×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Татяна Петрова: Болница „Сърце и Мозък“ е лидер в лечението на остри мозъчни инсулти


Д-р Татяна Петрова: Болница „Сърце и Мозък“ е лидер в лечението на остри мозъчни инсулти
За три месеца в клиниката по неврология са проведени 51 тромболизи на пациенти на възраст между 43 и 91 години
06 Декември 2023, Сряда, 15:00 ч.
Автор: Пресцентър "Сърце и Мозък"

Вече рутинно в отделението се прилага интравенозната тромболиза, за да бъде овладян настъпил инсулт

Д-р Татяна Петрова е началник на отделението по неврология в ‚Сърце и Мозък‘ Бургас. Завършва Медицинския университет в София през 2013 г. От 2015 г. е специализант в клиниката по неврология, през 2019 г. придобива специалност по нервни болести, а в периода 2020 – 2021 г. работи като лекар невролог в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, гр. София. Професионалните ѝ интереси са в областта на лечението на мозъчен инсулт, електромиография и нарушения на съня.

- Д-р Петрова, бихте ли казали накратко какво представлява исхемичният инсулт и какви са рисковите фактори?

- Исхемичният мозъчен инсулт е състояние, при което кръвоносен съд, доставящ кръв до мозъка, е запушен. Това настъпва внезапно и е една от водещите причини за смъртност и дългосрочна инвалидизация. 

- Водещият стандарт за лечение при такива пациенти към момента е тромболизата. Какво представлява тя?

- Целта на интравенозната тромболиза е да бъде овладян настъпилият инсулт и вече рутинно се прилага в ‚Сърце и Мозък ‘ Бургас. Благодарение на този метод пациентите успяват да преминат през това остро и често животозастрашаващо състояние с по-малки или без никакви последици. Специалистите успяват да разтворят сформиралия се тромб и да осигурят нормалната проходимост на засегнатия кръвоносен съд, както и да  възстановят мозъчното кръвоснабдяване. Прилагането на тромболитичния препарат алтеплаза имитира механизма на естествената тромболиза в човешкия организъм и ускорява процеса по разграждане. Най-добри резултати от тромболизата се наблюдават, ако е започнала в първите „златни“ часове от началото на симптомите. Другият тип лечение на острия исхемичен инсулт е механичната тромбектомия, което предстои да въведем.   

През последните три месеца в клиниката по неврология в ‚Сърце и Мозък‘ са проведени 51 тромболизи на пациенти на възраст между 43 и 91 години, от тях 20 са мъже и 31 са жени. Пациентите са пролежали в болница средно между 6 и 9 дни.    

По отношение на рисковите фактори, 50 пациенти (98%) са хипертоници, 15 (29,4%) са с предсърдно мъждене, 16 (31,4%) са със захарен диабет. Двете основни скали за оценка на тежестта на исхемичния мозъчен инсулт са GCS и NIHSS.

- Колко от специалистите във вашата клиника са обучени да извършват тромболиза?

- Всички лекари от клиниката са обучени и рутинно провеждат интравенозна тромболиза. Отскоро към екипа ни се присъедини и д-р Екатерина Алексиева, която е специализирала и работила в неврологична клиника в Германия и е с голям опит при лечението на пациенти с исхемични инсулти. 

 - При всеки пациент с инсулт ли може да се приложи тромболиза?

- С тромболиза се лекува исхемичен инсулт, но само когато той наистина е доказан чрез скенер или ядрено-магнитен резонанс. Тук е моментът да споделя, че клиниката по образна диагностика в ‚Сърце и Мозък‘ разполага с най-модерното оборудване и пациентите от Бургас и региона имат на разположение най-високотехнологичната апаратура и лекарски екип със завиден опит и знания. 

Отново ще повторя, че е много важно пациентът да бъде транспортиран при нас навреме –  в първите часове от началото на инсулта.

- Има ли медицински противопоказания, при които не бива да се прилага тромболиза?

- Да, методът не може да се прилага при пациенти, които идват късно с вече оформена зона на инсулт, с хеморагичен инсулт, с остро кървене от друг орган и критично ниски стойности на тромбоцитите и кръвната захар. 

- Има ли статистика какъв е процентът на хората, претърпели мозъчен инсулт у нас, както и колко от тях се лекуват чрез тромболиза?

- По последни проучвания България е на трето място в Европа по смъртност от сърдечно и мозъчносъдови заболявания. Статистиката сочи, че у нас всеки четвърти мъж и всяка пета жена получават инсулт след навършване на 45 години. В Европа 49% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания, като причина при 1/3 от тях е инсултът. У нас положението е същото – 80-85% от инсултите са исхемични, а 15-20% са хеморагични. Това са двата типа мозъчни кръвоизливи. Доказано е, че при остър исхемичен инсулт за една секунда загиват 32 000 клетки, за една минута  около 2 милиона клетки губят функциите си. В края на първия час около 120 милиона мозъчни клетки са в състояние на смъртна опасност. А те могат да бъдат спасени. В нашата клиника около 20% от пациентите с исхемичен инсулт получават лечение с тромболиза и постигаме забележителни резултати. С увереност мога да заявя, че ‚Сърце и Мозък‘ е център и абсолютен лидер в лечението на остри мозъчни заболявания.

- Д-р Петрова, за финал, нека изясним симптомите на мозъчния инсулт?

Фундаменталните, тези, които всеки трябва да разпознава, са прогресивна слабост в ръка или крак. Внезапно настъпващи смущения в речта и също внезапно изкривяване на лицето при опит на пациента да се усмихне или да говори. Ако тези три симптоми са налице, статистиката доказва, че в голям процент от случаите зад тях се крие исхемичен мозъчен инсулт. Всяка загубена минута тук означава, че пациентът губи мозъчна тъкан. Затова бързата реакция е много важна.

За консултация с д-р Татяна Петрова – запишете час на 056703003 или онлайн на www.cardiacinstitute.bg. Д-р Петрова преглежда и по НЗОК.


В категории: Здраве


Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
България Всички новини
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Заповядайте на 14 май 2024г., вторник, от 19.30 ч. на площад "Тройката", ще има много музика, игри и изненади Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Браншът както страда заради липсата на обслужващ персонал, а ни задължават на всеки пет поста да има лекар, жалва се експертът по водно спасяване Иван Георгиев Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен Светлозар Пенчев е собственик на пловдивски машиностроителни фирми "Триера" 30 биячи с палки и винкели окървавиха дискотека, един от пребитите е над 40 шева на главата 30 биячи с палки и винкели окървавиха дискотека, един от пребитите е над 40 шева на главата Затвориха вратата и започнаха да ни налагат, разказва русокосият Альоша, който се върнал от Франция и събрал приятелите си в заведението, за да се почерпят
Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори