×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Президентът на Словения е на официално посещение у нас
  • Тръмп обжалва глобата от 454 млн. долара по дело за измама
  • Интензивен е трафикът по някои гранични пунктове, съобщиха от МВР
  • Внимавайте в планината, лавинната опасност расте
  • Откриха близо 74 кг екстази в камион на „Дунав мост“ при Русе
  • Честваме паметта на преподобния Прокопий Декаполит
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преобразихме Емировския квартал, по този модел ще работим и в други зони


Преобразихме Емировския квартал, по този модел ще работим и в други зони
Айтос ще се превърне в строителна площадка през следващите месеци, анонсира кметът Васил Едрев
28 Януари 2024, Неделя, 20:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Опитваме се да подобряване начина на живот в общината, да покажем, че Айтос е добро място за живот

Кметът на Айтос Васил Едрев започва 2024 година с ясни перспективи пред общината - съвсем скоро ще се приеме бюджетът, подготвена е мащабна Капиталова програма и екипът му започва един по един да изпълнява поетите ангажименти по време на кампанията. Каква е философията на бюджета, вижте в нашето интервю.

- Г-н Едрев, каква е рамката на проектобюджета на община Айтос за 2024 година.

- Малко над 47 млн.лева. Имаме завишение с около 5 милиона лева в сравнение с предходната година. Както виждате имаме и много добра Капиталова програма. Много пъти съм казвал, че Айтос и населените места, ще станат строителни площадки, а и това, че ще сключваме договор с МРРБ за 15 млн.лева ще доведе до подобряване  условията на живот в нашата община.

- Сякаш променихте философията на бюджета, влизате в малките населени места, в малките квартали, в периферията...

- Връщайки години назад съм посочвал, че не трябва да делим хората, които живеят в нашата община дали са от малките населени места, квартали и центъра. Всички те са граждани на община Айтос и трябва да получават това, което трябва да получи всеки един човек. Политиката на общината е такава, че това, което не се беше случвало в продължение на години в малките населени места, в момента се случва и хората са изключително доволни. Непрекъснато всяка година обновяваме  - правим минимум по една чисто нова улица в селата. Виждате, че сега започнахме да правим четвъртокласната пътна мрежа. Философията за обновяването на града е точно такава - да вървим по периферията, квартал по квартал - подменяйки всички комуникации, създавайки нови тротоарни настилки, озеленяване, паркинги и всичко онова, което ще улесни живущите в кварталите хора. Свидетели сте на това, което става в Емировския квартал. Заради това сега залагаме на същия подход и за още два квартала.

- Какъв е потенциалът за развитие на местната икономика.

- Местната икономика може би не се развива по начина, който ние искаме, но има обясними причини. Имахме много добри предложения, но за жалост, негазифицирането на града отхвърли един хубав, мащабен проект, който може щеше вече да е реализиран от европейска фирма. В последния момент, когато трябваше да приключим разговорите, фирмата, която трябваше да прокара газификацията, отказа да го направи и това отказа инвеститора. Да, това е проблем, но искам да поясня, че безработица в община Айтос няма. Това се дължи най-вече заради близостта ни до морето, както и заради малките фирми, които съществуват. Те ангажират една голяма част от населението.

- Докъде стигнахте с проектирането на четирилентовия път до областния център? Кметът на Бургас Димитър Николов от години зове за по-сериозна активност от всички ваши колеги...

- Ние залагаме средства, но те са минимални. В момента, доколкото ми е известно, този четирилентов път стигна до изграждането на обхода на кв. „Ветрен“. Очакваме проектирането да продължи към нас, за да може да улесни гражданите, да подобри условията за бизнес и по-бързото придвижване до Бургас, където хората могат да ходят на работа съвсем спокойно. Това е един мащабен проект, който не е само в тази посока, а и в към Средец. 

- Чувствате ли се по-спокоен ли сте в началото на годината, държавата има приет бюджет и вие също може да си заложите вашата макрорамка?

- Безспорно съм много по-спокоен, защото в последните 2-3 години се наложи да се справяме с мижави бюджети, с които свивахме коланите, за да може да изкараме годината и нямахме никаква помощ от държавата. Благодаря на правителството, тъй като сега виждаме, че има желание да се помогне на общините. Този милиард, който бе заложен в държавния бюджет, вероятно ще продължи да съществува като инструмент и през следващите години, което за всички общини и гражданите е много добра новина. 

- Очаквате ли развитие за околовръстния път на Айтос?

- За съжаление не. Тези, които изграждат околовръстните пътища имат ангажимент към гражданите на общината. Околовръстният път не е общинска тема и не е по силите ни.

- Как би могъл да се развие районът на поделението?

- Поделението е върнато точно с определена цел. То е за спортни и образователни услуги, които няма как да бъдат реализирани на такъв голям терен. Това е терен от 100 декара в центъра на Айтос. Там няма инфраструктура и общината не е в състояние да я изгради и да реализира тези намерения, независимо дали те ще бъдат с образователна или спортна цел. Просто теренът е много голям за такъв тип дейности. Търсим някакво решение, за да излезем от тази рамка, защото в района не е разрешено да се извършва търговска дейност, например. Ние трябва да изградим всичко и да си го ползваме. Едва ли една община ще може да го направи.

- Какво е финансовото състояние на община Айтос?

- Винаги съм казвал, че община Айтос е финансово стабилна. Това беше така дори и по времето на ковид пандемията, когато някои общини изпитваха финансови трудности. Нямаме задължения и можем да участваме във всички проекти.

- Каква е идеята Ви за покрития пазар край реката?

- Ние ремонтирахме закритите помещения на зеленчукояи пазар, които хората ползват, но те са крайно недостатъчни. Тези маси отвън не позволяват на хората в зимни условия да извършват дейността си и да изкарват прехраната си. Идеята беше назряла отдавна и може би малко закъсняхме. Имахме проблем, който се надявам да бъде преодолян, за да може да направим един хубав, закрит и функционален пазар.

*В интервюто са използвани въпроси и на други медии

 


В категории: Айтос


Флагман.БГ Прецакаха ли го в "Капките" Прецакаха ли го в "Капките" 27/02/2024, Вторник 12:00 0
Флагман.БГ Почина голям български актьор Почина голям български актьор 27/02/2024, Вторник 11:51 0
Повече облаци по морето
Повече облаци по морето 27/02/2024, Вторник 09:21 0
България Всички новини
МВР: В доклада на ГДБОП за Пепи Еврото го няма името на Борислав Сарафов МВР: В доклада на ГДБОП за Пепи Еврото го няма името на Борислав Сарафов Името е споменато единствено във връзка с публично известна снимка, разпространена в медиите, се казва в съобщение на силовото ведомство Не можем да изоставим Украйна, но има риск от Трета световна война, обясни Радев Не можем да изоставим Украйна, но има риск от Трета световна война, обясни Радев Почина голям български актьор Почина голям български актьор Тъжната новина съобщи директорът на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и актьор Калин Сърменов Сензационно разкритие за "Ергенът" - Алек няма да избере нито една и ще избяга Сензационно разкритие за "Ергенът" - Алек няма да избере нито една и ще избяга В предишните два сезона ергените Виктор и Евгени все пак избраха фаворитка, но така и не стигнаха до официален граждански брак Невежеството на тази участничка потресе зрителите на "Стани богат" Невежеството на тази участничка потресе зрителите на "Стани богат" Не успя да познае герой от романа "Под игото", а твърди, че класиката била върху нощното й шкафче, но явно не я е чела  бТВ се върна при семейството от „Бригада Нов дом“, за да направи проверка на ремонта, ето какво установи бТВ се върна при семейството от „Бригада Нов дом“, за да направи проверка на ремонта, ето какво установи Доста зрители упрекнаха Вероника и Дарин, че просто не поддържат дома си и вероятно могат да се справят с доизграждането му сами Какво направи бате Панчо с образа на Тина Търнър Какво направи бате Панчо с образа на Тина Търнър Очаквах във всеки момент да премине към „Охридското езеро“, шегуват се зрители  А вас дразни ли ви тази инфантилна водеща А вас дразни ли ви тази инфантилна водеща „Аз обичам България” стартира на мястото на спрения куиз „Кой да знае”, но въпреки големите очаквания на публиката реакцията на зрителите бе отрицателна и с много критика „Червеният пират” заплашва министри и съдии след смъртта на Мартин Нотариуса „Червеният пират” заплашва министри и съдии след смъртта на Мартин Нотариуса Зачестяват заплахите му, плаши с бомби и директори на училища, разкри директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов Разкол в Сливенската митрополия? Отец Евгений обвини протестиращите свещеници, че били свързани с ДС Разкол в Сливенската митрополия? Отец Евгений обвини протестиращите свещеници, че били свързани с ДС Те пък обявиха, че Сливенския синод им нарушава правото на избор
Прецакаха ли го в "Капките" Прецакаха ли го в "Капките" С песента „Хелоу“ Зомбори трогна всички, а съпругата му Весела Бабинова едва сдържаше сълзите си от изпълнението на половинката си Вижте актуалната любовница на една от най-големите световни звезди Вижте актуалната любовница на една от най-големите световни звезди Коя е Елсина Хайрова Тя пребори коварно заболяване и днес се тунингова с хубава усмивка Тя пребори коварно заболяване и днес се тунингова с хубава усмивка Предвид проблемите, с които се бореше певицата, все пак ѝ е ред за положителни промени и вероятно е решила да се погрижи и за външния си вид Първата отпаднала участничка от "Ергенът" разкри страшна интрига за шоуто Първата отпаднала участничка от "Ергенът" разкри страшна интрига за шоуто Тя е балансирана и уравновесена, а в интригантското предаване няма място за такива като нея  Смъртта на самозапалилия се във Вашингтон летец е трагедия, признаха от Пентагона Смъртта на самозапалилия се във Вашингтон летец е трагедия, признаха от Пентагона Той се превърна в жива факла в знак на протест срещу войната в ивицата Газа Ще изпрати ли НАТО сухопътни войски в Украйна? Ще изпрати ли НАТО сухопътни войски в Украйна? Макрон не изключва това да се случи, а Володимир Зеленски коментира, че Тръмп не разбирал Путин, защото не е воювал с него Козирогът ще се радва на пари, Лъвът - на любов, а Близнаците да си пазят здравето! Козирогът ще се радва на пари, Лъвът - на любов, а Близнаците да си пазят здравето! Хороскоп за деня – 27 февруари 2024, вторник   Рязане на пенис, уши и нос - от Балканите ли са най-бруталните екзекутори Рязане на пенис, уши и нос - от Балканите ли са най-бруталните екзекутори Зловещо убийство разтърси Виена, разследващите разпознаха "стила на балканската мафия" Лукашенко спечели нови избори в Беларус, явно ще управлява до края на живота си Лукашенко спечели нови избори в Беларус, явно ще управлява до края на живота си Гражданите на Беларус вчера избраха 110 депутати от Камарата на представителите на Народното събрание Интервюто на Тъкър Карлсън с Путин влиза в учебната програма в Русия Интервюто на Тъкър Карлсън с Путин влиза в учебната програма в Русия То ще учи децата да идентифицират надеждни източници на информация
Ицо Хазарта Ицо Хазарта Успех не е да те назначи Доган за милиардер Виц на деня Виц на деня - Защо навремето девойките са прескачали през огъня!?
- Защото епилаторът е създаден доста по късно.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, след развода много напълнях. Какво да правя???
- Спри да празнуваш...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много е глупаво да си мислиш, че една жена е луда по теб. Те са си луди по рождение, затова изобщо не се мисли за специален.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори