×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Отложиха делото срещу княгиня Калина за март
  • Почина съпругата на Йосиф Сърчаджиев - сценаристката Райна Томова-Сърчаджиева
  • Прокурорският син Васил Михайлов излиза от ареста срещу 3000 лв. гаранция
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Задава ли се фискална криза в богатите страни?


23 Ноември 2023, Четвъртък, 15:00 ч.
Автор: Флагман

Публичният им дълг достигна много високи нива на фона на перспективи за скромен растеж

Има една стара шега, че МВФ не означава Международен валутен фонд, а по-скоро „предимно фискален орган“ (игра на думи с английската абревиатура на фонда IMF - it's mostly fiscal - бел.ред.). Това определение изглеждаше по-малко уместно за известно време. Разбира се, фондът продължаваше да се оплаква от фискалната разюзданост в засегнатите от криза страни като Гърция или Аржентина. Но в по-широк план той бе сравнително спокоен по отношение на фискалната политика след финансовата криза.

Това обаче беше светът на „по-ниските за по-дълго лихви“, който вече го няма. Съответно фондът се промени. Първият заместник-управляващ директор Гита Гопинат предупреждава за случващото се, призовавайки „за подновяване на фокуса върху фискалната политика и за преформулиране на фискалното мислене“. МВФ отново стана „предимно фискален“, пише главният икономически коментатор на Financial Times Мартин Уулф.

Несъмнено е, че публичният дълг е достигнал високи нива според стандартите от миналото. Актуализация на графика на МВФ, публикувана през 2020 г., показва, че съотношението на публичния дълг към брутния вътрешен продукт на страните с високи доходи е 112 процента през 2023 г., леко намалявайки от скорошния пик от 124 процента през 2020 г., който съответства на предишния връх от 1946 г. Още по-забележително е, че по-ранният връх е настъпил след Втората световна война, докато последният - в мирно време. Освен това съотношението за развиващите се икономики е достигнало 69 процента от БВП, което е рекорд за тези страни.

И така, задава ли се дългова катастрофа? Ако е така, ще има ли дефолти, инфлация, финансова репресия (силови опити да се запази дългът евтин), или някаква комбинация от трите? Ако нищо от това не се случи, какво трябва да се направи?

Оливие Бланшар, бивш главен икономист на МВФ и сега част от Peterson Institute for International Economics във Вашингтон, ни напомня за механиката и рисковете на дълга в скорошна блог публикация. По отношение на първото определящите са, първо, връзката между лихвения процент по дълга и темпа на растеж на икономиката и, второ, съотношението на първичния фискален дефицит (този преди лихвените плащания) към БВП. Относно второто най-важният момент е, че дългът не трябва да нараства експлозивно. Макар че дадено съотношение на дълга не може да се определи като неустойчиво на емпирични или теоретични основания, колкото по-високо е първоначалното съотношение и колкото по-бързо е вероятно то да расте, толкова по-малко устойчив вероятно ще бъде дългът. Бланшар твърди, че „развитите икономики могат да поддържат по-високо съотношение на дълга, стига то да не експлодира“. Но има вероятност (макар и да не е сигурно), че лихвените проценти ще се повишат с нарастването на дълга. Ако е така, динамиката на дълга ще стане експлозивна.

За да останат стабилни съотношенията на дълга, темпът на икономически растеж трябва да е равен на средния лихвен процент, когато първичният баланс е нула. Колкото по-голямо е превишението на лихвения процент над темпа на растеж, толкова по-голям трябва да бъде първичният фискален излишък, и обратното.

Какви са фискалните дългове и дефицити на големите икономики с високи доходи днес?

Техните съотношения на нетен дълг са много по-високи, отколкото преди две десетилетия. МВФ прогнозира за 2024 г. съотношения на дълга към БВП от близо 100% в Обединеното кралство, Франция и САЩ, 133% в Италия и 156% в Япония. През 2001 г. съотношенията бяха под 50% във Великобритания, Франция и САЩ, 75% в Япония и 100% в Италия. Тези скокове се случиха въпреки ниските лихви. Следователно не е изненадващо, че първичните дефицити бяха големи: между 2008 и 2023 г. те са били средно 5,3% от БВП в САЩ, 5,2% в Япония, 4,1% в Обединеното кралство и 2,9% във Франция. Италия поддържаше среден първичен дефицит от едва 0,2% от БВП, но това не беше достатъчно, за да се ограничи цялостното нарастване на дълга, тъй като лихвените проценти бяха толкова високи по време на дълговата криза в еврозоната. Това беше наказание за предишна разточителност. Германия обаче успя да реализира малък първичен излишък, средно 0,3% от БВП.

Какви са тогава бъдещите перспективи за лихвените проценти и икономическия растеж? Лихвите скочиха значително. През последните три години номиналната доходност на 10-годишните държавни облигации е нараснала с между 3 процентни пункта (в Канада) и 3,9 пункта (в Обединеното кралство). Япония, както е добре известно, е изключение. Но е поразително, че покачването на реалната доходност в САЩ и Обединеното кралство, които предлагат индексирани с инфлацията ДЦК от дълго време, почти съответства на покачването на номиналната доходност: 3 процентни пункта за индексираните облигации в САЩ (срещу 3,6 пункта за конвенционалните книжа) и 3,4 процентни пункта за индексираните британски (срещу 3,9 пункта за конвенционалните). По-високите дългосрочни инфлационни очаквания очевидно не могат да бъдат голяма част от причината за скока на номиналната доходност (след като скача и реалната – бел. прев.) В такъв случай обяснението е в изместването нагоре на равновесните реални лихви или в по-строгата парична политика. Ако е първото, реалните лихви може да останат доста високи. Ако е второто, те трябва да спаднат отново, когато паричната политика се нормализира (каквото и да означава това). Накратко, реалните лихвени проценти може да са трайно по-високи, отколкото са били, въпреки че това все още не е сигурно.

Какви в крайна сметка са перспективите за темповете на икономически растеж? Прогнозите на МВФ за 2024-28 г. сочат реален растеж от средно 1,9% в САЩ, 1,8% в Канада, 1,6% във Великобритания и Франция, 1,4% в Германия, 0,9% в Италия и 0,6% в Япония. Тези темпове са определено ниски в сравнение с днешните реални лихвени проценти.

Ако правителствата искат да избегнат рисковете от дългова експлозия и също така да не прибягват до изненадваща инфлация или финансови репресии, те ще трябва да затегнат това, което в повечето случаи все още са свръхразхлабени фискални политики. Но ще се осмелят ли да го направят при застаряващи общества, бавно растящи икономики и нарастващи военни разходи?

По-бързият растеж би помогнал. Но както доказа правителството на Лиз Тръс в Обединеното кралство, това няма да бъде постигнато с магическа пръчка. Изглежда предстоят болезнени фискални избори, завършва Уулф.

 

Източник: investor.bg


В категории: Бизнес


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Правете това и ще държите ума си бистър до дълбока старост Правете това и ще държите ума си бистър до дълбока старост Експерти споделят 4 лесни упражнения Има ли кой да спре полуделия рецидивист Красимир Каранлиев? Този път запали цяла кооперация в ж.к. "Лазур" Има ли кой да спре полуделия рецидивист Красимир Каранлиев? Този път запали цяла кооперация в ж.к. "Лазур" Пак е в ареста за денонощие, след като драснал клечката на ел. таблото на десетки апартаменти, но дали пак ще го пуснат да се вихри още Sora - изкуственият интелект, който ще промени света на видеото и анимацията (ВИДЕО) Sora - изкуственият интелект, който ще промени света на видеото и анимацията (ВИДЕО) Само допреди 2 години бе абсурдно дори да си помислим, че машина може да „рисува”, днес вече и „снима с камера” Капалъ чаршъ вече не е на мода! Това са най-добрите места за пазар в Турция! Капалъ чаршъ вече не е на мода! Това са най-добрите места за пазар в Турция! Вижте полезни съвети - къде и кога са пазарните дни, какво да си купим и как да плащаме 5 дихателни упражнения за работа на мозъка 5 дихателни упражнения за работа на мозъка Ние правим около 17 000 вдишвания на ден без да се замисляме Еротична актриса от Бургас ще готви в Хелс китчън Еротична актриса от Бургас ще готви в Хелс китчън 24-годишната Владимира е непозната в  родния си град, тъй като от 20 години живее в Испания Ако косата ви капе задължително прочетете тази новина Ако косата ви капе задължително прочетете тази новина Широко разпространено е мнението, че тези витамини са ефективни Шефка на ОИК подаде оставка заради различия с местното ръководство на ГЕРБ и незачитане на личността Шефка на ОИК подаде оставка заради различия с местното ръководство на ГЕРБ и незачитане на личността Не е заради изборите и затова, че не успяха да се преборят за балотаж в Разград, заяви Ралица Цветанова Съдебните дела, свързани с мигранти в Царево, вече не са сериозен проблем Съдебните дела, свързани с мигранти в Царево, вече не са сериозен проблем През последните 1-2 години намаляха трайно, не мога да кажа каква е причината, обяви шефът на Районния съд Кулинарен гуру от Айтос отказа работа в топ ресторант в САЩ, за да влезе в Кухната на ада Кулинарен гуру от Айтос отказа работа в топ ресторант в САЩ, за да влезе в Кухната на ада Младежът е завършил престижна кулинарна академия, известни ресторантьори в София се надпреварват за него
Защо не бива да влизате в нова връзка веднага след раздялата Защо не бива да влизате в нова връзка веднага след раздялата Въпреки това психолозите препоръчват да си дадете време да се възстановите и да позволите на тялото да се адаптира към нова щастлива връзка В тези страни не страдат от разширени вени – ето защо В тези страни не страдат от разширени вени – ето защо Много честа проява на хронична венозна недостатъчност, засягаща 25% от жените до 15% от мъжете, са изкривените, разширени повърхностни вени с 4 mm или повече Вижте какво да направите, за да изчезне безсънието завинаги Вижте какво да направите, за да изчезне безсънието завинаги Учените са доказали, че днес от 30 до 40% от общото възрастно население на нашата планета има проблеми със съня Ако сте жена над 30 години задължително прочетете тази статия Ако сте жена над 30 години задължително прочетете тази статия Вижте кои храни да използвате  Защо посланикът на Грузия пристигна в Бургас Защо посланикът на Грузия пристигна в Бургас Основна тема на разговор беше икономическият потенциал на Бургас Защо Благо мрази Слави Защо Благо мрази Слави Благой изобщо не обича прякора си Джизъса Бургас ще е домакин на турнира за баскетболната купа при мъжете Бургас ще е домакин на турнира за баскетболната купа при мъжете Предстои преглед на залата в Бургас и подписване на договор до края на месеца X спря акаунта на съпругата на Навални X спря акаунта на съпругата на Навални Кремъл отрече да е замесен и заяви, че твърденията, че руският лидер е отговорен, са неприемливи Марчето е зле, да пусне плейбека, зоват зрителите на Капките Марчето е зле, да пусне плейбека, зоват зрителите на Капките Фънки се спука да будалка Мара Отварачката  Тя бе толкова пияна и дрогирана и изобщо не разбра, че си е счупила крака Тя бе толкова пияна и дрогирана и изобщо не разбра, че си е счупила крака Признанието е от самата шеф Божана 
Живко КОЦЕВ, главен секретар на МВР Живко КОЦЕВ, главен секретар на МВР МВР ще установи как се развивал убитият във времето като ученик и войник Виц на деня Виц на деня Попитали една жена:
- Каква е разликата между "Ох" и "Ах"?
- Разликата е пет сантиметра!
Виц на деня Виц на деня Врачка, отседнала в хотел, пита камериерката в коридора:
- Какво е менюто днес?
Камериерката си мърмори зад гърба ѝ: "Б*си врачката, не знае какво е менюто..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не отблъсква толкова много купувачите, колкото желанието на пpoдавачите да им помогнат с нещо...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори