×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Все по-малко знаем кой взема решенията в този кабинет, призна депутатът от ГЕРБ Тома Биков


Все по-малко знаем кой взема решенията в този кабинет, призна депутатът от ГЕРБ Тома Биков
По думите на Биков управлението се осъществява от коалиция, но не е осъществена по ясни политически правила, а е опитано да се направи нещо, което не съществувало никъде по света
10 Декември 2023, Неделя, 11:03 ч.
Автор: Флагман

От самото начало искахме отговорностите да бъдат ясно обозначени, за да е ясно кой в какво участва и кой за какво отговаря, но колегите от ПП-ДБ предложиха тази иновация, каза Тома Биков

Конфликтите и търканията са симптом, те не са причината за това, че правителството изглежда слабо. Това каза пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков, председател на парламентарната комисия по култура и медии.

"Все по-малко ние, които подкрепяме правителството знаем кой взема решенията и кой носи отговорност. От ГЕРБ от самото начало искахме отговорностите да бъдат ясно обозначени, за да е ясно кой в какво участва и кой за какво отговаря, но колегите от ПП-ДБ предложиха тази иновация. Вчера Слушах Кирил Петков, че и това вече стига до този извод, че е по-добре да има яснота по тези въпроси. Да е ясно, че този министър е излъчен от определена политическа формация и тя носи отговорност за него. И да има ясни механизми за вземане на решения в тази коалиция", коментира той.

По думите на Биков управлението се осъществява от коалиция, но не е осъществена по ясни политически правила, а е опитано да се направи нещо, което не съществувало никъде по света.

"Да станеш министър и да не си политик -  това е оксиморон. Няма такова нещо, ти си политик от първия ден, но уточнението е, че не си подготвен. ... Това е абсурда, до който стигнахме", добави той.

В органите на ГЕРБ никога не е обсъждана идея Бойко Борисов да бъде премиер при ротацията, така Тома Биков коментира изказано мнение на друг депутат от ГЕРБ - Радомир Чолаков, като уточни, че това е лично разсъждение, изразено от колегата му.

Биков заяви, че не са приключили преговорите за механизмите, по които ще се избират регулаторите: "Добро решение е да бъде договорен в цялост този процес, а не на парче. Трябва да има някакъв общ принцип". 


В категории: Политика


15
Коментара по темата
15.
Блазе на тези градове, които смениха Герб
11.12.2023 14:45:22
0
1
Блазе на тия, дето си смениха гербаджийските кметове. Щото ние нали сме много успял град, та вчера по Богориди бяхме само аз, бай Танас и една проскубана котка
14.
Декотекс
11.12.2023 00:47:41
0
2
Вече знаете
ГАЛЯ от посолството е ВНУКА на БСП героя Съби Димитров от Сливен.На БКП бай Съби е кръстена шивашката фабрика в Сливен
Щом Галя е ВИП БКП внука значи е 2-ен агент и е ухо на ВКР(Воено Контра Разузнаване) по СОЦа в Сливен от 5човека 3ма са били военни или висши военни
Галя е Мата Хари в тила на "врага" в лицето на "омразния"американски капитализъм
Сливанлийки са много патенгни и секса е 2то им АЗ
Не случайно във Брюксел има над 20 топ банкери белгйици и евреи женени за млади мургави сливанлийки(бивши труженички от прочутия площад ВанДам)
Мъжа на Галя us citizen от правилен библейски произход но ТЯ като истинска патриотка събила инфо от 1ръка
13.
До 11
10.12.2023 21:08:10
0
4
Да плачем за банкянската мутра???
Коледен шегаджия ли си ти или объркан гербосектант?
След герберската шайка България излезе като най-бедната страна,с най-болно и бързо застаряващо население,с обезлюдяваща територия.
Едвам сега родината започна да се съвзема,а ти ме караш да плача за оная мутра,чието място е в затвора.
12.
?
10.12.2023 19:08:07
0
3
Пори от Симитли искал през шортите да го сложи на Толупа. Същия изнасилва своите.
В случая кой е пендел?
Не подкрепям никого
11.
До 1,4 жълтопаветния педал
10.12.2023 16:41:48
5
8
Въпросната словесна полюция е интересна и от политическа гледна точка!
Както и да го въртите, промяната е само за тези, които я финансираха!
Трябва да си тотален малоумник, или храненик на ПП-ДБ, за да не си направиш сравнението за живота преди и след промяната!
Ще плачете за Бойко, но вече е късно, Радевите пъцули Киро и Кокорко потрошиха България!
Честити венци и златни арки, светлината да е с Вас :)))))
10.
Бургазлия
10.12.2023 16:28:27
8
2
Галя от Посолството и Дидко Магнитски
9.
Сингърски
10.12.2023 16:18:07
11
6
Ти може и да не знаеш, но баце ти знае. Питай го, може и да ти каже! Аз ще ти подскажа, че едно едро момченце, с повече мазнини ви командори
8.
а?3
10.12.2023 16:09:18
4
2
ако не знаеш кой управлява , да ти кажа , Асен управлява еднолично, другите са слуги.
Мярнах Мишо бирата надолу, много ми е странно, мишо бирата бойко, аникой не спомена кой поръча на бойко да се грижи за мишо бирата
там хич няма корупция, ама хич
7.
лекия
10.12.2023 14:34:05
11
4
Трябва да си глупав за да не разбереш, че посолството взема решенията. Днес ще приемат това, утре не. Този филм го гледахме с мутрата. Тези и те са сложени там без мозък.
6.
Иван....
10.12.2023 14:06:54
10
4
Цяла България знае че е Галя само този се прави на гламав.
5.
Бай....
10.12.2023 13:42:23
13
9
Тома Биков е мръсен евангелист !
4.
.....
10.12.2023 12:04:19
11
2
OFFNEWSАНАЛИЗИ
Катарзисът - начини на употреба (eзикова справка)
08 юли 2013 в 18:35
Катедра по класическа филология към СУ „Св. Климент Охридски“
В настъпилите смутни времена на управленска криза покрай всичко останало за нов живот бе събудена и една старогръцка дума. В обращение я пусна виден потомствен апаратчик, който никога през живота си не е работил друго освен демагогия и кадруване и виртуозно владее изкуството да говори нелепици, без да му мигне окото. Катарзисът, който Сергей Станишев приписа на колегата си Делян Пеевски, предизвика вълна от употреби, преупотреби, реплики и тълкования на тази дума. Специалистите по старогръцки език рядко се появяваме в публичното пространство с коментар по наболели злободневни въпроси, поне през последните две хилядолетия. Но сега имаме удобен случай да изясним произхода и значението на понятието „катарзис“, което е с дълга история и е изиграло съществена роля в европейската култура през вековете.
На старогръцки съществителното catharsis (κάθαρσις, приблизително произнасяно „кàтарсис“ с ударение върху „а“) произлиза от глагола cathairo (καθαίρω), „чистя, почиствам“. То означава буквално „очистване, изчистване“. От същия корен е и прилагателното catharos (καθαρός), „чист“ - с него през Средните векове са се самоназовавали еретиците катари, тоест „чистите“.
През Античността катарзисът може да означава много неща. Той може да е съвсем буквален, медицински и физически - например взимане на очистително (пургатив). По-общо Хипократовото учение е основано на специфичната идея за очистване на тялото от определени елементи. Подобно на традиционната китайска и аюрведическата, гръцката медицина приема съществуването на няколко основни телесни течности, чийто баланс е жизненоважен за човешкото здраве. Запазването на този баланс понякога изисква изхвърляне на даден елемент, който е започнал да се натрупва в повече и да предизвиква разболяване. Същата представа, между другото, е в основата и на четирите класически психологически типа - сангвиник, холерик, флегматик, меланхолик. От нея тръгва и продължилата чак до Новото време практика на лечението чрез кръвопускане.
Catharsis може да е не само медицинско, но и ритуално и религиозно очистване. Най-често то се осъществява чрез умиване с вода, кадене на сяра или благовония в зависимост от случая и кръвно жертвоприножение. В някои случаи, като при посвещаването в мистерии, очистването включва и сексуално въздържание и отказ от определени храни.
Най-важната употреба на тази дума обаче е свързана с един пасаж от съчинението на Аристотел „За поетическото изкуство“, по-известно като „Поетика“. Главна тема на „Поетиката“ е как да се съчиняват добри трагедии. Преди да започне със съветите, Аристотел се заема да дефинира какво е трагедията. Ето прочутото му определение в българския превод на Александър Ничев: „И тъй, трагедията е подражание на действие сериозно и завършено, с определен обем, с украсена реч, различна в отделните части, което подражание с действие, не с разказ, чрез състрадание и страх извършва очистване (catharsis)от тези чувства.“ Тоест, според Аристотел основната цел на ужасяващите трагически събития е да предизвикат у зрителя интензивни емоции на страх и състрадание и така да го пречистят и освободят. Тези думи звучат странно за съвременния театрален зрител, чиито нагласа и отношение към ставащото на сцената са доста различни. Особено проблематичен е моментът с освобождаването от състрадание: на нас днес, когато европейската цивилизация вече от две хилядолетия е християнска и състраданието към ближния е основополагща ценност, това ни се струва неприемливо. По тази причина Аристотеловата дефиниция на трагедията и мястото на катарзиса в нея продължават да раждат нови и нови интерпретации.
Във всеки случай, както и да разбираме думите на големия философ, в тях едно остава недвусмислено. Катарзисът е пречистване чрез преживяване на силни негативни емоции. В античния театър, разбира се, такова пречистване е колективно. От края на 19. в. насам психоанализата и психотерапията го пренасят в сферата на индивидуалното. И Фройд, и другите психолози от онази епоха са били по класически образовани и Аристотеловото понятие „катарзис“ е здраво залегнало в културата им. В повечето психоаналитични школи се развива идеята за повторно „разиграване“ на травматични изживявания и пречистващ нов поглед върху тях. Тази идея за катарзиса намира място и в повечето популярни през последните десетилетия психотерапевтични техники: от регресивната хипноза през т.нар. „първичен писък“ до холотропното дишане.
Така че лидерът на БСП и ПЕС описа медийния магнат Пеевски като съзнателно подложил се на публично унижение и вътрешно прероден в следствие от негативното преживяване. Ние изпитваме сериозното подозрение, че Пеевски всъщност отдавна е преживял катарзис в Аристотеловия смисъл и е напълно освободен и пречистен от състрадание към другите. От страх обаче - едва ли. Страхът е една от основните движещи сили за подобни политически и икономически субекти. А за думите на Сергей Станишев и Т. Биков в нашето културно пространство има един по-точен технически термин и той е „гьонсуратлък“.
3.
Хахахаххаха
10.12.2023 12:03:28
18
28
Как кой? Докато магнитпеевски им тъпче решенията отпред, Боко им тъпче решенията отзад!
Свине безродни от пълни пендели и проДАй България!
2.
биков
10.12.2023 11:51:03
15
10
Пак искате да се доберете до власта но не става. Да си благодатен че още не сте при бай Ставри.
1.
Тома Биков :Борисов трябва да лежи в затвора
10.12.2023 11:29:08
13
17
Тома Биков през 2013: Борисов трябва да лежи в затвора. Това се твърди, че е заявил настоящият основен защитник на бившия премиер пред ПИК тогава.

Тома Биков през 2013: Борисов трябва да лежи в затвора
Ето и пълният текст на материала:
В последната година на управлението на Бойко Борисов България се тресе от гладни бунтове и скандали. Така завършва мандатът на човека, който през 2009 г. дойде на власт с обещанието да приключи прехода, да накаже виновните за провала му и да направи така, че в края на управленския мандат доходите на българите да бъдат близки до средните за Европа. Последното обещание беше записано в управленската програма на ГЕРБ. Днес в България има гладни бунтове. Първите от 1997 година насам.

На улицата са излезли хора, които са изправени пред дилемата дали да си платят тока или да си купят храна. Покрай скандалите и престъпленията на сегашното правителство загубихме чувството си за нормалност. Приехме, че влошаването на икономическото положение в страната с всеки изминал ден е най-нормалното нещо на света. Че бедността е част от нас и никога няма да си отиде.

Заблуда е, че протестите от последните дни са срещу цените на тока.
Те са антиправителствени и са последната реакция срещу бедността и безпътицата, до която са доведени стотици хиляди българи. Протестите са резултат от една сбъркана политика, която в началото звучеше атрактивно, но последиците от нея са пагубни. Дойде време да платим сметката за цирка, който ни осигури Бойко Борисов през последните четири години. Да съберем плодовете от „гениалната” икономическа политика на Симеон Дянков, който в края на 2009 година обикаляше телевизионните студия и се хвалеше, че е спрял да се разплаща с фирмите. Тогава този измислен човек, който близките до властта медии наричаха „експерт” ни разказваше, колко много пари е спестил на държавата, като е прецакал фирмите на „тройната коалиция”.

Само, че фирмите, които пострадаха от Дянковата политика не бяха на „тройната коалиция”. Повечето от тях бяха на хора, които работят по 12 часа на ден в опит да спасят бизнеса си от кризата. По всяка вероятност повечето от тези фирми щяха да се справят и да запазят работните места на служителите си, но Дянков се оказа по-голямо бедствие от световната финансова криза. Така заради политиката на „експерта” и неговия премиер за последните четири години в България фалираха над 100 000 малки и средни фирми, а заради това над 300 000 души останаха без работа. Не фалира нито един монополист и олигарх и нито един обръч от фирми на БСП и ДПС.

С тях разплащането продължава и в момента при това на цени далеч над пазарните.
Именно масовите фалити са в основата на замразените пенсии и заплати и на бедственото положение, в което се намираме в момента. Днес Дянков вече не е министър и вицепремиер. Новината за оставката му беше разпратена до медиите със скромно съобщение, написано от пресцентъра на Министерски съвет. Вероятно скоро няма да чуем пискливия му глас, защото „финансовият гений”, който през последните четири години пет пъти ни лъга, че сме излезли от кризата, вече е в САЩ и повярвайте ми скоро няма да се върне в България. Новината за оставката му затъмни другата новина около него. Тази, че и последният му бюджет се е продънил и то още на втория месец на годината. Сега вече теглим поредния заем, за да запушваме дупките. Заемът е за 800 млн. лева. От няколко дни не съм чувал гласа на премиера Борисов.

Този, който от 12 години не е слязъл от телевизора се е изпокрил и никой не е в състояние да го намери.
Вече ми минава през ум, че може да е избрал съдбата на бившите си колеги братя Галеви и скоропостижно да се е преселил на някой екзотичен остров. По всичко изглежда, че управлението на Борисов ще влезе в графата „тежки обществени гафове”, в която вече го чакат управленията на Андрей Луканов и Жан Виденов. Борисов ще остави след себе си напълно унищожено здравеопазване, фалирала пенсионна система, държавна администрация напълнена с некадърници, чието единство качество е, че са партийни членове на ГЕРБ, разсипано земеделие и всемогъщи монополи. С него ще си отиде илюзията, че един човек с твърда ръка е способен да „оправи“ държавата.

Тази илюзия днес издъхва под тежестта на уличните протести и пред вида на изплашения министър-председател.
„Твърдата ръка” започва да трепери и да изглежда немощна. Все по-често ще се сещаме за „Буда” и ще осъзнаваме, че страната ни се управлява от второразреден бандит, а не от изключителен талант, както се опитват да ни внушат някои медии и социолози. Все по-често ще ни хваща срам, че сме допуснали това, което живяхме през последните четири години. Борисов трябва да лежи в затвора. Не за да изкупи вината си за бедността и безпътицата, до която доведе страната, а защото всеки политик трябва да знае, че не е недосегаем, когато нарушава закона. Само за записите от „Мишо Бирата”, на Борисов се полагат 5 години затвор за търговия с влияние. България все някога ще стане нормална страна, но трябва да се започне от някъде. Защо не от един справедлив процес срещу премиер, който е извършил престъпления докато е бил във властта?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
В Черноморец ще отключат морето на летния Никулден В Черноморец ще отключат морето на летния Никулден Денят ще започне с литургия в храма "Св. Никола" Световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа ще покорява нова Европейска титла Световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа ще покорява нова Европейска титла Известният бегач смята да покори и трите етапа в престижното състезание в остров Мадейра и да се завърне с много медали за България Делегация от ACES Europe пристига в Созопол, за да подкрепи кандидатурата на града за Европейска столица на спорта Делегация от ACES Europe пристига в Созопол, за да подкрепи кандидатурата на града за Европейска столица на спорта Пратениците на организацията ще присъстват на презентация с участието на деца от спортните клубове в града Лекарите вече могат да поставят ваксината за коклюш по-рано Лекарите вече могат да поставят ваксината за коклюш по-рано Първата имунизация ще е 6 седмици след раждането Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас   Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас   Вижте програмата Шофьори, дори една неправилно паркирана кола отнема човешки животи (ВИДЕО) Шофьори, дори една неправилно паркирана кола отнема човешки животи (ВИДЕО) Времето за реакция огнеборците е много ограничено и всяка минута е от значение, но не и ако дадена улица е блокирана от джигит Евролистата на "Възраждане" подсказа две изненади Евролистата на "Възраждане" подсказа две изненади Журналистът Петър Волгин със сигурност е основното острие на Възраждане на предстоящия вот Отиде си голяма звезда от сериала "Игра на тронове" Отиде си голяма звезда от сериала "Игра на тронове" Иън Гелдър влезе в образа на Кеван Ланистър още в първия сезон на "Игра на тронове" След въздушния Шенген: 6 деца са били изведени извън страната без съгласието на другия родител След въздушния Шенген: 6 деца са били изведени извън страната без съгласието на другия родител Съгласно правилата на Шенген не се извършва граничен контрол при извеждане на деца в рамките на шенгенското пространство Емил Соколов, ПП-ДБ: Събориха кабинета „Денков", за да не направи реформи в службите и регулаторите Емил Соколов, ПП-ДБ: Събориха кабинета „Денков", за да не направи реформи в службите и регулаторите След приемането на конституционните промени работата по законодателната програма спря, защото предстояха промените в службите, каза Соколов
Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели
Люба КУЛЕЗИЧ Люба КУЛЕЗИЧ Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори