×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Живот на ръба и от заплата до заплата: 73 процента от българите не спестяват


13 Януари 2024, Събота, 09:40 ч.
Автор: Флагман.бг

84% от българите разчитат единственото на парите, които получават от заплата или пенсия

От заплата до заплата - това дефакто описва живота на масовия българин. Парите стигат за преживяване на месеца, но няма никаква възможност да се спестява, показват резултатите от проучване на агенция „Тренд”.

73% от българите не успяват да спестят никакви пари. В проучването по поръчка на Finance Academy само 22% от анкетираните отговарят, че заделят пари всеки месец. 84% от българите разчитат единственото на парите, които получават от заплата или пенсия. А едва 7% са хората, които инвестират в някакви финансови продукти.

Ирина е една от тези 22% у нас, които успяват да спестят пари. Финансовата ѝ философия е да не харчи повече, отколкото изкарва. „Човек може да се справи и с 2 000 лв., и с 10 000 лв. Зависи колко са ти разходите и колко изкарваш. Има такъв принцип – трябва поне 10% да се спестява, 30% остават за разходи”, обяснява тя пред Нова телевизия.

На другия полюс е Катерина, която не успява да спестява. „Откакто съм се прибрала в България, спестявания няма. Преди три години живеехме в чужбина, там поне може да заделиш някой лев. Тук няма шанс”, е мнението ѝ. Експертите признават, че каквато и финансова култура да имаме, ако заплатата не стига, няма как да заделяме от нея. Затова съветват внимателно да взимаме решение дали наистина да спестим, или да инвестираме парите си в придобиване на нови умения.

„Много е трудно да заделяме, когато имаме много ниски доходи. И тук първата стъпка, която трябва да направят хората, е да инвестират в образование, което да им даде по-добра професия. Или в умения, които в момента се търсят на пазара на труда”, посочи Георги Захариев от Finance Academy. На фона на негативната статистика, размерът на влоговете в банките се е увеличил сериозно само за няколко години. Но тези пари са притежание на много малък процент от хората.

„Депозитите на домакинствата достигат 76 млрд. лв. в края на 2023 г. От началото на 2020 г. са нараснали с 20 млрд. лв. Тоест, наистина имаме ръст на спестяванията, но той не е равномерно разпределен. По-високите цени, които притиснаха гражданите през последните две години, водят до по-малка възможност за спестяване”, поясни Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Проучването показва още, че 39% от българите смятат, че животът им ще остане същият и през новата година. Докато 32% са по-скоро оптимисти и очакват повишаване на стандарта си на живот.


В категории: Бизнес


9
Коментара
Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
9
Коментара по темата
9.
no7 boy
13.01.2024 19:16:43
2
1
ti si mnogo pros dude
8.
bednqka
13.01.2024 16:01:20
3
2
„Много е трудно да заделяме, когато имаме много ниски доходи. И тук първата стъпка, която трябва да направят хората, е да инвестират в образование, което да им даде по-добра професия. Или в умения, които в момента се търсят на пазара на труда”,

Ей това си го набийте в празните тъпи глави. Докато не го осъзнаете и разберете вечно ще ревете че не ви стигат парите. И че някой ви е длъжен понеже сте се родили да ви дава "заслужено" пари

Не съм чул капитан/моряк , международен шофьор, пилот /рвд , програмист и други в ИТ сферата да реват колко им е скъпо всичко и как нямат пари. Изводите си ги правете сами ако можете. Ако не продължавайте с рева
7.
до 6
13.01.2024 15:57:00
4
2
ти като си беден и мислиш че всички около теб са така нали? Събирате се с аверите дето общо заплатите ви са колкото на един капитан тираджия пилот или на един програмист и почвате да мрънкате колко е скъпо всичко :)

Айде като толкоз ги разбираш да кажем че теорията ти е вярна и ходил някой си да купува по 1-2 неща колкото да не умря от глад. Ми що няма фалирали плод зеленчуци и държат екзотични плодове? Нали според простата ти логика няма кой да ги купува - кой нормален търговец ще държи стока която се разваля и не се купува? Я кажи и био магазина що не е фалирал? И разни други? Ми тия дето внасят бмв ауди порше мерцедес и т.н. как не са казали - еее бахти бедния народ то тука 2 коли не може да продадем дай да затваряме? Кажи що всички апартаменти се купуват на зелено преди сградата да е построена? Кажи що чалготеките са пълни що никой не е слязал от таралясника и да ползва я колело я автобус? Айде дай малко отговори ;)
6.
до 4
13.01.2024 14:59:02
3
4
Ти имаш ли изобщо връзка с главния мозък? Та може ли хората да не купуват дори храна, поне в малки количества, поне некачествена? Има ли някаква конкуренция, позволяваща да се бойкотират определени магазини? И има ли нещо все пак по-евтино от клеясалото студено тесто по баничарниците? Каква е алтернативата според теб? Да си поръчаш дупка в гробищата?
5.
Запознат
13.01.2024 14:27:00
1
3
Истината е, че поне 80% са в сивата икономика и заедно с работодателите си участват в тази схема.Вземат се пари на ръка, плащат се минимални осигуровки, пишат се на половин работен ден, те бачкат по 8-10-12 часа и си траят.На хартия излиза, че взема по 900-1000 лв , реално взема 1500-2000хил в схемата, заради спестените данъци и осигуровки.Българина не може да осъзнае още,че докато не мине през общото благо не може да има собственото!
4.
bednqka
13.01.2024 13:25:20
5
4
Ма кво разправяш бе мизерства българина хахаах
Затова заведенията пълни. То една баничка е 3лв минимум вече - ама не виждам фалирала баничарница - значи се купуват. Беден ма не слиза от колата - и всеки по един в кола. В магазините същото уж цените много високи ама купуват не си играят - фалирал магазин да има хранителен не. Бедния българин дето има 140 000лв за врачки ахахаха Чалогтеките пълни иначе бедни. 1001 нощ приказки
3.
4та национална катастрофа
13.01.2024 11:39:23
7
7
((Да, превръщането на България в глобално евро-сметище беше просто цената, която субектът на властта беше съгласен охотно да заплати, за да постигне целите си - ((защото Властта е винаги в името на Себе си.)) ((Тя е такава реалност, която не вижда причини за себе си извън себе си.)) Особен тип реалност - тези, които я притежават, могат да си мислят каквото си искат, но самата Власт като реалност е винаги при себе си и се разширява.)) ((Това е разбиване на големия обществен интерес, разрушаване на обществото, заради интереса на някаква частна съсловна група.)) ((Това, образно казано, е интересът на червея за сметка на ябълката.)) Много добре помня как преди години, разговаряйки с представителите на това съсловие, те не криеха своята злобна, саркастична омраза към всички останали: „Народецът ли? Ха, ха, ха..." Да , това са две Българии, две култури, които живеят на една и съща територия, но те просто си пречат. За сега те не успяват да намерят някакъв приемлив мотив за съвместно съществуване. Дори в едно кастово общество, каквото е индийското, кастите наистина не се допират, но имат механизми за общо съществуване. А нашите два свята просто не намират начин да живеят на едно и също място. ((Едната, малката група, аз наричам българяни. Те присъстват в българската територия с правата и морала, прилягащи фактически на агресор.)) ((Това е малко хищно племе, което е завладяло своята територия и няма никакво намерение да преживява в някакви компромисни форми с другите - арийци срещу дравиди, конкистадори срещу маи, османлии срещу гяури и пр.)) Тоест, имаме отношение между агресор и подчинените нему. Това са неприкрити форми на антагонизъм с невъзможност за каквато и да е търпимост извън условието ((за абсолютно и безусловно подчинение от страна на покорения етнос.))
2.
До 1
13.01.2024 10:08:00
3
11
Поне 3000
1.
Пор чвор
13.01.2024 09:57:31
3
11
Някой ще напише ли колко пари трябва да получава един живущ в Бургас за да остане и за заделяне ? Че много противоречиви мнения има
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори