×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Местният парламент единодушен в декларация! Бургас е най-подходящият град у нас за изграждането на Протонен център


Местният парламент единодушен в декларация! Бургас е най-подходящият град у нас за изграждането на Протонен център
По този начин местният парламент единодушно заяви подкрепата си за важния за града ни проект, решението бе прието с пълно единодушие от 47 гласа "за"
30 Януари 2024, Вторник, 17:12 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

От около 25 протонни центъра в Европа само 5 са в столици, а Бургас отговаря на всички изисквания за наличието на такъв център

Общинският съвет в Бургас излезе с обща декларация за изграждането на Национален център за протонна терапия в морския град. По този начин местният парламент единодушно заяви подкрепата си за важния за града ни проект.  Решението бе прието с пълно единодушие от 47 гласа "за".

Около 600 пациенти годишно в България имат нужда от протонна терапия, но такава няма никъде на Балканския полуостров. Основното предимство на това лечение е точността, с която протонният лъч стига до тумора и щади здравите тъкани. При деца това е от огромно значение, защото позволява използването на по-ниски дози радиация. Лечението обаче е скъпо - 23 000 евро навсякъде в Европейския съюз, за сравнение с предишни години то е стигало и 70 000 евро.

Проектът за Национален център за протонна терапия е на обща стойност от 188 милиона лева без ДДС, от които 157 млн. лв. са по Плана за възстановяване и устойчивост.

В държавния бюджет за 2024 г. са заложени средства за създаване на идеен проект за центъра, а Бургас настоява той да бъде създаден именно тук, тъй като това съответства на програмата за демографско развитие на Общината в частта за комплексни модерни здравни грижи.

Бургас е изключително подходящ, включително от гледна точка на безопасност за технологията, обясни на заседанието на местния парламент кметът на Бургас Димитър Николов и благодари на общинските съветници за подкрепата.

"Ще се получи нещо като един конкурс или състезание между четири града в страната, които притежава тези дадености - София Пловдив Варна и Бургас. И искаме ние първи да заявим пълно единодушие и подкрепа от страна структури, институции, медицински учебни заведения и общественост, разбира се, по отношение желанието тук в Бургас да се изгради този протонен център", заяви кметът на Бургас и уточни, че вече има идея къде и как да бъде изграден Националният център за протонна терапия.

"Ще намалим и средствата по отношение на самото строителство, защото тук при нас коефициентът на сигурност, по отношения на земетръс е най-висок. Което автоматично пък намалява средствата, които са необходими за тези тежки бетонови и оловни облицовки, които са наистина сериозно перо. Надявам се всички политически сили, включително и народните представители от Бургаския регион да подкрепят тази наша инициатива и кауза", каза Димитър Николов.

Протонният ускорител отново е на дневен ред, но ще се пребори ли Бургас за проекта

Флагман.бг разговаря и с хирурга д-р Веселин Джендов, който в продължение на години ръководеше научен колектив, който изготви доклад с мотивите защо именно в Бургас трябва да бъде изградено това изключително важно здравно звено. „Доволен съм, че ОбС окончателно прие решението. Това е в резултат на научен колектив, с който в продължение на години работихме заедно по темата и включваше професори от София и от чужбина. Бургас е избран по редица научни, икономическо-финансови, геологични причини“, каза д-р Джендов.

От около 25 протонни центъра в Европа само 5 са в столици. Бургас отговаря на всички изисквания за наличието на такъв център, а такава скъпа апаратура трябва да бъде подложена на минимален риск.

В продължение на няколко години представители на различни професионални съсловия работят върху анализи и проучвания, свързани с възможността за изграждането на Център за протонна терапия в Бургас. Провеждани са многобройни работни срещи с представители на различни институции, а в Община Бургас са входирани съответните анализи по темата.

Подкрепа за изграждането на такъв център изразиха медици, физици, икономисти и архитекти, които предложиха приемане на изрична декларация за изграждането на национален център за протонна терапия в Бургас.

„Считам, че възможността това да се случи в Бургас зависи от единната   подкрепа на гражданите и всички институции на територията на общината и безспорно от органа на местно самоуправление – Общинският съвет“, се казва в докладната, внесена от името на кмета на Бургас Димитър Николов.

Това е последният документ от пакет с предложения, който ще внесем в Министерството на здравеопазването, каза кметът Димитър Николов

ЕТО И ТЕКСТА НА ДЕКЛАРАЦИЯТА:

 

Декларация

на Общински съвет – Бургас

за изграждането на национален център

за протонна терапия в Бургас

 

 

Общински съвет – Бургас, изразява категоричната си подкрепа за изграждането на Протонен център за лечение на злокачествени заболявания в Бургас.

Заявяваме, че аргументите в полза на избирането на Бургас за изграждането на такъв център са безспорни:

Община Бургас и Общински съвет – Бургас водят последователна политика в сферата на здравеопазването и инвестират ежегодно средства, както в здравна инфраструктура и оборудване, така и в политики за масова профилактика на социалнозначими заболявания.

Доказан приоритет на Община Бургас е детското здравеопазване. Вече започна изграждането на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести в Бургас, която ще отговори на нуждите на пациентите в Югоизточна България. Изграждането на Детската болница е резултат както от последователни усилия на всички институции в града, така и на мащабно проучване за нуждите от педиатрични грижи в целия регион. Това ни дава основание, да настояваме за изграждането на Национален център за протонна терапия в Бургас, който ще е от изключително значение за лечението и диагностиката на хилядите пациенти, които ще бъдат лекувани в бъдещата Детска болница. По този начин ще се осигури комплексна медицинска грижа за малките пациенти, страдащи от онкологични заболявания.

Географското местоположение на Бургас е изключително подходящо за изграждането на Национален център за протонна терапия. Научно доказано е, че градът ни е в зона с най-нисък риск от земетресения, което се явява предимство при изграждането на такива центрове, тъй като те боравят с апаратура с повишени изисквания за прецизност и защита от сеизмичен риск поради спецификата на апаратурата и изследванията, които се провеждат с тях. Друг аргумент, в подкрепа на тезата ни е и наличието на транспортна свързаност по суша, въздух и море, което дава безспорни предимства за привличането на потребители не само от страната, но и от Европа.

За изграждането на Център за протонна терапия в Бургас са извършени предварителни анализи – медицински и икономически от утвърдени имена и специалисти с международен опит в различни сфери – лекари, икономисти, архитекти и физици. Техните становища са представени в Общински съвет – Бургас и в Министерство на здравеопазването.

Изграждането на Национален център за протонна терапия е проект с изключително голяма обществена значимост. В годините, Община Бургас е доказала опита си при изграждането на големи проекти, както при реализацията им, но така също и по отношение на ангажираността и прозрачността при работата си.

С настоящата Декларация, Общински съвет – Бургас изразява категоричната си воля за изграждането на Национален център за протонна терапия в Бургас. Общински съвет – Бургас се ангажира с изпълнение на всички приоритетни дейности и решения, които касаят местната власт, за да се гарантира благоприятна среда за осъществяването и функционирането му.

Председателят на ОбС Михаил Хаджиянев благодари на колегите си за това, че се обединиха в подкрепа на изключително важния за града ни проект

 




В категории: Бургас


20
Коментара по темата
20.
До Герчо
31.01.2024 14:09:00
1
4
И в Турция има много смъртни случаи на чужденци повярвали във възможностите на турските лекари и болници при операции, облъчване, липосукции и какво ли не. Да не говорим за проблемите на присадилите си коса или правили зъби там.
19.
Знам го от един приятел
31.01.2024 12:32:56
2
6
Бургас е най добрият град за живеене - А ма другпът!
18.
бай Митко
31.01.2024 12:27:03
2
7
Ко ко каза? Уха верно ли бе Мите?
Вие въобще осъзнавате ли какво говорите? Вие едни плочки по тротоарите не можете да направите, та протонен център ще ми правите!
От 2007 год. до сега Бургас трябваше да стане космическа сила пък то една крайбрежна алея не може да се изгради по стандартите!
Ала-бала продължава!
17.
Герчо
31.01.2024 09:08:43
1
9
Тошко, нямаме нищо против в Бургас да се лекуваме, ама при сериозни заболявания стягаме багажа за София, Стара Загора, Пловдив, Варна, Плевен. А в Турция се справят и с невъзможното. Някой идва ли в Бургас от други големи градове, да решава здравен проблем? Елементари условия няма - в УМБАЛ Бургас има хлебарки поне от 2009 г., проблем с асансьорите. Болницата в М. Рудник е конюшня с обща тоалетна за цяло отделение. Как да вярваме, че нещо значимо ще бъде развито в Бургас?
16.
*********
31.01.2024 08:04:15
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
Върбан Брястов Салкъмов
31.01.2024 07:31:58
0
11
„Най-голямата ми надежда е, че подлеците не са безсмъртни.“ (Николай Хайтов)
14.
Тошко
31.01.2024 06:52:52
2
7
Явно коментиращите тук не са прекарали рак или не са имали роднини и приятели с тази диагноза. Тогава щяха да пеят съвсем друга песен. Защо хилядите страдащи ще ходят до Турция и другаде, като могат да излезат от къщи и след 15 мин да са за лечението си в центъра. Този център ще е голяма благодат за града ни. Ревете, че сме давали пари за болници. Първо малка част са от нашия джоб и второ не сте ли чували за здравен туризъм?
13.
Кую
31.01.2024 06:20:43
2
5
Догодина неутронна.
12.
Герчо
31.01.2024 03:44:15
3
12
Какъв протонен център, Бургас е една космическа черна дупка. Тя ще поглъща както протоните, така и всички евросредства и увеличените данъци. В Бургас има ли медици, та ще правите лъчетерапия? Хората пак ще си бягат в Турция, пък вий си правете рекламата!
11.
Толупа
31.01.2024 00:43:38
2
9
Бургас е най-подходящият град за изграждане на димитронен център
10.
Изи
30.01.2024 21:15:54
2
23
Проектът е национален, а не регионален - т.с. трябват много пари, голям брой население, лесна транспортна достъпност от цялата страна, МУ с хабилитирани кадри, без да е земетръсна зона или дотук - Пловдив... Общинските съветници дали ще се откажат от заплатите си в полза на Детската болница....
9.
Възмутен теляк
30.01.2024 19:43:58
2
24
Ти да видиш! Най-подходящото място в най-подходящият град за протонен център е Меден Рудник!
8.
наистина ли
30.01.2024 18:37:59
9
32
създаването на нещо толкова скъпо и специфично зависи от декларацията на едни общински съветници ?Бургас имал опит в изграждането на големи проекти...Да,наистина,погледнете новата спортна зала и ...достатъчно!Нищо няма да излезе ,ще остане само категоричната подкрепа за...впрочем-чие е предложението?
7.
На кой да вярвам
30.01.2024 18:37:03
6
29
В неделя здравния министър каза по Босфор тв, че протонниа център е изваден от ПВР и пари за него няма, тия тука ми гласуват да бъде направен тука?! С какви пари и кой ще го прави
6.
30
30.01.2024 18:05:32
15
42
1.Улиците в Бургас са дупка до дупка.
2.Осветлението в Бургас е старо и неработен.
3.Няма детски площадки и паркинги за нас Бургазлии.
4.Плажната ивица е занемарени и воняща на манджа и мръсотия.
......а те щяли да ни харчат парите за глупостите като протонен център.
За това ли ни вдигната данъците ?
5.
схемичка
30.01.2024 17:50:06
6
54
В другите бг градове откривят фабрики,цехoве нови рабатни места .
Във Бургас болници,кръвни центрове,клиники,Радиактивни опасни протони ценгрове -все символи на страдание,мъка,болести и смърт отврааааат и за още па подтискащо и ГАДНО за житулету на града масова сеч на здрави дървета
Предлагам като толкава искат протонен център да го построят до Хотел Приморец или Док5 да му са наслаждават може и във Ветрен или в село Велика (на чист въздух)
4.
Бургас е най-спрелият град във Вселената
30.01.2024 17:34:50
6
50
От 15 години сме "Назад, назад, моме Калино"
3.
Направи полудявам вече…
30.01.2024 17:19:17
7
53
С две ръце за този център, нужен е. Ноо…5 метра асфалт няма по бургаските улици, дупки, кал, мръсотия!!! Маркировката все едно е направена от дечица в детската градина ! Масово неадекватни шофьори по пътищата, и никакъв контрол на паркирането в кварталите. Мизерия на мизериите, никой нищо не прави. Болници, болници навсякъде пари хвърчат. Няма никакъв план за бъдещето на този град и то благодарение на управлението му. Няма ли контрол, на гражданина му е през…Но сме заспал град, държава, болна, умираща, изчезваща. Жалко наистина за липсата на морал емпатия, жалко защото има свестни хора, “убити” от жалкият си начин на преживяване, в следствие на такова управление.
2.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
30.01.2024 17:18:29
7
37
Хахаххахаха

Направо изградете един андрогенен колайдър. И без това таз бърза бус лента не става, разкопайте си трасето и ето Ви хляб за фирмата поне три мандата на крадеца. Току виж са те направили колайдер
1.
Ujas
30.01.2024 17:07:14
7
52
В този ОБС са най-големите комедианти на Бургас. До сега такива кметски калинки не е имало. Не протони ми електрони няма кой да докара тук.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори