×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Плаващото" работно време и хоум офисът ни направили по-самотни


03 Декември 2023, Неделя, 09:03 ч.

Срещите за по питие след края на работния ден като че ли остнаха в миналото, твърдят наблюдатели психолози

Защо вече никой не се забавлява спонтанно? Можете да обвините икономистите за това, ако желаете. По-конкретно, съветският икономист Юрий Ларин, който през май 1929 г. предлага идеята за т. нар. непреривка, или непрекъсната работна седмица, пише Investor, превежда статия на колумниста на Financial Times Тим Харфърд.

По това време повечето хора в Съветския съюз са живеели в ритъма на традиционната седемдневна седмица, като неделята бил почивен ден за всички, а събота - втори почивен ден за някои. Планът на Ларин, ентусиазирано подкрепен от лидера Сталин, променя всичко това.

Идеята на Ларин била да се премине към петдневен цикъл, с четири дни работа и един ден почивка. На работниците се връчвали листчета хартия - жълти, оранжеви, червени, лилави или зелени. На тази произволна база били разпределени техните почивни дни. Всички „жълти“ работници получили почивен ден по едно и също време; всички „зелени“ имали различен почивен ден. Почивните дни на жълтите и зелените не съвпадали.

Можете да разберете защо икономист предлага тази идея: стига да не мислите твърде много за истинските хора, тя изглежда дори препоръчителна. Много работници биха получили почивен ден по-често и всеки ще получи еднакво разпределение на свободното време. Ценни ресурси - от машини, през пътища, до магазини - вече няма да стоят свободни един или два дни в седмицата, а ще се използват през цялата година. Тъй като вашият почивен ден ще е споделян само с малцина, би било по-лесно да получите достъп до услуги в почивния си ден - от подстригване до час при лекар, предава lupa.bg.

Но проблемът бил достатъчно очевиден. Как би могъл спортен отбор да се събере, за да играе в почивен ден? Или хор да пее? Ами ако съпругът е „жълт“, а съпругата - „зелена“?

„Какво да правим у дома, ако жените ни са във фабриката, децата ни на училище и никой не може да ни посети?“, се оплакал един работник. И макар че някои съветски ръководители по-скоро харесвали намаляването на способността на хората да се събират, системата скоро била сметната за провал. Колективният почивен ден е въведен отново през 1931 г. и на фона на сталиновите ексцесии непреривката е не повече от куриоз.

И все пак това е куриоз, който привлича вниманието на съвременните публицисти. Пишейки в списание The Atlantic през 2019 г., Джудит Шулевиц посочва, че много работници с ниски доходи са имали непредсказуеми работни часове с кратко предизвестие, определени от хаотичен алгоритъм. Часовете може да са твърде кратки, за да се плащат сметките, или изтощително дълги, но те също могат да бъдат и в стил непреривка: достатъчно разумни, когато се разглеждат изолирано, но всъщност десинхронизирани. Тази десинхронизация прави невъзможно хората да общуват с приятели, да се присъединяват към клубове, да участват в обществени дейности или дори да се виждат със собствените си партньори.

Няколко години по-късно книгата на Оливър Бъркман „Четири хиляди седмици“ изтъква, че някои хора може да са хванати в капана на непреривка, създадена от тях самите: хибридните работници, лицата на свободна практика и най-вече дигиталните номади (които могат да работят отвсякъде – бел. прев.) Всички те имат безпрецедентен контрол върху това къде и кога работят. Могат да програмират от къща на брега на Бермудите, да отговарят на имейлите си от шотландска долчинка или да отидат на йога вместо сутрешното пътуване до работното място.

Всичко това е много приятно, но рискът в крайна сметка е да се правят всички тези неща самостоятелно. Когато всички работехме от 9 до 5 в офиса, можехме да се сближим в столовата, да се срещнем на питие след работа в петък и да се чувстваме уверени, че не само ще сме свободни в неделя, но и че всичките ни приятели също ще бъдат свободни. Сега всичко е объркано: можете да правите каквото искате, но ви трябва късмет в намирането на някой, който е свободен по същото време за същата дейност.

Разбира се, хибридният работник от областта на знанието е в много по-привилегирована позиция от изпълнителя с неуточнени работни часове, чиито социален живот, образование или грижи за децата могат да бъдат хвърлени в хаос от внезапни, произволни искания за явяване на работа. Но и двата проблема са реални.

Дори Сталин остави непреривката да продължи само няколко години. Има ли изгледи модерните капиталистически общества да решат собствените си проблеми?

За работниците в несигурни позиции има известна надежда, че просветеният личен интерес ще надделее. За повечето работни места със сигурност е за предпочитане голям работодател да се oправя с разходите и неприятностите на променливите бизнес изисквания, отколкото служителите да се борят с безмилостната несигурност. Както твърди професорът от Масачусетския технологичен институт (MIT) Зейнеп Тон в своята книга „Стратегия за добро работно място“, работодателите, които разберат това, ще получат по-добър, по-опитен и по-ангажиран персонал от тези, които прехвърлят цялата цена на несигурността върху своята работна сила.

Останалите от нас може да се наложи да разчитат на някои почитани във времето традиции. Преди десетилетие екип от изследователи, ръководен от професора по психология Тери Хартиг, изследвали ефекта от ваканцията върху търсенето на антидепресанти от хората, но предпримайки необичаен подход. Освен че попитали дали ваканцията кара хората да чувстват по-малка нужда от успокоителни (което било така), те също открили, че колкото повече хора са на почивка едновременно, толкова по-щастливи са всички. Както обяснява Бъркман, в това няма нищо странно: по-лесно е да се насладите на почивката си, ако има с кого да я споделите.

Което ме навежда за мисълта за Коледа, отбелязва авторът. В моето семейство умуването кой къде ще бъде по Нова година започна през юли и достигна апогей през октомври.

Такова дългосрочно планиране изглежда обременително и абсурдно. Защо не можем да бъдем малко по-спонтанни? Но ако предварителното планиране на коледните събирания е това, което е необходимо, за да избягаме от самопричинената си непреривка, нека така да бъде. Има време за спонтанност, но то не е по Коледа, завършва Харфърд.


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали  Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др.
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори