×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тръмп ще отбележи първите 100 дни от управлението си с митинг в Детройт
  • Ето какво ще е времето днес
  • Тръмп ще намали въздействието на автомобилните мита
  • След великденската ваканция, депутатите се събират за две заседания, започвайки с извънреден парламентарен контрол днес
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се прави традиционен домашен суджук?


10 Декември 2023, Неделя, 22:01 ч.
Автор: Флагман.бг

Домашният сушен суджук е прекрасно мезе, с което можем да избегнем изкуствените съставки на колбасите, предлагани в магазина

Ако и вие гледате с недоверие на част от предлаганите в търговската мрежа суджуци и луканки, съмнявайки се какво точно купувате и плашейки се от всички Е-та, изписани на етикета, значи е време се върнете към старите български традиции, когато домашният сушен суджук се е приготвял през месеца с най-светлите и най-вкусните празници – декември, пише actualno.com.

Не са минали много години от онези снежни зими, в които коминчетата пушеха уютно, в селските дворчета се чуваха звуци от домашни животни, а на терасите се сушаха домашните суджуци, под които котките лакомо се облизваха. Дори да нямате къща на село и да нямате намерение да отгледате сами животното, чието месо е нужно за суджука, нищо не ви пречи да си го приготвите сами и в града, за да сте сигурни в качеството му и да се насладите на добрия вкус. Необходимо е само да знаете какво се слага в него и как се суши суджук, за да стане най-вкусен.

Как се приготвя суджукът?

Приготвянето на суджуци е традиция за страната ни, като дори марка български суджуци – „горнооряховски суджук“ притежават патент за името в рамките на Европейския съюз. Макар да са различни рецептите за приготвяне на суджук в различните части от страната – в Горна Оряховица се приготвя само от прясно говеждо и подправки, в Разлог – само от свинско месо и подправки, а в други райони – от свинско месо и месо от едър преживен добитък, суджукът в крайна сметка представлява кълцано месо, независимо дали говеждо, свинско или смес, подправено с традиционно подправки.

Към месото старите българи слагали само отбрани ароматни подправки – кимион, захар, сол, черен пипер, сминдух, чубрица и други. Използването на прясно и домашно месо, ароматни подправки от градината или балкана и сушенето на суджука на терасите, спазвайки старите традиции, са онези малки тайни, които правят суджуците от детството ни толкова вкусни и толкова различни от тези, които днес купуваме в търговската мрежа.

Ако знаете как се суши суджук, може да си приготвите това вкусно мезе и в града, закупувайки чисто месо с доказано качество.

Как се суши суджук?

Сместа от кълцаното месо и подправките се пълни в естествени черва, връзват се в краищата, придава се традиционната форма на суджука – подкова и се притиска, преди да се окачи за зреене и сушене. Процесите на зреене и сушене са не по-малко важни от качеството на месото и подправките, от които се приготвя суджукът. За да бъде вкусен и качествен, важно е да знаете правилата и тънкостите, свързани с въпроса как се суши суджук.

  • 1. От ключово значение е при пълненето на червата да не остане никакъв въздух.
  •  
  • 2. Мястото, на което се оставят суджуците, за да узреят, трябва да е хладно, а температурата там – относително постоянна. Важно е и да е проветриво. Това са важни условия за качественото сушене на суджука.
  •  
  • 3. В началото – първите 4-5 дни – суджукът изисква да му отделите време и внимание – необходимо е да го заглаждате, за да запазите първоначално придадената форма на подкова, както и за да гарантирате, че няма да остане въздух в червата.
  •  
  • 4. Последната стъпка е притискане на суджуците за около ден, за да се сплескат, последвано от окачването им на хладно и проветриво място, където да изсъхнат.
  •  
  • 5. Проявете търпение. Средно месец ви е нужен – от 20 до 40 дни, което зависи от избора на месото, за да е готов суджукът ви за консумация. Поднесете с домашно червено вино – златна класика, която ще превърне дома ви в притегателно място за роднини и приятели.

В категории: Животът


3
Коментара
Флагман.БГ Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона 29/04/2025, Вторник 22:00 0
Флагман.БГ На десния си крак носи бижута за... На десния си крак носи бижута за... 29/04/2025, Вторник 21:03 1
Големи проблеми с водата в...
Големи проблеми с водата в... 29/04/2025, Вторник 20:40 0
Млада жена нападна полицаи
Млада жена нападна полицаи 29/04/2025, Вторник 20:00 0
Флагман.БГ Спечели чисто нова кола Спечели чисто нова кола 29/04/2025, Вторник 19:40 0
Флагман.БГ Каза за българския футбол Каза за българския футбол 29/04/2025, Вторник 19:24 0
3
Коментара по темата
3.
Хахаха
11.12.2023 11:44:18
0
6
И в крайна сметка как се прави суджук не разбрахме . Разбрахме само че се слага месо и подправки и как се суши.
А може би авторът пита читателите , "как се прави традиционен домашен суджук" ? Тайна пич ..в магазина има горно оряховски яж си от него !
2.
Дегустатор на суджук
11.12.2023 05:24:07
1
8
Най важно е да знаете произхода на месото! Месото на животно, което е пасло трева има различен вкус от онова което е хранено с ГМО смляна зърнена храна. Това е една от причините в магазина да няма месо от което да направите онзи суджук.
В града има проблем със сушенето, къде да намерите място, на което да сушите без да ви нападнат двата вида гларуси, терасите вече не са вариант. Едните гларуси са вид птици които кълват суджуците от пръта за сушене, често ги късат и си вземат цял суджук. Втория вид гларуси са общински служители, които по новата наредба могат да ви глобят от 50 до 150 лв за "загрозяване" на терасата.
До преди 5-6 години суших и пъстърма и суджуци, но стария кравар почина и сега няма от къде да купя месо което да си струва да го работя
1.
Българина
11.12.2023 03:35:48
3
13
Правило номер 1 : суджукът се прави от месо.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Отстраненият от шоуто готвач се появи на вечерната резервация с цветя и любовно послание Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Вече са договорени първите групи и стартираха резервациите за организираните пътувания Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона Добрин не завоюва колата от Турнирите, но получи награда за атрактивност Световен шампион пристига в Бургас Световен шампион пристига в Бургас Нафтата със силен трансфер Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици 60% дял на ВЕИ в мощностния баланс е критичен, поясни енергийният експерт Иван Хиновски Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Той сподели, че се съмнява кибератака да е причината за аварията на Иберийския полуостров, заради която няколко държави останаха без ток Големи проблеми с водата в... Големи проблеми с водата в... Хората във врачанско село бедстват Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Европол казва, че влиза от двете пристанища, поясни бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов Промяна в движението по "Тракия" утре Промяна в движението по "Тракия" утре Движението при 251-ви км, в посока Бургас, ще е в активната лента за няколко часа Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Гражданите настояват за реализацията й от години
Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Терористът е избягал със скутер Медведев отсече: Русия и САЩ са... Медведев отсече: Русия и САЩ са... Политикът счита, че няма да има крайно изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон Драмата с тока не спря Григор Димитров Драмата с тока не спря Григор Димитров Българинът победи чисто великобританец Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Знаете ли, това, което правя, е изключително сериозно, заяви президентът на САЩ Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България "Европа трябва да защитава физичната среда, но и мрежовата", каза пък специалистът по киберсигурност Ясен Такев Почина Ирина Мутафчиева Почина Ирина Мутафчиева Тя е автор на множество публикации в централния периодичен печат и в специализирани издания А ако токът спре в такъв момент? А ако токът спре в такъв момент? Хаосът в Испания можеше да е още по-голям Най-малко 26 души загинаха при експлозия Най-малко 26 души загинаха при експлозия Починали са и деца В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... По неволя: Транзисторите се връщат на мода Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака В Мадрид обаче не бързат с констатациите
Володимир Зеленски, президент на Украйна Володимир Зеленски, президент на Украйна Ние ценим живота на хората, а не парадите Виц на деня Виц на деня Тя разбра, че трябва да си обръсне краката, когато Той я погали и каза:
- Шаро, махай се!
Виц на деня Виц на деня - Като малък исках да стана гробар...
- Защо?
- Спокойна работа, клиентите не се оплакват.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Село - място, където кокошките ходят сурови по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори