×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да намалим ли възрастта за гласуване? (ПОДКАСТ)


02 Ноември 2023, Четвъртък, 11:48 ч.
Автор: Лъчезар Вълев

Актуалността на този дебат се засилва както с динамиката на провеждащите се различен вид избори в отделните държави от Съюза

Довежда ли до повече демокрация намаляването на възрастта за гласуване? Действа ли тази стъпка мобилизиращо и ангажиращо на младите хора и въвлича ли ги повече в демократичните процеси?

Стоил Цицелков -  член на Обществения съвет на Централната избирателна комисия и основател на "Обединение за честни избори"; Евелина Славкова - социолог от изследователски център „Тренд“; Жак Жупан Галунич, съветник на ръководството на словенската организация Dijaška Organizacija Slovenije, която се бори за подобряване на статута и защита на правата на учениците в средното училище на национално и международно ниво (продукция на RTVS - Slovenia)

Ангажирането на младите хора в политиката и тяхното по-активно участие са сред най-обсъжданите и актуални въпроси в редица страни в Европейския съюз. Актуалността на този дебат се засилва както с динамиката на провеждащите се различен вид избори в отделните държави от Съюза, така и с наближаването на вота за представители в Европейския парламент на страните - членки през юни догодина.

Гласуването не просто е акт на упражняване на едно от основните демократични права, но носи със себе си и отговорност.

Именно заради това в по-голямата част от държавите в Европейския съюз минималната възраст за упражняването на вот е 18 г., т.е. навършването на пълнолетие. Този подход почива върху аргумента, че взимането на автономни, отговорни решения, които засягат не само собствения, но и живота на цялото общество, изисква налична достатъчна зрялост.

Въпросният подход бе поставен под въпрос от някои страни в Европейския съюз. В тях право на глас имат младежите все още ненавършили пълнолетие.

Първа модела пречупи Австрия, която през 2007 г. фиксира прага на възрастта за гласуване на 16. Въпреки че е част от определена политическа договорка, тази мярка почива на реални процеси в австрийското общество. Техните резултати личат от социологически данни.

Според проучване на Евробарометър за европейската младеж от 2017 г., в което са участвали 11 хил. младежи, Австрия и Италия са на първо място в Европейския съюз по избирателна активност на младежите на възраст между 15 и 30 години.

Според данните от това допитване близо 80 на сто от австрийските младежи са заявили, че са участвали в местни, регионални или национални избори през последните три години. Средният процент за Европейския съюз за сравнение е 64.

Според наблюдатели има увеличение на интереса към политиката сред младежите в Австрия в периода между общите избори в страната 2013 - 2017 г. Същите наблюдатели отбелязват обаче, че тази тенденция трябва да бъде подкрепена от дългосрочна стратегия, включваща различни мерки, сред които училищни и извънучилищни занимания, активно участие на лидерите на обществено мнение, въвеждане на политическото образование като предмет, както и различни обучения и стажове, които да осигуряват практическите приложения на наученото.

След Австрия втората страна, която смъкна възрастовия праг за гласуване, бе Гърция. През 2016 г. южната ни съседка намали възрастта до 17 г., но само при условие, че лицето навършва пълнолетие в годината на изборите. Знаем също, че Гърция е сред страните от Европейския съюз, където гласуването е задължително.

Две години по-късно парламентът на Малта одобри промени в Конституцията, с които понижи възрастта от 18 на 16 години.

През 2022 г. в Белгия бе приет закон, според който лица на 16 и 17 г. имат право да гласуват след подаване на молба за това до общината по местоживеене. Година след това Белгийският конституционен съд определи това изискване за противоконституционно и така възрастта остана 16 без допълнителни изисквания за участие в изборите.

Смъкването на възрастовия праг в Белгия доведе до добавянето на 270 хиляди млади хора към имащите право на вот в страната.

В началото на 2023 г. Германия бе приет закон, според който бе намалена възрастта за гласуване на европейски избори от 18 на 16 г.

Във всички останали държави - членки минималната възраст за упражняване на вот е 18 години.

Довежда ли до повече демокрация намаляването на възрастта за гласуване? Действа ли тази стъпка мобилизиращо и ангажиращо на младите хора и въвлича ли ги повече в демократичните процеси?

Това са част от въпросите, на които търсим отговор.

Смъкването на прага за гласуване сам по себе си няма доведе до промяна без това да е придружено с цялостен пакет от промени, смята Стоил Цицелков - член на Обществения съвет на Централната избирателна комисия и основател на "Обединение за честни избори" , платформа, чиято цел е да се бори срещу изборните измами, купуването на гласове и контролираните вотове.

Като подходяща определя възрастта за гласуване 18 г. Евелина Славкова - социолог от изследователски център „Тренд“ със сериозен опит в електоралните, социални и маркетингови изследвания.

Как стои този въпрос в Словения? Там има ученическа организация, която се бори за подобряване на статута и защита на правата на учениците в средното училище на национално и международно ниво. Жак Жупан Галунич, съветник на ръководството на организацията, казва, че въпреки че организацията подкрепя намаляването на възрастта за гласуване, не всички студенти в студентския парламент на организацията са за това.

По въпроса за намаляването на намаляване на възрастта, аргумент в полза на тази промяна са демографските промени в обществото. Младите хора са изправени пред сериозни политически предизвикателства. Те не само че в момента имат малко политическо влияние, когато става дума за институционална политика, но с увеличаването на продължителността на живота и преобръщането на демографската пирамида, ще имат още по-малко.

Освен това в много случаи младите хора често са третирани като възрастни. Те плащат данъци, могат да имат работа, да имат законови отговорности и да бъдат обект на наказателно преследване.

Тогава защо трябва да имат по-малко демократични права?

Подкастите от поредицата "Generation Z / Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Флагман.бг.


В категории: Лайфстайл


1
Коментара
Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 6
1
Коментара по темата
1.
Счупена Демокрация
02.11.2023 13:31:39
0
5
Като никой не иска да гласува -ще искате и децата в първи клас да ви гласуват- мушенници!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори