×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В позицията на изолация вече е ПП-ДБ, а не ГЕРБ


В позицията на изолация вече е ПП-ДБ, а не ГЕРБ
В меморандума на ПП-ДБ са заложени само техните интереси – няма как да се случи, коментира Татяна Буруджиева
21 Февруари 2024, Сряда, 16:33 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Двете формации ще се разберат, нямат никакво желание да ходят на избори, прогнозира политологът

Татяна Буруджиева е преподавател по политически комуникации, пиар и предизборни кампании в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Бе депутат от „Коалиция за България“ в 42-ото Народно събрание. Потърсихме я за коментар по повод драмите в управленското мнозинство след офертата от ПП-ДБ към ГЕРБ за преговори и подписване на меморандум преди ротацията.

- Г-жо Буруджиева, прегледахте ли проектомеморандума, предложен от ПП-ДБ на ГЕРБ? Какво мислите за неговото съдържание?

- Да, прегледах го, макар и не съвсем задълбочено, но това, което виждам, ми е много трудно да го коментирам. Аз не мога да разбера защо трябва постоянно нещо да си измисляш и на всичко отгоре да си толкова щастлив и самодоволен от това, което си предложил. Меморандум се прави в два случая – или се изработва заедно с партньорите ти и се представя като меморандум на бъдещото правителство, или се представя и се казва, че ако това не се изпълни, се отива на избори. В едно интервю Кирил Петков наскоро обясни, че му трябвали две години, за да разбере и да осъзнае, че не можем да изпарим милион и половина българи, които не мислят и не искат това, което той мисли и иска. Сега не знам колко още години ще му трябват, за да разбере, че той и неговата партия имат точно толкова власт, колкото са им отредили избирателите. Няма как непрекъснато да искаш повече власт от това, което имаш. Да, основанието да получат повече власт беше – да има правителство, но, както се казва, това не може да продължава до безкрай. И не може да бъде повод за тормоз, ако мога така да се изразя, на целия български народ. Защото тук става въпрос за тормоз. Разпределения някакви... 50 на 50, назначения – и всичко опира до някакви такива неща. И заплашват – ако не се приемат техните приоритети, какво щяло да се случи... Ама, хора, това се договаря! Меморандумът е просто едно заплашително писмо. И от начина, по който го обявиха, малко прилича на кървавото писмо на Бенковски. Ама знаем, че след това не е имало революция. И това преживяване на революционери и как само те ще разпръснат благата върху българския народ и българската държава, е леко дразнещо, ако гледаме данните за рейтингите, доверието и подкрепата към партиите.

- Очаквате ли все пак ПП-ДБ и ГЕРБ да се разберат?

- Със сигурност. Първо, те нямат никакво желание да ходят на избори, защото сега са се докопали до властта, а при едни избори – „я камилата, а камиларя“. Какво ще се случи после – не е много ясно. От друга страна, „Продължаваме промяната“ няма политическа логика да искат да отидат на избори, защото те са в негативен тренд на спад. Ако много искат, разбира се, това ще им се случи. Те дори според мен не разбират, че в момента битката е кой ще се натовари с това да развали правителството и да каже „отиваме на избори“. Защото – да, за ГЕРБ не е цъфтящо положението, особено заради това отстъпване на власт, но те ще си получат своето и ще бъдат първа политическа сила, поне според разликите и трендовете, които виждаме от данните вече няколко месеца. Това се видя и на местните избори. Така че за ГЕРБ не е толкова драматично дали ще отидат на избори, или не. Просто ГЕРБ не иска да се натовари с постоянните обвинения, че са разклатили държавата в един такъв ключов момент, в който е много важно как сме представени на европейската сцена; по какъв начин България все пак ще се опита да завоюва своето адекватно място като партньор в Европейския съюз и т.н. Да не говорим за недовършените задачи относно Шенген, еврото, Плана за възстановяване и устойчивост, по който не знам да сме получили някакви сериозни пари. Тези неща изискват правителство, а не правене на избори. И в този смисъл, „Продължаваме промяната“ правят всичко възможно сега да добутат до избори. Както се казва - което сам си направиш, няма кой друг да ти го направи.

- ДПС винаги заемат страната на ГЕРБ в тези спорове. Защо според Вас?

- Ами защото политическата логика е нормално да бъде следвана от партии, които не са от вчера и не са довчера в политиката. Политическата логика е: на избори печелиш определена степен на доверие и, съответно, се вижда големината на килимчето на властта, на което можеш да се разположиш – да лягаш, да ставаш, да работиш, каквото искаш прави. Хората ще те оценят по това, което си направил. Няма как, коя друга страна да заемат ДПС – на нелогични позиции, или да си партнират с едни партньори, които смятат, че всички просто трябва да ги следват; че нещата трябва да им се случват. Вижте какво се случи и в преговорите в опитите им да направят мнозинство и в София - „подкрепете ни, ама защото сме много хубави и най-добрите; не че някакви интереси на вашите избиратели ние ще тръгнем да защитаваме“. И тук е същото. В този меморандум са само интересите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ - няма как да се случи, при положение че те са само 60-ина депутата. Как да ти се случи да имаш цялото управление и ти да диктуваш всичко?! Бъди добър да убедиш хората, че наистина това, което ти предлагаш, е най-разумното, най-доброто, най-ефективното, най-модерното, най-красивото – тогава получи гласовете на хората и управлявай! Но когато не си успял да направиш това, не може просто само защото си убеден, че ти си „месията“ за България, да ти се случват нещата. Просто няма как! Логиката в политиката е съвсем друга и тя произтича от електоралните резултати. И е много логично всички партии, които действат по различен начин, да не получават подкрепа, защото това е подкрепа за антидемокрацията, извинете! Нека си го кажем директно!

- Виждате ли някаква зависимост на Борисов от ДПС? Примерно, ако Пеевски поиска от Борисов да разтури „сглобката“, дали това ще се случи?

- Не, за Борисов според мен най-важното условие да разтури, както казвате, „сглобката“ е да има партньор, с който да управлява, и това не е ДПС. Защото той досега много други „сглобки“ можеше да направи, ако смяташе, че това е партньорът, с който трябва да управлява.

- Имате предвид това, че в предни парламенти той е можел да направи коалиция с ДПС, но не я е направил ли?

- Ама и в този можеха да направят, какъв е проблемът?

- Ами трябва трети партньор, защото не стигат гласовете.

- Трети партньор ли – има ИТН, има БСП. Защо не? Как „Продължаваме промяната“ направиха правителство с четири партньора? Защо ГЕРБ да не можеха да направят? Само че, вижте, тогава, когато се правеше правителството, ГЕРБ беше в съвсем друга позиция. ГЕРБ вече не е в тази позиция. В позицията на изолация вече е „Продължаваме промяната – Демократична България“, а не ГЕРБ. И те поради тази позиция на изолация всъщност направиха и тази т.нар. сглобка според мен. Но вече ситуацията е много различна и в този смисъл те нямат тази зависимост, за която ми говорите. Ако (ГЕРБ) бяха в изолация – да. Но в момента, като гледам и данните, като гледам и настроенията, като гледам и отношението към това, което се случва на българските граждани, ние виждаме, че - както се казва, не че толкова Борисов се върна на бял кон, но Борисов изглежда като титан на политическата мисъл и действие в сравнение с тези, които в момента ни управляват. Ще ни уморят с тези скандали всеки ден и с тези нови неща, които са измислили, само и само да са във властта, само и само да имат някакви назначения.

 

 


В категории: Политика


15
Коментара
Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
15
Коментара по темата
15.
Да ве
27.02.2024 10:16:29
0
0
Егати изолацията само преди 4 месеца Спечелиха столицата третия по големина град и още други два големи града.
14.
Диян Георгиев
25.02.2024 20:52:45
0
0
Докога тая болест ще ни облъчва
13.
Българин
22.02.2024 03:28:36
1
4
Целия политически боклук ще отиде на остров белене. Българския народ ще сътрудничи за прочистване на фашиската измет която ограби и разби държавата.
12.
Ес
21.02.2024 22:58:12
2
1
Бг скоро на четвърта в Европа.Спасявайте се и Европа не иска Бг.
11.
Дааа
21.02.2024 20:17:19
11
10
На тая баща й колко "врагове на народа" е изтрепал... Нормално е да защитава червените кхмери и клонинги а.к.а дпс, герб, бсп.
10.
Бургазлия 9 е педалетка
21.02.2024 19:34:11
7
31
Народа не е като теб бе маргинал променлив!
Неграмотници, но войнствени посредственици, за парата изядат си месата!
Бойко ги държи на власт, за да ги наблюдава отвътре. Но Бойко пропуска нещо, че ПП-тата не са политически играчи, те са измамници, това е друго трасе, използват се други средства! Ако политиците не могат да закрият енергетиката, то измамниците могат! Те нямат ангажимент към държавата и бъдещето. Имат ангажимент към успеха на измамата, която сътворяват.
9.
Бургазлия
21.02.2024 19:20:37
27
10
Да в момента когато дпс, итн и гроб на правят правителството , народа ште е пак на улицата да ги измете
8.
Панчо
21.02.2024 18:22:06
24
16
Тоя дърт котор не съм я чул да говори нещо друго като развалено радио е зациклила от 2 години, че пп са в изолация, да взе да измисли нещо ново или от деменцията капацитета и стига за толкова
7.
Мнение на платена кукумявка
21.02.2024 18:17:15
28
22
Наредена на доилка в гроб
6.
Просто идиони
21.02.2024 18:12:02
11
34
Са всички, които се качиха на влака за глупаци, наречен "Продължаваме Промяната" преди две години. Влак, каран от трима доказани измамници, който докара 10 вагона случайници от "Харвардските курсове" до върховете на държавата, от които случайници, скоро облечени във власт по всичи регулатори и институции, няма да имаме демократичен инструмент да се отървем за десетилетие напред.
5.
Променливите педали и Дай ми БГ
21.02.2024 17:30:20
17
46
Са много нагли,крадливи но и прости.
Тропат с крачета искайки цялата власт, защото им харесвало да управляват крадейки.
Много добре знаят че са на изхвъргачката и са поели по пътя към канала, за това искат да се накрадат като за последно.
Благодарение на ПП-ДБ, ГЕРБ и ББ изглеждат като най-добрата и честна управленска партия.
Хората се питат: За какво ги ручахме жабетата, за какво се търкаляха по паветата, възсторжен скок от трън на глог.
Българинът е прагматичен и непредвидим, осочено с нашевственици от харвард, деца на ДС!
Няма как ПП-ДБ да отнесат накраденото в гроба и топлите острови, мислене на престъпни умове-да живеят бързо и богато, като нотариуси!
4.
оффф...
21.02.2024 17:29:17
10
29
След изборите през ЛЯТОТО се очертава пълна трагедия:
- ПП толкова се изложиха, че ще са с 50% по-малко депутати
- БСП едва ще минат 4%, за да влязат в парламента и пак ще са просто една крелива леличка.
- ДБ ще са толкова пострадали и завлечени надолу от ПП, че единствения им шанс ще е да се обявят против ПП.
- ГЕРБ ще има толкова по-силни позиции от сега, заради неадекватната позиция, че може дори да направят самостоятелно правителство, заради постоянния си електорат от директори и чиновници.
- ДПС въобще няма да намалеят заради Пеевски, защото техния електорат не ги интересува кой е лидер и какво говори. Даже ще са повече просто защото другите ще са по-малко.
- Възраждане няма да си намали много бройката, защото на лумпените, които гласуват за тях не им пука колко пъти Костадинов говори доказуеми лъжи, а и не им пука дали Костадинов елиминира всеки, който не повтаря на 100% думите му.
- ИТН няма да минат 4%, което означава, че местата им ще се заменят с повече депутати на другите партии
- Зелените сигурно вече няма да могат да вкарат втори човек, така че ДПС и ГЕРБ ще успеят да вкарат миналогодишните си предложения за МАСОВА СЕЧ в горите.
- Малките партии извън парламента са толкова неактивни, че никой няма да се доближи до 4%. Те и без това са само нацита и социалисти.
- Масови събития като Шенген и въвеждане на Евро и продължаване или спиране на помощи за Украйна ще са просто ДЪВКА, за да си спорят политиците, но нищо няма да се промени за обикновения българин.

Очаква ни много черна страница от историята на България
3.
Щъркелов
21.02.2024 17:26:55
24
22
Прическата на тази е шарена като проскубан папагал. И мозъка й колкото на говорящ папагал - повтаря заучени фрази доцента й с "доцент"...
2.
Коко
21.02.2024 17:08:11
15
45
Асен, Киро и компания са изключително опасни, гладни и нагли
1.
Боцмана
21.02.2024 17:05:43
16
39
Украйна взе сериозно да се клати и лъжливите педалчета се изпокараха официално!!
Случайност?! Едва ли!!
И без това е време тези откровени лъжци да си ходят!
Найс, а!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори