×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Общински съветник от Карнобат строи соларен парк край айтоско село, получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС


Общински съветник от Карнобат строи соларен парк край айтоско село, получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС
На днешната сесия на ОбС-Айтос кметът Васил Едрев получи одобрение да прехвърли няколко общински земи на „МЕГАВАТ СОЛАР", собственост на Пламен Костадинов
19 Декември 2023, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Касае се за близо 190 декара бивши земеделски земи в землището на село Черна могила, в което живеят около 80 човека

Карнобатски зърнопроизводител, който от ноември т.г. е и общински съветник в родната община, ще реализира мащабен проект в Айтоско, научи Флагман.бг. Пламен Костадинов, който бе водач на листата на ГЕРБ е учредил миналата година фирма, чиято дейност е разработка на соларни електроцентрали и сега планира да инвестира в айтоското село Черна могила. 

Интересното е, че днес, по време на редовната сесия на Общинския съвет в Айтос, местните парламентаристи обсъдиха докладна, внесена от избрания за четвърти мандат Васил Едрев. Под номер ОбС-347/04.12.2023 г., в документа се съобщава, че има инвестиционно намерение от фирма, която иска да строи фотоволтаична централа в землището на селото. Описани са и имотите, на които компанията е хвърлила око - те се намират на югоизток от Черна могила и любопитно са раздалечени един от друг. Ето какво пише по-конкретно в докладната:

„В община Айтос е постъпило искане с вх.№92-ф 1158/31.10.2023 г. от „МЕГАВАТ СОЛАР” ЕООД ЕИК 206945822, … за даване на разрешение за изработването на проект за изменение на действащия Общ устройствен план (ОУП) на община Айтос в частта му за имоти в землището на с. Черна могила. Инвестиционното намерение на възложителя е изграждане на фотоволтаичен парк. Дружеството е собственик на 9 броя имоти в землището на с. Черна могила, община Айтос”.

Пламен Костадинов бе водачът на листата за общински съветници на ГЕРБ в Карнобат. Той влезе в местния парламент след изборите на 29 октомври
Костадинов е управител на фирмата "МЕГАВАТ СОЛАР" ООД, която днес получи право на ползване на 3 общински семи с площ 13 декара, за да ги добави към вече закупените от фирмата близо 178 декара в землището на село Черна могила, където да изгради соларен парк

След това са описани конкретните имоти, които можете да видите на картата долу. Общата им площ възлиза на точно 177 983 кв.м., или близо 178 декара. В докладната ясно се описва още, че фирмата има намерение да проектира и върху имоти, които са общинска собственост и с обща площ от 12 998 дка.

Имотите, върху които трябва да се изгради бъдещият соларен парк, се намират в овала. Едва 13 декара са общинските, които днес бяха отдадени към останалите 177 дка частни, собственост на "МЕГАВАТ СОЛАР"

Въпросните три общински имота ОбС може да предостави за изграждане на енергийни обекти. Нужно е квалифицирано мнозинство и предоставяне на равностоен имот от общински поземлен фонд по оценка, изготвена от независим оценител. Тъкмо това стана, след като, изглежда, администрацията си бе осигурила точно достатъчно гласове за квалифицираното мнозинство - 20 от 29. В случая такова е възможно дори само със съветниците от ГЕРБ и ДПС, които действат в симбиоза в Айтос.

По този начин, без проблем, местният парламент даде зелена светлина за зелената идея за фотоволтаик край с. Черна могила. Паркът ще се реализира върху 190 декара. С промяната в ОУП ще получи статут „предимно-производствен” 80% от площта да може да се ползва за застрояване при кинт 2.5 и 20% - за озеленяване. С други думи, няма да се ползват всичките 190 дка за фотоволтаици, а само около 152 дка. Как би следвало да се случи това?

Проверка на Флагман показа, че при изграждането на подобни системи, се използва следното правило:

При поставянето на фотоволтаици приземно, всеки 10 кв.м. земя могат да произвежда 1kW електроенергия; при поставянето им на навес, площта пада двойно за същата електроенергия. Предвид условието за кинт 2.5 и двата варианта технически са възможни, но по-вероятно е бъдещата централа да използва първият вариант. Тоест при 152 000 кв. м., би следвало да могат да се произвеждат 15 200 kW или 15.2 MW. Разбира се, това е чисто теоритично, тъй като тези системи са пословични с това, че са несигурни, зависещи много от метеорологичните условия и много уязвими на механични повреди. Иначе всичко изглежда добре за фирмата, поне на първо четене.

Защото на второ, ситуацията малко се променя, тъй като техническа грешка или такава от недоглеждане може да вкара клин в иначе добре задвиженото между колеги общински съветници колело.

В докладната от кмета на Айтос днес бе описано, че фирмата, която проявява инвестиционен интерес и която днес би следвало да е получила разрешение от администрацията за изготвяне на технически прогрес, е с името „МЕГАВАТ СОЛАР” ЕООД. Всъщност обаче такава фирма не съществува. Истинското име е „МЕГАВАТ СОЛАР” ООД и тъкмо тази грешка може да върне гласуваната докладна за повторно разглеждане, макар и ЕИК да е правилно изписан.

Проверка на Флагман.бг показа, че компанията е регистрирана на 20 май 2022 г. от трима съдружници - Пламен Желев Костадинов (общинският съветник от ГЕРБ в Карнобат), Веселин Янчев Янев и Никола Георгиев Христов. Тримата са внесли по 200 лв. капитал или общо 600 лв., с което учредяват дружеството с ограничена отговорност.

На името на Костадинов има няколко регистрирани други дружества, част от които имат сериозни обороти през изминалата година от порядъка на над 1 млн.лв. Основната им дейност е земеделие, като едната от тях е „АГРО СТИВ” ЕООД. Това е зърнопроизводител, който развива дейността си на територията на Бургаска област, който разполага с 5000 декара обработваеми площи, който засажда със следната продукция: зърнени растения, маслодайни семена, слънчоглед, пшеница, ечемик.

Интересен е скокът на Пламен Костадинов към фотоволтаичните системи - от земеделието в алтернативната енергия. Соларните панели, както е добре известно, вредят сериозно на почвата под тях. Така например проучване от юни 2022 г., публикувано в sciencedirect и поръчано от Geoderma Regional, показва, че при дългосрочна употреба почвата под соларните панели физически се промяне.

Органичната материя в нея драматично намалява с до -61%, повишава се електрокондуктивността и показателят pH (към киселинност), а паралено с това намаля и активността на микроорганизмите. Това, заключват в проучването, има средносрочен ефект върху почвата, правейки я за известно време значително по-малко продуктивна.

Избраният терен е със северно изложение и по този смисъл би следвало да е географски неподходящ за изграждането на соларен парк

Защо по тази логика „МЕГАВАТ СОЛАР” „жертват” вече закупената земеделска земя, остава мистерия. Остава и неизвестно това какъв точно е интересът на Община Айтос във въпросната инвестиция, особено след лошия пример от община Средец, където от буквално 3 години вече бившия кмет Иван Жабов опитваше да прокара идеята за соларен парк.

Любопитно е още, че избраният терен за строителството на бъдещата зелена електроцентрала  е хълмист. И то с наклон към север. Тоест ефективността на панелите ще бъде намалена заради посоката, в която е ориентиран теренът.

 
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 0
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
Русия връща корекомите
Русия връща корекомите 20/05/2024, Понеделник 18:01 4
11
Коментара по темата
11.
Айтозлия
20.12.2023 22:47:41
1
3
То ако е позволено да се правят соларни паркове на земеделска земя и аз да направя .
Защото последно не ми разрешиха и затова купувах изоставени къщи с големи дворове в регулация , понеже само в регулация могат да се правят соларни паркове.
10.
Айтозлия
20.12.2023 20:20:02
1
7
И с какво това ще допринесе за гражданите на общината?
Няма да се открият работни места, но за сметка на това някои хора ще се нагушат с пари.
Мотото е “Крадем айтозлии”
9.
seahorse
20.12.2023 15:27:45
1
8
Щом е от ГЕРБ ,значи е далавера !
8.
Руен
20.12.2023 09:47:06
4
2
Стотици граждани на Айтоска община изкарват прехраната си в Руенска община, която се управлява от ДПС от началото на демократичните процеси насам.
7.
@@@
20.12.2023 08:39:39
1
11
Важно е да се усвоят едни пари ,пък колко ще е ефективно ,не е важно.Зимата има нула ефективност.В Средец Жабов ,много му се искаше и той да си оближе пръстите.Това е истината,всичко друго са празни приказки.Инвестиция било,да сигурно с две работни места!!!
6.
Васил
19.12.2023 22:18:35
1
35
С чужда пита помен прави.
Много минаха и заминаха.......
5.
Почна се
19.12.2023 21:58:59
1
21
Само гледайте.
Продажби и кражби
4.
4.
19.12.2023 21:55:22
0
17
Дали нивите са купени от собственицит
3.
Пчко
19.12.2023 21:41:40
4
8
Пачолака е най големия бизнесмен в карнобат всички ги е страх от него
2.
*********
19.12.2023 21:36:35
2
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
1.
Гега
19.12.2023 19:04:37
1
13
Работим за Вас и точка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Екшънът се разиграл в Павликени Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования и по професия е социален педагог, отдала е себе си на децата чрез подкрепата на млади семейства с репродуктивни проблеми, но и работейки ежедневно с момчета и момичета със специални образователни потребности Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! До 30 май движението от 157 км до 162 км ще е двупосочно в платното за София, ограничението е 50 км/ч! Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Детето е било затворено от 24-годишната си майка си в клетка на ужасите в апартамента, в който живеели След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас В двуетажния палат на Садулата в кв.Победа ченгетата намериха голямо количество обработен и необработен друсан чай, предназначен за пазара РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас Уведомено е и Министерството на образованието и науката
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори