×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зелени, рибари, „птичари“, хотелиери и ресторантьори вдигат протест срещу перките в морето


Зелени, рибари, „птичари“, хотелиери и ресторантьори вдигат протест срещу перките в морето
Сдружения с разнородни интереси свикаха брифинг в БТА-София и обявиха, че законопроектът следва да бъде оттеглен, защото е непоправим
19 Февруари 2024, Понеделник, 14:38 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Законопроектът бил лобистки, в полза на монополи и с отрицателен ефект върху екологията

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства да се оттегли от вносителите му. Това поискаха представители на различни сдружения на пресконференция в БТА-София. Става въпрос за т. нар. перки в морето – ветрогенератори за производство на ел. енергия, чието по-лесно инсталиране целят вносителите на законопроекта, които са депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

Сдруженията – противници на идеята, обхващат екологични, рибарски организации и такива за защита на птиците, както и представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнеси.

Те предупредиха, че ако законопроектът не бъде оттеглен, няма да им остане никаква друга възможност, освен да предизвикат протести.

Този законопроект е лобистки и е писан от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), но не искат да си го признаят, обяви Димитър Куманов от сдружение „Балканка“.

В момента текстовете са на етап между първо и второ четене в Народното събрание. Противниците на законопроекта обаче смятат, че той няма как да бъде коригиран удачно. 

"Много ясно искаме да кажем, че не искаме да преработваме абсолютно нищо. Искаме този закон да бъде оттеглен и ако... ако се внася отново подобно нещо, то тази кръгла маса отпреди две седмици трябва да се случи от ден 1, така че всички засегнати да седнем на една маса и да участваме в писането на закона, а не след това да се опитваме да променим нещо, с недоволства, с пресконференции и излизане на улицата. Колегите в морските градове и общини, разбира се, всички са готови - ако трябва, да се излезе и на улицата. За пореден път, за съжаление, няма никаква комуникация между бизнес и държава по такива доста ключови и важни теми, каквито са тези перки за морските райони", каза Ричард Алибегов от "Българска асоциация на заведенията". 

Емил Милев от сдружение "Черноморски изгрев" обясни, че представляват браншовици от сектор морски риболов. Там членували 53 риболовни кораба, предимно над 12 метра. Всички те били притеснени. 

В този случай не били взети становища на двата най-важни института - Института по рибни ресурси и Института по океанология във Варна. Не било направено изследване за отражението на законопроекта върху рибарските общности. Не било взето становище и от Европейската комисия, на която щяло да бъде изпратено писмо. 

"Силно недоволство има от може би 20 организации, които сме внесли становища на сайта на Народното събрание", посочи Милев. Пред него имало папки, което отразявало мнението на "може би 20 рибарски организации - от Царево до Шабла". Имали подкрепата и на общинските съвети на Каварна и Балчик, както и писма от кметове

"Ако (законопроектът) не бъде оттеглен - следващото решение на колегите е да започнем протестни действия, но не мислим, че е нужно да стигаме до крайни действия, за да бъде чут гласът на засегнатата страна", заяви още Емил Милев. 

От сдружението "Балканка", което защитава основно реките в България, също се обявиха против перките в морето. Този законопроект не трябва да се приема въобще в този вид, посочи Димитър Куманов. "Наистина с нови подходи трябва да се види кога би могло да се мисли за перки в Черно море и нормативна рамка, но просто сега в този му вид е абсурдно и ние подкрепяме всички протести, които биха били на тази тема по морето, като рибари", заяви още Куманов. 

На пресконференцията обаче стана ясно, че има спор по казуса между различни неправителствени организации. Някои от тях подкрепяли законопроекта, включително и природозащитни сдружения. 

Срокът за внасяне на предложения от страна на депутатите за поправки между първо и второ четене е 22 февруари. Към момента на сайта на парламента обаче няма такива. 

След въпрос на "Флагман" - не смятат ли, че могат да се изчистят проблемите на второ четене, Димитър Куманов посочи, че законът е "една мегапреференция" и той не може да бъде "саниран, така че да заприлича на нещо". Затова трябвало да бъде оттеглен. 

Дори и сега да се приемело, че перките ще бъдат инсталирани на поне 30 км от брега, нямало гаранция, че след една година някой депутат няма да внесе предложение през преходните и заключителни разпоредби на друг закон тези 30 км да се заменят с 3 метра. 

Ирина Матеева - отговорник по европейските политики към "Българско дружество за защита на птиците", посочи, че има интернет-страница, която се казва strategy.bg. На нея всеки законопроект подлежал на обществено обсъждане за минимум един месец. 

"Внасяйки един законопроект чрез група народни представители директно в парламента, е опорочена цялата процедура на участието на гражданите във вземането на решения. Т.е. липсва цялото звено на обществените обсъждания", заяви г-жа Матеева. 

Според нея предвид пороците, залегнали в законопроекта, нямало как на второ четене "той да бъде направен смислен". И затова единственият "елегантен ход" на политиците бил да си го оттеглят и да не го внасят повече. 

На пресконференцията имаше представители и на други неправителствени организации - противници на законопроекта, като Асоциация на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ", Сдружение "Човек-Природа-Живот", СДП "Балкани", Българска фондация "Биоразнообразие", "Българска хотелска и ресторантьорска асоциация", "Сдружение на заведенията в България". 

Те обявиха, че не са против зелената енергия. Този законопроект обаче бил лобистки, в полза на големи играчи; той създавал и условия за поредните монополи.

Освен това се оказва спорен и ефектът за природата. Всъщност производството на самите съоръжения оставяло огромен въглероден отпечатък. Не ставало ясно и къде ще бъдат изхвърлени отпадъците от съответната инфраструктура след края на нейния живот, който бил кратък - около 20 години. 

Бе повдигнат и въпросът какво ще се случи при евентуален фалит на фирмите - производители на ток от перки в морето.

 


В категории: Бизнес , Политика


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
8
Коментара по темата
8.
T
19.02.2024 16:44:57
2
6
И що в морето ? Малко полета ли има тъпунгери .
7.
паткан
19.02.2024 16:01:21
1
6
Нищо няма да се случи , докато има "лайняри" във властта , които пък биват избирани от "помияри" които си нямат и идея че избират робството.
6.
111
19.02.2024 15:27:04
3
18
Тези дето лобират за този закон са облагодетелствани от перките в морето. Платени тролове на Прокопий и партизаните на Сорос, тоест розовите комундели ЛГБТ ,дб и пп.
5.
Бургазлия
19.02.2024 15:18:56
14
6
Ми да вдигат .
Нещо , което е само на хартия и евентуално ще се строи след 3-4 г , теа мушмуроци от сега щели да протестуират
4.
Който
19.02.2024 15:05:58
9
9
Е против малоумните, лобистки закони веднага го обявяват за руски агент.Справка коментар 1.
3.
хаха
19.02.2024 15:03:31
3
12
а за тези на сушата що не реват...перки, панели...затриха природата. Трябва да се реве за всичко противоестествено.
2.
Капитан АКУЛОВ
19.02.2024 15:03:21
8
16
Свивайте перките и марш От тук
1.
Мяяяяуууууу
19.02.2024 14:48:18
29
18
Събрали ми са събрали Зелени Птичари Рибари
До един сичкити руски кавали
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори