×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Созопол почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски


Созопол почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски
Защото Левски живее във всички нас – в сърцата ни и в усмивките на нашите деца.  Поклон пред паметта на героя
19 Февруари 2024, Понеделник, 14:41 ч.
Автор: Флагман.БГ

В началото на честването знамето на България до паметника на Левски беше спуснато в знак на мъка към загубата

Созопол отдаде днес почит на Васил Левски в деня, в който отбелязваме 151 години от обесването му. Честването пред паметника на Дякона започна с рецитал на учениците от СУ “Св.Св. Кирил и Методий“ с ръководител Филка Янчева.  Децата рецитираха стихове за Левски пред събралото се множество.

Присъстваха кметът Тихомир Янакиев, зам.-председателят на Общинския съвет Димитринка Господинова, общински съветници, представители на партии, неправителствени организации, общински служители и много граждани.

Ритуалът беше воден от Мария Вълчева, началник на отдел "КИДВО" в община Созопол.

„151 години ни делят от онзи февруарски ден на далечната 1873 г., когато в покрайнините на тогавашна София, под виковете и ругатните на събраната по заповед на Мазхар паша тълпа, геният на националната ни революция Васил Иванов Кунчев прие причастието си от поп Тодор с думите „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”, след което беше обесен от своите палачи. Денят, в който Дякона увисва на бесилото, е сред малкото дати в националния ни исторически календар, които ни обединяват и които ни дават основание не само да си припомним последните мигове от живота на Васил Левски, но и да погледнем към самите себе си, за да осмислим извървения досега от народа ни път, за да потърсим ориентир за онова, което сме постигнали или пропуснали.

На 19 февруари България губи един от най-великите си синове Васил Иванов Кунчев – Левски. Превърнал се в идеал за българския народ, той черпи сили и вдъхновение от огромната си любов към България и мечтата да я види свободна. Апостолът посвещава целия си живот на това дело. Неговото име завинаги ще остане символ на непобедимия български дух и готовност за саможертва. Днес ние имаме честта, гордостта и моралното задължение, споменавайки името му, да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение на идеите на безсмъртния Апостол на свободата.“

ВГ “Созополски гласчета“ с ръководител Бояна Кръстева, изпълниха  песни за Апостола.

Венци и цветя бяха положени от всички присъстващи.

Всички присъстващи сведоха чела пред паметта на Апостола на свободата

Кметът Тихомир Янакиев се обърна към съгражданите си с думите:

„Изминаха 151 години от деня, в който Левски произнесе последните си думи – „Всичко, каквото съм сторил, съм го сторил за Отечеството си“.  Днес ние не отбелязваме неговата гибел, а честваме неговото безсмъртие.

Защото Левски живее във всички нас – в сърцата ни и в усмивките на нашите деца.  Поклон пред паметта на героя!“

Всички присъстващи сведоха чела пред паметта на Апостола  на свободата.

В началото на честването знамето на България до паметника на Левски беше спуснато в знак на мъка към загубата отпреди 151 години.

В края на церемонията млади хора го издигнаха над площада, за да заявят безсмъртието на героя.

Точно в 12.00 часа в киносалона на читалище „Отец Паисий“ децата от СУ „Св.Св. Кирил и Методий“, кметът Тихомир Янакиев,  общински съветници, представители на НПО, ученици, родители и граждани рецитираха заедно с деца от цяла България стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев. Така созополското училище се включи в национален проект за честването на годишнината от смъртта на Апостола.




В категории: Созопол


4
Коментара по темата
4.
Папата
19.02.2024 18:45:21
0
10
Любо Кмета що го няма или няма пари за венец доста хора е имало 25 човека Срам Срам Срам
3.
Ха-ха-ха
19.02.2024 17:54:47
0
14
Защо няма снимка на поп Кръстьо - клоуна нареден до кмета,нали го направили председател на обществения съвет!? Не може така другари,клоуна е нашето лице на елита!
2.
Аполония
19.02.2024 17:33:33
2
14
Доста е лицемерно да "свеждат" глави хора пред Апостола, които лятото са разрешили да има количка за царевица точно до паметника...
Ааа, и доста интелигентните таксиджии наоколо, както и да не забравяме едно заведение, което всяко лято се разширява с любезното съдействие на община Созопол....
1.
Созополски бадарак
19.02.2024 15:58:40
2
16
Гавра с Апостола на свободата!
Изработката на един от най-грозните бюстове в България, се намира в Созопол!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори