×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Могат ли перките за ток в морето да унищожат българския туризъм?


Могат ли перките за ток в морето да унищожат българския туризъм?
„Вие можете ли да седите на плажа и срещу вас да се върти перката за генериране на електричество", попита депутат от БСП, отговориха му с ирония
Ключови думи: депутати, парламент, закони
25 Януари 2024, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за офшорните възобновяеми източници след бурни дебати

Законопроектът за възобновяемите източници в морските пространства бе одобрен на първо четене от Народното събрание днес. И той обаче предизвика сериозен спор, включително и сред депутати, принадлежащи на едни и същи парламентарни групи. Вносители са представители на четири политически сили – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, но и Гроздан Караджов от опозиционната ИТН.

Това е вторият опит за прокарване на изцяло новия закон, след като на предишното кратко Народно събрание не му остана време да го приеме.

Целта, според мотивите на вносителите, е запълване на нормативната празнина в сферата на енергията от възобновяеми източници в морските пространства на Република България, така че да бъдат уредени правно-административният път и принципите за планирането, изграждането, експлоатацията и премахването в края на полезния им живот.

Припомняме, че преди няколко седмици реакция срещу законопроекта дойде от рибари от най-северното ни Черноморие – в Добричка област. Те изразиха опасения, че вятърните генератори ще нанесат вреди на бранша и ще прогонят рибата.

В Бургаско реакция нямаше. Предполага се, че на юг ветрогенератори няма да се поставят, тъй като метеорологичните условия не са неподходящи за тях и те не биха били икономически изгодни.

Изненадващо обаче днес в пленарната зала се появи нов аргумент срещу закона. Бяха изразени опасения, че вятърните перки в морето ще прогонят туристите.

„Проектът на закон, който предлагате, ще унищожи и българското море, и българския туризъм”, каза в типичния си стил Борислав Гуцанов от БСП. Той е известен с апокалиптичните си прогнози за България най-вече покрай ограничаването на руските енергийни източници.

„Вие можете ли да седите на плажа и срещу вас да се върти перката за генериране на електричество? Г-н Мирчев и Икономов, ако отидете на плажа, с пръчки ще ви изгонят, ако ви разпознаят“, обърна се Гуцанов към двама от вносителите на законопроекта.

По думите му в част от докладите се говори, че ветропарковете няма да пречат на корабоплаването. „А някой нещо да спомена за туризма? Предполагам, знаете, че имаше подобни проекти за изграждане на ветропаркове над „Албена“ и, слава Богу, успяха да ги спрат, защото щяха да закрият курортния комплекс. Или вие вече сте си купили къщите в Гърция и там ходите на почивка, и ви е все едно българските граждани къде ще отидат?”, добави Гуцанов, цитиран от пресцентъра на БСП.

Народният представител бе категоричен, че такива ветропаркове няма нито във френската Ривиера, нито в испанската Ривиера, нито в Италия, Гърция, Турция. „Да, има ги в Северно море, но в Северно море някой да ходи на плаж?“, попита Гуцанов.

Той постави и друг въпрос - какви са дълбочините в Северно море и какви са в Черно море.

„Изграждането на едно такова съоръжение на дълбочина от 200 до 300 метра ще струва много скъпо и, разбира се, че инвеститорът ще гледа да го разположи по-близо до брега. От огромно значение е на каква дистанция от брега ще е всяка една вятърна мелница“, посочи Гуцанов.

Думите му предизвикаха иронични реакции.

Все пак според Делян Добрев от ГЕРБ, в думите на Гуцанов по отношение на туризма има резон. Затова законопроектът щял да се гледа на второ четене в удължен срок, за да се приемат предложения за определени зони, които и да са отдалечени от брега, в които да може да се инсталират съответните ветрогенератори. Така те нямало да се виждат.

„Т.е. като си лежите Вие на шезлонга във Варна, няма да виждате перки, и това трябва да го гарантираме с предложения между първо и второ четене“, посочи Добрев.

Не било вярно, че инвеститорите щели да искат да са близо до брега. Просто защото дълбочината падала рязко още в началото на морето и нямало никакво значение „дали си на 2 км или на 200 км“. При всяко положение трябвало да се инвестира в плаващи платформи, които са закотвени за дъното.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ се подигра на депутата от БСП: „Г-н Гуцанов, за нас е истински празник винаги когато Вие излезете да говорите на трибуната, защото на 28 септември 2023 г. Вие излязохте и казахте, че ако продължаваме с тази дерогация и този „Лукойл“, ще направим цената на литър бензин 4 лева. Днес, месеци вече по-късно, тя е с точно 28 стотинки по-ниска от времето, в което Вие дадохте тази прогноза. Г-н Гуцанов, Вие сте давали не само тази прогноза, но и други прогнози, като това, че ще останем без газ, ще останем на тъмно и т.н. Единственото, което Вие искате да правите, е да плашите хората. Но хората не трябва да бъдат плашени. Страх не трябва да се всява по този начин. И Вие, за съжаление, изрекохте доста неистини и доста неискрени притеснения преди малко.“

Според Мирчев ветрогенераторите в морето няма да повлияят по никакъв начин на туризма. Те щели да бъдат на поне 20 км брега и нямало как да се виждат.

Щяло да има кръгла маса, която ще адресира опасенията, преди окончателното приемане на закона.

„Това, което всъщност на Вас Ви пречи, г-н Гуцанов, не са перките в Черно море, а това е независимостта на българската енергетика. Това е проблемът за Вас и за тези, които под една или друга форма с лостове Ви управляват, а те знаете, че са на изток от България“, заключи Мирчев.

Депутати от „Възраждане“ - формация също обвинявана в проруски позиции, обаче защитиха тезата на Борислав Гуцанов, включително и по линия на опасенията за туризма.

Владислав Панев от ПП-ДБ (представител на фракцията „Зелено движение“) обясни, че твърденията, че не се поставят ветрогенератори покрай морските крайбрежия в Европа, не са верни. Офшорни перки имало в туристически държави като Гърция, Португалия, Италия, Испания.

„Така че този законопроект според мен е полезен и за българската енергетика и не виждам въобще с какво би увредил българския туризъм - не само българския, а, както виждаме, и в страните от средиземноморския регион“, добави Панев. Той също повтори, че ветрогенераторите ще са много навътре в морето.

Депутат от „Възраждане“ обаче се позова на инвеститори, че те имат интерес „перките“ да са максимално близо до брега, тъй като кабелите за преноса на ток оскъпявали силно инфраструктурата.

Законопроектът в крайна сметка бе одобрен на първо четене със 112 гласа „за“, 53 „против“ и 3 „въздържал се“.

Направи впе чатление, че ИТН се разделиха по темата. Един от тях гласува „за“ (вероятно вносителят Гроздан Караджов), а трима бяха „против“.

Различно от съратниците си гласува и един народен представител от ГЕРБ-СДС, който бе „въздържал се“. Това, изглежда, бе бургаският депутат Любен Дилов-син. След гласуването той взе думата по процедура за различен вот от мнозинството.

„Не мисля, че има морски депутат, който би могъл да подкрепи законопроекта в този му вид и то с голямо насилие над себе си. По тази причина и аз не го подкрепих“, каза Дилов.

Законопроектът бил много несъвършен, най-меко казано.

„Само за Виа Понтика може да говорим 45 минути къде му е мястото, какво е още... Много-много несъвършенства. Надявам се наистина между първо и второ четене да се включат сериозни експерти, ако мнозинството иска това нещо изобщо да се появи“, добави бургаският депутат.

 


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
21
Коментара по темата
21.
21
26.01.2024 11:14:04
3
5
ВСЯКО ТЪРЖЕСТВО НА БЪЛГАРИЯ Е СМЪРТ ЗА РУСИЯ ЦИТАТ НА БОКЛУКА ДАЛ ИДЕЯ И ВЪДВОРИЛ ЛЕВСКИ ДА БЪДЕ СЪДЕН НЕ КАТО РЪКОВОДИТЕЛ БРЦК БЪЛГАРИЯ РЕВОЛЮЦИОНЕН ЦЕНТРАЛЕН КОМИТЕТ А КАТО ОБИКНОВЕН КРАДЕЦ ГРАФ ИГНАТИЕВ
20.
20
26.01.2024 11:11:01
3
3
МОГАТ ДА САМО В КРАТУНИТЕ НА МАЛОУМНИТЕ ДЕБИЛИ НА В Г.З РАЖДАНИ КОПЕЙКИН КЪСОПИШКОВ ДА ВРЕДЯТ НА РАЗВИТИЕ БЪЛГАРИЯ ДА ЛЯГАТ В ИНТЕРЕС НА РУСИЯ 1ВО МЯСТО РОДООТСТЪПНИЦИ БОКЛУЦИ
19.
до 7 небай ганьо недебилът
26.01.2024 10:08:13
2
2
ъ Южна Корея? Надали някой ходи в Пусан на море след като средните температури на въздуха през Юли и Август варират между 24-26 градуса а и вятъра там е на съвсем друго ниво все пак отсреща е океана.
18.
До 16
26.01.2024 07:21:41
5
3
Рибата е свикнала с индустриалните шумове.От пристанища,кораби и т.н.
17.
Някой
25.01.2024 23:27:11
7
7
Тъпото бсп сигурно мисли че перките ще са на мокрия пясък. В морето има ветрове и ако могат да се ползват то трябва да се ползват. Те пак наскачаха за да е полезно на ония с червените бензиностанции.
16.
Гост
25.01.2024 22:03:02
6
9
Туризмът не, ама рибата да!
15.
дo9
25.01.2024 21:17:08
1
13
Анализ на учени от БАН 2019 год
Запаси от СероВОДОРОД в Черно Море са за колосялните 330 -ГОДИНИ упогреба от БГ страна която потребява около 4млрд кубика ГАЗ
Технолотия за извличане имат японци и корейци
ВОДОРОДА е обявен за ГОРИВО на БЪДЕЩЕТО
В Черно Море всичко ПОД 140 метър е сероВОДОРОД
Технологиятя умишлено НЕ се развива за да върви алъш вериша ня МОСКВА и АЗЕРБАЙДЖАН
Отделно има конвенционален ГАЗ в същия район шелфа в който Мирчув иска да клагя ВЕЙ мошности
14.
работа работа работа
25.01.2024 21:05:12
9
20
Гуцито е мазен тарикат но е много ПРАВ
На ФРЕНСКАТА Ривиера НЯМА перки
В Испания Марбеля,Аликанте, перки в МОРЕТО НЯМА перкете са навътре по баири и чукари забутани по малки селца
Перки бол в СЕВЕРНО море Дания и Германия само че там НИКОЙ НЕ ходи лято на море освен ексгремисти кайт сйрфисти с 5мм/7мм неопрени щот лятотото водята е 10градуса
ГЪРЦИЯ перки бол колкато искаш НО НО перките са КАЧЕНИ ГОРЕ по планинските хребети и върхове я НЕ в морето
В Италия Сицилия в морето ПЕРКИ НЯМА всичко е на високо в планините
Край България минава един постоянен мощен ВЕТРОВИ поток от Украйна до ИСТАНБУЛ който обаче е ДАЛЕЧ от БГ бряг 20-50 мили навъгре в морето там дълбочината е голяма и НЕ е рентабилно скъпо е строителсгвото
БЛИЗО до брега е грозно ,опаснo зa корабоплаването а НИСКОчестогните инфразвуци са нещо кошмарно,опасно и АНТИтуристическо и всеки турист ЩЕ избяга с 200 на 5мин от престоя си
13.
Като видя гуцанчето
25.01.2024 20:31:49
1
15
Винаги се сещам за Елит банк, на която бе директор и дори финансира закупуването на катамарани, покрай раздаване на кредити на наши, червени и верни другари....
12.
Хахах
25.01.2024 20:11:42
17
13
Бахти глупостите , по всички държави пълно с такива перки само на нас ще ни унищожат това и онова . Как не са скочили зелените , че ще пречат на пътя на птиците още се чудя
11.
Меден рудник
25.01.2024 19:58:27
3
10
Да вържат чепарета на перките
Ши скъсат рибата
10.
Бургазлия
25.01.2024 19:34:43
9
8
Kък да унищожиш нещо , което не съществува?
9.
Анонимен
25.01.2024 18:55:10
7
25
Имаме патент в БАН за сероводородни генератори в морето като шамандури които извличат водорода от дъното и генерират ток. Прочетете малко и ще видите !?!?
А те се занимават с глупости да купуват стари перки които имат ресурс естествено и малко не са рентабилни.Нашето море е пълно с сероводород!?!?!
8.
реалист
25.01.2024 18:50:16
8
24
смятай какви боклуци населяват територията
щом слагат плюсчета на коментар, който визира окупация от чужда държава.
7.
Паткан
25.01.2024 18:42:30
21
18
В Южна Корея как може, а забравих бай ганя е по-тъп и малоумен от корейците... Виже в Бусан, крайбрежен град в Южна Корея как са го измислили хората! Червените дебили няма смисъл да ги коментирам...
6.
путкин
25.01.2024 18:23:46
17
13
до #6:

ела, пиле, ела, с джувелини ще те посрещнем.
5.
путин
25.01.2024 18:18:06
21
17
правете.че като дойда всичко да е готово.искам и магистрала през езерото и меден рудник.
4.
СТОЯНЧО.СЕРВИТЬОРА
25.01.2024 18:13:15
8
39
ЕПА.ПРАВЕТЕ.СИ.ПЕРКИ
У.СОФИЙСКО.РАВНО.ПОЛЕ
3.
СТРОГОВЗОР
25.01.2024 18:10:24
11
16
НЕ.БСП.А.МАЛКИТЕ
ЛИБЕРАЛЧЕТА
2.
БЛАГОИЗТЕЗАР
25.01.2024 18:07:47
18
21
ТИЯ.ПОМИСЛИХА.ЧЕ.И
МОРЕТО.Е.ТЯХНЖ
1.
БСП хаха
25.01.2024 18:07:11
40
35
„Вие можете ли да седите на плажа и срещу вас да се върти перката за генериране на електричество", попита депутат от БСП
Хахаха от БСП са традиционно лоботомирани.
Тия перки се правят на километри на вътре в морето, а не преди шамандурата.
Тия от БСП са си шамандури. Дано да ги няма в следващия парламент
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори