Бърза и лесна капама по стара българска рецепта
Само 5 часа печене ви делят от идеалната празнична капама
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
кисела зелка - 1 бр.
свинско месо - 500 г
телешко месо - 500 г
пилешки бутчета - 2 бр.
наденица - 1 бр.
ориз - 1 ч.ч.
сланина
червено вино - 1 ч.ч.
дафинов лист - 6 листа
червен пипер - 2 с.л.
кимион - 1 ч.л.
сол - на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Преди да започнем да режем киселото зеле на ситно, си оставяме няколко листа за отгоре. Измиваме си ориза и го отцеждаме от водата. Нарязваме си свинското и телешкото месо на едри парчета, а пилешките бутчета - на две. Осоляваме месото и го поръсете с малко черен пипер, а сланината - на тънки ивици.
Приготвяме си голям глинен гювеч и на дъното поставяме 2-3 ивици сланина. След това поставяме половината от целите зелеви листа. Започваме да нареждаме ситно нарязано кисело зеле и половината от ориза.
Поръсваме с половината от подправките, след което няколко ивици сланина, половината месо свинско и телешко и половината наденица. Нареждаме отгоре отново всички останали съставки на пластове, накрая поставяме и пилешките бутчета в празничната капама. Завиваме всичко с останалите цели листа кисело зеле и поливаме с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок. Затваряме капака на селската капама, включваме фурната на висока степен, докато заври.
След като заври, намаляваме фурната до 160 °C и оставяме да се пече около 5 часа.
Източник: Gotvach.bg
Украински войници превърнаха BMW 7-Series в мобилна ракетна установка
Лионел Меси получи часовник за 1,1 милиона долара
Грешката, която качва разхода на гориво през зимата с до 2 литра на 100 км
Четвърти цвят на светофара: бъдещето на трафика с автономни коли
ЕК отстъпва от забраната на ДВГ, но с нови условия, които може да убият автомобилната индустрия
Празниците насаме: как да превърнем самотата в грижа за себе си
2026: Годината, в която Близнаци, Везни и Водолей спират да отлагат съдбата си
Предсрочните избори (не)избежни – 22 март или 5 април са най-вероятните дати
2025: Рекордна година за златото - поскъпване, търсене и интерес от българските инвеститори
Мария Цънцарова не е освободена от работа
РИОСВ потвърди: Производството на „Кроношпан“ е в екологичните норми
Игнажден чука на вратата: Вярвания, ритуали и как да посрещнем късмета
