×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

11 житейски урока, които повечето хора научават твърде късно в живота си


03 Февруари 2024, Събота, 21:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Дните са дълги, но годините са кратки

Животът има забавен начин да ни дава уроци, често когато най-малко го очакваме. И да, за много от нас някои уроци идват по-късно от други. Но както често казват, по-добре късно, отколкото никога, нали? Красотата на живота е, че докато дишаме, има място за растеж и промяна.

В тази статия ще споделим някои житейски уроци, които много от нас научават твърде късно в живота си. Надяваме се, че от нея ще разберете кои части от живота ви трябва да се променят – точно сега, на какъвто и етап да сте – преди да е станало твърде късно.

1. Здравето наистина е истинското богатство
Здравето наистина е истинското богатство. В крайна сметка, каква е ползата от целия успех и богатства на света, ако сме твърде болни, за да им се наслаждаваме? Така че не забравяйте да се грижите за тялото, ума и душата си. Яжте добре, движете се повече, стресирайте се по-малко и не забравяйте да отделяте време за неща, които хранят душата ви.

2. Успехът има различни лица
Успехът изглежда различно за всеки един от нас. Това не е универсална концепция, въпреки че обществото може да ни накара да мислим по този начин. Истината е, че това е субективно и дълбоко лично. За някои хора това е финансова сигурност. За други е удовлетворение или щастлив семеен живот, независимо колко изтъняла е банковата им сметка. Или просто свободата да живееш като номад. Вие сами определяте успеха си. Не позволявайте на обществото или на някой друг да диктува как трябва да изглежда успехът за вас. Преследвайте това, което ви прави щастливи, което кара сърцето ви да пее и душата ви да се чувства изпълнена и доволна. 

3. Вашето щастие е ваш собствен избор и ваша собствена отговорност
ко има нещо, което трябва да знаете за щастието, то е, че то не зависи от външни обстоятелства, хора или материални блага. По-скоро това е състояние на ума, избор, който правите всеки ден. Можеш да имаш всичките пари на света, перфектния съпруг, перфектните деца… но ако нямаш правилния начин на мислене, ще продължиш да търсиш щастието другаде. Трудната истина – никой друг не е отговорен за собственото ни щастие. Ето защо винаги, когато усетите тъга или нервност, избирайте да бъдете щастливи. Разбира се, това не означава, че това винаги работи, някои дни просто са по-трудни от други. Но докато избираме да бъдем щастливи, чувстваме, че контролираме живота си.  Как точно да го направите? Ето няколко малки начина, по които можем да направим щастието избор. 
- Практикувайте благодарност. Бъдете благодарни както за доброто, така и за лошото – помнете, че нищо не е загубено. Добрите неща ни носят радост, а лошите ни носят уроци. 
- Намерете радостта в обикновените и малки неща. В обикновени неща като миризмата на изпрано пране, начина, по който очите на партньора ви се набръчкват, когато се смее, …
- Смейте се често. И силно. И дълго. 
- Изберете положителни мисли. защото…

4. Силата на собствените ни мисли може да ни издигне или да ни сломи
Може би си мислите, че думите, които казвате са просто думи, но те могат да направят нещо повече от това просто да заемат място в мозъка ви. Вашият вътрешен диалог всъщност може да пренастрои мозъка ви и да повлияе на начина, по който се държите. Ако постоянно се самобичувате, че сте „тъпи“, „дебели“, „некомпетентни“ и други подобни токсични етикети, ще живеете живота си, вярвайки във всичко това.  Добрата новина е, че това работи и в обратната посока. Ето защо психолозите и експертите по психично здраве ни казват да работим с позитивни утвърждения. Преминаването от негативен към позитивен вътрешен диалог може да направи чудеса за вашето самочувствие и възгледи в живота.

5. Зоната на комфорт убива мечтите
Ах, зоната на комфорт. Толкова много от нас я харесват. И защо не? Безопасно е, предсказуемо е и знаете точно какво да правите там. Но в случай, че все още не знаете, това е опасно. Това е мястото, където потенциалът изсъхва и умира, където растежът е забавен. Пребивавате в нея се в продължение на години и преди да се усетите, сте пропуснали толкова много възможности. Какво наистина ни кара да останем там? В повечето случаи това е страхът от провал. И това е напълно разбираемо. Разбира се, мисълта за провал е страшна! Но знаете ли какво? В крайна сметка ще разберете, че провалът все още е по-добър вариант от съжалението за всички тези пропуснати шансове.

6. Никой не ви гледа
Искали ли сте някога да се присъедините към клас по танци, но се страхувате, че хората може да се смеят на двата ви леви крака? Мечтали ли сте някога да организирате художествена изложба, но се страхувате, че хората могат да кажат: „Уф, този е толкова бездарен!“? Искали ли сте да носите червени обувки, но не събирате смелост да сте различни от масовката? Имаме новини за вас - никой не ви гледа. Поне не толкова, колкото си мислите. Реалността е, че повечето хора са твърде погълнати от собствения си живот, за да проучат внимателно вашия. И ако ви съдят за избора ви, какво от това? Както казва Бон Джоуви... "Това е моят живот Сега или никога Но аз няма да живея вечно Просто искам да живея, докато съм жив!“

7. Не чакайте да се пенсионирате, за да се насладите на живота си
Ние сме от тези хора, които вярват, че добрият живот е сбор от добре изживени дни. Което означава., че ако сте отлагали да се наслаждавате на заобикалящия ви свят до пенсионирането си, ако сте работили неуморно, спестявали сте и сте планирали пенсиониране... … Не се възползвате изцяло от дните си. Никога не можем да бъдем сигурни какво ще бъде бъдещето ни. Тези мечти и планове за пътуване, които непрекъснато отлагате? Може и да не се случат. Знаем, че е трудно да се чуе, но това е реалността. И така, ето урокът: Животът се случва сега. И ние трябва да се наслаждаваме на пътуването, не само на дестинацията.

8. Връзките трябва да са на първо място
Знаете ли, че „да не поддържам връзка с приятелите си“ е едно от 5-те неща, за които умиращите съжаляват най-много? Това казва сестрата по палиативните грижи Брони Уеър в книгата си "Само любовта остава". Понякога в преследването на успеха нашите взаимоотношения са първите, които започват да страдат. Кариерните постижения и интелектуалната сила са важни, но не са всичко. Много хора осъзнават твърде късно в живота си, че отношенията, които са изградили и емоционалните връзки, които са подхранвали, наистина обогатяват живота им.

9. Споделяйте нещата, които са ви на сърце
Друго голямо съжаление на умиращите хора е това - „Иска ми се да имах смелостта да изразя чувствата си.“  Казвайте каквото имате предвид и мислете това, което казвате. Животът е твърде кратък, за да криете чувствата си.

10. Това също ще мине
Вековна поговорка, част от мъдростта на стоицизма, но нещо, което разбираме напълно едва, когато е много късно. Гледането към живота през призмата на неговата преходна природа наистина може да ни помогне да се справяме с бурите с повече благодат и устойчивост. И това не се отнася само за лошите ни периоди. Тази поговорка е полезна и за добрите моменти. Когато празнуваме върховете с малко стоицизъм, оставаме смирени и внимателни, защото знаем, че те са мимолетни.

11. Дните са дълги, но годините са кратки
От ден на ден често се оказваме в капана на рутината, отбелязвайки задачи в списъците си със задачи, живеейки живота си в кутийки, съставени от часове и дни. Резултатът? Тези дни може да изглеждат невероятно дълги, изпълнени с натовареност от работа, отговорности и скучни житейски задачи. Понякога просто имате чувството, че никога няма да свърши. Но когато намалим темпото и погледнем голямата картина, е такъв шок да видим колко бързо са минали тези години! Детство, юношество, зряла възраст – всеки етап сякаш е преминал бързо, докато сме били потопени в „дългите“ дни. И така, на какво ни учи това? Да ценим ежедневните моменти, а не само важните събития. И най-вече, да живеем осъзнат живот, мислейки как да направим всеки един ден да допринася за целта и смисъла, които искаме да вложим в живота си. 


В категории: Лайфстайл


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Ели
04.02.2024 10:13:56
0
13
Благодаря за прекрасните ,много поучителни неща за живота !
2.
т. 3
04.02.2024 10:03:09
0
17
Всеки иска да бъде щастлив, но малко са щастливи, заради токсичната среда в която живеем. Извод: трябва да имаш късмет.
1.
Мери
04.02.2024 07:40:18
3
13
Благодаря за хубавата статия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори