×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прехвърлят пари за саниране и от други еврофондове след „шока“ с недостига на средства


Прехвърлят пари за саниране и от други еврофондове след „шока“ с недостига на средства
Асен Василев днес се сблъска с Томислав Дончев, който обясни, че проблемите със схемата за саниране ерозират трайно доверието в мярката
30 Януари 2024, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Финансиране ще има, но ще отнеме време, обясни Асен Василев пред парламентарна комисия в опит да внесе спокойствие

Субсидирането на програмите за саниране се очертава да стане по-силен приоритет за настоящото управление. Това стана ясно от изслушване на финансовия министър Асен Василев пред парламентарната Комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове. Василев е и съпредседател на партия „Продължаваме промяната“, която е основна политическа сила в „сглобката“.

Т.нар. безплатно саниране през годините бе силен приоритет за ГЕРБ – другата основна част от настоящото управляващо мнозинство. Председателят на Комисията за еврофондовете Деница Николова - представител на тази партия, днес постави въпроса пред министъра на финансите. Тя обясни, че има решение на Народното събрание, което предвижда провеждане на преговори с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни средства за саниране по линия на евентуален спестен ресурс от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Асен Василев каза следното: „Имайки предвид особено големия интерес, който се случи по програмата за саниране, която всъщност плащаме със средства от първо плащане в момента, знаете, че при наличен ресурс около 1 милиард имаше заявления за около 3 милиарда. Това, което сме помолили Министерство на енергетиката, е много сериозно да помислят дали REPowerEU – целият или почти целият ресурс там не може да бъде използван за увеличение на средствата по програма за саниране. Предварителни сондажи с Европейската комисия показват, че те биха били склонни на едно такова решение, но, разбира се, това е в компетенциите на Министерството на енергетиката, което води енергийната политика на страната – заедно, в консултации с парламентарната комисия да преценят кои проекти са най-целесъобразни. От гледна точка на Министерството на финансите, това голямата част от тези средства да бъдат насочени по програма за саниране е изключително целесъобразно, тъй като това да не потребяваш енергия всъщност е най-добрата мярка за борба с климатичните промени; вдига себестойността на жилищния фонд и намалява разходите на домакинствата. Така че от всички гледни точки това е мярка, която е изключително добра.

На въпроса ви дали може да се използват неизползвани средства за саниране – теоретично „да“, на практика „не“, тъй като планът е наддоговорен и то значително наддоговорен, така че шансът да останат средства е малък. По-скоро трябва да мислим в рамките на това предоговаряне и по-конкретно на REPowerEU – дали да се насочат част от тези средства към програмата за саниране при условията, при които първият транш се случи. Още повече че там имаме голям набор от проекти, които вече съществуват – те са оценени, така че много бързо може тези средства всъщност да се използват и да на влезем в потенциален риск към неизпълнение в средата на 2026 г.“

Финансовият министър смята, че има потенциал да бъдат пренасочени пари и от други програми за субсидиране на санирането. Припомняме, че призив в тази посока от парламентарната трибуна наскоро отправи и бургаският депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков.

Според Асен Василев резерви може да се намерят през фондовете за климатичните промени. Единият вариант било тези фондове да се използват за „някакви странни проекти“, а другият – за саниране.

„Нашето предпочитание е да се използват за саниране, тъй като нулевото потребление е най-добрата мярка за борба с климатичните промени. Т.е. колкото повече се намалява потреблението на домакинствата, толкова по-добре. Така че аз лично не бих се притеснявал, ако съм на мястото на тези граждани. Ресурс ще се намери, той просто ще дойде във времето. Тази година ще дойде една част, догодина ще дойде друга част. Защото има доста фондове, които в момента трябва да попълваме по линия на климатичните промени и европейското законодателство и ако решим, че санирането ни е национален приоритет, можем приоритетно от тези фондове да харчим средствата за саниране, а не за някакви други мерки. И нищо не ни спира в тази посока“, добави финансовият министър.

Деница Николова посочи, че това е добра новина. А Асен Василев изброи фондове, от които може да се насочат средства за саниране: „Фондът за декарбонизация, социалният климатичен фонд, има поне още два-три фонда, които ще се появят, които могат да се използват точно с такава цел.“

В дебата в парламентарната комисия се включи и Томислав Дончев от ГЕРБ – дългогодишен вицепремиер по линия на европейските средства. Той се отнесе критично към Асен Василев и правителството. Дончев изтъкна, че опитът, включително и от други държави, показвал, че допусне ли се криза на доверието, дори при идеално разработени програми, ще има проблем с постигането на целите.

„Затова призивът ми е – по отношение на всички чакащи, като много от тях - това е най-проблемното, са с убеждението, че нещо не е наред в тази схема, това ерозира трайно доверието; доброто политическо решение е да се намери правилна, разумна от гледна точка на обществения интерес мярка, за да върнем доверието“, добави Томислав Дончев.

Асен Василев отвърна, че проблемът е, че никой не казал на хората, че има 1 милиард лева за саниране, а кандидатите са за 3 милиарда лв.

„Ако хората знаеха, че шансът им тяхната сграда да бъде избрана е 1 към 3, нямаше да има липса на доверие и нямаше да има такъв шок. Това, което в момента правим, е, че се опитваме да намерим по всякакви начини допълнителен грантов ресурс - не да им дадем заеми или някакви други неща, така че, всъщност, тези проекти да се случат. Но това ще отнеме време. Няма да стане днес, няма да стане утре, няма да стане до два месеца. И ще стане поетапно. И това трябва също честно да им се каже на хората – че няма как някой да щракне с пръсти и изведнъж, при условие че ресурсът стига за 30% от сградите, да обещаем, че ще бъдат санирани 100% от сградите“, заяви Василев.

Томислав Дончев контрира, че схемата е с изключително лош дизайн. Проблемът не бил с 2700-те сгради, които са кандидатствали, но са останали без финансиране.

„В България има още 60 000 сгради и ние ако прекъснем стремежа, импулса на хората да вървят в тази посока, имаме проблем“, отсече Дончев.




Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
9
Коментара по темата
9.
Германец
31.01.2024 00:32:41
0
19
Това не е саниране,а крадене на едни пари и нетрайно и погрешно решение за сградите о хората . Трябва да се спре по този начин...
8.
КЪДЕ СМЕНИХТЕ
30.01.2024 23:04:22
0
12
ЕЛ И СТАЛАЦИЯ ВИК ОСВЕН НА ОТВОДНИТЕЛИ НА ТЕРАСИ И КЛИМАТИЦИ Я СА ДРЪЖТЕ МАЛКО И ВИЖТЕ КАКВО Е САНИРАНЕ И КАКВО Е ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ ОЙЙЙБОКО БОКО УСМА ЦЯЛ НАРОД А ТЕ КАТО МИШКИ ЦЪРКАТ
7.
Ашколсун
30.01.2024 22:58:34
0
21
Томислав Дончев, който обясни, че проблемите със схемата за саниране

Винаги съм знаел, че е схема, но сега лично Дончев го призна
6.
недоволна
30.01.2024 21:54:54
0
16
Всяка година документи ли ще приготвяме ,но защо се учудвам ,като един човек каза че 11 години кандидатства и не ги одобряват ,само със самоучастие и то по 10000 лв. да доплащаме,Как може за едни без пари ,а други да плащат
5.
Adfdfhr
30.01.2024 20:53:18
2
20
Тази програма трябва да бъде изцяло с финансиране от фондовете на ЕС.
Друг е въпросът тези които са работили върху проектите по ПВУ, какво са направили и къде са парите това да се попита Кокорчо. Само са вземали тлъсти заплати участниците в подготвянето на ПВУ , лъготиха хора че ще бъде безплатно за домакинствата.
Пари нема действайте!
4.
Българина
30.01.2024 20:33:14
0
44
Само за протокола:
В БГ санирани сгради нема.
Има само изолирани, по-точно стериопорозирани :)
3.
*********
30.01.2024 20:32:00
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
ХХ
30.01.2024 20:30:51
19
10
Безплатното саниране е грешка. Трябва задължително да се доплаща някакъв процент, пък ако ще да е минимален!
1.
Аз
30.01.2024 20:06:37
3
36
И що недостиг?!
Защото направихме няколко хора милионери ли???
Господ вижда!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори