
4
9
копейки ближете токчета путлер
21.
Две години
24.02.2024 13:15:19
6
13
Бесарабски българи, учители, художници ,икономисти и инженери героично отбраняват украинската земя от руZки затворници, крадци на перални и чеченски главорези.
Два свята, единият излишен!
20.
Истината
24.02.2024 12:16:38
8
8
Две години след нахлуването на Русия в Украйна.
Мрачно настроение витае над Украйна.
Киевските войски са изправени пред пълна Деморализация и дезертир@т от фронта!
19.
Ивайло
24.02.2024 11:58:50
1
0
https://www.facebook.com/share/v/acQTpiyc1nA5raP8/

Видеото е от 2015г!!!
18.
Друг прочит
24.02.2024 11:20:40
2
7
Две години след нахлуването на Русия в Украйна, ново проучване на Световната банка сочи че са необходими 486 млрд $ за възстановяване на икономиката на Украйна. Реално ще трябват поне двойно
17.
До 9
24.02.2024 11:15:39
10
11
НАТО няма нито правото нито възможността да се включи в тази война.Повечето страни членки на НАТО си дариха оръжията на Украйна :) Ако САЩ и НАТО можеха,до сега да се бяха включили във войната :) И все пак,ако НАТО са достатъчно прости и се включат във войната,това означава 3СВ
16.
До 5
24.02.2024 11:11:10
25
16
Не,България НЕ подкрепя Украйна,само укропитеците я подкрепят ;)
15.
Хахаха
24.02.2024 11:11:01
4
7
Стотинкаджии много скоро ще разберете какво ви готвят капутите от София .
14.
До 4
24.02.2024 11:09:43
4
12
Ми те две години се опитват,чрез Украйна,защото са насрани и не могат открито :) Но всички виждаме резултата какъв е хаха
13.
Страхил
24.02.2024 11:01:33
9
15
Към украйнските защитници на Европа - РЕСПЕКТ !!Путлер Капут!
12.
*********
24.02.2024 09:58:27
4
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
XX
24.02.2024 09:45:54
20
9
До 8
"Едно обективно проучване лесно може да установи това! 80% от българите са твърдо против!!!" - бицмане,бицмане, а 85% са неграмотни про'с'таци дет в същото това време гласуват за ЕС, НАТО И ПОМАГАНЕ на Украйна.
Факт.
10.
Бургазлията
24.02.2024 09:30:26
12
23
Честита годишнина русороби! Чувствате ли се по-значими и важни?
9.
Тотално грешен подход
24.02.2024 09:18:38
14
16
Каквато и помощ да се изпрати на Украйна тя няма капацитета да се справи с дългосрочната агресия на многократно превъзхождащата я в ресурсно отношение Русия.
Само се отлага, но възможните изходи са два. Или Украйна да се остави в ръцете на Путин или НАТО да се включи на нейна страна. Има и някакъв трети вариант като Финландия през Зимната война, Украйна да капитулира, като се откаже от завладените до момента от Русия територии, ама той ще е от ден до пладне. Това само ще насърчи Кремъл да анексира чужди територии.
8.
Боцмана
24.02.2024 08:58:01
27
34
1. В българското общество няма почти никакво разделение, дали да се намесваме в този конфликт, посредством ПОДАРЯВАНЕ на военната ни техника!! Едно обективно проучване лесно може да установи това! 80% от българите са твърдо против!!!
2. Кървавия конфликт започна преди 10 години, като виновни бяха и ДВЕТЕ страни, но през първите 8 години ние се правихме, че нищо не се случва!!
3. България почти винаги в такива конфликти е на грешната страна, благодарение ВИНАГИ на некадърни и продажни политици, поддържани от шепа дебили!!!
7.
XX
24.02.2024 08:56:23
22
21
До 4 "... нормалния свят ще му писне от русия " - нормалният свят Е срещу Запада. Може да не е с Русия, но е срещу Запада. Факт.
6.
Баба Ванга
24.02.2024 08:55:10
7
15
Е пъ казвАх му на Путин че спецоперацията ке стане война!
https://youtu.be/Xzv46sEdCQo?si=9aIvDlVZ0_b984ii
Тази нощ пак удари по заводи в Русия.
Войната била бумеранг.
https://youtu.be/VAh0onbiPiM?si=EkLi6OkJr4lVQy2H
И самальотче А50 снощи леко го свалила.
Шъ изтощава Запада и Европа още бая дълго време.
5.
глобсек
24.02.2024 08:54:35
23
18
братислава?
Защо ми звучи като рашистки спонсорирана агенция?
Сигурно защото е!
Българите са горди хора и подкрепят невинно нападнатият народ на Украйна!
Не каквото разправят рашистките проксита!
Да живее България!
Да живее Украйна!
Украйна ще е свободна!
4.
Моето име
24.02.2024 08:44:55
31
27
Каквото и да говорим, за тази зловеща война, то трябва само да кажем, че в един момент на нормалния свят ще му писне от русия и ще я изтрие от лицето на Земята!
3.
XX
24.02.2024 08:43:13
30
20
Няма и година, откак българите гласуваха категорично (85%) за да слугуват на ЕС, НАТО и да помагат на Украйна. Факт.
Сега, че някакви неграмотни про'с'таци отричат този факт си е техен проблем. България трябва да помага не само с оръжие, а и с мобилизирани евроатлантически про'с'таци!
2.
Баба Ванга
24.02.2024 08:43:00
24
23
Укристан ке падне!
1.
А така
24.02.2024 08:42:45
11
25
Събирате ли капачки ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори