×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Внасят египетски боб по левче, продават го за български по 6 лв./кг


Внасят египетски боб по левче, продават го за български по 6 лв./кг
Ключови думи: египетски боб, флагман
05 Февруари 2024, Понеделник, 12:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Цената на ориза също се увеличава 4 пъти от границата до трапезата

Българите масово се хранят с египетски боб заради по-ниската цена на зрелия фасул, който в магазините се предлага близо два пъти по-евтино от прочутия смилянски боб. Килограм зрял фасул се внася у нас от трети страни извън ЕС средно срещу 1,09 лева за килограм, показват данните на правителствения сайт за сравнение на цените на храните foodprice.bg. В магазините обаче цената му вече е близо 6 пъти по-висока и килограм зрял фасул в страната се предлага средно срещу 5,99 лева за килограм на дребно.

В същото време истинският смилянски боб, който можете да купите от производители в региона на Смолян, но само ако имате връзки, защото иначе има голям шанс да ви пробутат скъпо отново египетски фасул, струва по 10-12 лева за килограм или двойно по-скъпо от предлагания пакетиран фасул в търговските вериги и насипния по пазарите в страната, показа проверка на “Труд news”.

Най-евтиният боб ядат в региона на Разград, където килограм зрял фасул може да бъде намерен на дребно срещу 3,99 лева за килограм според информацията във foodprice.bg. Цената му е по-ниска дори от средната на едро в страната. 4,15 лева за килограм струва средно на едро в страната килограм зрял фасул, показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). През изминалата седмица цената му е намаляла с 2 ст. за килограм.

Най-много за същото количество на дребно плащат хората в София-област, където зрелият фасул струва 6,79 лв./кг.
Цената на ориза и захарта също се увеличават значително от вноса на границата докато стигнат до трапезата, показват данните на правителствения сайт за сравнение на цените на храните. Оризът се внася от трети страни при цена от средно 1,08 лева за килограм с ДДС. В същото време средната цена, на която се предлага на дребно в страната е 4,36 лв./кг. Най-евтино може да бъде закупен отново в област Разград - срещу 2,39 лева за килограм на дребно (отново по-евтино отколкото средната цена за страната на едро), а най-скъпо в региона на Пловдив - срещу 4,99 лв./кг. На борсите и тържищата в страната оризът на едро струва средно 3,23 лева за килограм.

Вносната захар у нас също се продава с надценка, макар и значително по-ниска от тази на ориза и на зрелия фасул. Сладкият продукт се внася от трети страни извън ЕС при цена от 1,67 лева за килограм, а в магазините в страната се предлага средно срещу 2,81 лева за същото количество. На едро цената на захарта е средно 2,20 лв./кг, като през изминалата седмица поевтинява с 4 стотинки за килограм.

източник: Труд


В категории: Животът


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
От Айтос
05.02.2024 15:49:32
2
2
Аз също зареждам за магазина от складовете този боб и като качество е перфектен а този които е написал тази статия първо да я свари и след това да приказва.Това за цените е друг въпрос.
12.
XX
05.02.2024 15:40:37
0
3
ДО 5

"... а редовно пердашат през ръцете далавераджиите!" - мухахаха... верно ли?
Пич, малко ТИ е мачкането!
11.
до 5 от 2
05.02.2024 14:50:42
0
4
Не знам дали ти не страдаш от раздвоение на личността, но когато говориш за пазарни механизми, не ми цитирай учебници от 10-ти клас. Вземи прочети и малко чуждестранна литература по темите за субсидии и безвъзмездни помощи... и в кои случаи се прилагат. Едва ли се прилагат в случаите, когато цените на местната продукция са по-високи от алтернативния внос. Регулацията в този случай е през митницата и облагане на вноса с мито.
Защо обаче не си зададеш по-важния въпрос - при наличие на помощи и субсидии защо цените на родните производители са толкова високи? Или това са само въпроси, които могат да бъдат задавани от низините на разбиранията за пазара?
Въобще...когато решиш да умничиш, първо прочети малко.
И нямам нищо общо с 3!
10.
грешна информация
05.02.2024 14:47:29
2
4
Тъпа статия. Египетския боб е най-качествения в света и съответно е много скъп. За ориза пък нямам думи. Той е на много сложен режим за внос с лицензи и разрешителни и въобще не може да се внася на каквито си искаш цени от случайни фирми. Някой е платил да се изложите флагмани - проверете си данните.
9.
Batman
05.02.2024 14:14:52
0
13
Проверете за 2023 печалбите на банките! 3 400 000 000 ! Малка България а свръх печалби ! Проверете печалбите на А1,Вива и Йетел ..... ако знаете колко изкуствени разходи създават да плащат по малко ! Проверете Дънди и МинСтрой! Проверете какви концесии плащат , дори в Африканските държави са по големи ! Проверете всички хазартни играчи ! Евн дружествата си прават каквото искат ,сметки по 2 по 3 на тея топли месеци ! Лукойл от 20 години не бе плащала данък печалби ! За храните да не говорим какъв картел има ! Горивата също ! Ние сме най пробитата държава !
8.
Бургас
05.02.2024 14:14:34
2
6
Eгипетският не е проблем..
Почнем ли да внасяме Украински , веднага да се вдигат на протест производителите!
7.
RE-1
05.02.2024 14:10:32
1
10
Ама е вкусен египетският боб. Нищо, че е дребен.
Т.н. Смилянски не е нищо особено. Само гол патриотизъм.
6.
До 2 и 3
05.02.2024 13:49:45
0
5
Като допълнение да сте чували за понятия като субсидии, като безлихвени заеми,като безвъзмездни помощи, всичко това отпускано от държавата, за да се стопира или избегне бързо покачване на цените ?
Ако това не е намеса на държавата в икономиката с цел ценообразуване на крайния продукт, какво друго е ?
Това сигурно и Денков не може да ви го обясни!Ако не знаете, питайте омбудсмана !
5.
До 2 и 3
05.02.2024 13:41:40
1
7
Голяма боза ви е в главите !
Единият говори, че държавните институции не си вършели работата, ако си я свършат, цените няма да са такива...Другият говори за "пазарно поведение"!
Единият говори, че трябвало да се съберат данъците и готово-пазарът сам щял да се регулира !
Това саморегулиране на пазара го приехте като най-съвършеното нещо, измислено от човека, а то далеч не е така !
Така, както навремето приемахте (или бащите ви) плановата икономика като единствено възможното !
Поне не виждате ли какво се случва в западните държави- как си регулират пазара , но не само като събират данъците, а редовно пердашат през ръцете далавераджиите!
Впрочем и от самолет се вижда, че двата коментара са на един и същ човек, който е "достигнал върховете на разбиранията си за свободен пазар"!
4.
паткан
05.02.2024 13:28:39
1
10
При това заспало население даже 6 лева са малко.
60 да стане , белким се събудят.
3.
Бургазлия до 1
05.02.2024 13:08:18
3
12
Естествено, че никой не може да каже на колко пари да се продава - явни и ти си мишок, който бленува за комунизма.. НО има незаконни действия като картели, спекула, невярна информация (като произход например), които са наказуеми и откриването и защитат от такива са в задълженията на ред държавни институции. Ето те не си вършат работата...
2.
До 1
05.02.2024 13:03:32
6
8
Естествено, че не трябва да се меси. Работата на държавния апарат е да събира данъците на тези, които внасят на левче, а продават по 5. Пазарът сам се регулира по цените, а за пазарното поведение си има КЗК и КЗП.
Как го виждаш някой да дойде и да ти забрани да продаваш например колата си по цена, по-висока от еди-колко си? Всеки си продава по колкото иска, а друг въпрос е дали търсенето ще приеме това ценово предложение.
1.
Мишока Денков казва
05.02.2024 12:48:57
3
13
че държавата не може и не трябва да се меси в цените определяни от продавача (както е продавач и мобилния оператор) и клиента !
Так че дали ще е боб или мобилна услуга , все тая, господаря е продавача (според мишока)!
Клиента, роба, да го духа!
Да живее далаверата по Асеновски и Лорерски !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори