×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Заложил ли е “Хамас“ опасен капан на Израел в Газа


Заложил ли е “Хамас“ опасен капан на Израел в Газа
Групировката е уверена, че хилядите ѝ бойци могат да оцелеят месеци наред в града от тунели
06 Ноември 2023, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

В четвъртък експерти на ООН призоваха за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа

Ислямистката групировка “Хамас“ се е подготвила за продължителна и изтощителна война в ивицата Газа и вярва, че може да задържи настъплението на Израел достатъчно дълго, за да принуди заклетия си враг да се съгласи на прекратяване на огъня, казаха пред Ройтерс двама източници, близки до ръководството на организацията, предава БТА.

“Хамас“, който управлява ивицата Газа, е натрупал оръжия, ракети, храна и медицински материали, твърдят източниците, които поискаха да останат анонимни заради сложността на ситуацията. Групировката е уверена, че хилядите ѝ бойци могат да оцелеят месеци наред в града от тунели, издълбани дълбоко под палестинския анклав, и да затруднят израелските сили с градска партизанска тактика, казаха източниците пред Ройтерс.

В крайна сметка “Хамас“ вярва, че международният натиск върху Израел за прекратяване на войната, чиито жертви сред цивилното население се увеличават, може да доведе до прекратяване на огъня и постигане на споразумение чрез преговори, от които ислямистката групировка да излезе с осезаеми отстъпки, като например освобождаване на хилядите палестински затворници в замяна на израелски и чуждестранни заложници, казват източниците.

Според четирима членове на “Хамас“ групировката е дала ясно да се разбере на САЩ и Израел по време на непреки преговори за заложниците, водени с посредничеството на Катар, че иска да наложи такова освобождаване на затворници в замяна на заложници.

В по-дългосрочен план “Хамас“ заяви, че иска да се прекрати 17-годишната блокада на Газа от страна на Израел, както и да се спре разширяването на еврейските селища и това, което палестинците смятат за груби действия на израелските сили за сигурност по отношение на джамията “Ал-Акса“, най-свещения мюсюлмански храм.

В четвъртък експерти на ООН призоваха за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като заявиха, че палестинците там са изложени на "сериозен риск от геноцид". Много експерти говорят за задълбочаваща се криза, без да се вижда ясен изход за нито една от воюващите страни.

"Мисията за унищожаване на “Хамас“ изобщо не е лесна задача", каза Маруан ал Муашер, бивш външен министър и вицепремиер на Йордания, който сега работи за Фондацията за международен мир "Карнеги" във Вашингтон. "Този конфликт няма военно решение. Намираме се в мрачни времена. Тази война няма да бъде кратка", добавя той.

Израел използва огромна въздушна огнева мощ след атаката на 7 октомври, при която въоръжени членове на “Хамас“ излязоха от ивицата Газа, убиха 1400 израелци и взеха 239 заложници.

Броят на жертвите в Газа надхвърли 9 000 души, като всеки ден на насилие подхранва протестите по света заради тежкото положение на над 2 милиона жители на ивицата Газа, хванати в капан в малкия анклав, много от които са без вода, храна и електричество. Миналата седмица израелски въздушни удари поразиха претъпкан бежански лагер в Газа, при което загинаха най-малко 50 палестинци и един командир на “Хамас“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи “Хамас“ и отхвърли призивите за прекратяване на огъня. Израелски официални представители казват, че не си правят илюзии за това, което може да ги очаква, и обвиняват бойците на “Хамас“, че използват цивилни за живи щитове.

Страната се е подготвила за "продължителна и изтощителна война", заяви Дани Данон, бивш посланик на Израел в ООН и бивш член на комисията по външни работи и отбрана на Кнесета.

“Знаем, че накрая ще победим и ще надвием “Хамас", каза той пред Ройтерс и добави: "Въпросът ще бъде цената, която ще бъде платена за това, а ние трябва да бъдем много предпазливи и много внимателни и да разберем, че става дума за много трудна градска зона за военни действия".

САЩ заявиха, че сега не е моментът за всеобщо прекратяване на огъня, въпреки че казват, че паузи във военните действия са необходими за доставка на хуманитарна помощ.

Адиб Зиадех, палестински експерт по международни въпроси в Катарския университет, който е изучавал “Хамас“, заяви, че групировката трябва да е имала по-дългосрочен план, който да следва атаката ѝ срещу Израел. "Онези, които извършиха атаката на 7 октомври толкова професионално и прецизно, вероятно са се подготвили за продължителна битка. Не е възможно "Хамас" да участва в такава атака, без да е напълно подготвен и мобилизиран за последиците от нея", заяви Зиадех пред Ройтерс.

САЩ очакват “Хамас“ да се опита да затрудни израелските сили с улични боеве в Газа и да нанесе достатъчно тежки военни загуби, за да отслаби подкрепата на израелската общественост за продължителен конфликт, каза източник, запознат с политиката на Белия дом и който поиска да остане анонимен.

Въпреки това израелски официални представители са подчертали пред американските си колеги, че са готови да противодействат на партизанските тактики на “Хамас“, както и да издържат на международните критики за офанзивата си, каза източникът. Въпросът дали еврейската държава е способна да елиминира “Хамас“ или само да отслаби групировката, остава открит, допълва източникът.

Според източници от “Хамас“ групировката разполага с около 40 000 бойци. Те могат да се придвижват из анклава, използвайки огромна мрежа от укрепени тунели, дълги стотици километри и дълбоки до 80 метра, изграждани в продължение на много години.

Според местни жители и видеозаписи в четвъртък бойци на “Хамас“ в Газа са били забелязани да излизат от тунелите и да стрелят по израелски танковете, след което са изчезвали обратно в подземната мрежа от тунели.

Израелската армия твърди, че войниците от специалното ѝ инженерно подразделение "Яхалом" работят с други военни формирования за откриване и унищожаване на тунелни шахти в хода на това, което израелски военен говорител нарече "сложни градски боеве" в Газа.

През последните десетилетия "Хамас" води редица войни с Израел и по думите на Али Барака, базирания в Бейрут ръководител на отдела за външни отношения на "Хамас",  групировката постепенно е подобрила военните си способности, особено ракетите си. По време на войната в Газа през 2008 г. ракетите на “Хамас“ са имали максимален обсег от 40 км, но до конфликта през 2021 г. той е нараснал до 230 км, добави той. "Във всяка война ние изненадваме израелците с нещо ново", каза Барака пред Ройтерс.

Стремежът да се намери трайно решение на конфликта придоби ново значение за Вашингтон през последните дни, тъй като политическата подкрепа в САЩ за войната на Израел в Газа започна да намалява, посочва в. „Файненшъл таймс“.

В четвъртък сенатор Крис Мърфи, демократ от комисията по външни отношения на Сената, каза, че операцията на Израел в Газа причинява „неприемливо ниво на жертви сред цивилните и не изглежда вероятно да постигне целта за окончателно елиминиране на заплахата от “Хамас“.

Други водещи демократи, включително сенатор Дик Дърбин, отправиха подобни критики, докато сенатор Бен Кардин, председател на комисията по външни отношения на Сената, също повдигна въпроса какво ще последва след конфликта.

„Не знаем колко време ще продължи операцията, но ще дойде момент, в който ще се оттеглим (и) трябва да намерим някакво решение“, каза Кардин.

Подобно на повечето си предшественици, американският президент Джо Байдън подкрепи идеята за създаване на две отделни държави – една израелска и една за палестинците – когато встъпи в длъжност, но не обърна много внимание на въпроса. Други международни горещи теми като отношенията с Китай, конфликтът в Афганистан и войната на Русия в Украйна бяха на по-високо място във външната му политика.

Предвид ескалацията на израелската офанзива обаче, Байдън и държавният секретар Антъни Блинкън започнаха да споменават решението за две държави все по-често в своите публични изявления, а официални американски представители казват, че идеята за използване на кризата, за да се даде импулс за нов мирен процес, набира популярност сред представителите на американското правителство, отбелязва "Файненшъл таймс".

“Хамас“, която е обявена за терористична организация от Израел, САЩ, ЕС и други държави, призовава за унищожаването на Израел в учредителния си устав от 1988 г.

В последващ документ, известен като Уставът от 2017 г., групировката за първи път приема идеята за палестинска държава в границите от 1967 г., включваща палестински земи, които Израел окупира след Шестдневната война, въпреки че групировката не признава изрично правото на Израел на съществуване.

Базираният в Бейрут представител на “Хамас“ Осама Хамдан заяви, че атаката от 7 октомври и последвалата война в Газа ще поставят отново на масата въпроса за палестинската държавност.

"Това е възможност за нас да им кажем, че можем да ковем съдбата си със собствените си ръце. Можем да подредим уравнението в региона по начин, който да служи на нашите интереси", каза той пред Ройтерс.

“Хамас“ разшири влиянието си, след като мирното споразумение от Осло, договорено между Израел и Палестинската автономия (ПА) през 1993 г. за прекратяване на десетилетния израелско-палестински  конфликт се провали. Нетаняху спечели властта за пръв път през 1996 година. Палестинците и американските участници в преговорите заявиха, че отказът на неговите правителства през годините да спрат изграждането на еврейски селища на окупирания Западен бряг подкопава усилията за създаване на отделна палестинска държава. В миналото израелски официални представители отричаха селищата да са пречка за мира, а сегашната крайнодясна коалиция на Нетаняху зае още по-твърда позиция срещу отстъпването на окупираните земи.

От 2002 г. насам се обсъжда арабска мирна инициатива, ползваща се с широка международна и единодушна арабска подкрепа. Планът предлага на Израел мирни договори с възстановяване на дипломатически връзки в замяна на суверенна палестинска държава.

Вместо това Нетаняху предпочете да заложи на създаването на арабски сунитски съюз, поддържащ отношения с Израел, съставен от Египет и Йордания - държави, с които еврейската държава има мирни договори от 1979 г. и 1994 г. - както и Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Мароко. Преди атаката на “Хамас“ на 7 октомври израелският премиер водеше преговори с посредничеството на САЩ със Саудитска Арабия за сключване на историческо дипломатическо споразумение за сформиране на единен фронт срещу Иран, но оттогава този процес е спрян.

Маруан ал Муашер заяви, че атаката на “Хамас“ е сложила край на всякаква възможност за постигане на стабилност в Близкия изток без участието на палестинците. "Днес е ясно, че без мир с палестинците няма да има мир в региона", обобщи анализаторът.




Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 3
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
9
Коментара по темата
9.
Без думи!
07.11.2023 07:15:46
3
8
САЩ заявиха, че сега не е моментът за всеобщо прекратяване на огъня
------
Без думи! Търговийката с оръжия си върви, боли ги шмайзера за убитите цивилните
8.
hight live
07.11.2023 01:58:53
8
8
Да ползвайте широкоспектърните отровни бойни вещества без бомбардиране обгазете ги здраво по евтино много и доста ефикасно до крак ще измре тая гнус долна дни наред в ноща ги зареждайте ..маглата на Дифозгена си знае работата .
7.
tolbuhin
07.11.2023 01:52:15
8
8
Пускайте Зарина в тия каталясали дупки ..да си издраифат червата живи погребани долу .Само Израел и неговата победа .!!!!!
6.
PS
06.11.2023 22:50:24
10
10
Като напълнят тунелите с морска вода и ислямските свинчета ще се удавят .
Ще искат бързо примирие морските свинчета, иначе вместо саби ще гълтат солена водица.
На камилите и в пустинята да лапат пясък арабухите.
5.
или пък
06.11.2023 21:34:04
12
12
Дали Израел не е платил на Хамас за да разпали войната и Израел да завземе Газа.
4.
всеобщо мнение
06.11.2023 21:31:13
15
18
Гнусни еврейски ТЕТРОРИСТИ
Анатема
3.
XX
06.11.2023 21:27:00
16
17
Доста жалки мюсюлмански напъни и квичене на умряло. Нали щяха да ги попиляват къде се окопаха тези кучета на исляма
2.
Чичо Сам от Тексас
06.11.2023 21:25:24
19
17
Иска им се на някой хора да издържат 1 година в тунели онези чалмосаните. Така ли отвоюват свободата на Палестина като стрелят от дупки в земята и отвличат деца и баби
1.
Ха ха
06.11.2023 21:14:16
10
8
На чуишите и 10 самолетонасачни групи в района на средидиземноморието няма да им помогнат,
Оръжието раждясва, племето губи почва..губи идеята за собственото им съществуване, онова измисленото, базирано на легенди и митове .....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори