×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В позицията на изолация вече е ПП-ДБ, а не ГЕРБ


В позицията на изолация вече е ПП-ДБ, а не ГЕРБ
В меморандума на ПП-ДБ са заложени само техните интереси – няма как да се случи, коментира Татяна Буруджиева
21 Февруари 2024, Сряда, 16:33 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Двете формации ще се разберат, нямат никакво желание да ходят на избори, прогнозира политологът

Татяна Буруджиева е преподавател по политически комуникации, пиар и предизборни кампании в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Бе депутат от „Коалиция за България“ в 42-ото Народно събрание. Потърсихме я за коментар по повод драмите в управленското мнозинство след офертата от ПП-ДБ към ГЕРБ за преговори и подписване на меморандум преди ротацията.

- Г-жо Буруджиева, прегледахте ли проектомеморандума, предложен от ПП-ДБ на ГЕРБ? Какво мислите за неговото съдържание?

- Да, прегледах го, макар и не съвсем задълбочено, но това, което виждам, ми е много трудно да го коментирам. Аз не мога да разбера защо трябва постоянно нещо да си измисляш и на всичко отгоре да си толкова щастлив и самодоволен от това, което си предложил. Меморандум се прави в два случая – или се изработва заедно с партньорите ти и се представя като меморандум на бъдещото правителство, или се представя и се казва, че ако това не се изпълни, се отива на избори. В едно интервю Кирил Петков наскоро обясни, че му трябвали две години, за да разбере и да осъзнае, че не можем да изпарим милион и половина българи, които не мислят и не искат това, което той мисли и иска. Сега не знам колко още години ще му трябват, за да разбере, че той и неговата партия имат точно толкова власт, колкото са им отредили избирателите. Няма как непрекъснато да искаш повече власт от това, което имаш. Да, основанието да получат повече власт беше – да има правителство, но, както се казва, това не може да продължава до безкрай. И не може да бъде повод за тормоз, ако мога така да се изразя, на целия български народ. Защото тук става въпрос за тормоз. Разпределения някакви... 50 на 50, назначения – и всичко опира до някакви такива неща. И заплашват – ако не се приемат техните приоритети, какво щяло да се случи... Ама, хора, това се договаря! Меморандумът е просто едно заплашително писмо. И от начина, по който го обявиха, малко прилича на кървавото писмо на Бенковски. Ама знаем, че след това не е имало революция. И това преживяване на революционери и как само те ще разпръснат благата върху българския народ и българската държава, е леко дразнещо, ако гледаме данните за рейтингите, доверието и подкрепата към партиите.

- Очаквате ли все пак ПП-ДБ и ГЕРБ да се разберат?

- Със сигурност. Първо, те нямат никакво желание да ходят на избори, защото сега са се докопали до властта, а при едни избори – „я камилата, а камиларя“. Какво ще се случи после – не е много ясно. От друга страна, „Продължаваме промяната“ няма политическа логика да искат да отидат на избори, защото те са в негативен тренд на спад. Ако много искат, разбира се, това ще им се случи. Те дори според мен не разбират, че в момента битката е кой ще се натовари с това да развали правителството и да каже „отиваме на избори“. Защото – да, за ГЕРБ не е цъфтящо положението, особено заради това отстъпване на власт, но те ще си получат своето и ще бъдат първа политическа сила, поне според разликите и трендовете, които виждаме от данните вече няколко месеца. Това се видя и на местните избори. Така че за ГЕРБ не е толкова драматично дали ще отидат на избори, или не. Просто ГЕРБ не иска да се натовари с постоянните обвинения, че са разклатили държавата в един такъв ключов момент, в който е много важно как сме представени на европейската сцена; по какъв начин България все пак ще се опита да завоюва своето адекватно място като партньор в Европейския съюз и т.н. Да не говорим за недовършените задачи относно Шенген, еврото, Плана за възстановяване и устойчивост, по който не знам да сме получили някакви сериозни пари. Тези неща изискват правителство, а не правене на избори. И в този смисъл, „Продължаваме промяната“ правят всичко възможно сега да добутат до избори. Както се казва - което сам си направиш, няма кой друг да ти го направи.

- ДПС винаги заемат страната на ГЕРБ в тези спорове. Защо според Вас?

- Ами защото политическата логика е нормално да бъде следвана от партии, които не са от вчера и не са довчера в политиката. Политическата логика е: на избори печелиш определена степен на доверие и, съответно, се вижда големината на килимчето на властта, на което можеш да се разположиш – да лягаш, да ставаш, да работиш, каквото искаш прави. Хората ще те оценят по това, което си направил. Няма как, коя друга страна да заемат ДПС – на нелогични позиции, или да си партнират с едни партньори, които смятат, че всички просто трябва да ги следват; че нещата трябва да им се случват. Вижте какво се случи и в преговорите в опитите им да направят мнозинство и в София - „подкрепете ни, ама защото сме много хубави и най-добрите; не че някакви интереси на вашите избиратели ние ще тръгнем да защитаваме“. И тук е същото. В този меморандум са само интересите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ - няма как да се случи, при положение че те са само 60-ина депутата. Как да ти се случи да имаш цялото управление и ти да диктуваш всичко?! Бъди добър да убедиш хората, че наистина това, което ти предлагаш, е най-разумното, най-доброто, най-ефективното, най-модерното, най-красивото – тогава получи гласовете на хората и управлявай! Но когато не си успял да направиш това, не може просто само защото си убеден, че ти си „месията“ за България, да ти се случват нещата. Просто няма как! Логиката в политиката е съвсем друга и тя произтича от електоралните резултати. И е много логично всички партии, които действат по различен начин, да не получават подкрепа, защото това е подкрепа за антидемокрацията, извинете! Нека си го кажем директно!

- Виждате ли някаква зависимост на Борисов от ДПС? Примерно, ако Пеевски поиска от Борисов да разтури „сглобката“, дали това ще се случи?

- Не, за Борисов според мен най-важното условие да разтури, както казвате, „сглобката“ е да има партньор, с който да управлява, и това не е ДПС. Защото той досега много други „сглобки“ можеше да направи, ако смяташе, че това е партньорът, с който трябва да управлява.

- Имате предвид това, че в предни парламенти той е можел да направи коалиция с ДПС, но не я е направил ли?

- Ама и в този можеха да направят, какъв е проблемът?

- Ами трябва трети партньор, защото не стигат гласовете.

- Трети партньор ли – има ИТН, има БСП. Защо не? Как „Продължаваме промяната“ направиха правителство с четири партньора? Защо ГЕРБ да не можеха да направят? Само че, вижте, тогава, когато се правеше правителството, ГЕРБ беше в съвсем друга позиция. ГЕРБ вече не е в тази позиция. В позицията на изолация вече е „Продължаваме промяната – Демократична България“, а не ГЕРБ. И те поради тази позиция на изолация всъщност направиха и тази т.нар. сглобка според мен. Но вече ситуацията е много различна и в този смисъл те нямат тази зависимост, за която ми говорите. Ако (ГЕРБ) бяха в изолация – да. Но в момента, като гледам и данните, като гледам и настроенията, като гледам и отношението към това, което се случва на българските граждани, ние виждаме, че - както се казва, не че толкова Борисов се върна на бял кон, но Борисов изглежда като титан на политическата мисъл и действие в сравнение с тези, които в момента ни управляват. Ще ни уморят с тези скандали всеки ден и с тези нови неща, които са измислили, само и само да са във властта, само и само да имат някакви назначения.

 

 


В категории: Политика


15
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
15
Коментара по темата
15.
Да ве
27.02.2024 10:16:29
0
0
Егати изолацията само преди 4 месеца Спечелиха столицата третия по големина град и още други два големи града.
14.
Диян Георгиев
25.02.2024 20:52:45
0
0
Докога тая болест ще ни облъчва
13.
Българин
22.02.2024 03:28:36
1
4
Целия политически боклук ще отиде на остров белене. Българския народ ще сътрудничи за прочистване на фашиската измет която ограби и разби държавата.
12.
Ес
21.02.2024 22:58:12
2
1
Бг скоро на четвърта в Европа.Спасявайте се и Европа не иска Бг.
11.
Дааа
21.02.2024 20:17:19
11
10
На тая баща й колко "врагове на народа" е изтрепал... Нормално е да защитава червените кхмери и клонинги а.к.а дпс, герб, бсп.
10.
Бургазлия 9 е педалетка
21.02.2024 19:34:11
7
31
Народа не е като теб бе маргинал променлив!
Неграмотници, но войнствени посредственици, за парата изядат си месата!
Бойко ги държи на власт, за да ги наблюдава отвътре. Но Бойко пропуска нещо, че ПП-тата не са политически играчи, те са измамници, това е друго трасе, използват се други средства! Ако политиците не могат да закрият енергетиката, то измамниците могат! Те нямат ангажимент към държавата и бъдещето. Имат ангажимент към успеха на измамата, която сътворяват.
9.
Бургазлия
21.02.2024 19:20:37
27
10
Да в момента когато дпс, итн и гроб на правят правителството , народа ште е пак на улицата да ги измете
8.
Панчо
21.02.2024 18:22:06
24
16
Тоя дърт котор не съм я чул да говори нещо друго като развалено радио е зациклила от 2 години, че пп са в изолация, да взе да измисли нещо ново или от деменцията капацитета и стига за толкова
7.
Мнение на платена кукумявка
21.02.2024 18:17:15
28
22
Наредена на доилка в гроб
6.
Просто идиони
21.02.2024 18:12:02
11
34
Са всички, които се качиха на влака за глупаци, наречен "Продължаваме Промяната" преди две години. Влак, каран от трима доказани измамници, който докара 10 вагона случайници от "Харвардските курсове" до върховете на държавата, от които случайници, скоро облечени във власт по всичи регулатори и институции, няма да имаме демократичен инструмент да се отървем за десетилетие напред.
5.
Променливите педали и Дай ми БГ
21.02.2024 17:30:20
17
46
Са много нагли,крадливи но и прости.
Тропат с крачета искайки цялата власт, защото им харесвало да управляват крадейки.
Много добре знаят че са на изхвъргачката и са поели по пътя към канала, за това искат да се накрадат като за последно.
Благодарение на ПП-ДБ, ГЕРБ и ББ изглеждат като най-добрата и честна управленска партия.
Хората се питат: За какво ги ручахме жабетата, за какво се търкаляха по паветата, възсторжен скок от трън на глог.
Българинът е прагматичен и непредвидим, осочено с нашевственици от харвард, деца на ДС!
Няма как ПП-ДБ да отнесат накраденото в гроба и топлите острови, мислене на престъпни умове-да живеят бързо и богато, като нотариуси!
4.
оффф...
21.02.2024 17:29:17
10
29
След изборите през ЛЯТОТО се очертава пълна трагедия:
- ПП толкова се изложиха, че ще са с 50% по-малко депутати
- БСП едва ще минат 4%, за да влязат в парламента и пак ще са просто една крелива леличка.
- ДБ ще са толкова пострадали и завлечени надолу от ПП, че единствения им шанс ще е да се обявят против ПП.
- ГЕРБ ще има толкова по-силни позиции от сега, заради неадекватната позиция, че може дори да направят самостоятелно правителство, заради постоянния си електорат от директори и чиновници.
- ДПС въобще няма да намалеят заради Пеевски, защото техния електорат не ги интересува кой е лидер и какво говори. Даже ще са повече просто защото другите ще са по-малко.
- Възраждане няма да си намали много бройката, защото на лумпените, които гласуват за тях не им пука колко пъти Костадинов говори доказуеми лъжи, а и не им пука дали Костадинов елиминира всеки, който не повтаря на 100% думите му.
- ИТН няма да минат 4%, което означава, че местата им ще се заменят с повече депутати на другите партии
- Зелените сигурно вече няма да могат да вкарат втори човек, така че ДПС и ГЕРБ ще успеят да вкарат миналогодишните си предложения за МАСОВА СЕЧ в горите.
- Малките партии извън парламента са толкова неактивни, че никой няма да се доближи до 4%. Те и без това са само нацита и социалисти.
- Масови събития като Шенген и въвеждане на Евро и продължаване или спиране на помощи за Украйна ще са просто ДЪВКА, за да си спорят политиците, но нищо няма да се промени за обикновения българин.

Очаква ни много черна страница от историята на България
3.
Щъркелов
21.02.2024 17:26:55
24
22
Прическата на тази е шарена като проскубан папагал. И мозъка й колкото на говорящ папагал - повтаря заучени фрази доцента й с "доцент"...
2.
Коко
21.02.2024 17:08:11
15
45
Асен, Киро и компания са изключително опасни, гладни и нагли
1.
Боцмана
21.02.2024 17:05:43
16
39
Украйна взе сериозно да се клати и лъжливите педалчета се изпокараха официално!!
Случайност?! Едва ли!!
И без това е време тези откровени лъжци да си ходят!
Найс, а!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори