×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Общински съветник от Карнобат строи соларен парк край айтоско село, получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС


Общински съветник от Карнобат строи соларен парк край айтоско село, получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС
На днешната сесия на ОбС-Айтос кметът Васил Едрев получи одобрение да прехвърли няколко общински земи на „МЕГАВАТ СОЛАР", собственост на Пламен Костадинов
19 Декември 2023, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Касае се за близо 190 декара бивши земеделски земи в землището на село Черна могила, в което живеят около 80 човека

Карнобатски зърнопроизводител, който от ноември т.г. е и общински съветник в родната община, ще реализира мащабен проект в Айтоско, научи Флагман.бг. Пламен Костадинов, който бе водач на листата на ГЕРБ е учредил миналата година фирма, чиято дейност е разработка на соларни електроцентрали и сега планира да инвестира в айтоското село Черна могила. 

Интересното е, че днес, по време на редовната сесия на Общинския съвет в Айтос, местните парламентаристи обсъдиха докладна, внесена от избрания за четвърти мандат Васил Едрев. Под номер ОбС-347/04.12.2023 г., в документа се съобщава, че има инвестиционно намерение от фирма, която иска да строи фотоволтаична централа в землището на селото. Описани са и имотите, на които компанията е хвърлила око - те се намират на югоизток от Черна могила и любопитно са раздалечени един от друг. Ето какво пише по-конкретно в докладната:

„В община Айтос е постъпило искане с вх.№92-ф 1158/31.10.2023 г. от „МЕГАВАТ СОЛАР” ЕООД ЕИК 206945822, … за даване на разрешение за изработването на проект за изменение на действащия Общ устройствен план (ОУП) на община Айтос в частта му за имоти в землището на с. Черна могила. Инвестиционното намерение на възложителя е изграждане на фотоволтаичен парк. Дружеството е собственик на 9 броя имоти в землището на с. Черна могила, община Айтос”.

Пламен Костадинов бе водачът на листата за общински съветници на ГЕРБ в Карнобат. Той влезе в местния парламент след изборите на 29 октомври
Костадинов е управител на фирмата "МЕГАВАТ СОЛАР" ООД, която днес получи право на ползване на 3 общински семи с площ 13 декара, за да ги добави към вече закупените от фирмата близо 178 декара в землището на село Черна могила, където да изгради соларен парк

След това са описани конкретните имоти, които можете да видите на картата долу. Общата им площ възлиза на точно 177 983 кв.м., или близо 178 декара. В докладната ясно се описва още, че фирмата има намерение да проектира и върху имоти, които са общинска собственост и с обща площ от 12 998 дка.

Имотите, върху които трябва да се изгради бъдещият соларен парк, се намират в овала. Едва 13 декара са общинските, които днес бяха отдадени към останалите 177 дка частни, собственост на "МЕГАВАТ СОЛАР"

Въпросните три общински имота ОбС може да предостави за изграждане на енергийни обекти. Нужно е квалифицирано мнозинство и предоставяне на равностоен имот от общински поземлен фонд по оценка, изготвена от независим оценител. Тъкмо това стана, след като, изглежда, администрацията си бе осигурила точно достатъчно гласове за квалифицираното мнозинство - 20 от 29. В случая такова е възможно дори само със съветниците от ГЕРБ и ДПС, които действат в симбиоза в Айтос.

По този начин, без проблем, местният парламент даде зелена светлина за зелената идея за фотоволтаик край с. Черна могила. Паркът ще се реализира върху 190 декара. С промяната в ОУП ще получи статут „предимно-производствен” 80% от площта да може да се ползва за застрояване при кинт 2.5 и 20% - за озеленяване. С други думи, няма да се ползват всичките 190 дка за фотоволтаици, а само около 152 дка. Как би следвало да се случи това?

Проверка на Флагман показа, че при изграждането на подобни системи, се използва следното правило:

При поставянето на фотоволтаици приземно, всеки 10 кв.м. земя могат да произвежда 1kW електроенергия; при поставянето им на навес, площта пада двойно за същата електроенергия. Предвид условието за кинт 2.5 и двата варианта технически са възможни, но по-вероятно е бъдещата централа да използва първият вариант. Тоест при 152 000 кв. м., би следвало да могат да се произвеждат 15 200 kW или 15.2 MW. Разбира се, това е чисто теоритично, тъй като тези системи са пословични с това, че са несигурни, зависещи много от метеорологичните условия и много уязвими на механични повреди. Иначе всичко изглежда добре за фирмата, поне на първо четене.

Защото на второ, ситуацията малко се променя, тъй като техническа грешка или такава от недоглеждане може да вкара клин в иначе добре задвиженото между колеги общински съветници колело.

В докладната от кмета на Айтос днес бе описано, че фирмата, която проявява инвестиционен интерес и която днес би следвало да е получила разрешение от администрацията за изготвяне на технически прогрес, е с името „МЕГАВАТ СОЛАР” ЕООД. Всъщност обаче такава фирма не съществува. Истинското име е „МЕГАВАТ СОЛАР” ООД и тъкмо тази грешка може да върне гласуваната докладна за повторно разглеждане, макар и ЕИК да е правилно изписан.

Проверка на Флагман.бг показа, че компанията е регистрирана на 20 май 2022 г. от трима съдружници - Пламен Желев Костадинов (общинският съветник от ГЕРБ в Карнобат), Веселин Янчев Янев и Никола Георгиев Христов. Тримата са внесли по 200 лв. капитал или общо 600 лв., с което учредяват дружеството с ограничена отговорност.

На името на Костадинов има няколко регистрирани други дружества, част от които имат сериозни обороти през изминалата година от порядъка на над 1 млн.лв. Основната им дейност е земеделие, като едната от тях е „АГРО СТИВ” ЕООД. Това е зърнопроизводител, който развива дейността си на територията на Бургаска област, който разполага с 5000 декара обработваеми площи, който засажда със следната продукция: зърнени растения, маслодайни семена, слънчоглед, пшеница, ечемик.

Интересен е скокът на Пламен Костадинов към фотоволтаичните системи - от земеделието в алтернативната енергия. Соларните панели, както е добре известно, вредят сериозно на почвата под тях. Така например проучване от юни 2022 г., публикувано в sciencedirect и поръчано от Geoderma Regional, показва, че при дългосрочна употреба почвата под соларните панели физически се промяне.

Органичната материя в нея драматично намалява с до -61%, повишава се електрокондуктивността и показателят pH (към киселинност), а паралено с това намаля и активността на микроорганизмите. Това, заключват в проучването, има средносрочен ефект върху почвата, правейки я за известно време значително по-малко продуктивна.

Избраният терен е със северно изложение и по този смисъл би следвало да е географски неподходящ за изграждането на соларен парк

Защо по тази логика „МЕГАВАТ СОЛАР” „жертват” вече закупената земеделска земя, остава мистерия. Остава и неизвестно това какъв точно е интересът на Община Айтос във въпросната инвестиция, особено след лошия пример от община Средец, където от буквално 3 години вече бившия кмет Иван Жабов опитваше да прокара идеята за соларен парк.

Любопитно е още, че избраният терен за строителството на бъдещата зелена електроцентрала  е хълмист. И то с наклон към север. Тоест ефективността на панелите ще бъде намалена заради посоката, в която е ориентиран теренът.

 




От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
11
Коментара по темата
11.
Айтозлия
20.12.2023 22:47:41
1
3
То ако е позволено да се правят соларни паркове на земеделска земя и аз да направя .
Защото последно не ми разрешиха и затова купувах изоставени къщи с големи дворове в регулация , понеже само в регулация могат да се правят соларни паркове.
10.
Айтозлия
20.12.2023 20:20:02
1
7
И с какво това ще допринесе за гражданите на общината?
Няма да се открият работни места, но за сметка на това някои хора ще се нагушат с пари.
Мотото е “Крадем айтозлии”
9.
seahorse
20.12.2023 15:27:45
1
8
Щом е от ГЕРБ ,значи е далавера !
8.
Руен
20.12.2023 09:47:06
4
2
Стотици граждани на Айтоска община изкарват прехраната си в Руенска община, която се управлява от ДПС от началото на демократичните процеси насам.
7.
@@@
20.12.2023 08:39:39
1
11
Важно е да се усвоят едни пари ,пък колко ще е ефективно ,не е важно.Зимата има нула ефективност.В Средец Жабов ,много му се искаше и той да си оближе пръстите.Това е истината,всичко друго са празни приказки.Инвестиция било,да сигурно с две работни места!!!
6.
Васил
19.12.2023 22:18:35
1
35
С чужда пита помен прави.
Много минаха и заминаха.......
5.
Почна се
19.12.2023 21:58:59
1
21
Само гледайте.
Продажби и кражби
4.
4.
19.12.2023 21:55:22
0
17
Дали нивите са купени от собственицит
3.
Пчко
19.12.2023 21:41:40
4
8
Пачолака е най големия бизнесмен в карнобат всички ги е страх от него
2.
*********
19.12.2023 21:36:35
2
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
1.
Гега
19.12.2023 19:04:37
1
13
Работим за Вас и точка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори