×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Западът никога не е имал шанс да спечели останалата част от света


Западът никога не е имал шанс да спечели останалата част от света
Неслучайно погледите на медиите са обърнати често към БРИКС
03 Декември 2023, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Надеждите на Запада за включване на Глобалния юг в строителството на новия световен ред може скоро също да се окажат разбити

Само преди няколко седмици ново интелектуално суеверие завладя Запада: Глобалният юг. Фразата, която от дълго време се използва от ляво ориентирани личности и организации привлече, с изумителна скорост, широк интерес сред мейнстрийм политиците и журналисти в Европа и САЩ.

Обръщайки безпрецедентно внимание на срещата на БРИКС в Южна Африка и на Г-20 в Индия, западните медии бяха пълни със спекулации за това дали Индия или Китай ще поведат Глобалния юг. Американският президент Джо Байдън заяви личните си преференции чрез усиленото ухажване на индийския премиер Нарендра Моди – самообявил се за защитник на Глобалния юг. Администрацията на Байдън чертаеше всевъзможни схеми за съюз с Индия и Израел, както и богатите арабски страни, целящи отчасти да компенсират китайското влияние, пише в коментар колумнистът Панкадж Мишра за Bloomberg.

Доклад на мозъчния тръст Европейски съвет за международни отношения отразява новия западен консенсус: Западът трябва да ухажва приятелски настроените членове на Глобалния юг като Индия и Турция, ако иска да построи нов световен ред.

Сега, когато конфликтът в Близкия изток заплашва да прекъсне преждевременно това западно увлечение, си заслужава да се запитаме за какво беше целият този шум. Дали проектът за спечелването на развиващите се страни е само пожелателно мислене и проекция на западните елити?

Със сигурност романтизирането на даден обект пренебрегва реалността, че той може да има противоречиви интереси – например факта, че Индия не може бързо да се откъсне от евтиния руски петрол и произведените в Китай стоки, дори и да гони сключването на военни сделки със западните сили.

Внезапният интерес на Запада към Глобалния юг се корени по-скоро в целесъобразния личен интерес, отколкото в трезвото разбиране на неговите тънкости. Фразата Глобален юг сама по себе си се разпространи по-осезаемо след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г., водена от неловкото осъзнаване, че липсата на сътрудничество от азиатските, африканските и латиноамериканските страни може да обрече усилията на Запада срещу Владимир Путин.

Военната машина на Путин, непряко финансирана от Индия и Китай, изглежда успява да устои на украинската контраофанзива и подкрепата за Киев е вероятно да намалее през идните месеци сред дори и най-големите поддръжници на Запада. Междувременно администрацията на Байдън не можа да включи никоя от водещите страни от Глобалния юг към каузата си, предава investor.bg.

Дори още по-лошо – конфликтът в Газа може морално да е опетнил западните сили и надеждността им пред Глобалния юг.

И докато Израел не изглежда да се приближава до победа в своята собствена контраофанзива срещу „Хамас“, високата смъртност сред жени и деца кара дори традиционни европейски съюзници на Израел като Франция да призовават за примирие. Някои страни от Глобалния юг са по-гръмогласни, обвинявайки Израел в геноцид, а Запада - в двойни стандарти.

Западните коментатори обаче може би грешат, ако приемат за чиста монета подобни морално ангажирани критики. Пропалестинските настроения всъщност намаляват в световен мащаб през последните години с изключение на по-младото и не-бяло население на САЩ и Европа. Със своята жизнена високотехнологична икономика Израел изглежда неустоим и светът бързо се учи да прегръща и заобичва победителите. Самият турски президент Реджеп Ердоган, понастоящем пламенен защитник на „Хамас“, търсеше по-близки отношения с Израел допреди 7 октомври (когато бе извършено нападението на групировката срещу Израел, бел. ред.)

А Палестина, както Джордж Оруел отбелязва през 1945 г., винаги е била „въпрос на цвят“. Отношението на Израел към палестинците дълго време е причина за недоволство не само сред палестинското население по света, но и сред антиколониалистите в Азия, Африка и Южна Америка, както и сред афроамериканските лидери в САЩ – от Мухамед Али до Корнел Уест. Дори и деспоти като Ердоган или Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия не успяват да се противопоставят на разпаленото обществено мнение у дома.

И по-важно, много от възможните партньори на Израел в Глобалния юг цинично биха могли да пресметнат, че страната под управлението на премиера Бенямин Нетаняху е далеч от това да стане отново победител. Те могат да видят, че „Хамас“ брутално разби израелската аура на неприкосновеност на 7 октомври и – както може би са се надявали от „Хамас“ – бомбардировките на Нетаняху срещу Газа в отговор привлякоха вниманието върху палестинската кауза на сцената на световната история.

Сега Израел изглежда прекалено отдаден на продължителна война, която не може да спечели било то на бойното поле, или на не по-малко важното поле на международното обществено мнение. Наистина, провалът на Израел да дефинира жизнеспособно бъдеще за себе си и палестинците сега оказва неблагоприятно въздействие върху най-близкия му съюзник, предизвиквайки горчиво разделение в американския Държавен департамент, както и в университетските кампуси и евентуално застрашава дори преизбирането на Джо Байдън през 2024 г. Не е изненада, че ветерани коментатори като колумниста на New York Times Томас Фридман призовават администрацията на Байдън да се разграничи от Нетаняху.

Малцина биха искали да обикнат или прегърнат авантюрист, които продължава да играе безразсъдна игра, дори и да губи. Схемите на Байдън, включващи Израел, арабските страни и Индия вече са на пух и прах. Надеждите на Запада за включване на Глобалния юг в строителството на новия световен ред вероятно ще ги последват.


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
10
Коментара по темата
10.
Като виц
04.12.2023 10:14:19
2
2
- Западът никога не е имал шанс да спечели останалата част от света
- Защо мислиш така Моше?
9.
Над 400 сайта
04.12.2023 10:01:49
2
4
Получават $ от руZкото посолство да бълват кремълска пропаганда
8.
ХХ
04.12.2023 09:13:10
7
4
Фактът, че катарците оставиха Щайнмайер да чака в президентския самолет на летището половин час преди да го посрещнат, показва ясно какво е мнението на арабите към Запада.
Германия е зло, a феновете и с апро,с,таци!
7.
Дернев
04.12.2023 06:26:43
11
5
Новият световен ред може и трябва да се изгради в ООН, ако иска човечеството 8а оцелее. Всяко разделение на глобални блокове, било то С, Ю, И, З е минало и води до сигурна война а то последна. Едно време можеше да има война между С и Ю, И и З, но вече не. Оръжията са унищожителни, както и реакцията на полуунищожената от нас Земя, на която ставаме все по-често свидетели.
Пътят на спасението е ООН. И само Европа за европейците може да поведе света по него. Всичко зависи от нас европейците. Длъжни сме да проявим разум, какъвто засега не показваме.
6.
АЛООООООО АВТУРЯ
04.12.2023 02:14:05
8
2
Само за протокола руската национална банка на Ротшилд,китайската национална и тя на Ротшилд . Те да не са от виетнам прадедите им сародени във франкдурт въпреки че произхода на хазарите в от русия и украйнаПровери си ги сам фактите
Айде у лево.
5.
редно да се напишат имената на авторите
04.12.2023 02:06:49
4
7
"Западът никога не е имал шанс да спечели останалата част от света"
ЕЛЕНА ИЛИЕВА ДЕЛЯНА ПЕТКОВА
https://www.investor.bg/a/516-politika/384777-zapadat-nikoga-ne-e-imal-shans-da-specheli-ostanalata-chast-ot-sveta
Все пак не става въпрос за "Запада" или "Изтока", а за Хазарската Мафия (по Бенджамин Фулфорд). Спомнете си за историята на Хазарския Хаганат.
Също така преди да се ползват понятията "Глобален Юг" и "Глобален Север" е редно да се уточни какво означават, защото Изток, Запад, Север, Юг означават просто посоките на компаса.
4.
Глупости
04.12.2023 00:04:38
15
14
Западът не иска да строи нов световен ред - това е мания на фашисти и комунисти.
3.
DB7
03.12.2023 22:32:10
15
16
ЗАПАДА НЯМА НУЖДА ОДОБРЕНИЕ ПРИМИТИВИ 2РИЯ 3ИЯ СВЯТ БАМБАКИСТАН И ВСЯ ОСТАЛЬНАЯ СВОЛОЧ..ИЗРАЕЛ БИЕ ХАМАС ДО УНИЩОЖАВАНЕ ХЛЕБАРКИ МИШКИ КРИЕЩИ В ТУНЕЛИ..ИНДИЯ ВЕЧЕ Е СТРАТЕГИЧЕСКИ СЪЮЗНИК НА АМЕРИКА СРЕЩУ КИТАЙ И ПАКИСТАН СЪЮЗ..РУСИЯ ПРЕДИ СЕДМИЦА НА ДУБАЙ АВИОИЗЛОЖЕНИЕ НЯМА НИТО ЕДНА СКЛЮЧЕНА СДЕЛКА В ИЗОЛАЦИЯ ЦЕЛИЯ СВЯТ И УНИЖЕНИЕ АРАБИ Я ИЗТИКАХА В КРАЯ НА ИЗЛОЖЕНИЕ
2.
Поредната крадена статия
03.12.2023 22:12:21
8
20
Пишете по е от къде сте я копирали или превели, на всички е ясно ,че никой от вашите журналисти не може да напише подобен текст. И с тоя Брикс вече потресохте
1.
Капитан Морган
03.12.2023 22:11:15
10
27
Явно все пак авторът осъзнава каква невероятна тъпотия е написал, та за това не смее да си сложи името под статията. Браво, флегмен, спечелихте си копейките и годишния приз за за малоумие.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори